Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κατάθλιψη

μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κατάθλιψη, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, social media, κατάθλιψη

Social media και Κατάθλιψη

Στις μέρες μας είναι γεγονός ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να προκαλέσουν κατάθλιψη. Με τη συνεχή ανάπτυξη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι επιστήμονες έχουν βρει ότι ο χρόνος που ξοδεύουμε σε αυτά ίσως να προκαλεί ψυχικές ασθένειες. Τα δεδομένα δείχνουν ξεκάθαρα ότι όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ειδικά συγκεκριμένες αρνητικές συμπεριφορές σε αυτά, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα κατάθλιψης. Καλό είναι να περιορίζουμε το χρόνο μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι που τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να μας επηρεάσουν. Για παράδειγμα, μας βοηθούν να επανασυνδεθούμε με φίλους από το σχολείο ή να βλέπουμε μέλη της οικογένειάς μας που μένουν μακριά μας. Αλλά, υπάρχει και μια σκοτεινή πλευρά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους, βλέπετε φωτογραφίες σας που δεν σας κολακεύουν ή νιώθετε ότι μένετε έξω από τη ζωή των φίλων σας και όλα αυτά μπορούν να επιδεινώσουν την κατάθλιψη. Υπάρχει αποδεδειγμένα σύνδεση μεταξύ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της κατάθλιψης. Ενώ η πλήρης απομάκρυνση από αυτά δεν αποτελεί μια ρεαλιστική επιλογή , υπάρχουν αλλαγές που μπορείτε να κάνετε για να περιορίσετε τη χρήση τους.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν ένα φαινόμενο της εποχής μας για αυτό είναι σημαντικό να κατανοήσουμε την επίδραση τους. Το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο κάνουμε πράγματα, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι επηρεάζουν την ψυχική μας υγεία. Υπάρχει μια πραγματική και σημαντική σύνδεση μεταξύ της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της κατάθλιψης.

Σύνδεση κατάθλιψης και μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Οι επιστήμονες μελετούν τη σχέση μεταξύ ψυχικής υγείας και διαδικτύου. Αν και δεν υπάρχει ξεκάθαρη εξήγηση της αλληλεπίδρασης , υπάρχει σίγουρα συσχέτιση.

Μια μελέτη του 2014 έδειξε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης. Η συσχέτιση ήταν πολύ ισχυρή και περιελάμβανε συμπτώματα άγχους.

Υπάρχουν πολλές μελέτες με παρόμοια ευρήματα. Πολλές επικεντρώνονται στους νέους ανθρώπους αλλά κανείς δεν έχει ανοσία στις πιθανές αρνητικές επιδράσεις. Οι έφηβοι, οι νέοι ενήλικες και ο καθένας μπορεί να εμφανίσει κατάθλιψη όσο περισσότερο χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκαλούν κατάθλιψη;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επηρεάζουν τα συναισθήματα και συμβάλλουν στην κατάθλιψη. Μερικές πιθανές εξηγήσεις περιλαμβάνουν:

  • Την κοινωνική σύγκριση: μια μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που πληρούν τα κριτήρια της κατάθλιψης είναι πιο πιθανό να έχουν αρνητική συμπεριφορά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτή μπορεί να περιλαμβάνει συγκρίσεις με άλλους ανθρώπους και το συναίσθημα ότι είστε λίγοι ή χειρότεροι.
  • Τη φτωχή εικόνα για τον εαυτό: η ίδια μελέτη έδειξε ότι μια ακόμη αρνητική συμπεριφορά των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με συμπτώματα κατάθλιψης είναι ότι ανησυχούν για τις φωτογραφίες που ανεβάζουν οι άλλοι μαζί τους. Αυτοί οι άνθρωποι ανησυχούν ότι είναι άσχημοι στις φωτογραφίες και είναι λιγότερο πιθανό να αναρτήσουν φωτογραφίες όταν είναι με τους φίλους τους.
  • Τη μοναξιά και την απομόνωση: η μοναξιά είναι ένα κοινό σύμπτωμα της κατάθλιψης. Αν και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποτίθεται ότι μας φέρνουν πιο κοντά, η υπερβολική χρήση τους ίσως να αυξάνει την απομόνωση και τα συναισθήματα μοναξιάς.
  • Το φόβο να μην χάσετε τις εξελίξεις: ένα ακόμη σημαντικό και αρνητικό συναίσθημα που προκύπτει από τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ίσως να συμβάλλει στην κατάθλιψη είναι ο φόβος να μην χάσουμε τις εξελίξεις(FOMO). Ίσως να βλέπετε τους φίλους σας να κάνουν πράγματα και να νιώθετε ζήλια ή να ανησυχείτε ότι δεν θα σας καλέσουν.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να βλάψουν την ψυχική σας υγεία, ειδικά όταν τα χρησιμοποιείτε συχνά. Βάλτε όρια και τηρήστε τα ώστε να ελαχιστοποιήσετε την αρνητική τους επίδραση.