Κάνε το Τεστ
μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κατάθλιψη, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, social media, κατάθλιψη

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κατάθλιψη

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κατάθλιψη

Στις μέρες μας είναι γεγονός ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να οδηγήσουν κάποιον στην κατάθλιψη. Με τη συνεχή ανάπτυξη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι επιστήμονες έχουν βρει ότι ο χρόνος που ξοδεύουμε σε αυτά ίσως να προκαλεί ψυχικές ασθένειες. Τα δεδομένα δείχνουν ξεκάθαρα ότι όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ειδικά συγκεκριμένες αρνητικές συμπεριφορές σε αυτά, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα κατάθλιψης. Καλό είναι να περιορίζουμε το χρόνο μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι που τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να μας επηρεάσουν. Για παράδειγμα, μας βοηθούν να επανασυνδεθούμε με φίλους από το σχολείο ή να βλέπουμε μέλη της οικογένειάς μας που μένουν μακριά μας. Αλλά, υπάρχει και μια σκοτεινή πλευρά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους, βλέπετε φωτογραφίες σας που δεν σας κολακεύουν ή νιώθετε ότι μένετε έξω από τη ζωή των φίλων σας και όλα αυτά μπορούν να επιδεινώσουν την κατάθλιψη. Υπάρχει αποδεδειγμένα σύνδεση μεταξύ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της κατάθλιψης. Ενώ η πλήρης απομάκρυνση από αυτά δεν αποτελεί μια ρεαλιστική επιλογή , υπάρχουν αλλαγές που μπορείτε να κάνετε για να περιορίσετε τη χρήση τους.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν ένα φαινόμενο της εποχής μας για αυτό είναι σημαντικό να κατανοήσουμε την επίδραση τους. Το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο κάνουμε πράγματα, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι επηρεάζουν την ψυχική μας υγεία. Υπάρχει μια πραγματική και σημαντική σύνδεση μεταξύ της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της κατάθλιψης.

Σύνδεση κατάθλιψης και μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Οι επιστήμονες μελετούν τη σχέση μεταξύ ψυχικής υγείας και διαδικτύου. Αν και δεν υπάρχει ξεκάθαρη εξήγηση της αλληλεπίδρασης , υπάρχει σίγουρα συσχέτιση.

Μια μελέτη του 2014 έδειξε ότι τα social media αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης. Η συσχέτιση ήταν πολύ ισχυρή και περιελάμβανε συμπτώματα άγχους.

Υπάρχουν πολλές μελέτες με παρόμοια ευρήματα. Πολλές επικεντρώνονται στους νέους ανθρώπους αλλά κανείς δεν έχει ανοσία στις πιθανές αρνητικές επιδράσεις. Οι έφηβοι, οι νέοι ενήλικες και ο καθένας μπορεί να εμφανίσει κατάθλιψη όσο περισσότερο χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκαλούν κατάθλιψη;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επηρεάζουν τα συναισθήματα και συμβάλλουν στην κατάθλιψη. Μερικές πιθανές εξηγήσεις περιλαμβάνουν:

 • Την κοινωνική σύγκριση: μια μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που πληρούν τα κριτήρια της κατάθλιψης είναι πιο πιθανό να έχουν αρνητική συμπεριφορά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτή μπορεί να περιλαμβάνει συγκρίσεις με άλλους ανθρώπους και το συναίσθημα ότι είστε λίγοι ή χειρότεροι.
 • Τη φτωχή εικόνα για τον εαυτό: η ίδια μελέτη έδειξε ότι μια ακόμη αρνητική συμπεριφορά των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με συμπτώματα κατάθλιψης είναι ότι ανησυχούν για τις φωτογραφίες που ανεβάζουν οι άλλοι μαζί τους. Αυτοί οι άνθρωποι ανησυχούν ότι είναι άσχημοι στις φωτογραφίες και είναι λιγότερο πιθανό να αναρτήσουν φωτογραφίες όταν είναι με τους φίλους τους.
 • Τη μοναξιά και την απομόνωση: η μοναξιά είναι ένα κοινό σύμπτωμα της κατάθλιψης. Αν και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποτίθεται ότι μας φέρνουν πιο κοντά, η υπερβολική χρήση τους ίσως να αυξάνει την κοινωνική απομόνωση και τα συναισθήματα μοναξιάς.
 • Το φόβο να μην χάσετε τις εξελίξεις: ένα ακόμη σημαντικό και αρνητικό συναίσθημα που προκύπτει από τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ίσως να συμβάλλει στην κατάθλιψη είναι ο φόβος να μην χάσουμε τις εξελίξεις (FOMO). Ίσως να βλέπετε τους φίλους σας να κάνουν πράγματα και να νιώθετε ζήλια ή να ανησυχείτε ότι δεν θα σας καλέσουν.

