Κάνε το Τεστ
Brain hacking, Τι είναι το brain hacking, Brain hacking τεχνικές, Πώς λειτουργεί το brain hacking, Brain hacking για την προσωπική εξέλιξη, Μάθηση

Brain Hacking τεχνικές

Brain Hacking τεχνικές

Συνήθως όλοι μας νιώθουμε στρες πολλές στιγμές μέσα στην ημέρα. Αυτό μπορεί να συμβαίνει λόγω της δουλειάς ή της πίεσης που έχουμε στο μυαλό μας. Υπάρχουν επίσης στιγμές που νιώθουμε ανησυχία και αβεβαιότητα λόγω κάποιου επερχόμενου γεγονότος ή μιας νέας δραστηριότητας στην οποία μπορεί να λάβουμε μέρος. Αλλά υπάρχουν επίσης στιγμές στην  ημέρα που νιώθουμε χαρούμενοι ή ενθουσιασμένοι και κάποιες στιγμές που νιώθουμε γαλήνη. Όλα αυτά τα συναισθήματα είναι αντιδράσεις του εγκεφάλου σε καταστάσεις και γεγονότα που συμβαίνουν στη διάρκεια της ημέρας.

Η εξέλιξη της τεχνολογίας στις μέρες μας, μας επιτρέπει να χρησιμοποιούμε εφαρμογές και τεχνικές για την βελτίωση των γνωσιακών μας ικανοτήτων, της ψυχικής μας κατάσταση και της λειτουργίας του εγκεφάλου. Όλα αυτά είναι γνωστά ως τεχνικές του brain hacking που έχουν ως στόχο την προσωπική ανάπτυξη ενός ατόμου, την ψυχική ηρεμία, την αυτογνωσία, την ανάπτυξη των ικανοτήτων μας, την βελτίωση της αποδοτικότητας, κα.

Εγκέφαλος και brain hacking 

Ο εγκέφαλος είναι το κέντρο σκέψης και των συναισθημάτων και για είναι εξαιρετικά σημαντικό να αξιοποιούμε πλήρως τις ικανότητες του. Η εκπαίδευση του εγκεφάλου είναι ο όρος που περιγράφει όλα όσα μπορούμε να κάνουμε για να λειτουργεί πιο σωστά ο εγκέφαλός μας.

Η εκπαίδευση του εγκεφάλου περιλαμβάνει δραστηριότητες που συνδυάζονται με στόχο την βελτίωση των γνωστικών ικανοτήτων ενός ατόμου. Αυτές οι δραστηριότητες συμβάλλουν στην συνολική βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου. Οι brain hacking τεχνικές είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για την διατήρηση των ικανοτήτων του εγκεφάλου.

Για να μπορούμε να εκπαιδεύσουμε σωστά τον εγκέφαλό μας, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε όσα συμβαίνουν σε αυτόν. Όπως, επίσης  να αναγνωρίζουμε ποιες πτυχές έχουν ανάγκη την εκπαίδευση για καλύτερη απόδοση. Οι brain hacking τεχνικές είναι η διαδικασία καταγραφής και αναγνώρισης των εγκεφαλικών κυμάτων και η εκπαίδευση του εγκεφάλου με ποικίλες δραστηριότητες έτσι ώστε ένα άτομο να μπορεί να σκέφτεται πιο γρήγορα, να συγκεντρώνεται περισσότερο.

Το brain hacking ως εργαλείο προσωπικής ανάπτυξης

Το brain hacking περιλαμβάνει τεχνικές και/ή τεχνολογίες που επηρεάζουν την ψυχική κατάσταση ενός ατόμου και τις γνωστικές του ικανότητες. Αυτές οι τεχνικές μπορούν να εφαρμοστούν σκόπιμα από ένα άτομο ως εργαλείο προσωπικής ανάπτυξης. Επίσης, μπορεί να γίνει εφαρμογή  από έναν εργοδότη προς τους εργαζόμενους ως κομμάτι της ευεξίας και της παραγωγικότητας.

