Κάνε το Τεστ
γάμος, προειδοποιητικά σημάδια σε ένα γάμο, αντιμετώπιση προβλημάτων στο γάμο

Προειδοποιητικά σημάδια για ένα γάμο

Γάμος και Προειδοποιητικά Σημάδια

Η εμπειρία μου στην ψυχοθεραπεία οικογενειών και ζευγαριών, μου έχει δείξει πως οι περισσότεροι άνθρωποι περιμένουν πάρα πολύ μέχρι να ζητήσουν βοήθεια, τις περισσότερες φορές ακόμα και χρόνια. Το αποτέλεσμα είναι πως προβλήματα τα οποία θα μπορούσαν να έχουν επιλυθεί σύντομα, για παράδειγμα σε έξι με δέκα ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες, μετατρέπονται σε μεγάλες και παρατεταμένες κρίσεις που συχνά οδηγούν στο χωρισμό ακόμα και πολύ καλές σχέσεις.

Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που προμηνύουν προβλήματα σε ένα γάμο και χρειάζεται να διευθετηθούν;

Μερικές φορές τα σημάδια είναι κραυγαλέα και προφανή όπως η οικογενειακή βία, οι συγκρούσεις σε καθημερινή βάση, οι εξαρτήσεις από ουσίες (για παράδειγμα, η κατάχρηση αλκοόλ), οι επαναλαμβανόμενες απιστίες.

Όμως πιο συχνά, τα προβλήματα συσσωρεύονται λίγο λίγο και σιγά σιγά.Σε ένα πείραμα στις αρχές του αιώνα μας, οι ερευνητές περιέγραψαν πως όταν έβαλαν ένα βάτραχο σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό, αυτός πήδηξε έξω γρήγορα, αναγνωρίζοντας τον κίνδυνο ενστικτωδώς. Αλλά αν ο βάτραχος έμπαινε σε νερό που ζεσταινόταν σταδιακά και αργά, ο βάτραχος δεν αντιλαμβανόταν τον κίνδυνο. Και τη στιγμή που το νερό άρχιζε να βράζει, ο βάτραχος ήταν ήδη νεκρός. Το ίδιο συμβαίνει και με τις δυσλειτουργικές οικογένειες, τους γάμους ή ακόμη και τους οργανισμούς. Όλα μοιάζουν εντάξει, μέχρι ξαφνικά που τα πράγματα αλλάζουν ριζικά.

Ας δούμε λοιπόν ορισμένα σημάδια που δείχνουν ότι τα πράγματα σε μία σχέση δεν είναι ρόδινα, και χρειάζεται να κάνετε κάτι για αυτό, πριν να κλιμακωθούν περισσότερο τα πράγματα και είναι αργά.

1. Δεν είστε πλέον ζεστοί και στοργικοί με το σύντροφό σας.

Τα ευτυχισμένα και αγαπημένα ζευγάρια, ακόμα και μετά από πολλά χρόνια σχέσης, χαμογελούν ο ένας στον άλλο όταν γυρίζουν στο σπίτι. Υπάρχει τρυφερότητα μεταξύ τους, καλωσορίζουν ή αποχαιρετούν τον άλλο με χαρά, δίνουν ένα φιλί για καληνύχτα, είναι αγκαλιασμένοι όταν βλέπουν ρομαντικές ταινίες, στηρίζονται στον άλλο μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά και νιώθουν περήφανοι ο ένας για τον άλλο.

Μερικοί άνθρωποι προσπαθούν να αμυνθούν στην τρυφερότητας λέγοντας ότι “δεν είμαι έτσι εγώ”, “δεν μπορώ, δεν μου βγαίνει”, αλλά μπορεί να παρατηρήσει κανείς ότι είναι στοργικοί όταν είναι με τα παιδιά τους, τα χαϊδεύουν, αγκαλιάζουν και τους χαμογελούν. Συχνά όταν η τρυφερότητα αρχίζει να χάνεται σε ένα γάμο, είναι ένα αποτέλεσμα της μη εκφρασμένης δυσαρέσκειας που έχει χτιστεί, και που χρειάζεται να εξωτερικευθεί και να δουλευτεί.

