Αλκοόλ και κατάθλιψη

αλκοόλ και κατάθλιψη, ποια είναι η σύνδεση ανάμεσα στο αλκοόλ και στην κατάθλιψη, πως το αλκοόλ επηρεάζει τη διάθεση, σχέση υπερβολικής κατανάλωση αλκοόλ και κατάθλιψης, συμπτώματα κατάθλιψης, προβλήματα με το αλκοόλ, αντιμετώπιση της κατάθλιψης

Αλκοόλ και κατάθλιψη

Μερικοί άνθρωποι λένε ότι πίνουν αλκοόλ για να “πνίξουν τον πόνο τους” μετά από έναν άσχημο χωρισμό, την απώλεια της δουλειάς τους ή λόγω άλλων σημαντικών γεγονότων. Και φυσικά, επειδή το αλκοόλ μας κάνει να νυστάζουμε, λίγες μπύρες ή λίγα ποτήρια κρασί μπορεί να μοιάζουν ο καλύτερος τρόπος για να χαλαρώσουμε και να ανακουφίσουμε το άγχος.

Ένα ποτό μια στο τόσο όταν νιώθουμε αγχωμένοι δεν είναι πρόβλημα. Αλλά όταν ένας άνθρωπος έχει ανάγκη ένα κοκτέιλ κάθε φορά που προκύπτει ένα θέμα, ίσως να έχει κάποιο πρόβλημα. Σε πολλές περιπτώσεις τα συναισθήματα του φόβου και της ντροπής αποτελούν εμπόδιο για την αναζήτηση της κατάλληλης βοήθειας.

Αυτό που δεν πρέπει να υποβαθμίζουμε είναι ότι υπάρχει μια ισχυρή σύνδεση ανάμεσα στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και στην κατάθλιψη. Η ερώτηση είναι, η τακτική κατανάλωση αλκοόλ οδηγεί στην κατάθλιψη, ή οι άνθρωποι με κατάθλιψη είναι πιο πιθανό να πίνουν περισσότερο; Και τα δύο σενάρια είναι πιθανά.

Φυσικά, δεν θα σας βλάψει ένα ποτήρι κρασί ή μια μπύρα μια στο τόσο όταν βρίσκεστε σε κοινωνικές εκδηλώσεις. Ωστόσο, δεν πρέπει να καταναλώνετε αλκοόλ όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας. Αν όμως στρέφεστε στο αλκοόλ για να τα βγάλετε πέρα τότε ίσως αυτό να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι. Στην περίπτωση που έχετε προβλήματα στις σχέσεις σας, στη δουλειά ή στην κοινωνική σας ζωή ή το αλκοόλ επηρεάζει τα συναισθήματα και τη σκέψη σας, ίσως να έχετε πιο σοβαρό πρόβλημα.

Πώς το αλκοόλ επηρεάζει τη διάθεση;

Το αλκοόλ είναι κατευναστικό, καθώς αλλάζει την ευαίσθητη ισορροπία στις χημικές ενώσεις του εγκεφάλου. Όταν κάποιος πίνει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ αυτό συνήθως έχει σχέση με την κατάθλιψη.

Το αλκοόλ επιβραδύνει τη λειτουργία του εγκεφάλου και του κεντρικού νευρικού συστήματος και αρχικά μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε χαλαροί. Βραχυπρόθεσμα, νιώθουμε πιο ήρεμοι, αλλά αυτή η επίδραση υποχωρεί γρήγορα.

Όσο περισσότερο πίνει κάποιος τόσο μεγαλύτερη αντοχή έχει στο αλκοόλ, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ανάγκη να πίνει μεγαλύτερες ποσότητες για να έχει το ίδιο αποτέλεσμα. Αν κάποιος βασίζεται στο αλκοόλ για να καλύψει τα συναισθήματα της κατάθλιψης, θέτει τον εαυτό του σε κίνδυνο να εμφανίσει εξάρτηση από το αλκοόλ. Σε κάποιους ανθρώπους η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να δημιουργεί αυτοκτονικές σκέψεις.

Κατάθλιψη και υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

Τα στοιχεία δείχνουν ότι όσοι καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ είναι πολύ πιο πιθανό να έχουν συμπτώματα κατάθλιψης. Επιπλέον, όσοι παθαίνουν συχνά hangover έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο για αυτοκινητιστικά ατυχήματα και τραυματισμούς, και μπορεί να προκαλεί σοβαρά προβλήματα υγείας όπως η δηλητηρίαση από αλκοόλ.

Τι είναι η κατάθλιψη;

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε κάποιες μέρες που δεν είναι και οι καλύτερες. Αλλά για μερικούς ανθρώπους, αυτά τα συναισθήματα δεν υποχωρούν, επιδεινώνονται και τα συμπτώματα της κατάθλιψης παρεμβαίνουν στην καθημερινή τους ζωή.

Κάποιες φορές , αν και όχι πάντα, υπάρχει κάποια αιτία για την κατάθλιψη. Συχνές αιτίες της κατάθλιψης περιλαμβάνουν σωματικά θέματα υγείας , προβλήματα στη σχέση, ανεργία, διαζύγιο και πένθος. Επίσης, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να είναι μια ακόμη αιτία για την κατάθλιψη, η οποία τελικά κάνει τα συμπτώματα χειρότερα.