Από την πλευρά της προσωπικής ανάπτυξης, οι brain hacking τεχνικές ενισχύουν τις γνωστικές λειτουργίες και βελτιστοποιούν την αποτελεσματικότητα και την ευτυχία. Αυτές οι τεχνικές μπορεί να περιλαμβάνουν το διαλογισμό, την ενσυνειδητότητα, την ενίσχυση της συγκέντρωσης και της μνήμης. Είναι πολύ ουσιαστικές για τον εγκέφαλο οι δεξιότητες της μάθησης και η αντιμετώπιση των προκλήσεων.

Πράγματα όπως η μάθηση μιας νέας γλώσσας ή η μελέτη ενός συγκεκριμένου τομέα βελτιώνουν την λειτουργικότητα του εγκεφάλου. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι, τη μεγαλύτερη επίδραση, την έχουν οι εμπειρίες μάθησης που είναι δύσκολες και απαιτούν προσπάθεια. Μια πιο ολιστική προσέγγιση για το brain hacking περιλαμβάνει όλες τις υγιείς επιλογές για την υγεία και την ευεξία μας, όπως η ισορροπημένη διατροφή, η άσκηση, ο χρόνος στη φύση και ο χρόνος με τους αγαπημένους μας.

Πώς λειτουργεί το brain hacking;

Η χρήση εφαρμογών brain hacking βοηθούν στη συλλογή δεδομένων που έχουν σχέση με τα εγκεφαλικά κύματα, τα ερεθίσματα και το πως αντιδρά ο εγκέφαλος σε αυτά, γνωστά ως εγκεφαλικός χάρτης. Το επόμενο βήμα είναι να επαναφέρουμε τα εγκεφαλικά κύματα σε φυσιολογική κατάσταση. Ο διαλογισμός είναι μια μέθοδος που ωφελεί τους περισσότερους ανθρώπους καθώς δεν έχει καμία αρνητική επίδραση. Ο διαλογισμός για 10 λεπτά κάθε μέρα συμβάλλει στην υγεία του εγκεφάλου μας.

Οι μελέτες δείχνουν ότι ο διαλογισμός είναι για το μυαλό ότι είναι η άσκηση για το σώμα. Ο εγκέφαλος είναι το κομμάτι στο σώμα μας όπου λαμβάνουν χώρα όλες οι σκέψεις μας και τα συναισθήματα. Πολύ συχνά ξεχνάμε να φροντίζουμε τον εγκέφαλό μας και δίνουμε προσοχή μόνο στην εμφάνισή μας, στο σώμα μας. Ο εγκέφαλος χρειάζεται φροντίδα και προσοχή και ο διαλογισμός είναι μια μέθοδος χωρίς παρενέργειες που έχει πολλά οφέλη στον εγκέφαλο.

Όπως συμβαίνει με το σώμα μας, ο εγκέφαλός μας είναι σχεδιασμένος διαφορετικά και ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός. Ως εκ τούτου, έχουμε ανάγκη ένα εξατομικευμένο πλάνο διαλογισμού που θα βοηθά τον εγκέφαλο να χαλαρώνει. Πώς όμως κάποιος μπορεί να βρει τις ασκήσεις και τις δραστηριότητες που ηρεμούν τον εγκέφαλό του;

Το brain hacking περιλαμβάνει πολλά υποσχόμενες τεχνικές καθώς βελτιώνει την ικανότητα του μυαλού να παραμένει ήρεμο. Το brain hacking είναι ο καλύτερος τρόπος για να αναγνωρίζουμε τα ερεθίσματα και τις αρνητικές αντιδράσεις τους, καθώς και το πως τα εγκεφαλικά κύματα ανταποκρίνονται σε διαφορετικές καταστάσεις (σε αυτό μπορεί να βοηθήσει η νευροανάδραση - neurofeedback).

