Κάνε το Τεστ
πως μπορώ να έχω έναν επιτυχημένο δεύτερο γάμο, πως θα πετύχει ο δεύτερος γάμος μου, με ποιους τρόπους μπορώ να έχω έναν επιτυχημένο δεύτερο γάμο, γιατί αποτυγχάνουν οι δεύτεροι γάμοι, τρόποι για να επιτύχει ο δεύτερος γάμος σας

Πως μπορώ να έχω έναν επιτυχημένο δεύτερο γάμο

Πως μπορώ να έχω έναν επιτυχημένο δεύτερο γάμο

Υπάρχουν άνθρωποι που μετά από ένα διαζύγιο, ψάχνουν να βρουν την αγάπη. Αν και αρχικά νιώθουν ότι δεν πρόκειται ποτέ ξανά να βρουν την ευτυχία, μετά από τον πόνο που έχουν ζήσει από το πρώτο τους διαζύγιο, στη συνέχεια κάνουν σκέψεις για έναν δεύτερο γάμο. Αναρωτιούνται πως μπορούν να έχουν έναν επιτυχημένο δεύτερο γάμο.

Ο δεύτερος γάμος είναι πιο πιθανό να καταλήξει στο διαζύγιο

Πολλοί θέλουν να πιστεύουν ότι ο δεύτερος γάμος τους θα είναι καλύτερος από τον πρώτο. Εξάλλου είναι πιο σοφοί και πιο ώριμοι. Αλλά τα στατιστικά δείχνουν ότι είναι πιο πιθανό ο δεύτερος γάμος να καταλήξει στο διαζύγιο.  Σύμφωνα με τα στοιχεία περίπου το 60% των δεύτερων γάμων καταλήγει στο διαζύγιο.

Γιατί οι δεύτεροι γάμοι αποτυγχάνουν;

Οι δεύτεροι γάμοι αποτυγχάνουν πιο συχνά από ότι οι πρώτοι για πολλούς λόγους:

 • Είναι πιο εύκολο να πάρει κάποιος διαζύγιο για δεύτερη φορά αφού έχει επιβιώσει από το πρώτο.
 • Ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι κουβαλούν συναισθηματικό φορτίο από τον πρώτο τους γάμο.
 • Οι διαφωνίες για τα χρήματα είναι πιο συχνές στο δεύτερο γάμο. Ειδικά όταν μια γυναίκα πρέπει να διαχειριστεί την πικρία για τις οικονομικές υποχρεώσεις του πρώην συζύγου της.
 • Οι μικτές οικογένειες περιέχουν μοναδικές προκλήσεις. Για αυτό κάποιες φορές είναι πιο εύκολο κάποιος να αφήσει το γάμο.

Κάποιοι άνθρωποι κουβαλούν θέματα από τον πρώτο γάμο τους στο δεύτερο

Μετά από ένα σύντομο πρώτο γάμο, γεμάτο αγάπη αλλά με πολλές διαφωνίες και μηδενικές δεξιότητες επικοινωνίας, οι καλές προθέσεις και οι όρκοι δεν είναι αρκετοί για να κρατήσουν μια σχέση. Οι σύντροφοι απομακρύνονται λόγω έλλειψης αυτογνωσίας και διαπροσωπικών δεξιοτήτων. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να είναι κάποιος ευτυχισμένος αλλά ότι πρέπει να δημιουργήσει την ευτυχία του.

Στο δεύτερο γάμο οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν περισσότερη εμπειρία και ωριμότητα για να αντιμετωπίσουν τις διαφωνίες. Ο γάμος είναι μια δύσκολη δουλειά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είστε σε λάθος σχέση. Όλοι παντρευόμαστε το λάθος άνθρωπο αν περιμένουμε να νιώθουμε συνέχεια ευτυχισμένοι, επειδή υποσυνείδητα αυτός ο ιδανικός σύντροφος δεν υπάρχει.

Οι άνθρωποι δεν κάνουν τη δουλειά που χρειάζεται ανάμεσα στον πρώτο και στο δεύτερο γάμο

Σε αντίθεση με τον πρώτο γάμο, στο δεύτερο γάμο οι άνθρωποι ξέρουν τι θέλουν. Αναγνωρίζουν τα προειδοποιητικά σημάδια και έτσι μπορούν να αντιμετωπίσουν μια σύγκρουση πριν κλιμακωθεί.

Ιδανικά, οι δύο σύντροφοι είναι πιο σοφοί στο δεύτερο γάμο τους. Αφού έχουν επιβιώσει από ένα διαζύγιο, δεν θέλουν ακόμη ένα.

