Κάνε το Τεστ
ψυχοθεραπεία ζεύγους, λόγοι για ν κάνετε ψυχοθεραπεία ζεύγους

Η ψυχοθεραπεία ζεύγους μπορεί να σώσει τη σχέση σας

Ψυχοθεραπεία Ζεύγους

Όλα ξεκίνησαν υπέροχα στη σχέση σας , αλλά τώρα δεν είστε βέβαιοι ότι αξίζει τον κόπο πια - παρά το γεγονός ότι ήσασταν σίγουροι ότι θα διαρκέσει. Πραγματικά θέλετε να αφήσετε την αγάπη της ζωής σας; Είναι η στιγμή να έρθετε αντιμέτωποι με τα γεγονότα. Σαν ζευγάρι ίσως να μην μπορείτε να σώσετε τη σχέση σας μόνοι σας, και τώρα να είναι η σωστή στιγμή να ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία ζεύγους.

Δεν έχει σημασία αν η σχέση σας υπάρχει εδώ και έξι μήνες ή 60 χρόνια, η ψυχοθεραπεία ζεύγους αφορά όλες τις σχέσεις. Σκεφτείτε ότι εισάγετε έναν αμερόληπτο φίλο στη σχέση. Και οι δύο δεν μπορείτε να δείτε τι πραγματικά συμβαίνει, για αυτό γιατί όχι να δει κάποιος άλλος καθαρά για εσάς; Αν το όνειρό σας έχει μετατραπεί σε εφιάλτη, τι έχετε να χάσετε; Αν ακόμη αγαπιέστε, χρειάζεται να δώσετε μια ευκαιρία στην ψυχοθεραπεία ζεύγους.

1.Σπάστε τη σιωπή και επικοινωνήστε αποτελεσματικά

Οι συζητήσεις σας περιλαμβάνουν απλά γκριμάτσες, μονολεκτικές απαντήσεις ή απλά σιωπή; Η επικοινωνία είναι το κλειδί για μια υγιή σχέση. Όταν κάποιος σας προτρέπει να μιλήσετε, ακόμη και αν δεν το θέλετε, είναι ένας τρόπος να χτίσετε ξανά την επικοινωνία μεταξύ σας. Θα εκπλαγείτε όταν δείτε πόσο ανάγκη είχατε να σπάσει τελικά η σιωπή.

2.Αποκαλύψτε τα θέματα γύρω από το σεξ

Στη αρχή απολαμβάνατε και οι δύο την σεξουαλική επαφή. Τώρα κανένας από τους δύο δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για αυτό. Γιατί όμως; Είναι το στρες της δουλειάς που φταίει; Μήπως η σεξουαλική σας ζωή έχει γίνει ρουτίνα; Μήπως υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας; Είναι δύσκολο να ξέρετε τι συμβαίνει όταν κανένας δεν μιλά για αυτό το θέμα. Ένας ψυχοθεραπευτής ζεύγους έχει τον τρόπο να βγάλει στην επιφάνεια τέτοια θέματα της προσωπικής ζωής για να βρείτε τι πραγματικά συμβαίνει.

3. Αποκαλύψτε θέματα που δεν ξέρατε καν ότι υπήρχαν

Ίσως να νομίζετε ότι όλα τα θέματα προέρχονται από την έλλειψη σεξ στη σχέση σας. Όπως αποδεικνύεται όμως, ο ένας αποφύγει τον άλλο επειδή δεν έχει πει ποτέ ʺευχαριστώʺ για οτιδήποτε. Μερικές φορές είναι δύσκολο να δείτε τα πραγματικά προβλήματα όταν είστε μέσα σε αυτά. Αφήστε κάποιον άλλο να σας βοηθήσει να βρείτε τα υποκείμενα θέματα που προκαλούν τη ρήξη στη σχέση σας.

4.Επεξεργαστείτε τα θέματα που σας τρομάζουν

Όλοι οι άνθρωποι δεν αντέχουν τις αντιπαραθέσεις. Είναι κάτι που ο καθένας πρέπει να δουλέψει με τον εαυτό του. Το πρόβλημα είναι ότι  συσσωρεύονται μέσα σας θέματα επειδή φοβάστε ότι θα αναστατώσουν το σύντροφό σας και θα οδηγήσουν μονάχα στη δυσαρέσκεια, την ανησυχία και ακόμη και την κατάθλιψη. Ένας ψυχοθεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να συζητήσετε πιο άνετα τα πράγματα που πριν σας φόβιζαν.

