Κάνε το Τεστ
οφέλη φύσης στην ψυχική υγεία, πως η φύση βοηθά στην καταπολέμηση του άγχους, ποια είναι τα οφέλη της φύσης, επαφή με τη φύση και ψυχική υγεία, επιδράσεις της φύσης στην ψυχική υγεία

Τα οφέλη της φύσης στην ψυχική υγεία

Τα οφέλη της επαφής με τη φύση στην ψυχική υγεία

Οι περισσότεροι άνθρωποι διαισθάνονται ότι ο χρόνος που περνούν στη φύση είναι ωφέλιμος, αλλά πως ακριβώς; Ποια είναι τα οφέλη της φύσης στην ψυχική υγεία; Η φύση, και ο χρόνος που αφιερώνουμε σε αυτή είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για την ενίσχυση της ευεξίας μας.

Όταν βρισκόμαστε έξω στη φύση (π.χ. σε δάση, πάρκα, λίμνες, ποτάμια, θάλασσες) τότε το στρες μειώνεται και η διάθεσή μας βελτιώνεται. Η επαφή με τη φύση μειώνει τη μοναξιά, και ενισχύει την αίσθηση του "ανήκειν", ότι είμαστε μέρος σε κάτι πιο μεγάλο από εμάς. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι  η επαφή με τη φύση οδηγεί σε καλύτερη απόδοση στη δουλειά, ενισχύει την δημιουργικότητα, τη συγκέντρωση, τη μνήμη. Αυτό σημαίνει ότι όσο περισσότερο χρόνο περνάμε στη φύση τόσο καλύτερα θα νιώθουμε στη δουλειά και στην καθημερινότητα.

Υπάρχουν τόσα πολλά οφέλη από την επαφή με τη φύση, αλλά από τα πιο σημαντικά είναι ότι αυξάνει την ηρεμία, τη συμπόνια, την γενναιοδωρία, την ευγνωμοσύνη και την ισορροπία στη ζωή μας.

Πώς η επαφή με τη φύση ανακουφίζει τα συμπτώματα του άγχους και της κατάθλιψης;

Έχει τεράστια σημασία το που περνάμε το χρόνο μας. Όταν συνεχώς είμαστε κλεισμένοι μέσα σε ένα σπίτι, ζούμε σε μεγάλες πόλεις με πολύ θόρυβο, όλα αυτά αυξάνουν το στρες και επιδεινώνουν τα θέματα ψυχικής υγείας. Οι δραστηριότητες στη φύση βοηθούν στη μείωση του στρες και στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

Η επαφή με τη τα ζώα και τη φύση επηρεάζει τον εγκέφαλό μας και ολόκληρη τη φυσιολογία μας. Οι εικόνες, οι ήχοι, οι μυρωδιές επηρεάζουν άμεσα το νευρικό μας σύστημα, απενεργοποιούν το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο είναι υπεύθυνο για το μηχανισμό πάλης ή φυγής (fight or flight) , και ενεργοποιούν το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο είναι υπεύθυνο για την ηρεμία και την χαλάρωση.

Κάποια παραδείγματα που δείχνουν πως η φύση ανακουφίζει τα συμπτώματα του άγχους και της κατάθλιψης περιλαμβάνουν:

  • Η αναπνοή γίνεται πιο αργή και πιο βαθιά
  • Αλλάζει η σύνθεση των ορμονών και η δραστηριότητα των νευροδιαβιβαστών (μείωση στα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες)
  • Μείωση της αρτηριακής πίεσης
  • Μείωση των παλμών της καρδιάς
  • Ευχάριστες σκέψεις, αισιοδοξία και ενίσχυση της θετικότητας (positivity)

Οι μελέτες δείχνουν ότι το περιβάλλον μας έχει άμεση επίδραση στα επίπεδα του στρες, μπορεί να τα αυξάνει ή να τα μειώνει, και αυτό επηρεάζει την διάθεση, το νευρικό μας σύστημα, το ενδοκρινικό σύστημα και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ο χώρος που μας περιβάλλει έχει μεγάλη επιρροή πάνω μας. Όταν βρισκόμαστε έξω σε ένα δάσος ή στη θάλασσα νιώθουμε όμορφα και αυτό έχει άμεση επίδραση στο νευρικό μας σύστημα και στην ευεξία μας σε βαθύτερο επίπεδο.

Ποια είναι τα οφέλη της επαφής με τη φύση;

Η επαφή με τη φύση είναι σημαντική για όλες τις πτυχές της ζωής μας. Μετά από μια δύσκολη μέρα στη δουλειά ή στο σπίτι, μια βόλτα στη φύση έχει τεράστια επίδραση στη συνολική μας ευεξία, και πιο συγκεκριμένα στην ψυχική μας υγεία.

Η φύση είναι θεραπευτική σε πολλές περιπτώσεις. Υπάρχουν πολλά φυσιολογικά και ψυχολογικά οφέλη από την επαφή μας με τη φύση.

