Πότε χωρίζει ο νάρκισσος
Συνήθως οι νάρκισσοι τηρούν ένα συγκεκριμένο κύκλο για τις σχέσεις και το χωρισμό. Ο κύκλος αυτός ξεκινά με την εξιδανίκευση και καταλήγει στην υποτίμηση, ένας κύκλος που επαναλαμβάνεται συνέχεια έως ότου ο νάρκισσος να εγκαταλείψει το άτομο που δεν έχει πλέον ανάγκη. Αυτό μπορεί να είναι μια εξουθενωτική εμπειρία συναισθηματικά, για αυτό είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε τα σημάδια όταν συμβαίνουν. Πότε χωρίζει όμως ένας νάρκισσος;
Πως ένας νάρκισσος αποφασίζει να χωρίσει;
Το τέλος μια σχέσης με ένα νάρκισσο μπορεί να είναι εξαιρετικά επώδυνο. Κάποιες φορές ένα απλό συμβάν μπορεί αρκεί για να παρακινήσει το νάρκισσο να χωρίσει, αλλάζοντας ξαφνικά τη ζωή σας και να σας εγκαταλείψει.
Υπάρχουν κάποια στοιχεία κλειδιά που δείχνουν πως ο νάρκισσος αποφασίζει να χωρίσει:
- Ο νάρκισσος μπορεί να τελειώνει μια σχέση όταν θεωρεί ότι δεν ικανοποιούνται οι ανάγκες του ή όταν αντιμετωπίζει πράγματα που του αλλάζουν τη ζωή, όπως μια ασθένεια.
- Ο νάρκισσος πάντα βάζει το εγώ του πάνω από τα συναισθήματα των άλλων. Η στιγμή του χωρισμού βασίζεται στην κατάσταση του νάρκισσου. Αν νιώθει ότι δεν μπορεί πλέον να διατηρεί το ψεύτικο προσωπείο του, μπορεί να είναι παθητικά επιθετικός όταν ανακοινώνει το χωρισμό. Ή μπορεί να χρησιμοποιεί το love bombing για να σας κερδίσει πίσω.
- Ο χωρισμός από ένα νάρκισσο συνήθως είναι απότομος, μπορεί να σας αφήσει χωρίς να ξανακοιτάξει πίσω, ακόμη και μετά από χρόνια σχέσης, και να προχωρήσει γρήγορα στην επόμενη πηγή υποστήριξης.
- Οι νάρκισσοι διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και κατηγορούν τους συντρόφους τους για το χωρισμό. Με αυτό τον τρόπο διατηρούν το εγώ τους. Δεν μπορούν να αναγνωρίζουν τα συναισθήματά σας ή να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
- Αν εσείς έχετε εξουσία, πλούτο, αξία τότε είναι δύσκολο ο νάρκισσος να σας αφήσει να φύγετε.
Οι νάρκισσοι αποφασίζουν να τελειώσουν μια σχέση ανάλογα με τις δικές τους ανάγκες και για αυτό μπορεί να γίνουν χειριστικοί και να κατηγορούν τους συντρόφους τους.
Ποια είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι ένας νάρκισσος θέλει να χωρίσει;
- Ξαφνική ενασχόληση με τους άλλους: ένας νάρκισσος μπορεί να αφιερώνει πολύ χρόνο σε ένα φίλο του ή στη δουλειά, και αυτό να είναι ένα σημάδι ότι θέλει να σας "ξεφορτωθεί".
- Μυστικότητα: ο νάρκισσος δείχνει μυστικότητα για το τηλέφωνο, τα emails, και τους λογαριασμούς στα social media.
- Αλλαγές στην καθημερινότητα: μπορεί να έχει αλλάξει τη ρουτίνα του, να αργεί, να ακυρώνει τα ραντεβού, να μην είναι διαθέσιμος. Μπορεί να εξαφανίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς εξήγηση.
- Ακόμα μεγαλύτερη κριτική: πριν από ένα χωρισμό, ένας νάρκισσος μπορεί να σας κατηγορεί για τη συμπεριφορά σας συνεχώς και να μην αναλαμβάνει καμία ευθύνη για τις πράξεις του.
- Απομάκρυνση και ψυχρή συμπεριφορά: ένας νάρκισσος όταν θέλει να χωρίσει μπορεί να είναι απόμακρος, ψυχρός, με αποτέλεσμα να νιώθετε σύγχυση για τη σχέση σας.