Brain hacking, Τι είναι το brain hacking, Brain hacking τεχνικές

Ποιες είναι οι brain hacking τεχνικές;

Χαμόγελο - ο τρόπος για να νιώθουμε ευτυχισμένοι φυσικά

Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει ότι όταν νιώθουμε χαρά μέσα και έξω,  για κάποιο λόγο, τότε σχηματίζεται ένα όμορφο χαμόγελο στο πρόσωπό μας. Όταν κάποιος μας χαμογελά, μας δίνει θετική ενέργεια και ανταποδίδουμε και εμείς το χαμόγελο. Το γέλιο είναι μεταδοτικό καθώς φωτίζει την ατμόσφαιρα και όλοι νιώθουν καλά.

Το χαμόγελο οδηγεί στην απελευθέρωση ντοπαμίνης και σεροτονίνης, των νευροδιαβιβαστών της χαράς. Έτσι, την επόμενη φορά που θα νιώσετε ανήσυχοι ή νευρικοί, κάντε μια μικρή προσπάθεια να χαμογελάσετε για μερικά δευτερόλεπτα. Ο εγκέφαλος έτσι ξεγελιέται και σκέφτεται ότι νιώθετε χαρά και απελευθερώνει τις ορμόνες της χαράς.

Διάβασμα με διαλλείματα

Είναι πολύ σημαντικό όταν μελετάμε να κάνουμε και τα απαραίτητα διαλείμματα. Μετά από 45 λεπτά μελέτης μπορούμε να κάνουμε ένα διάλλειμα 5-10 λεπτών,  έτσι ο εγκέφαλος μπορεί να διατηρήσει πολύ πιο εύκολα τις πληροφορίες. Τα διαλλείματα επιτρέπουν στον εγκέφαλο καταρχήν να ξεκουραστεί, να αναυντάξουμε την προσοχή και το ενδιαφέρον μας. Κατά αυτό τον τρόπο μαθαίνουμε πιο γρήγορα και αποτελεσματικά, ακόμη και μετά από ώρες μελέτης.

Οραματισμός

Ο οραματισμός είναι μια απλή τεχνική αν κάποιος γνωρίζει να χρησιμοποιεί σωστά την φαντασία του. Όταν νιώθετε λύπη, ή ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά, πρέπει να δοκιμάσετε αυτή την τεχνική. Προσπαθήστε να οραματιστείτε ένα όμορφο σενάριο στο μυαλό σας. Χρησιμοποιήστε και τις πέντε αισθήσεις σας για να δημιουργήσετε αυτό το όραμα. Αυτό δημιουργεί συναισθήματα σε εσάς και ξεγελά τον εγκέφαλο και πιστεύει σε αυτό το σενάριο.

Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να οραματίζεται τον εαυτό του στο δάσος ή σε μια λίμνη και να βλέπει τον εαυτό του στο νερό. Έτσι, δημιουργεί την ατμόσφαιρα του δάσους, τους ήχους των πουλιών, την αίσθηση των ποδιών στο έδαφος. Καθώς ανοίγει αργά τα μάτια του, νιώθει τόσα καλά πνευματικά, σαν να ήταν αληθινά όλα όσα έγιναν. Αυτή είναι η δύναμη της πιο απλής τεχνικής brain hacking, η οποία αλλάζει τα συναισθήματα.

Ο χάρτης της μνήμης

Αυτή είναι μια πανίσχυρη τεχνική που μας βοηθά να αποθηκεύουμε πολλές πληροφορίες, ειδικά μεγάλες λίστες πραγμάτων. Είναι πολύ απλή. Όποτε πρέπει να θυμηθείτε μια μεγάλη λίστα με πολλά στοιχεία, μπορείτε να συνδέετε αυτές τις λέξεις ή τις έννοιες με πράγματα που ήδη γνωρίζετε. Για παράδειγμα, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα μνημονικό χάρτη στο μυαλό σας, και να τοποθετήσετε τις νέες πληροφορίες σε αυτόν έτσι ώστε το μυαλό να μπορεί να τις συσχετίσει.

