Κάνε το Τεστ
άγχος, σχέσεις, πως να βοηθήσετε το σύντροφό σας που αντιμετωπίζει έντονο στρες

Πως μπορείτε να βοηθήσετε το σύντροφό σας όταν αντιμετωπίζει άγχος

Άγχος και Σχέσεις

Όταν ο σύντροφός σας είναι αγχωμένος, η πιο φυσιολογική αντίδραση είναι να βρείτε ένα τρόπο να τον βοηθήσετε. Αλλά αυτό μπορεί να γίνει με σωστό ή λάθος τρόπο. Όταν ξέρετε να φερθείτε κατάλληλα όταν ο σύντροφος σας αντιμετωπίζει έντονο άγχος μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα στο να αποτελείται πηγή χαράς ή ακόμη μια πηγή άγχους.

Πρώτα από όλα, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν πρέπει να παίρνετε το άγχος του συντρόφους σας προσωπικά. Αυτό συμβαίνει πολύ εύκολα όταν κάποιος που αγαπάμε είναι αγχωμένος. Αν ο σύντροφός σας φαίνεται πιο απομακρυσμένος ή λιγότερο στοργικός από το συνηθισμένο, τότε έχετε την τάση να αναρωτιέστε τι κάνατε λάθος. Αλλά προσπαθήστε να μην βλέπετε τα πράγματα από αυτό το πρίσμα. Οι πιθανότητες είναι ότι το άγχος του δεν έχει καμία σχέση με εσάς.

Το στρες σημαίνει ότι ο σύντροφός σας νιώθει πιεσμένος, αλλά μπορεί επίσης να είναι μια ένδειξη ότι το σώμα του ψάχνει τρόπο να απελευθερώσει κάποια συναισθήματα. Αποφύγετε να διορθώσετε τα πράγματα ή να κάνετε το σύντροφό σας να αισθανθεί καλύτερα. Όσο πιο λίγο κρίνετε, επικρίνετε ή παρεμβαίνετε, τόσο πιο πιθανό είναι ο σύντροφός σας να χαλαρώσει από το συναισθηματικό βάρος που νιώθει.

Ακολουθούν κάποιες συμβουλές που μπορεί να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε το άγχος του συντρόφου σας.

1. Ζητήστε του να σας μιλάει για τις ανάγκες του

Αν θέλετε να βοηθήσετε το σύντροφό σας να αντιμετωπίσει το άγχος είναι πολύ σημαντικό να θυμάστε ότι έχει διαφορετικές ανάγκες από εσάς. Εσείς ίσως να θέλετε να πάτε εκδρομή το σαββατοκύριακο όταν είστε αγχωμένοι, αυτό όμως μπορεί να προσθέτει και άλλο άγχος στο σύντροφό σας. Να θυμάστε ότι ο σύντροφός σας δεν είστε εσείς. Εσείς ίσως να θέλετε κάποιον να σας ηρεμήσει με την αγάπη και τη στοργή του, αλλά ο σύντροφός σας μπορεί να θέλει να μείνει μόνος του. Ο μόνος τρόπος για να μάθετε τι πραγματικά θέλει όταν αντιμετωπίζει άγχος είναι να τον ρωτήσετε. Αφήστε τον να γνωρίζει ότι βλέπετε ότι πιέζεται, σεβαστείτε τα συναισθήματά του και απλά ρωτήστε τον τι χρειάζεται. Αν θέλει το χώρο του, σιγουρευτείτε ότι του τον δίνετε.

2.Να είστε ενεργοί ακροατές όταν ο σύντροφός σας θέλει να μιλήσει

Αν ο σύντροφός σας έχει ανάγκη να ξεσπάσει ώστε να νιώσει ότι απελευθερώνει την ένταση, δώστε του το χώρο να το κάνει. Αυτό σημαίνει, ότι βάζετε στην άκρη όσα σας αποσπούν την προσοχή και του δίνετε την αμέριστη προσοχή σας. Ο ρόλος σας είναι να τον ακούσετε. Να τον κάνετε να νιώσει ότι έχει έναν ώμο για να ακουμπήσει και να κλάψει και ότι είστε εκεί. Τις περισσότερες φορές, αυτό είναι πολύ καλύτερο από τη συζήτηση για το άγχος. Εκτός και αν σας ζητήσει συμβουλές, διαφορετικά μην δίνετε συμβουλές. Μερικές φορές οι άνθρωποι το μόνο που θέλουν πραγματικά είναι να μιλήσουν για όσα αισθάνονται και να τους αφουγκραστούν.

3.Ξεκινήστε μαζί μια δραστηριότητα

Σκεφτείτε τα πράγματα που έχει αναφέρει ο σύντροφός σας ότι ήθελε να κάνει στο παρελθόν αλλά δεν έχει καταφέρει ακόμη να τα κάνει. Στη συνέχεια δείτε αν υπάρχει κάτι σε αυτή τη λίστα που μπορείτε να κάνετε τώρα. Ακόμη και αν εσείς δεν αισθάνεστε άνετα αλλά ο σύντροφός σας θέλει να το κάνετε, δοκιμάστε μια νέα εμπειρία για να αλλάξει η διάθεσή του. Το νόημα είναι να ξεφύγει το μυαλό του από το άγχος.