Πώς είναι συνήθως οι δεύτεροι γάμοι;

Για να είναι ο δεύτερος γάμος ευτυχισμένος είναι σημαντικό οι δύο σύντροφοι να κρατούν τα μαθήματα που πήραν από τον πρώτο. Έτσι, δουλεύουν πιο σκληρά για τον δεύτερο γάμο και δεν θέλουν να επαναλάβουν τα λάθη που έκαναν στον πρώτο.

Οι δεύτεροι γάμοι μπορεί να είναι πιο ευτυχισμένοι από τους πρώτους

Μετά από ένα διαζύγιο οι άνθρωποι βλέπουν ξεκάθαρα όσα θέλουν από έναν σύντροφο και μια σχέση. Έτσι, μπορούν να κάνουν καλύτερες επιλογές.

Αν κάποιος έχει φύγει από έναν κακό γάμο, το να βρει έναν σύντροφο που τον κάνει ευτυχισμένο είναι ένας λόγος για χαρά και ευγνωμοσύνη. Δεν έχουν όλοι μια δεύτερη ευκαιρία.

Πώς μπορώ να έχω έναν επιτυχημένο δεύτερο γάμο;

Κανένας γάμος και καμία σχέση δεν είναι εύκολη υπόθεση. Για να καταφέρετε να έχετε έναν δεύτερο επιτυχημένο γάμο μπορείτε να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές.

1. Δουλέψετε για να επουλώσετε τις πληγές σας από τον πρώτο σας γάμο

Αν ένας σύντροφος κουβαλά ανεπίλυτα συναισθήματα κσι ψυχολογικά τραύματα από τον πρώτο του γάμο, είναι αναπόφευκτο αυτά να επηρεάσουν την νέα σχέση του. Αν ο πρώτος σας γάμος έχει τελειώσει εξαιτίας μιας προδοσίας, ίσως να σαμποτάρετε το δεύτερο γάμο σας ασυνείδητα και να μην εμπιστεύεστε το νέο σας σύντροφο. Επίσης, μπορεί να περιμένετε ο νέος σας σύντροφος να σας πληγώσει όπως ο πρώτος.

Είναι ανάγκη να επεξεργαστείτε όλα τα τραύματα από τον πρώτο σας γάμο με τη βοήθεια της ψυχοθεραπείας πριν προχωρήσετε σε έναν δεύτερο γάμο.

2. Παντρευτείτε για τους σωστούς λόγους

Κάποιοι λάθος λόγοι για τους οποίους κάποιος θέλει να παντρευτεί δεύτερη φορά περιλαμβάνουν:

 • Την επιθυμία να κάνει τον πρώην να ζηλέψει
 • Την ανάγκη να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή του μετά την απιστία του πρώην
 • Την ελπίδα ότι μπορεί να αλλάξει τον πρώην του
 • Την ανάγκη να τον φροντίζουν
 • Την ανάγκη για χρήματα

3. Μην αγνοείτε τα προειδοποιητικά σημάδια

Πολλοί άνθρωποι προχωρούν σε έναν γάμο παρά τα προειδοποιητικά σημάδια. Δυστυχώς, είναι εύκολο να γίνουν θύματα χειραγώγησης σε μια κακοποιητική σχέση. Για αυτό είναι σημαντικό να μπορείτε να αναγνωρίζετε τα προειδοποιητικά σημάδια πριν προχωρήσετε σε έναν γάμο.

Το μεγαλύτερο προειδοποιητικό σημάδι είναι να μην νιώθετε καλά. Αν νιώθετε ότι κάτι δεν πάει καλά, αναβάλλετε τα σχέδια για γάμο μέχρι να είστε πιο σίγουροι.

4. Γνωρίστε πρώτα τον εαυτό σας

Δεν μπορείτε να περιμένετε από έναν σύντροφο να σας κάνει ευτυχισμένους αν δεν γνωρίζετε τι είναι αυτό που θα σας κάνει ευτυχισμένους. Καλό είναι να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να γνωρίσετε τον εαυτό σας καλύτερα και να μάθετε τι είναι αυτό που ψάχνετε σε έναν σύντροφο.

Σίγουρα, θα υπάρχουν κάποια αδιαπραγμάτευτα πράγματα. Ποιες είναι οι συμπεριφορές που δεν είναι αποδεκτές σε έναν γάμο;

5. Γνωρίστε καλά το σύντροφό σας

Τις πρώτες μέρες μιας νέας γνωριμίας όλα μοιάζουν ρόδινα, βλέπετε το νέο σας σύντροφο σαν τον πιο υπέροχο άνθρωπο στον κόσμο και πιστεύετε ότι δεν θα έχετε κάποιο πρόβλημα ή διαφωνία. Όμως, είστε σίγουροι για αυτό;

Η αλήθεια είναι πως δεν μπορεί κανένας να γνωρίσει έναν άλλο άνθρωπο αν δεν δει πως συμπεριφέρεται σε διαφορετικές καταστάσεις. Μπορείτε να γνωρίσετε κάποιον καλύτερα όταν ταξιδεύετε μαζί και βλέπετε πως αντιδρά σε νέες και κάποιες φορές ψυχοπιεστικές καταστάσεις.