Ποιες είναι οι συμπεριφορές ενός νάρκισσου στο τέλος μιας σχέσης;
1. Σας κατηγορεί
Όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά, ο νάρκισσος θα ρίξει (ακόμα περισσότερο) την ευθύνη για όλα σε εσάς. Θα σας πει ότι στην αρχή της σχέσης όλα ήταν υπέροχα και τέλεια, και ένιωθε ότι είχε κερδίσει το λαχείο. Τώρα που ο νάρκισσος βλέπει τη σχέση διαλυμένη, να οδεύει προς το τέλος της, όλα είναι δικό σας λάθος. Θα πει ότι έχετε παραμελήσει τον εαυτό σας, ότι συνεχώς θέλετε να κάνετε πράγματα μαζί. Πως καταστρέψατε τα πάντα, προδώσατε την εμπιστοσύνη, ΄διαλύσατε ότι καλύτερο του είχε συμβεί. Δεν εκτιμήσατε ποτέ όλα όσα έκανε για εσάς. Θα ήσασταν ένα τίποτα χωρίς αυτόν. Ότι έχετε υπερβολικές απαιτήσεις και εγωιστικές συμπεριφορές. Μέσα σε μια νύχτα θα γίνετε το πιο περιφρονημένο άτομο στη ζωή του νάρκισσου και θα σας εγκαταλείψει.
Φυσικά, αυτό είναι σοκαριστικό, άδικο και λάθος. Όταν ένας νάρκισσος φτάνει σε αυτό το σημείο, δεν σας ακούει πλέον ή δεν σας εκτιμά καθόλου. Αν ζητήσετε συγνώμη και επιμείνετε στη συμφιλίωση, μπορεί να είστε ξανά μαζί για λίγο, αλλά τα πράγματα μεταξύ σας δεν θα είναι ποτέ καλά.
2. Κάνει προσπάθειες να σας πείσει ότι κάνετε λάθος
Μετά από μήνες ή χρόνια που ένας νάρκισσος σας λέει συνεχώς ότι έχετε κάνει λάθη, είναι πιθανό να αμφιβάλετε για τον εαυτό σας. Και ο νάρκισσος τελικά θα σας πείσει ότι κάνετε λάθος. Προσπαθεί με τον εκβιασμό, την πειθώ, να ανακτήσει τον έλεγχο στη σχέση.
Ο νάρκισσος θα πει, "Απλά παρεξήγησες όσα είπα. Φυσικά, θα έπρεπε να ξέρεις πόσο βαθιά σε αγαπώ, γιατί πρέπει να το λέω συνέχεια; Έχουμε περάσει τόσο όμορφες στιγμές μαζί, και εσύ δίνεις σημασία μόνο στα αρνητικά. Δεν καταλαβαίνεις το στρες που νιώθω τελευταία. Κάθε λέξη την εκλαμβάνεις προσωπικά, έχεις υπερβολικές αντιδράσεις."
Αν και ο νάρκισσος προσπαθεί να ακουστεί θετικός για τη σχέση και γιατί δεν πρέπει να φύγει, θα παρατηρήσετε ότι όλοι αυτοί οι "λόγοι" είναι στην πραγματικότητα αρνητικές παρατηρήσεις για εσάς και τα λάθη που κάνετε. Όλα αυτά δεν αποτελούν θετικά στοιχεία για να μείνει κάποιος σε μια σχέση, είναι ένας τρόπος χειραγώγησης που ρίχνει την αυτοεκτίμησή σας.
Αν ο νάρκισσος σας έχει ανάγκη, δεν θα σας αφήσει να του χαλάσετε τα σχέδια. Η απομάκρυνση σας δίνει συναισθηματική δύναμη για να αφήσετε πίσω σας τον έλεγχο του νάρκισσου, αλλά δεν θέλει αυτό να συμβεί.
3. Κάνει προσπάθεια να σας παρασύρει στις ενοχές για να μείνετε
Οι ενοχές είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο για να σας κρατήσει ένας νάρκισσος σε μια σχέση. Ο νάρκισσος θα αναφέρει συνεχώς ότι έκανε κάτι καλό για εσάς ή πόσο σας νοιάζεται ή θα σας υπενθυμίζει τις υπέροχες στιγμές που ζήσατε μαζί. Αν τα θετικά δεν έχουν αποτέλεσμα, τότε ο νάρκισσος προχωρά στην επίθεση.
Κάθε παράπονο που έχετε κάνει για αυτόν θα σας γυρίσει μπούμερανγκ. Οι νάρκισσοι συνεχώς κατηγορούν τους συντρόφους τους για τη συμπεριφορά τους, όπως για παράδειγμα τις φωνές, τις προσβολές, την επιθετικότητα.
Σίγουρα ένας νάρκισσος θα πει ότι εσείς συμπεριφέρεστε εγωιστικά, με αγένεια, σκληρότητα, απληστία, τσιγκουνιά ή ότι πληγώνετε τους άλλους. Αυτοί οι χαρακτηρισμοί είναι μια ξεκάθαρη ένδειξη ότι ο νάρκισσος δεν γνωρίζει τον πραγματικό σας εαυτό.
Αυτού του είδους οι κατηγορίες δημιουργούν συναισθήματα ενοχών, έτσι είναι πιθανό να κάνετε τεράστια προσπάθεια να αποδείξετε στο νάρκισσο ότι δεν είστε αυτό το άτομο. Με αυτό τον τρόπο ο νάρκισσος θέλει να σας κρατήσει στη σχέση.
