Κάνε το Τεστ
διαζύγιο, χωρισμός,διάσταση, ψυχοθεραπεία ζεύγους

Είναι το διαζύγιο ή η διάσταση η πιο σωστή επιλογή;

Διαζύγιο και Διάσταση

Είναι το διαζύγιο η σωστή επιλογή; Θα έπρεπε να χωρίσω ή να μείνουμε λίγο χωριστά, σε διάσταση; Ίσως να πιάνετε τον εαυτό σας να πέφτει σε ένα φαύλο κύκλο αβεβαιότητας, και να αμφιταλαντεύεστε ανάμεσα στην στοργή που νιώθετε για τον σύντροφό σας και την επίγνωση ότι κάτι δεν πάει καλά. Ή, ίσως ο ένας από τους δύο να είναι σίγουρος ότι η σχέση έχει φτάσει στο τέλος της, παρόλο την αντίσταση και την άρνηση του άλλου. Αν εσείς και ο σύντροφός σας είστε παντρεμένοι, ίσως να έχετε βάλει μπροστά το διαζύγιο, αλλά να έχετε ακόμη αμφιβολίες. Κάποιες ερωτήσεις είναι πιο δύσκολο να απαντηθούν:

  • Πόσο σίγουροι είστε για το μέλλον της σχέσης σας;
  • Νιώθετε ότι ο ένας από τους δύο επενδύει περισσότερο στη σχέση από τον άλλο;
  • Ανησυχείτε ότι η σχέση σας δεν μπορεί να επανέλθει, αλλά φοβάστε την οριστικότητα ενός χωρισμού ή ενός διαζυγίου;
  • Νιώθετε μπερδεμένοι και μόνοι, χωρίς να έχετε κανέναν να συζητήσετε τις ανησυχίες σας;
  • Εύχεστε εσείς και ο σύντροφός σας να μπορούσατε να βρείτε την ειλικρίνεια να κάνετε μια ανοιχτή συζήτηση;

Δεν έχει σημασία η κατάσταση στην οποία βρίσκεστε, αν αναρωτιέστε πως θα ξέρετε ότι η σχέση έχει τελειώσει, ίσως να νιώθετε απομονωμένοι, καταπιεσμένοι και να φοβάστε ότι μπορεί να μετανιώσετε. Ίσως να μην θέλετε να συζητήσετε το θέμα με μέλη της οικογένειας και αγαπημένα σας πρόσωπα, ειδικά επειδή δεν θέλετε να έχετε επιπλέον πίεση σχετικά με το να χωρίσετε ή να μείνετε μαζί. Ίσως να έχετε ήδη αντιμετωπίσει έναν καταιγισμό από απόψεις τρίτων, και δεν ξέρετε πώς να διαχωρίσετε τις δικές σας σκέψεις από τις απόψεις των άλλων. Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, εσείς και ο σύντροφός σας χρειάζεστε βοήθεια για να πάρετε την καλύτερη απόφαση για εσάς.

Η αβεβαιότητα και ο φόβος ότι θα μετανιώσετε για το τέλος μιας σχέσης είναι πολύ συχνά

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι όταν σκέφτονται ένα χωρισμό αυτό σημαίνει αναπόφευκτα και το τέλος μιας σχέσης. Ωστόσο, αυτός δεν είναι ο κανόνας. Στην πραγματικότητα, ο χωρισμός δεν είναι βέβαιος ακόμη και όταν η διαδικασία του διαζυγίου έχει ξεκινήσει. Πολλά ζευγάρια αναθεωρούν την απόφασή τους, ακόμη και αν οι δικηγόροι συντονίζουν την κατάσταση και ζουν σε ξεχωριστά σπίτια.

Μια μελέτη του 2011 έδειξε ότι , κατά τη διάρκεια της διαδικασίας του διαζυγίου, περίπου το 25% των συντρόφων πιστεύουν ότι η σχέση θα μπορούσε ακόμη να σωθεί. Περίπου το 30% ενδιαφέρεται για συμβιβασμό.

Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι μετά το διαζύγιο, το 75% των ζευγαριών έχουν ένα τουλάχιστον σύντροφο που νιώθει ότι έχει μετανιώσει για το χωρισμό. Νομίζω ότι αυτό είναι τραγικό, κάτι όμορφο έχει χαθεί και δεν έπρεπε να τελειώσει έτσι.

Είτε είστε παντρεμένοι είτε όχι, εσείς και ο σύντροφός σας δεν είστε οι μόνοι που έχετε προβλήματα ή νιώθετε μπερδεμένοι. Και , με την κατάλληλη βοήθεια μπορείτε να κάνετε τα βήματα προς τη σωστή απόφαση για την οποία δεν θα μετανιώσετε.

Η ψυχοθεραπεία ζεύγους μπορεί να σας βοηθήσει να δείτε τα πράγματα ξεκάθαρα και να σας καθοδηγήσει

Δεν χρειάζεται να πάρετε αυτή τη μεγάλη απόφαση μόνοι σας. Η ψυχοθεραπεία ζεύγους μπορεί να σας βοηθήσει με συγκεκριμένους τρόπους που θα σχεδιαστούν για εσάς, όταν δεν είστε σίγουροι για το εάν η σχέση θα καταφέρει να επιβιώσει. Αν ζυγίσετε την ψυχοθεραπεία ζεύγους έναντι της πιθανότητας ενός χωρισμού, η ψυχοθεραπεία θα σας βοηθήσει πολύ.

Στην ψυχοθεραπεία δεν θα δουλέψουμε για την διευθέτηση και την επίλυση διαφωνιών. Αντιθέτως, ο στόχος είναι περισσότερη ειλικρίνεια και αυτοπεποίθηση για την απόφαση για το μέλλον της σχέσης, που βασίζεται σε βαθιά κατανόηση για το τι συνέβη στη σύνδεσή σας και τη συμβολή του καθένα σε αυτά τα προβλήματα.

διαζύγιο, χωρισμός, διάσταση, ψυχοθεραπεία ζεύγους

Θα εξεταστούν διάφορες κύριες επιλογές για το μέλλον της σχέσης:

  1. Αν θα αφήσετε τα πράγματα ως έχουν, τουλάχιστον για τώρα. Αυτό ίσως είναι ανεκτό, και ίσως να είναι το καλύτερο για τα παιδιά σας, τις οικογένειες και τα οικονομικά σας. Μερικές συμφωνίες και προσαρμογές μπορεί να είναι αρκετές για να μην εκτροχιαστεί η κατάσταση.
  2. Αν θα πάρετε διαζύγιο ή θα μείνετε σε διάσταση. Αν αυτή η απόφαση είναι ξεκάθαρη, τότε θα συζητήσουμε τους τρόπους με τους οποίους αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει ήρεμα, χωρίς κόστος και όσο πιο εποικοδομητική γίνεται. Ο τρόπος με τον οποίο χωρίζετε θα επηρεάσει και τους δυο σας στο μέλλον, και την ευεξία των παιδιών σας. Μπορούμε να συζητήσουμε όσα μάθατε από αυτή τη σχέση, με την ελπίδα ότι δεν θα επαναλάβετε τα ίδια λάθη στο μέλλον. Είναι φανταστικό το πώς οι άνθρωποι έχουμε την τάση να κάνουμε τα ίδια λάθη, ξανά και ξανά. Άλλες φορές οι άνθρωποι χρειάζονται λίγο χρόνο σε διάσταση, για να δούνε τι πραγματικά θέλουν.
  3. Αν θα δεσμευτείτε σε έξι μήνες συστηματικής ψυχοθεραπείας ζεύγους. Αν και οι δύο συμφωνήσετε να ακολουθήσετε αυτό το μονοπάτι, θα δουλέψουμε για να βρούμε τρόπους που θα σας βοηθήσουν. Αυτή η επιλογή μπορεί να αποδειχθεί σωστή καθώς οι μεγάλες αγάπες αξίζουν να σωθούν. Φυσικά και δεν θα πιέσω κανέναν για να αποφασίσει, αλλά θα δουλέψω σκληρά για να σας βοηθήσω να κάνετε τη σωστή επιλογή.

