Κάνε το Τεστ
προβλήματα στις σχέσεις, ψυχοθεραπεία ζεύγους, ψυχοθεραπεία για το χωρισμό

Αντιμετώπιση των προβλημάτων στις σχέσεις

Προβλήματα στις σχέσεις και Αντιμετώπιση

Ο καθένας βιώνει ένα χωρισμό τελείως διαφορετικά .Δεν υπάρχει καμιά απλή λύση για να αντιμετωπίσει κάποιος την απώλεια μιας σχέσης. Το τέλος μιας σχέσης μπορεί να είναι ολέθριο. Δεν έχει σημασία αν είναι διαζύγιο ή χωρισμός, και τα δύο προκαλούν δραστικές αλλαγές στη ζωή σας που μπορεί να είναι δύσκολο να τις διαχειριστείτε.

Αυτή η τεράστια αλλαγή στη ζωή σας μπορεί να σας επηρεάσει αρνητικά , να αυξήσει το στρες και την ευερεθιστότητά σας, να επηρεάσει τον ύπνο σας και τη συγκέντρωσή σας και να αυξήσει την ανησυχία ή την καταθλιπτική διάθεση.

Καθώς δραπετεύετε από τα συναισθήματά σας, πνίγετε τη θλίψη σας ή βρίσκετε παρηγοριά σε μια άλλη αγκαλιά για να νιώσετε καλύτερα, ο καλύτερος τρόπος για να ξεπεράσετε το χωρισμό σας είναι να συζητήσετε για αυτόν με έναν συμπονετικό ψυχοθεραπευτή. Υπάρχουν πολλοί ψυχοθεραπευτές που μπορούν να σας βοηθήσουν.

Συχνές αιτίες προβλημάτων στις σχέσεις

Επικοινωνία- Η επικοινωνία μπορεί να είναι λεκτική και μη λεκτική. Η επικοινωνία με το σύντροφό μας δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Μερικές φορές υποθέτουμε ότι καταλαβαίνουμε πως νιώθουμε και τι χρειαζόμαστε. Δεν αντιλαμβανόμαστε πάντα ότι δεν επικοινωνούμε ξεκάθαρα. Όταν η επικοινωνία σε μια σχέση αρχίσει να χάνεται είναι δύσκολο να ξαναγυρίσετε πίσω στο ίδιο επίπεδο. Μερικές φορές κάθε άτομο συνεχίζει να παλεύει να ακούσει ή να κατανοήσει τον άλλο, με ανάμικτα αποτελέσματα. Άλλες φορές το ζευγάρι σταματά να επικοινωνεί εντελώς.

Διαφωνίες – Οι διαφωνίες ποικίλουν. Όταν η επικοινωνία καταρρέει σε ένα ζευγάρι οι διαφωνίες ξεκινούν. Συχνές αιτίες σύγκρουσης σε μια σχέση αποτελούν η οικειότητα, τα οικονομικά και η οικογένεια. Οι διαφωνίες προκύπτουν όταν οι ανάγκες ή τα θέλω του ενός συντρόφου  έρχονται σε αντίθεση με εκείνα του άλλου συντρόφου. Μερικές διαφωνίες είναι έντονα επιθετικές και άλλες παθητικά επιθετικές. Οι μακροχρόνιες διαφωνίες που δεν επιλύονται είναι πολύ πιο δύσκολο να διορθωθούν. Τα καλά νέα είναι ότι οι διαφωνίες μέσα σε μια σχέση είναι φυσιολογικές. Στην πραγματικότητα, όταν δουλεύετε με τις διαφωνίες μπορείτε να κάνετε πιο δυνατή και διαρκή τη σχέση σας.

Η ισορροπία μεταξύ των αναγκών και των επιθυμιών των δύο συντρόφων – Κάθε άτομο έχει τις δικές του μοναδικές ανάγκες και επιθυμίες όταν είναι σε μια σχέση. Μερικές φορές οι ανάγκες και οι επιθυμίες δεν ταιριάζουν με αυτές του άλλου συντρόφου. Η ανάγκη για εγγύτητα και απόσταση μπορεί να γίνουν ιδιαίτερα προβληματικές. Η αίσθηση της ανησυχίας, της απογοήτευσης ή του άγχους μπορεί να προκύψει όταν θέλετε να είστε κοντά με τον σύντροφό σας αλλά αυτός θέλει το χώρο του, ή αντίστροφα.

Οικειότητα- Η οικειότητα μέσα σε μια σχέση μπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου. Τα συναισθήματα της ασφάλειας και της προστασίας είναι απαραίτητα σε μια οικεία σύνδεση με τον σύντροφό σας. Η οικειότητα μπορεί να είναι σωματική, ψυχική και/ή συναισθηματική. Ίσως να έχετε διαφορετικές επιθυμίες για την οικειότητα από τον σύντροφό σας. Η διαπραγμάτευση για αυτές τις πιθανές διαφορές μπορεί να κρύβει παγίδες. Ο συμβιβασμός είναι δυνατός με ξεκάθαρη επικοινωνία και εμπιστοσύνη.

