Κάνε το Τεστ
ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, ocd, επιδράσεις ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής στη ζωή, πως επηρεάζει η ιδεοψυαχαναγκαστική διαταραχή τη ζωή

Πως η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή επηρεάζει τη ζωή

Επιδράσεις Ιδεοψυχαναγκαστικής Διαταραχής

Αν έχετε συμπτώματα της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής μπορεί να νιώθετε ότι δεν είναι αρκετά σοβαρά για να ζητήσετε βοήθεια. Όμως οι ιδεοληψίες και οι καταναγκασμοί μπορεί να επηρεάσουν την λειτουργικότητά σας.

Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή παρεμβαίνει στη δουλειά και στο σχολείο

Η τελειομανία είναι ένα από τα χαρακτηριστικά της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής. Αν φοβάστε ότι θα αποτύχετε αν δεν τα κάνετε όλα τέλεια, ποτέ δεν θα μπορέσετε να ολοκληρώσετε τις εργασίες σας.

Οι ιδεοληψίες και οι καταναγκασμοί σας αποσπούν την προσοχή. Αν συνεχώς ανησυχείτε για την ακριβή θέση των αντικειμένων στο γραφείο σας, ποτέ δεν θα κάνετε τη δουλειά που θέλετε.

Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή παρεμβαίνει στις σχέσεις

Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις σας αν συνεχώς ανησυχείτε ότι ο σύντροφός σας είναι άπιστος. Κανένα στοιχείο ή επιβεβαίωση δεν αρκεί για να σας πείσει.

Αν έχετε ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, μπορεί να ανησυχείτε υπερβολικά για τα αγαπημένα σας πρόσωπα ή να απαιτείτε να κάνουν τα πράγματα με συγκεκριμένο τρόπο για να είναι ασφαλείς. Όταν προσπαθείτε να ελέγξετε τη συμπεριφορά ενός άλλου ατόμου αυτό μπορεί να βλάψει τη σχέση σας.

Επιδράσεις ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής

Οι επιδράσεις της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής μπορεί να είναι ολέθριες για τη ζωή ενός ατόμου. Οι ιδεοληψίες και οι καταναγκασμοί μπορεί να σας στερούν πολλές ώρες από την καθημερινότητά σας, πράγμα το οποίο παρεμβαίνει στις οικογενειακές και κοινωνικές σας δραστηριότητες. Προφανώς υπάρχουν και αρνητικές επιδράσεις στη δουλειά σας.

Οι άνθρωποι που ζουν με την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή βιώνουν πολλές συνέπειες λόγω της κατάστασής τους:

  • Πιστεύουν ότι είναι τρελοί: όταν έχετε ιδεοληψίες που παρεμβαίνουν στην καθημερινότητά σας, δεσμεύεστε σε συγκεκριμένες συμπεριφορές και τελετουργικά για να κατευνάστε το άγχος σας, μπορεί να αρχίσετε να σκέφτεστε ότι είστε τρελοί.
  • Απομόνωση: η απομόνωση αντιπροσωπεύει μια από τις επιδράσεις της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής στις σχέσεις. Το άτομο με OCD νιώθει έντονη πίεση ώστε να ολοκληρώσει τα τελετουργικά του. Ο χρόνος που ξοδεύει για αυτές τις καταναγκαστικές συμπεριφορές είναι εξουθενωτικός. Η πίεση και η εξουθένωση κάνουν δύσκολη την αλληλεπίδραση με τους άλλους σε κοινωνικές εκδηλώσεις, και αυτό οδηγεί στην απομόνωση και στη μοναξιά. Η απομόνωση επιδεινώνεται όταν το άτομο αποφεύγει να αφήσει το σπίτι του.
  • Κατάθλιψη και χαμηλή αυτοεκτίμηση: όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αντιμετωπίζετε την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή χωρίς βοήθεια, τόσο πιο αδύναμοι και εκτός ελέγχου θα νιώθετε. Όμως αυτά τα συναισθήματα οδηγούν στην κατάθλιψη και στην μειωμένη αυτοεκτίμηση.
  • Θυμός: είναι πολύ συχνό οι άνθρωποι που υποφέρουν από την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή να νιώθουν θυμό λόγω της κατάστασής τους. Κάποια μέλη της οικογένειας μπορεί να κατηγορούν το άτομο με OCD για τις συμπεριφορές τους.
  • Δυσαρέσκεια: τα μέλη της οικογένειας συχνά νιώθουν δυσαρέσκεια προς το άτομο με OCD επειδή νιώθουν ότι πρέπει να απομονώνονται από τους φίλους τους για να αποφύγουν την αμηχανία που προκαλούν οι καταναγκαστικές συμπεριφορές. Αυτή η ανάγκη να κρύψουν την νόσο ευνοεί τη δυσαρέσκεια.