Οι αποφάσεις που θα πάρετε εξαρτώνται αποκλειστικά από εσάς. Η ψυχοθεραπεία δεν γίνεται για να σας προσθέσει σύγχυση και πίεση. Αντιθέτως, θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τις επιλογές σας και να πάρετε τις "σωστές" αποφάσεις για το δικό σας μέλλον, με βάση τις αξίες και τις προτεραιότητές σας.

Δεν μπορώ να πω τι θέλει πραγματικά ο σύντροφός μου. Αυτή η διαδικασία θα βοηθήσει;

Κατά τη διάρκεια των συνεδριών, γίνονται συνεδρίες με τους δύο συντρόφους μαζί, αλλά και ξεχωριστά. Διερευνάται το πως αισθάνεται ο καθένας για τη σχέση, το τι έχει πάει στραβά, τι θα μπορέσετε να διορθώσετε και αν και οι δύο έχετε την επιθυμία και την ενέργεια να κάνετε την απαραίτητη δουλειά. Μπορείτε να αποκτήσετε μια εικόνα για το τι θέλει ο σύντροφός σας, αλλά και το τι θέλετε εσείς πραγματικά. Μία σχέση μπορεί να σωθεί μόνο αν και οι δύο θέλουν, και είναι διατεθειμένοι να δουλέψουν για αυτό ψυχοθεραπευτικά.

Ο σύντροφός μου με κατηγορεί για όλα! Πώς μπορώ να το αλλάξω αυτό;

Ένα μεγάλο κομμάτι της ψυχοθεραπείας ζεύγους πριν από το διαζύγιο ή το χωρισμό είναι να κατανοήσετε τους τρόπους με τους οποίους και οι δύο έχετε συμβάλλει στα προβλήματα που υπάρχουν μεταξύ σας, και τι θα μπορούσατε να αλλάξετε για να σώσετε τη σχέση σας. Συχνά είναι πολύ πιο εύκολο να κατηγορήσετε το σύντροφό σας από το να αναγνωρίσετε τις αποτυχίες σας… ευκολότερο, αλλά δεν βοηθά καθόλου. Η ψυχοθεραπευτική διαδικασία θα σας βοηθήσει να είστε πιο ειλικρινείς καταρχήν με τον εαυτό σας, αλλά και με το σύντροφό σας, για τα θετικά και τα αρνητικά πράγματα που κάνετε. Τότε μονάχα μπορείτε να αποφασίσετε αν είστε πρόθυμοι να αλλάξετε τον τρόπο συμπεριφοράς σας.

Ποιο είναι το κόστος της ψυχοθεραπείας ζεύγους;

Μερικές συνεδρίες είναι αρκετές για να μπουν κάποια πράγματα σε σειρά, και να φανεί αν υπάρχει μέλλον στη σχέση. Γενικά, το κόστος είναι πολύ μικρότερο από το να ζείτε σε μια σχέση προβληματική ή να μπείτε σε μια διαδικασία διαζυγίου με δικηγόρους, κλπ. Μόνο η ψυχική αναστάτωση, και οι επιδράσεις αυτής σε επαγγελματικό επίπεδο, έχουν τεράστιο οικονομικό αντίκτυπο.

Ψυχοθεραπεία ζεύγους ή ατομική

Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ (ατομική ή ζεύγους) μπορεί να σας βοηθήσει να αποφασίσετε τι πραγματικά θέλετε, να δείτε τις επιλογές σας και να πάρετε αποφάσεις για τη ζωή σας.