Επίσης είναι πολύ ωφέλιμο να δημιουργήσετε μια διασκεδαστική ανάμνηση μαζί. Μπορεί να κάνετε κάτι απλό, όπως να μαγειρέψετε μαζί, να δείτε τις αγαπημένες σας σειρές, ή να κάνετε ένα περίπατο σε ένα ιδιαίτερο μέρος για τους δυο σας. Αυτό θα βοηθήσει το σύντροφό σας να νιώσει πραγματικά συνδεδεμένος με παλιές αναμνήσεις που δεν απαιτούν πολλή ενέργεια αλλά τον κάνει να νιώθει ήρεμος και χαλαρός.

4.Μαγειρέψτε του το αγαπημένο του φαγητό

Ένας δημιουργικός και στοργικός τρόπος για να βοηθήσετε το σύντροφό σας με το άγχος είναι να του μαγειρέψετε το αγαπημένο του φαγητό. Ποιο είναι το αγαπημένο του φαγητό; Τι είναι αυτό που του φτιάχνει τη διάθεση; Ένα καλό γεύμα μπορεί να απαλύνει το στρες. Το σώμα μας χρειάζεται υδατάνθρακες για να έχει αρκετή ενέργεια. Η κατανάλωση υδατανθράκων διεγείρει τον εγκέφαλο να απελευθερώνει τις ορμόνες της ευτυχίας για να μειώσει την ένταση γρήγορα και να μας δώσει το συναίσθημα της ετοιμότητας για να είμαστε έτοιμοι για ενδεχόμενο στρες.

5.Μιλήστε στη δική του γλώσσα αγάπης

Όταν δείχνετε στο σύντροφό σας την αγάπη και τη στοργή σας όταν είναι αγχωμένος μπορεί να τον βοηθήσετε να νιώσει λίγο καλύτερα. Αλλά ο καθένας δίνει και παίρνει την αγάπη διαφορετικά, είναι σημαντικό να ξέρετε την γλώσσα αγάπης του συντρόφου σας. Αν ποτέ δεν έχετε λύσει αυτό το μυστήριο, τώρα είναι η στιγμή να το κάνετε. Ανακαλύψτε τη γλώσσα της αγάπης του συντρόφου σας και χρησιμοποιήστε τη. Για παράδειγμα, αν του αρέσει το άγγιγμα, μπορείτε να του κάνετε ένα μασάζ. Αν του αρέσει η λεκτική επιβεβαίωση, στείλτε του ένα ηχητικό μήνυμα ή ένα γραπτό μήνυμα που θα τον ενθαρρύνει και αυτό θα τον κάνει να νιώσει καλύτερα.

6. Κάντε τη ζωή του πιο εύκολη

Το τελευταίο πράγμα που θέλει να κάνει ο σύντροφός σας μετά από μια αγχωτική μέρα στη δουλειά είναι να φροντίσει για τις δουλειές του σπιτιού. Για αυτό αν δεν έχετε πολλή δουλειά, ίσως να δοκιμάστε να αναλάβετε εσείς περισσότερες ευθύνες. Για παράδειγμα, μπορείτε να κάνετε το φαγητό ή να πλύνετε τα πιάτα. Αν χρειάζεται να μαζέψει κάποια πράγματα, ίσως να προσφερθείτε να το κάνετε εσείς για αυτόν. Αφήστε τον να ξέρει ότι από τη στιγμή που δεν μπορείτε να πάρετε το άγχος του, με χαρά θα κάνετε τη ζωή του λίγο πιο εύκολη.

7.Να είστε χαρούμενοι και πλήρεις με τη ζωή σας

Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για το σύντροφό σας όταν είναι αγχωμένος είναι να είστε ο εαυτός σας. Σε ευαίσθητες στιγμές είναι δύσκολο να νιώθει ότι είναι στο επίκεντρο της προσοχής. Η πολλή προσοχή μπορεί να προκαλέσει αμυντικότητα, γιατί μπορεί να πιστεύει ότι κάνει κάτι λάθος. Το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε είναι να προσθέσετε περισσότερο άγχος στη ζωή σας. Αλλά όταν είστε χαρούμενοι και αισιόδοξοι, μπορείτε να συνεχίσετε να υποστηρίζετε το σύντροφό σας και αυτός δεν θα χρειάζεται να ανησυχεί για εσάς.

Δεν είναι καθόλου διασκεδαστικό να βλέπετε το σύντροφό σας να υποφέρει. Βέβαια δεν είναι η δουλειά σας να διορθώσετε τα προβλήματά του, μπορείτε να είστε όμως η φωτεινή πλευρά της ζωής. Αν κάνετε οτιδήποτε από τα παραπάνω , μπορείτε να βοηθήσετε το σύντροφό σας να χαλαρώσει και να αποφορτιστεί.

c258