4. Ζητά την προσοχή, ακόμη και μετά το χωρισμό
Είναι πολύ πιο εύκολο να αφήσετε ένα νάρκισσο αν κόψετε κάθε επαφή μαζί του. Ωστόσο, οι νάρκισσοι μπορεί να γίνουν εξαιρετικά επίμονοι και να θέλουν την προσοχή. Μπορεί για παράδειγμα να σας παίρνουν τηλέφωνο στη μέση της νύχτας, να μπαίνουν στο σπίτι σας για να πάρουν τα πράγματά τους, να στέλνουν εκατοντάδες μηνύματα ή emails μέσα στην ημέρα.
5. Δίνει υποσχέσεις ότι θα αλλάξει
Αν όλα τα παραπάνω δεν έχουν αποτέλεσμα, ο νάρκισσος θα αρχίσει να σας δίνει υποσχέσεις ότι θα αλλάξει. Ξαφνικά λέει ότι καταλαβαίνει γιατί νιώθετε ενοχλημένοι και έτοιμοι να φύγετε εσείς. Μοιάζει να αναλαμβάνει την ευθύνη για τις συμπεριφορές του. Σας υπόσχεται ότι θα ξεκινήσει ψυχοθεραπεία, θα κάνει ότι ζητήσετε, θα κάνει διαφορετικά τα πράγματα. Είναι μετανιωμένος που σας πλήγωσε.
Αυτό είναι δελεαστικό για ένα σύντροφο που πραγματικά θέλει η σχέση του να δουλέψει. Ο νάρκισσος μοιάζει να έχει καταλάβει όσα έχει κάνει και είναι έτοιμος να αλλάξει. Μοιάζει ειλικρινής. Έτσι νιώθετε ανακούφιση και ελπίζετε ότι η σχέση σας θα κρατήσει.
Αναπόφευκτα αυτή η ελπίδα σβήνει. Οι νάρκισσοι δεν μπορούν να σταματήσουν να σας ελέγχουν, και εσείς δεν μπορείτε να ελέγχετε τη συμπεριφορά τους. Για λίγο μπορεί να πιστεύετε ότι τα πράγματα πάνε καλύτερα. Ωστόσο, όταν ο νάρκισσος αρχίσει να νιώθει πάλι άνετα στη σχέση, θα είναι το ίδιο αλαζόνας, εγωιστής, προσβλητικός. Και αν τα πράγματα δεν γίνουν όπως θέλει τότε είναι αμυντικός και ανταγωνιστικός.
6. Χρησιμοποιεί κοινωνικές επιθέσεις και κουτσομπολιά
Είναι πολύ δύσκολο να κρατήσετε το τέλος της σχέσης σας με ένα νάρκισσο μακριά από τη δημόσια σφαίρα επειδή ο νάρκισσος απαιτεί από όλους να επιλέξουν πλευρά. Θα μιλήσει στους φίλους, στους γείτονες, στους φίλους στα social media και θα πει τη δική του ιστορία για το χωρισμό σας. Αυτή είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Στη διάρκεια της σχέσης σας, ο νάρκισσος επέμενε στην ιδιωτικότητα σχετικά με τις αλληλεπιδράσεις σας, και τώρα μιλά δημόσια και διασπείρει φήμες και προσπαθεί να καταστρέψει το καλό σας όνομα.
Τα σχόλια είναι μια τεχνική χειραγώγησης για να νιώσετε ο κακός της υπόθεσης και έτσι ο νάρκισσος να έχει τη συμπόνια.
7. Stalking
Αν και το stalking δεν είναι ακραίο από την πλευρά των νάρκισσων, δεν είναι σπάνιο να κάνουν την εμφάνιση τους όταν κάνετε τα ψώνια σας, όταν πηγαίνετε σε μια κοινωνική εκδήλωση. Να έχετε κάνει κατάλληλη προετοιμασία για τις απροσδόκητες συναντήσεις που μπορεί να έχετε. Με αυτό τον τρόπο ο νάρκισσος σας υπενθυμίζει την παρουσία του και σας προκαλεί συναισθηματική αναστάτωση.
8. Αποκαλύπτει τη συναισθηματική του εξάρτηση
Οι νάρκισσοι θέλουν να μοιάζουν δυνατοί και ανεξάρτητοι, αλλά στην πραγματικότητα έχουν την ανάγκη σας. Ίσως να σας καλούν όταν θέλουν να φτιάξετε το αυτοκίνητό τους, να βοηθάτε στην επιχείρησή τους. Μπορεί να είναι εξουθενωτικό και δύσκολο να πείτε όχι σε αυτά τα επίμονα αιτήματα.
Αντιμετώπιση νάρκισσων
Οι νάρκισσοι είναι ειδικοί στη χειραγώγηση, για αυτό χρησιμοποιούν τακτικές όπως το gaslighting και οι ενοχές για να σας ελέγχουν. Αν οι νάρκισσοι νιώσουν απειλή μπορεί να γίνουν επικίνδυνοι. Καλό είναι να αποφεύγετε τις συγκρούσεις μαζί τους. Είναι σημαντικό να φροντίζετε τον εαυτό σας.
Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ σας παρέχει την υποστήριξη και την καθοδήγηση που χρειάζεστε για να αντιμετωπίσετε ένα νάρκισσο.