Βρείτε χρόνο να γνωρίσετε πραγματικά το σύντροφό σας πριν αποφασίσετε να παντρευτείτε. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να βγαίνετε χρόνια πριν δεσμευτείτε. Απλά χρειάζεται να αφιερώσετε χρόνο για να καταλάβετε πως είναι πραγματικά στην καθημερινότητα.

επιτυχημενος δευτερος γαμος

6. Μάθετε πως είναι ένας επιτυχημένος γάμος

Αν κάποιος έχει μεγαλώσει σε μια δυσλειτουργική οικογένεια, μπορεί να έχει κάνει έναν γάμο χωρίς να ξέρει τι είναι μια υγιής και ευτυχισμένη σχέση.

Έτσι, υποσυνείδητα πιστεύει ότι:

 • Όλοι παντρεύονται τον πρώτο τους έρωτα, ιδανικά πριν τα 25.
 • Ο γάμος είναι για πάντα και δεν υπάρχει κανένας λόγο για διαζύγιο.
 • Ο γάμος είναι σκληρή δουλειά, πολύ σκληρή δουλειά.
 • Είναι δουλειά της γυναίκας να κάνει τον άνδρα της ευτυχισμένο και κάθε προσπάθεια του άνδρα είναι ένα δώρο.

Τα περισσότερα από αυτά δεν ισχύουν. Κανείς δεν το γνωρίζει στην αρχή, αλλά θα έπρεπε.

Υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορούν να σας βοηθήσουν να κάνετε τον δεύτερο γάμο να πετύχει:

 • Ψυχοθεραπεία: η ψυχοθεραπεία θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τις λανθασμένες πεποιθήσεις και να δείτε ξεκάθαρα τι πήγε λάθος στις σχέσεις του παρελθόντος.
 • Οι γλώσσες της αγάπης: υπάρχουν πολλά βιβλία για τις σχέσεις και την έκφραση της αγάπης. Κάθε άνθρωπος μπορεί να εκφράζει διαφορετικά την αγάπη του.

7. Να είστε ειλικρινείς με το σύντροφό σας

Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ειλικρίνεια στη σχέση. Τα ψέματα μπορούν να καταστρέψουν έναν γάμο. Για αυτό είναι σημαντικό να μιλάτε ειλικρινά για όσα σας αρέσουν και όσα δεν αγαπάτε, τους φόβους και τις ανησυχίες σας, και όσα θέλετε από τη σχέση. Όλοι στην αρχή μιας νέας σχέσης θέλουμε να δείχνουμε τον καλύτερό μας εαυτό, όμως ένας ευτυχισμένος γάμος δεν μπορεί να βασιστεί στην υποκρισία.

8. Συζητήστε για τους στόχους και τις αξίες σας

Τα ζευγάρια που έχουν έναν ευτυχισμένο γάμο συνήθως έχουν κοινές αξίες. Αν εσείς θέλετε να είστε συνεχώς μαζί με το σύντροφό σας ενώ αυτός χρειάζεται την ανεξαρτησία του, τότε ο γάμος θα είναι μια πρόκληση.

Κάθε άνθρωπος έχει τις δικές του αξίες, ακόμη και αν δεν γνωρίζει συνειδητά ποιες είναι.  Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να αποζητά σε ένα γάμο την συντροφικότητα.

Κανένα μονοπάτι δεν είναι καλύτερο από το άλλο. Είναι όμως σημαντικό να συζητάτε για όσα επιθυμείτε από τη σχέση σας.

9. Να είστε ευάλωτοι στο γάμο σας

Μπορεί να είστε ανοιχτοί και ειλικρινείς με το σύντροφό σας και να κάνετε ατελείωτες συζητήσεις για τους στόχους και τις αξίες σας, και παρόλα αυτά να έχετε κάποιες αμυντικές συμπεριφορές.

Αλλά αν θέλετε ένα γάμο στον οποίο θα νιώθετε ασφάλεια και υποστήριξη, πρέπει να είστε πρόθυμοι να δείξετε πόσο ευάλωτοι είστε στο σύντροφό σας.

Αυτό σημαίνει ότι θα δείχνετε τον πραγματικό σας εαυτό, ειδικά τα κομμάτια που κρύβεται από τους άλλους. Μπορεί να είναι δύσκολο να δείξετε την ευαίσθητη πλευρά σας.