2. Δεν περνάτε αρκετό χρόνο μαζί κάνοντας ευχάριστες δραστηριότητες

Αν ο μόνος χρόνος που περνάτε μαζί με το ταίρι σας είναι για να κανονίζετε τις δουλειές του σπιτιού, την πληρωμή των λογαριασμών, την φροντίδα των παιδιών, τότε η σχέση τείνει να έχει τα χαρακτηριστικά μιας βαθιάς και τρυφερής αδελφικής σχέσης ή φιλίας. Η αγάπη βοηθά να ξεπεράσετε περιόδους χωρίς σεξ, καλύτερα από ότι το σεξ βοηθά στο να ξεπεράσετε περιόδους χωρίς αγάπη.

Τα ευτυχισμένα και αγαπημένα ζευγάρια κάνουν την επικοινωνία τους προτεραιότητα. Ακόμη και τις περιόδους που δεν έχουν χρήματα για να βγουν έξω ραντεβού, κάνουν δραστηριότητες που φέρνουν χαρά στη σχέση. Κάποια ζευγάρια δουλεύουν μαζί, κάνουν περιπάτους όταν το επιτρέπει ο καιρός, παίζουν παιχνίδια, διασκεδάζουν με την οικογένεια και τους φίλους τους, κάνουν σπορ, βλέπουν ταινίες ή διαβάζουν βιβλία.

Προειδοποιητικά σημάδια για ένα γάμο

3. Έχετε σταματήσει να κάνετε σεξ ή κάνετε πολύ σπάνια

Μια δραστηριότητα που φυσικά κάνει το γάμο ξεχωριστό είναι η σεξουαλική σύνδεση. Αντίθετα με τους μύθους που προβάλλονται από τις διαφημίσεις και τις ταινίες, οι παντρεμένοι άνθρωποι γενικά κάνουν περισσότερο σεξ από τους ελεύθερους, κατά μέσο όρο μία με δύο φορές την εβδομάδα μετά την περίοδο του μήνα του μέλιτος. Αν παρατηρείτε ότι μειώνονται σημαντικά οι φορές που κάνετε σεξ, αυτό είναι ένα σημάδι μειωμένης επικοινωνίας.

Πιο συχνά οι γυναίκες είναι εκείνες που λένε ότι δεν θέλουν να κάνουν σεξ αν δεν αισθάνονται καλά, αλλά αυτή η συμπεριφορά γίνεται εύκολα ένας φαύλος κύκλος. Και αυτό γιατί και οι άνδρες και οι γυναίκες ωφελούνται σωματικά και ψυχικά από την αύξηση των επιπέδων της ωκυτοκίνης, την ορμόνη της σύνδεσης, που απελευθερώνεται όταν κάνουν σεξ ή όταν αγκαλιάζονται. Έτσι αν κάνετε σεξ, αισθάνεστε στη συνέχεια πιο δεμένοι και πιο ποθητοί ξανά, ο μηχανισμός αυτός είναι μέρος της βιολογίας μας και δεν μπορεί να παραγνωριστεί!

4. Ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι δεν φροντίζουν τον εαυτό τους

Ο γάμος χρειάζεται δέσμευση και φροντίδα, και για τον εαυτό σας και για το σύντροφό σας. Όταν ο ένας ή και οι δύο λαμβάνουν τη σχέση ως δεδομένη, τότε αρχίζουν οι δυσαρέσκειες. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι και οι άνδρες και οι γυναίκες αρχίζουν και χάνουν το ενδιαφέρον για το σύντροφό τους, όταν παίρνει βάρος, σταματά να ντύνετε όμορφα ή δεν περιποιείται τον εαυτό του.Ένα σημαντικό κομμάτι της έλξης μεταξύ των συντρόφων βασίζεται στη εξωτερική εμφάνιση, για αυτό είναι σημαντικό να παραμένετε όμορφοι ο ένας για τον άλλο.

