Κάνε το Τεστ
Ζευγάρια, Παράπονα για το σεξ, Σεξ

Συχνά παράπονα που ακούνε οι ψυχοθεραπευτές σχετικά με το σεξ

Συχνά σεξουαλικά προβλήματα

Οι ψυχοθεραπευτές που ασχολούνται με τα σεξουαλικά προβλήματα των ζευγαριών, γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν υπάρχει μία μόνο λύση που ταιριάζει σε όλα τα ζευγάρια. Αυτό που προτείνουν οι περισσότεροι ψυχοθεραπευτές στα ζευγάρια είναι να είναι πιο ανοιχτά σε νέες εμπειρίες, να εξερευνήσουν τι αρέσει στον ένα και τι στον άλλο, να είναι πρόθυμα να μάθουν και να δοκιμάσουν διαφορετικές εμπειρίες.

Παρακάτω αναφέρουμε συχνά προβλήματα και παράπονα που αντιμετωπίζουν τα ζευγάρια όσον αφορά τη σεξουαλική τους ζωή:

ʺΔεν με νοιάζει αν θα κάνω ποτέ πάλι σεξ. Δεν νιώθω καμιά επιθυμίαʺ

Αυτή η φράση ακούγεται πολύ συχνά από γυναίκες στην πρώτη ψυχοθεραπευτική συνεδρία. Αυτό το δίλημμα εντάσσεται στη διαφορετικό τρόπο με τον οποίο τα ζευγάρια ορίζουν τι σημαίνει σεξ. Πολύ συχνά η επιθυμία του άντρα για σεξ ισοδυναμεί με την σεξουαλική πράξη. Στο μυαλό τους έχουν ότι ο στόχος είναι ο “οργασμός” και το καλό σεξ ορίζεται από την “καλή απόδοση”. Όταν όμως επαναπροσδιορίζεται ο ορισμός του μοντέλου ευχαρίστησης από το σεξ, βλέπω την ελπίδα στα μάτια των γυναικών! Αυτό σημαίνει ότι η σεξουαλικότητα μπορεί να εκφραστεί με πολλούς τρόπους και δεν περιορίζεται μόνο στην "απόδοση” στο σεξ. Ο στόχος εμπλουτίζεται, γίνεται η ευχαρίστηση και το μέσο για την ευχαρίστηση είναι το άγγιγμα, χωρίς κάποια άλλη προσδοκία. Το ζητούμενο είναι η σύνδεση, η χαλάρωση και η ασφάλεια. Αυτή η διαπίστωση απελευθερώνει το ζευγάρι.

ʺΗ έλλειψη σεξ στο γάμο μας με οδήγησε στην απιστίαʺ

Πολλά ζευγάρια που ξεκινούν ψυχοθεραπεία νομίζουν ότι η απιστία θα δώσει τέλος στη σχέση τους, αλλά αυτό που βλέπουμε στην πράξη είναι ότι οι απιστίες πολλές φορές μπορεί να δράσουν καταλυτικά και να αφυπνίσουν τα ζευγάρια, ώστε να μιλήσουν ξανά μετά από αρκετά χρόνια στασιμότητας.Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το άτομο που απατά συνήθως δεν το κάνει στοχευμένα με σκοπό να πληγώσει το σύντροφο του. Η απιστία είναι επώδυνη, αλλά είναι δυνατό να επουλωθεί η πληγή αυτή και το ζευγάρι να δημιουργήσει ξανά μία σχέση εμπιστοσύνης, ειλικρίνειας και σύνδεσης. Αυτό όμως για να γίνει χρειάζεται πολύ αγάπη και αλληλοκατανόηση, για να ξεπεράσετε όσα σας πλήγωσαν και να κατανοήσετε βαθιά ο ένας τον άλλο και να επανασυνδεθείτε.