Τα συμπτώματα της κατάθλιψης μπορεί να είναι ήπια ως σοβαρά, αλλά με την κατάλληλη θεραπεία και την υποστήριξη, οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν πλήρως.

Ποια είναι τα συμπτώματα της κατάθλιψης;

Η κατάθλιψη μπορεί να προκαλεί σωματικά και ψυχολογικά συμπτώματα, τα οποία διαφέρουν για τον κάθε άνθρωπο.

Βέβαια, τα πιο κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν τη συνεχή πεσμένη διάθεση ή την θλίψη, την απελπισία, την αβοηθητότητα. Επίσης, πολλές φορές ένα άτομο μπορεί να νιώθει η έλλειψη κινήτρου ή ενδιαφέροντος για δραστηριότητες και να έχει αυτοκτονικές σκέψεις.

Τα σωματικά συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν αλλαγές στην όρεξη ή στο βάρος (συνήθως μείωση αλλά μπορεί να συμβεί και αύξηση), έλλειψη ενέργειας, πεσμένη λίμπιντο και διαταραχές στον ύπνο.

Τα παραπάνω συμπτώματα μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους τις περισσότερες ώρες της ημέρας, κάθε μέρα, για μερικές εβδομάδες. Αν αυτό συμβαίνει είναι ανάγκη να μιλήσετε σε έναν ψυχίατρο ή ψυχοθεραπευτή.

Η κατάθλιψη είναι κάτι τελείως διαφορετικό από το άγχος (την συνεχή ανησυχία ή το φόβο για πράγματα που μπορεί να συμβούν, την αδυναμία συγκέντρωσης και τις κρίσεις πανικού). Όμως, πολλές φορές η κατάθλιψη και το άγχος πάνε μαζί, καθώς η συνεχής ανησυχία μπορεί να επιδεινώνει τη διάθεση.

Αντιμετώπιση της κατάθλιψης

Η μείωση ή η διακοπή του αλκοόλ μπορεί να βελτιώνει την διάθεση και την ψυχική υγεία. Πολλές φορές οι άνθρωποι με κατάθλιψη όταν κόβουν το αλκοόλ βλέπουν σημαντική βελτίωση στη διάθεση. Υπάρχει μια ξεκάθαρη διαφορά στα συναισθήματά τους. Είναι, φυσικά, πολύ σημαντικό να διατηρηθεί αυτή η συμπεριφορά, επειδή η κατανάλωση αλκοόλ και η κατάθλιψη έχουν σύνδεση μεταξύ τους, η επιστροφή στο αλκοόλ μπορεί να επαναφέρει και τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Βέβαια υπάρχουν και οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη την βοήθεια για το αλκοόλ και την κατάθλιψη. Σε αυτή την περίπτωση, καλό είναι να διαχειρίζονται πρώτα το θέμα με το αλκοόλ. Έτσι, μπορούν να προχωρήσουν στη θεραπεία της κατάθλιψης.

Πολλοί άνθρωποι όταν περιορίζουν το αλκοόλ δυσκολεύονται λιγότερο να τα βγάλουν πέρα και να αντιμετωπίζουν την ημέρα και φυσικά είναι πιο ομαλές οι σχέσεις με την οικογένεια και τους φίλους.

Για να μειωθεί ο κίνδυνος υποτροπής των συμπτωμάτων, καλό είναι το άτομο να ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες. Επιπλέον, καλό είναι να αποφεύγει την έκθεση σε συνθήκες που ευνοούν την κατανάλωση αλκοόλ.

Επίσης, υπάρχουν αντικαταθλιπτικά φάρμακα που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Βέβαια, δεν επιτρέπεται η λήψη αντικαταθλιπτικών μαζί με αλκοόλ.

Θεραπεία για την επίμονη κατάθλιψη

Η κατάχρηση του αλκοόλ και η κατάθλιψη είναι και τα δύο σοβαρά προβλήματα που κανείς δεν πρέπει να αγνοεί. Πολλοί άνθρωποι δύσκολα αποδέχονται ότι έχουν κάποιο θέμα με το αλκοόλ.  Αν νομίζετε ότι έχετε πρόβλημα με οτιδήποτε από τα δύο καλό είναι να μιλήσετε με το γιατρό σας. Υπάρχουν πολλές θεραπευτικές επιλογές για την κατάθλιψη και φάρμακα που βοηθούν στην καταπολέμηση της επιθυμίας για αλκοόλ.

Αν μετά την διακοπή του αλκοόλ τα συμπτώματα της κατάθλιψης επιμένουν είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν ψυχίατρο ή ψυχοθεραπευτή. Είναι σημαντικό να μιλήσετε ειλικρινά για την ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώνετε, πόσο καιρό έχετε σταματήσει να πίνετε. Η ΑΤΟΜΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ή η ΟΜΑΔΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ θα σας βοηθήσει να μιλήσετε ανοιχτά για όσα σας απασχολούν.