Πρακτικά αυτό γίνεται ως εξής: σε μια πραγματική διαδρομή που ήδη γνωρίζετε, τοποθετείτε τα στοιχεία που θέλετε να θυμηθείτε. Έτσι μπορείτε να φανταστείτε ότι κάνετε μία βόλτα ή διαδρομή που ήδη γνωρίζετε πολύ καλά και συναντάντε τα διάφορα στοιχεία. Για παράδειγμα, στο κοντινότερο μπακάλικο, στο σαλόνι του σπιτιού, έξω από την τράπεζα, κα. Έτσι, την επόμενη φορά που θέλετε μια πληροφορία από τη λίστα, μπορείτε απλά να ανακαλέσετε τον χάρτη της διαδρομής γειτονιάς που περιέχει τις αποθηκευμένες πληροφορίες. Ο εγκέφαλος συνδέσει την παλιά μνήμη με μια νέα (anchoring) και έτσι ανακαλούνται πληροφορίες πολύ πιο εύκολα.

Μείωση του πόνου

Μια διαφορετική τεχνική brain hacking έχει ως σκοπό να ξεγελά τον εγκέφαλο με σκοπό τη μείωση του σωματικού ή του ψυχικού πόνου. Ένας από τους πιο απλούς τρόπους για να ξεγελάμε τον εγκέφαλο μας και να νιώθει λιγότερο πόνο είναι η αναπνοή. Είναι δυνατόν να μειώσουμε τον πόνο αν αναπνέουμε με συγκεκριμένο τρόπο. Αυτή τεχνική είναι γνωστή ως βιοενεργητική αναπνοή.

Δεν είναι σαν το διαλογισμό που συνήθως παίρνουμε βαθιές και αργές αναπνοές. Σε αυτή την τεχνική, μπορεί να αναπνέετε όσο πιο γρήγορα μπορείτε για περίπου 10 λεπτά. Βεβαιωθείτε, ότι οι εισπνοές και οι εκπνοές σας είναι βαθιές, αλλά και γρήγορες. Αυτό φυσικά, δεν θα σας χαλαρώσει. Αντιθέτως, δημιουργεί συναισθήματα,  ξεκαθαρίζει κάθε συναισθηματικό εμπόδιο από το μυαλό και το σώμα. Αυτή η τεχνική αναδημιουργεί τα συναισθήματά σας και εξαλείφει τον πόνο σας μέσα σε λίγα λεπτά.

Αντιμετώπιση της ανησυχίας  

Το στρες και η ανησυχία πολλές φορές συμβάλλουν ώστε να δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας, όμως όταν δουλεύουμε πολλές ώρες και εξαντλούμε τον εγκέφαλό μας, ίσως να μην έχουμε δύναμη για κρίσιμες στιγμές. Για να αποφύγουμε την κατάρρευση πριν από μια σημαντική συνάντηση, καλό είναι να κρατάμε το μυαλό μας απασχολημένο αντί να νιώθουμε πίεση. Οι μελέτες δείχνουν ότι το τραγούδι κρατά το μυαλό απασχολημένο μέχρι τη μεγάλη στιγμή, έτσι δεν μπορείτε να συγκεντρωθείτε σε όσα μπορεί να πάνε λάθος.

Προσωπική εξέλιξη 

Όλες οι brain hacking τεχνικές έχουν ως κύριο στόχο τους την προσωπική μας εξέλιξη. Φυσικά, η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και το LIFE COACHING ανοίγουν το δρόμο της αυτογνωσίας και της αυτοβελτίωσης.

Το διάβασμα βιβλίων αυτοβελτίωσης και ψυχοθεραπείας επίσης είναι χρήσιμο, γιατί τα βιβλία δίνουν τροφή για σκέψη, όπως και τα διάφορα αποφθέγματα που μπορούν να σας δίνουν δύναμη ή υπομονή, στις δύσκολες στιγμές της καθημερινότητας και της ζωής γενικότερα.