Τα οφέλη της φύσης στην ψυχική υγεία

Μείωση του άγχους και της κατάθλιψης

Ο χρόνος στη φύση είναι πολύ σημαντικός για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν ψυχικές διαταραχές, όπως το άγχος ή η κατάθλιψη. Η άσκηση είναι ένας τρόπος για την καταπολέμηση του άγχους. Φυσικά, η άσκηση στη φύση έχει πολλαπλά οφέλη.

Σε περιόδους στρες μια βόλτα στη φύση μπορεί να μας ηρεμήσει και να μας δημιουργήσει θετικά συναισθήματα.

Αποσύνδεση από τα social media

Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας είναι τα social media. Τα social media μπορεί να έχουν καταστροφικές επιδράσεις, όπως η χαμηλή αυτοεκτίμηση, το έντονο άγχος και τα συναισθήματα μοναξιάς.

Όταν κάποιος είναι στη φύση απομακρύνεται από τον ψηφιακό κόσμο και βλέπει πιο καθαρά την πραγματικότητα. Είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο να μην παίρνετε μαζί σας το κινητό σας , όταν πηγαίνετε μια βόλτα στο πάρκο, ώστε να απολαμβάνετε την στιγμή.

Έκθεση στον ήλιο

Η έκθεση στον ήλιο είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για την υγεία σας. Η έλλειψη φυσικού φωτός είναι μια από τις κύριες αιτίες της εποχικής κατάθλιψης. Το φως του ήλιου είναι ιδιαίτερα βοηθητικό ειδικά αν συνδυάζεται με άλλες θεραπείες όπως η ψυχοθεραπεία ή η φαρμακευτική αγωγή.

Το φως του ήλιου βοηθά στη σύνθεση της βιταμίνης D. Βασικά, είναι ο καλύτερος τρόπος για να συνθέσουμε βιταμίνη D, πέρα από τη διατροφή. Η έλλειψη βιταμίνης D έχει συνδεθεί με την κατάθλιψη και μπορεί να προκαλεί κόπωση, οστεροπόρωση και μυοσκελετικά προβλήματα.

Ποιες δραστηριότητες μπορώ να κάνω στη φύση;

Πεζοπορία

Η πεζοπορία έχει πολλά οφέλη στην ψυχική μας υγεία, μάλιστα είναι μια από τις καλύτερες μορφές άσκησης στη φύση. Μπορείτε να βρείτε μονοπάτια με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας μέσα σε βουνά, δάση και σίγουρα όταν φτάνετε στον προορισμό σας θα νιώθετε απέραντη ικανοποίηση.

Περπάτημα

Το περπάτημα και οι βόλτες στη φύση είναι η πιο απλή μορφή επαφής με τη φύση. Μπορείτε να βρείτε όμορφα πάρκα κοντά σας και να κάνετε διαδρομές, ώστε να εκτιμήσετε την ομορφιά που υπάρχει γύρω σας. Είναι κάτι που όλοι μπορείτε να βάλετε στο πρόγραμμά σας.

Ομαδικές δραστηριότητες

Οι κοινωνικές σχέσεις είναι πολύ σημαντικές για την ψυχική μας υγεία. Έτσι, ο συνδυασμός της φύσης με μια ομαδική δραστηριότητα είναι τέλειος για την ευεξία μας. Μπορείτε να κάνετε κάμπινγκ, πεζοπορία, ποδηλασία μαζί με άλλους ανθρώπους και έτσι να δημιουργήσετε υπέροχες αναμνήσεις που θα σας συντροφεύουν στις δυσκολίες.

Διαλογισμός στη φύση

Η εξάσκηση στην ενσυνειδητότητα και ο διαλογισμός έχουν πολλά οφέλη, καθώς βελτιώνουν τον ύπνο και μειώνουν το άγχος και την κατάθλιψη. Ο διαλογισμός στη φύση πολλαπλασιάζει αυτά τα οφέλη.

Φυσικά, δεν είναι ανάγκη να πάτε στο δάσος για να κάνετε διαλογισμό. Μπορείτε απλά να βγείτε στον κήπο σας ή στο πάρκο σας, να κλείσετε τα μάτια σας και να ακούσετε τους ήχους γύρω σας.

Ενίσχυση της ευεξίας

Τώρα που γνωρίζετε όλα τα οφέλη της φύσης στην  ψυχική υγεία, μπορείτε να κάνετε την επαφή με τη φύση τρόπο ζωής. Αρχικά, μπορείτε να κάνετε μια βόλτα στη φύση για 20-30 λεπτά τρεις φορές την εβδομάδα. Εναλλακτικά , μπορείτε να περνάτε το σαββατοκύριακο σας κοντά στη φύση.

Σταδιακά η επαφή με τη φύση θα γίνει τρόπος ζωής. Και δεν είναι πάντα ανάγκη να οργανώνετε μακρινές εξορμήσεις, μπορείτε απλά να φροντίσετε τα λουλούδια στον κήπο σας ή να παρατηρήσετε τα αστέρια στον ουρανό για να επωφεληθείτε από τη φύση.

Η επαφή με τη φύση είναι θεραπευτική. Σε συνδυασμό με την ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, το διαλογισμό, την ενσυνειδητότητα συμβάλλει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του άγχους.