Κλινικά συμπτώματα της κατάθλιψης

Τελικά σας επηρεάζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Η επίγνωση είναι πολύ σημαντική για την καλή ψυχική υγεία. Ίσως να μην συνειδητοποιείτε πόσο σας επηρεάζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Γνωρίζετε όμως τα σημάδια της κατάθλιψης που οι ψυχοθεραπευτές αναζητούν για τη διάγνωση. Βιώνετε κάποια από αυτά τα σημάδια τακτικά; Φαίνεται να συνδέονται με το χρόνο που είστε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Αν η απάντηση είναι ναι, ίσως να χρειάζεται να σκεφτείτε να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ψυχοθεραπευτή ή τουλάχιστον να αρχίσετε να περιορίζετε τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κατάθλιψη

Ίσως λοιπόν  να πάσχετε από κατάθλιψη αν έχετε τουλάχιστον πέντε από τα παρακάτω συμπτώματα τα οποία επιμένουν για δύο εβδομάδες ή περισσότερο:

 • Καταθλιπτική διάθεση, με συναισθήματα θλίψης και απελπισίας
 • Απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που πριν απολαμβάνατε (ανηδονία)
 • Αλλαγές στην όρεξη ή στο βάρος σας
 • Αλλαγές στον ύπνο, είτε αϋπνία είτε υπερβολικός ύπνος
 • Κόπωση
 • Αίσθηση ότι δεν αξίζετε
 • Δυσκολία στη σκέψη, στη συγκέντρωση ή στη λήψη αποφάσεων
 • Απότομες ή αργές κινήσεις
 • Σκέψεις για το θάνατο και την αυτοκτονία

Να θυμάστε ότι μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια ακόμη και αν δεν έχετε όλα τα παραπάνω συμπτώματα της κατάθλιψης. Ίσως να κάνετε λάθος, αλλά αν δεν γίνει η διάγνωση τα συμπτώματα ίσως να επιδεινωθούν και μόνο η ψυχοθεραπεία να σας παρέχει ανακούφιση.

Θεραπεία της κατάθλιψης

Η σύνδεση μεταξύ κατάθλιψης και μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι πραγματική, αλλά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να βγάλετε το Facebook και το Instagram εντελώς από τη ζωή σας. Το πρώτο, και το πιο σημαντικό βήμα που μπορείτε να κάνετε αν δεν νιώθετε καλά είναι να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ψυχοθεραπευτή. Αν γίνει η διάγνωση της κατάθλιψης, ή ακόμη και αν δεν πληρείτε τα κριτήρια υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες για να διαχειριστείτε και να ανακουφιστείτε από τα αρνητικά σας συναισθήματα.

Ο περιορισμός των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι ένα σημαντικό βήμα στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Επίσης είναι πολύ σημαντικό να αλλάξει η διαδικτυακή σας συμπεριφορά. Αν οι διαφωνίες με τους φίλους σας για την πολιτική στο Facebook σας αφήνουν με θλίψη, για παράδειγμα, περιορίστε την αλληλεπίδρασή σας μόνο σε άλλα θέματα.

Οι θετικές αλλαγές στη συμπεριφορά, διαδικτυακά ή σε οποιαδήποτε κατάσταση, είναι μια πρόκληση. Ένας καλά εκπαιδευμένος ψυχοθεραπευτής που δουλεύει με ανθρώπους με κατάθλιψη μπορεί να σας καθοδηγήσει. Η ψυχοθεραπεία έχει να κάνει με την αποδοχή και την επεξεργασία των αρνητικών συναισθημάτων και την κινητοποίηση ώστε να κάνετε θετικές αλλαγές στη ζωή σας.

Βάλτε όριο στη χρήση των social media

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να βλάψουν την ψυχική σας υγεία, ειδικά όταν τα χρησιμοποιείτε συχνά. Βάλτε όρια και τηρήστε τα, ώστε να ελαχιστοποιήσετε την αρνητική τους επίδραση. Με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ και του LIFE COACHING μπορείτε να φροντίσετε την ψυχική σας υγεία και να ενισχύσετε τις κοινωνικές σας δεξιότητες.