ʺΟ άνδρας μου έχει θέμα στύσης ή πρόωρης εκσπερμάτισηςʺ

Το πιο συχνό σεξουαλικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι άνδρες δεν είναι η στυτική δυσλειτουργία, αλλά η πρόωρη εκσπερμάτιση. Οι άνδρες που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της πρόωρης εκσπερμάτισης υποφέρουν σιωπηλά, αισθάνονται ντροπή και απογοήτευση και απομακρύνονται. Δεν υπάρχει θεραπεία για την πρόωρη εκσπερμάτιση, αλλά υπάρχουν τρόποι για να την διαχειριστεί κανείς. Ακόμη και αν ένας άνδρας δεν έχει πρόωρη εκσπερμάτιση, δεν σημαίνει ότι η επιπλέον διάρκεια θα έχει αναγκαστικά κάποιο αποτέλεσμα στον οργασμό της γυναίκας. Οι περισσότερες γυναίκες ανταποκρίνονται στη διέγερση και στο ερωτικό παιχνίδι και όχι στην άμεση σεξουαλική πράξη.

Ζευγάρια, Παράπονα για το σεξ, Σεξ

ʺΤο σεξ έχει γίνει μονότονοʺ

Η αλήθεια είναι ότι ακόμα και αν δεν μπορείτε να κάνετε σεξ όπως όταν ήσασταν στο ταξίδι του μέλιτος, μπορείτε να προχωρήσετε μπροστά σε κάτι εξίσου υπέροχο ή ίσως ακόμη και καλύτερο. Αν σταματήσετε να αντιμετωπίζετε το σεξ σαν κάτι που υποτίθεται συμβαίνει μεταξύ σας χωρίς επικοινωνία ή φαντασία, είναι πιθανό να βρείτε τι θα δώσει στη σεξουαλική σας ζωή ξανά ζωή.

ʺΔεν νιώθω καμιά σεξουαλική σύνδεση με το σύντροφό μουʺ

Συχνά τα ζευγάρια που έχουν χάσει τη σεξουαλική τους σύνδεση χρειάζεται να ξεκινήσουν τις προσπάθειες με τη δημιουργία μιας ασφαλούς σύνδεσης. Οι ασκήσεις που τους ανατίθενται μπορεί να αφορούν την εμπειρία του αγγίγματος, που επιτρέπουν στο ζευγάρι να συνδεθεί μέσω από το ασφαλές άγγιγμα και την κιναισθητική ενσυνειδητότητα. Όταν πια μπορέσουν να χαλαρώσουν τελείως και να συνδεθούν χωρίς κανένα περιορισμό, σταδιακά επικεντρώνονται στην επέκταση της ευχαρίστησης, με νέους και διαφορετικούς τρόπους.

ʺΕίμαστε πολύ απασχολημένοι για να κάνουμε σεξʺ

Τα περισσότερα ζευγάρια θυμώνουν μόλις ακούσουν την ιδέα να προγραμματίζουν το σεξ, θέλουν η επιθυμία για σεξ να προκύψει “αυθόρμητα”, αλλά στην πραγματικότητα η επιθυμία είναι η ανταπόκριση, πράγμα που δεν σημαίνει ότι προκύπτει αυτόματα. Τι είναι αυτό που μας κάνει να ανταποκρινόμαστε στην επιθυμία; Η σεξουαλική διέγερση. Συχνά βοηθά τα ζευγάρια να δημιουργούν στο σπίτι τους μια ατμόσφαιρα- ένα 15λεπτο προετοιμασίας στο οποίο θα δεσμευτούν στη δημιουργία σεξουαλικής διέγερσης (σωματικής, ψυχολογικής ή και τα δύο) χωρίς την προσδοκία ή την απαίτηση για σεξ. Ποιες είναι οι δραστηριότητες που επιλέγουν να κάνουν τα ζευγάρια για αυτό το 15λεπτο; Είναι πολλές, όπως τα φιλιά, οι αγκαλιές, τα χάδια, ο χορός, το ερωτικό μασάζ, η παρακολούθηση ερωτικών ταινιών, η ερωτική λογοτεχνία. Δεν υπάρχουν όρια στο τι μπορεί να κάνει ένα ζευγάρι σε αυτό το διάστημα λεπτά. Είναι καλύτερο λοιπόν να προγραμματίζετε το σεξ από το να αφήσετε το σεξ ως το τελευταίο πράγμα στη λίστα όσων “πρέπει” να κάνετε.

Ψυχοθεραπεία για τα σεξουαλικά προβλήματα

Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΖΕΥΓΟΥΣ μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τα προβλήματα και να αναθερμάνετε τη σχέση σας!