5.Βρείτε έναν αμερόληπτο διαμεσολαβητή για τις διαφωνίες σας

Είναι πολύ δύσκολο και για τους δυο σας να συζητήσετε οτιδήποτε χωρίς να μαλώσετε; Τότε σίγουρα θα καβγαδίσετε κατά τη διάρκεια της συνεδρίας. Όμως ένας ψυχοθεραπευτής θα σας ενθαρρύνει να εκφράσετε όσα νιώθετε. Επίσης θα παρέμβει όταν τα πράγματα βγουν εκτός ελέγχου. Και οι δύο θα μιλήσετε για όσα σας απογοητεύουν χωρίς να πείτε πράγματα για τα οποία θα μετανιώσετε αργότερα.

6.Μάθετε να ελέγχετε τις διαφωνίες σας

Κατά τη διάρκεια των συνεδριών σας, ο ψυχοθεραπευτής θα σας βοηθήσει να καταλάβετε για τι αξίζει να μαλώσετε και για τι όχι. Επίσης θα σας βοηθήσει να μάθετε να ηρεμείτε και να σταματάτε την κλιμάκωση ενός  καβγά. Όταν και οι δύο θα είστε ήρεμοι, τότε θα μπορείτε να λύσετε πιο εύκολα τα θέματά σας.

7.Κατανοήστε ότι κανένας δεν είναι τέλειος

Μπορεί πολλές φορές να σκέφτεστε ότι όλα θα ήταν υπέροχα αν ο άλλος μπορούσε να αλλάξει. Όταν τα ζευγάρια δεν τα πάνε καλά συχνά ρίχνουν το φταίξιμο ο ένας στον άλλο. Βλέπουν τον εαυτό τους σαν τέλειο. Ένας ψυχοθεραπευτής ζεύγους θα σας βοηθήσει να καταλάβετε ότι και οι δύο φταίτε. Ο ένας σύντροφος ίσως να έχει περισσότερες ευθύνες , αλλά και οι δύο έχετε κάνει λάθη.

8.Οι δύο χωριστές ζωές γίνονται μία

Μερικά ζευγάρια νομίζουν ότι μια σχέση σημαίνει να ζουν δύο άνθρωποι δύο χωριστές ζωές ενώ ζουν μαζί. Πρέπει να είστε σε θέση να ενώσετε τις ζωές σας. Δεν μπορεί να είναι όλα δικά σας ή δικά του. Η ψυχοθεραπεία ζεύγους βοηθά να μάθετε να συμβιβάζεστε χωρίς να χάσετε την ταυτότητά σας. Είναι δύσκολο να βρείτε την ισορροπία μερικές φορές, αλλά είναι ζωτικής σημασίας για τη διάρκεια μιας σχέσης.

9. Αποκαλύψτε οτιδήποτε κρυφό

Ίσως να είναι κάτι που αφορά στα οικονομικά ή μια απιστία ή οτιδήποτε άλλο, αλλά

είναι εύκολο να πείτε ότι ο σύντροφός σας κρύβει κάτι σημαντικό. Μπορεί να είναι κάτι πολύ απλό όπως ότι μιλήσατε με τον πρώην σας και δεν το είπατε στο σύντροφό σας. Αν νιώθετε ενοχές για κάτι και το κρατάτε μυστικό, τότε θα προκληθούν θέματα εμπιστοσύνης. Πείτε τα όλα στη διάρκεια των συνεδριών που σας παρέχετε ένας ασφαλής χώρος για να αποκαλύψετε τα μυστικά σας και να τα εξηγήσετε χωρίς να μαλώσετε.

10 . Ζητήστε βοήθεια για να μιλήσετε και όχι για να φωνάξετε

Ακόμη και όταν προσπαθείτε να συζητήσετε κάποια πράγματα, πάντα η συζήτηση καταλήγει σε καβγά. Αυτό όμως δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τα πράγματα. Και οι δύο πρέπει να μάθετε να ελέγχετε το θυμό σας και να ακούτε ο ένας τον άλλο. Και για αυτό χρειάζεται η βοήθεια ενός ψυχοθεραπευτή.

c248