10. Μην ξεχνάτε τις μικρές χειρονομίες

Όλοι μας έχουμε μικρά πράγματα που μας κάνουν ευτυχισμένους. Μπορεί να σας αρέσει να σας προσφέρει ο σύντροφός σας μια κούπα καφέ το πρωί.  Ή να σας στέλνει ένα μήνυμα στη διάρκεια της ημέρας.

Όποια και αν είναι αυτά τα μικρά πράγματα και οι κινήσεις,  σας κάνουν να νιώθετε την αγάπη και την υποστήριξη του συντρόφου σας. Τα μικρά πράγματα κάνουν την μεγαλύτερη διαφορά σε έναν γάμο.

11. Να έχετε ένα πλάνο και υπομονή

Αν ο ένας σύντροφος ή και οι δύο προέρχονται από γάμους με παιδιά, είναι σημαντικό να μιλούν για το ρόλο που θα έχουν στη ζωή των παιδιών τους. Ανάλογα με την ηλικία των παιδιών, εξαρτάται και ο ρόλος του συντρόφου σας.

Οι μελέτες δείχνουν αντικρουόμενα αποτελέσματα σχετικά με το ποια σχέση έχει προτεραιότητα όταν τα παιδιά διαφωνούν με ένα νέο σύντροφο. Βέβαια, στις περισσότερες περιπτώσεις τα παιδιά έρχονται πάντα πρώτα, γιατί δεν επέλεξαν αυτή την αλλαγή στην οικογένεια.

Είναι βοηθητικό να έχετε ένα πλάνο για το πως θα διαχειριστείτε την γονεϊκότητα, αλλά είναι επίσης σημαντικό να είστε ευέλικτοι και να συνειδητοποιήσετε ότι ίσως το πλάνο σας μπορεί να αλλάξει καθώς αλλάζει η δυναμική της οικογένειας. Χρειάζεται χρόνος για να προσαρμοστούν όλοι στη νέα οικογενειακή κατάσταση.

12. Σκεφτείτε την οικογενειακή ψυχοθεραπεία πριν και μετά το γάμο

Ίσως να πιστεύετε ότι η συμβουλευτική πριν το γάμο αφορά μόνο νέα ζευγάρια που τώρα κάνουν τον πρώτο τους γάμο. Αλλά και οι δεύτεροι γάμοι έχουν πολλά θέματα. Η συμβουλευτική βοηθά να αναγνωρίσετε τα θέματα πριν γίνουν σοβαρά προβλήματα στο γάμο σας.

Μην ντρέπεστε να ζητήσετε τη βοήθεια ενός έμπειρου ψυχοθεραπευτή και μετά το γάμο. Κάθε γάμος περνάει τις δικές του δυσκολίες. Όμως, με τη βοήθεια της ψυχοθεραπείας, όλα μπορούν να ξεπεραστούν.

Αν υπάρχουν διαφωνίες, δυσαρέσκειες ή άλλα θέματα , καλό είναι να μιλήσετε σε έναν ψυχοθεραπευτή για να βρείτε λύσεις.

13. Συγχωρήστε το σύντροφό σας

Κανείς δεν είναι τέλειος. Κάποιες στιγμές όλοι μας λέμε πράγματα για τα οποία μετανιώνουμε. Όλοι έχουμε κακές στιγμές.

Όταν αυτό συμβαίνει, καλό είναι να συγχωρείτε ο ένας τον άλλο. Είστε και οι δύο άνθρωποι και απλά προσπαθείτε να κάνετε το καλύτερο που μπορείτε. Μάθετε να ξεπερνάτε τις μικροδιαφωνίες και να συγκεντρώνεστε σε αυτό που έχει πραγματική αξία, ότι αγαπάτε ο ένας τον άλλο.

14. Κάντε το γάμο σας προτεραιότητα

Είναι σημαντικό να βρίσκετε χρόνο για το σύντροφό σας και τη σχέση σας, ώστε να χαλαρώσετε ,να συνδεθείτε και να μιλήσετε. Αυτή είναι η δική σας στιγμή.

Μην ξεχνάτε να διασκεδάζετε μαζί. Τίποτα δεν συνδέει περισσότερο ένα ζευγάρι από το να μοιράζεται εμπειρίες που απολαμβάνει.

Κάθε σχέση απαιτεί προσπάθεια και δέσμευση 

Για να μπορέσει κάθε σχέση να διαρκέσει και να ευημερήσει είναι ανάγκη και οι δύο σύντροφοι να κάνουν συνειδητή προσπάθεια. Μια σχέση είναι ένας ζωντανός οργανισμός που απαιτεί συνεχή φροντίδα για να αναπτυχθεί.

Αν συναντάτε δυσκολίες στη σχέση σας, τότε η ΑΤΟΜΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ή η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΖΕΥΓΟΥΣ μπορεί να σας βοηθήσει να λύσετε τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε.