Κάνε το Τεστ
σύνδρομο του πίτερ παν, χαρακτησριστικά του συνδρόμου του πίτερ παν, ψυχοθεραπεία για το σύνδρομο του πίτερ παν

Το σύνδρομο του Πίτερ Παν

Σύνδρομο του Πίτερ Παν

Όλοι μας γνωρίζουμε την ιστορία του Πίτερ Παν ή έχουμε τουλάχιστον μια ιδέα. Ο Πίτερ Παν είναι ένα αγόρι που δεν θέλει να μεγαλώσει, ζει στη Χώρα του Ποτέ και μένει πάντα νέος. Αν και ο συγκεκριμένος χαρακτήρας είναι φανταστικός, το σύνδρομο του Πίτερ Παν είναι πραγματικό (χωρίς να αποτελεί επίσημη διάγνωση).

Τι είναι το σύνδρομο του Πίτερ Παν;

Αναφερόμαστε στο σύνδρομο του Πίτερ Παν όταν κάποιος ενήλικας δεν θέλει να ωριμάσει και να αναλάβει τις υποχρεώσεις που αντιστοιχούν στην ηλικία του. Ωστόσο, ένα άτομο με αυτό το σύνδρομο (συνήθως ένας άνδρας) δεν θέλει να ενηλικιωθεί. Ίσως να μην δουλεύει ή να μην αναλαμβάνει καμία ευθύνη, και να επιθυμεί οι γύρω του να το υποστηρίζουν στη ζωή του.

Καθώς το συγκεκριμένο σύνδρομο δεν αποτελεί επίσημη διάγνωση, είναι δύσκολο να πείτε σε κάποιον ότι το αντιμετωπίζει. Επειδή κάποιος φέρεται σαν παιδί, όσον αφορά την περιέργεια, την αίσθηση του χιούμορ ή την αγάπη δεν σημαίνει ότι έχει το σύνδρομο του Πίτερ Παν.

Μοτίβα συμπεριφοράς του συνδρόμου του Πίτερ Παν

Οι άνθρωποι με το σύνδρομο του Πίτερ Παν ίσως να φαίνονται αβοήθητοι. Ίσως να παρατηρείτε τα εξής:

  • Ένα μοτίβο αναξιοπιστίας
  • Συναισθηματικά ξεσπάσματα όταν αντιμετωπίζουν ψυχοπιεστικές καταστάσεις
  • Την τάση για δικαιολογίες και κατηγορίες στους άλλους όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά
  • Ελάχιστο ή καθόλου ενδιαφέρον για προσωπική εξέλιξη
  • Προσδοκίες ότι θα τους φροντίζουν οι άλλοι
  • Φόβο ότι θα τους απορρίψουν
  • Μοτίβα κατάχρησης, για να ξεφύγουν από τα δύσκολα συναισθήματα ή τις ευθύνες
  • Επιθυμία να κρατούν τις επιλογές τους ανοιχτές αντί να κάνουν συγκεκριμένα σχέδια

Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά μπορεί επίσης να σχετίζονται και με άλλα θέματα, αλλά κάποιος που εμφανίζει αυτά τα συμπτώματα ίσως να έχει το σύνδρομο του Πίτερ Παν.

Ψυχοθεραπεία

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αντιμετωπίσει την ανωριμότητα είναι η ψυχοθεραπεία. Αν το παιδί σας ή ο σύντροφός σας δυσκολεύεται να μεγαλώσει, η οικογενειακή ψυχοθεραπεία ή η ψυχοθεραπεία ζεύγους είναι η καλύτερη επιλογή. Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος αλλά ένας άνθρωπος με το σύνδρομο του Πίτερ Παν μπορεί να ενηλικιωθεί. Αν εσείς οι ίδιοι έχετε το σύνδρομο δεν χρειάζεται να μένετε κολλημένοι σε αυτό.

Μπορεί να σας τρομάζει η ιδέα ότι πρέπει να ξεκινήσετε να κάνετε αλλαγές για να ωριμάσετε, αλλά αυτό είναι απαραίτητο μέρος της ζωής. Σκεφτείτε όλα αυτά που χάνετε όταν μένετε κολλημένοι σε εαυτή την κατάσταση. Ο ψυχοθεραπευτής θα σας βοηθήσει να βγείτε από τη ζώνη άνεσής σας και να ζήσετε τη ζωή σας.