Κάνε το Τεστ
ηλικιωμένοι, υγεία του εγκεφάλου στους ηλικιωμένους, διατήρηση υγείας του εγκεφάλου στους ηλικιωμένους

Υγεία του εγκεφάλου στους ηλικιωμένους

Υγεία του Εγκεφάλου και Ηλικιωμένοι

Είναι πολύ σημαντικό να φροντίζετε το μυαλό και το σώμα σας όσο μεγαλώνετε. Αν και οι περισσότεροι ηλικιωμένοι έχουν καλή ψυχική υγεία, πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν νευρολογικά και ψυχολογικά προβλήματα, όπως η άνοια και η γεροντική κατάθλιψη.

Υπάρχουν όμως τρόποι που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την υγεία του εγκεφάλου σας.

Εξασκήστε τη μνήμη σας

Κάντε κάποιες ασκήσεις μνήμης ώστε να βελτιώσετε την βραχυπρόθεσμη και την μακροπρόθεσμη μνήμη σας. Μπορείτε για παράδειγμα, να κάνετε μια λίστα με τα ψώνια σας και αργότερα να προσπαθήσετε να θυμηθείτε όσα έχετε γράψει. Κάντε πράξεις στο μυαλό σας ή προσπαθήστε να θυμηθείτε τους στίχους από τα τραγούδια που ακούτε.

Παίξτε παιχνίδια μνήμης

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιχνίδια μνήμης βοηθούν τους ηλικιωμένους να κρατούν την μνήμης του για τουλάχιστον 10 χρόνια. Είτε κάνετε πάζλ, λύνετε σταυρόλεξα, sudoku, παίζετε scrabble ή οτιδήποτε άλλο σας αρέσει κρατάτε τη μνήμη σας ζωντανή.

Μάθετε καινούργια πράγματα

Ξεκινήστε ένα καινούργιο χόμπι ή μια δραστηριότητα που θα βελτιώσει την γνωστική σας λειτουργία και θα ενισχύσει την ευεξία σας. Μάθετε μια ξένη γλώσσα, καθώς είναι μια διαδικασία που περιλαμβάνει την κατανόηση νέων ήχων που διεγείρουν τον εγκέφαλο. Το ίδιο συμβαίνει και μια νέα καλλιτεχνική ή αθλητική δραστηριότητα είτε είναι μαγείρεμα, ζωγραφική, τένις, κάποιο μουσικό όργανο που θέλατε πάντα να μάθετε. Οι νέες δραστηριότητες είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να κρατήσετε το μυαλό σας ενεργό.

Κοιμηθείτε καλά

Όταν δεν κοιμάστε καλά το βράδυ εξαιτίας της αϋπνίας, της υπνικής άπνοιας ή άλλων προβλημάτων υγείας αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εμφανίζονται προβλήματα στη μνήμη και στη σκέψη. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι ο ύπνος είναι ουσιαστικό συστατικό για την υγεία του εγκεφάλου και τη σωστή λειτουργία του. Για να κοιμάστε καλύτερα το βράδυ φροντίστε το δωμάτιο σας να είναι ήσυχο, σκοτεινό και με την κατάλληλη θερμοκρασία.

Διατηρήστε τις κοινωνικές σας επαφές

Όταν συμμετέχετε σε κοινωνικές εκδηλώσεις και κάνετε συζητήσεις, είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσετε κατάθλιψη και άνοια. Καλέστε τα αγαπημένα σας πρόσωπα για να περάσετε χρόνο μαζί ή αν είναι μακριά σας, τότε ασχοληθείτε με δραστηριότητες της κοινότητας. Η διατήρηση των κοινωνικών σχέσεων είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να έχετε το μυαλό σας απασχολημένο.

Φυσική κατάσταση και υγιεινή διατροφή

Ένα δραστήριο, υγιές σώμα είναι πολύ σημαντικό για τη διατήρηση ενός ενεργού και υγιούς μυαλού. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι συγκεκριμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής βοηθούν στην ενίσχυση της μνήμης. Η ισορροπημένη διατροφή και η σωματική δραστηριότητα όπως ο περίπατος ή η συμμετοχή σε ομάδες άσκησης είναι το κλειδί για να ενισχύσετε την λειτουργία του εγκεφάλου σας και να βελτιώσετε τη συνολική σας υγεία.

Διαχειριστείτε το άγχος

Το πέρασμα των χρόνων προσθέτει άγχος στη ζωή μας. Τα προβλήματα υγείας, ο θάνατος των αγαπημένων σας προσώπων και φίλων και οι αλλαγές στην ικανότητά σας να κάνετε πράγματα που πριν ήταν εύκολα, μπορεί να προσθέσουν επιπλέον άγχος. Το στρες επηρεάζει την λειτουργία του εγκεφάλου και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά θέματα ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη.

Ζητήστε βοήθεια όταν την χρειάζεστε

Αν νιώθετε κάποια συμπτώματα που σας ανησυχούν ζητήστε βοήθεια. Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ της τρίτης ηλικίας μπορεί να αντιμετωπιστεί. Η ατομική και η ομαδική ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ προσφέρουν ένα ασφαλές μέρος για να εξερευνήσετε δύσκολες σκέψεις και συναισθήματα.