Εμπιστοσύνη- Η εμπιστοσύνη αναπτύσσεται σε μια σχέση όταν συνειδητοποιούμε ότι μπορούμε να βασιστούμε στο άλλο άτομο. Αν νιώθετε δυσπιστία, άγχος ή δεν νιώθετε άνετα με τον σύντροφό σας ίσως να μην τον εμπιστεύεστε απόλυτα. Η εμπιστοσύνη μπορεί εύκολα να χαθεί αν ο σύντροφός σας κάνει κάτι που θα σας πληγώσει ή θα σας φοβίσει. Η εμπιστοσύνη μπορεί να χτιστεί (ή να ανακτηθεί) σταδιακά με τον χρόνο με συνέπεια, αξιοπιστία και επικοινωνία.

Πώς βοηθά η ψυχοθεραπεία;

Οι χωρισμοί μπορεί να αλλάζουν τη ζωή σας, αλλά δεν προκαλούν βλάβη στη ζωή σας. Μαζί με τον ψυχοθεραπευτή θα δουλέψετε για να πενθήσετε κατάλληλα για την απώλεια της σχέσης σας, χωρίς αυτό να σας εμποδίζει να ξεκινήσετε μια άλλη σχέση.

Η γνωστική συμπεριφορική ψυχοθεραπεία επικεντρώνεται στην αλλαγή του τρόπου που βλέπετε τον χωρισμό και στην αντικατάσταση του πόνου με θετικές εναλλακτικές λύσεις. Μέσω ανοιχτής και ειλικρινούς συζήτησης και σκέψης, ίσως να εκπλαγείτε όταν δείτε ότι πολλές σκέψεις και συναισθήματα δεν σας εξυπηρετούν πλέον.

Μαζί με την ψυχοθεραπεία, οι φίλοι και η οικογένεια προσφέρουν ένα πολύτιμο υποστηρικτικό δίκτυο. Ένας από τους στόχους είναι να βεβαιωθούμε ότι ξέρετε πώς να εκφράσετε αποτελεσματικά τις ανάγκες σας χωρίς να επηρεάζετε αρνητικά αυτές τις σχέσεις.

Πώς μπορεί να βοηθήσει η ψυχοθεραπεία ζεύγους ;

Εσείς έχετε τη δυνατότητα να διατηρήσετε μια σχέση υγιή. Με την ψυχοθεραπεία μπορείτε να μάθετε τρόπους και δεξιότητες ώστε να βελτιώσετε την επικοινωνία σας, να χτίσετε την εμπιστοσύνη μετά από μια διαφωνία, να διατηρήσετε την οικειότητα και να ισορροπήσετε τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας με τον σύντροφό σας.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι στην ψυχοθεραπεία ασχολούμαστε με τις ανησυχίες και των δύο πλευρών. Θέλουμε να σας βοηθήσουμε να νιώθετε πλήρεις στη σχέση σας και στη ζωή σας.

Πώς να αντιμετωπίσετε το τέλος μιας σχέσης;

Δεν διαρκούν όλες οι σχέσεις για πάντα. Οι χωρισμοί και τα διαζύγια μπορεί να είναι δύσκολα και για τους δύο συντρόφους. Η απόφαση να λήξετε μια σχέση συνήθως δεν είναι μια εύκολη απόφαση. Το να χάσετε ένα σημαντικό άνθρωπο από τη ζωή σας είναι επώδυνο. Ο χωρισμός από τον σύντροφό σας είναι μια σωματική, ψυχική και συναισθηματική διαδικασία με πολλά και πολύπλοκα συναισθήματα. Τα συμπτώματα της κατάθλιψης, του θυμού, της απελπισίας, της μοναξιάς και της χαμηλής αυτοεκτίμησης δεν είναι ασυνήθιστα.

Ψυχοθεραπεία για το χωρισμό ή το διαζύγιο

Η διαδικασία του χωρισμού ή του διαζυγίου μπορεί να σας αλλάξει τη ζωή.  Ένας ψυχοθεραπευτής μπορεί να σας προσφέρει υποστήριξη άνευ όρων σε αυτή τη δύσκολη στιγμή.

Η ψυχοθεραπεία σας παρέχει ένα ασφαλές μέρος για να επεξεργαστείτε όλα τα έντονα συναισθήματα που νιώθετε λόγω της απώλειας του συντρόφου. Μπορείτε να ξανανιώσετε καλά με τον εαυτό σας.

c197