5. Κατηγορείτε το σύντροφό σας για τη δυστυχία σας (ακόμη και να δεν το λέτε δυνατά)

Τα ζευγάρια που δεν μαλώνουν ή μαλώνουν πολύ σπάνια φαίνεται να έχουν την ψευδαίσθηση ότι ο γάμος τους πηγαίνει καλά ακόμη και όταν αυτό δεν συμβαίνει. Αν νιώθετε ότι είστε αποδέκτης συνεχούς κριτικής ή κάνετε εσείς κριτική στο σύντροφό σας σε καθημερινή βάση, είναι ένα σημάδι ότι έχετε κάποια θέματα που χρειάζεται να τα συζητήσετε αντί να τα κρύβετε κάτω από το χαλί.

6. Αισθάνεστε μόνοι ακόμη και όταν ο σύντροφός σας είναι στο ίδιο δωμάτιο

Αν αισθάνεστε μοναξιά στο γάμο σας, τότε είναι η στιγμή να αναλάβετε δράση. Το πιο πιθανό είναι και ο σύντροφός σας να αισθάνεται το ίδιο. Η μοναξιά αποτελεί γόνιμο έδαφος για τις απιστίες. Οι περισσότερες απιστίες δεν έχουν να κάνουν με τη σεξουαλική επιθυμία (αν και ένας γάμος χωρίς σεξ το κάνει πιο εύκολο), αλλά κυρίως ξεκινούν πιο αθώα σαν μια επιθυμία για φιλία.

Αν εσείς και ο σύντροφός σας δεν αφουγκράζεστε τον πόνο και τις επιθυμίες του άλλου, δείχνοντας υποστήριξη και συμπόνια, τότε είναι φυσιολογικό ο σύντροφός σας να ψάξει για υποστήριξη κάπου αλλού. Μην περιμένετε μια κρίση ή μια δυσαρέσκεια να προκαλέσει την απιστία. Ακόμη και αν έχετε την επιθυμία “απλά να κοιτάτε” γύρω σας, αυτό θα έπρεπε να σας αποτελέσει κουδούνι κινδύνου για εσάς.

7. Η περιφρόνηση χαρακτηρίζει τις συγκρούσεις σας

Η περιφρόνηση είναι ο δολοφόνος μιας σχέσης. Είναι μια μορφή κριτικής με μια δόση πικρίας και κατηγόριας. Μπορεί να χαρακτηρίζεται από ένα στραβοκοίταγμα που υποδηλώνει αποστροφή. Η περιφρόνηση αποτελεί ολοφάνερο σημάδι επικείμενης μεγάλης κρίσης. Απλά παρατηρώντας το πως τα ζευγάρια καυγαδίζουν ή διαφωνούν για μερικά λεπτά, ένας ψυχοθεραπευτής μπορεί να προβλέψει τη μοίρα μιας σχέσης.

Ζητήστε βοήθεια πριν να είναι αργά!

Τα παραπάνω προειδοποιητικά σημάδια μπορεί να σας κινητοποιήσουν ώστε να προλάβετε τα χειρότερα πριν να είναι αργά. Αν ανησυχείτε επειδή παρατηρείτε όλα αυτά τα σημάδια στο γάμο σας, μην πανικοβάλλεστε. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΖΕΥΓΟΥΣ μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε τη σχέση σας. Με υπομονή, κουράγιο, δέσμευση και ένα καλό ψυχοθεραπευτή μπορείτε να δουλέψετε όσα σας απασχολούν και να ξαναχτίσετε από την αρχή τη σχέση σας με αγάπη και σεβασμό.