Κάνε το Τεστ
love bombing, τι είναι το love bombing, σημάδια του love bombing, ο καταστροφικός κύκλος του love bombing, πως λειτουργεί το love bombing

Love bombing

Love bombing

Το love bombing (βομβαρδισμός αγάπης) είναι μια μορφή χειραγώγησης. Αν δεν έχετε ακούσει αυτό τον όρο, μπορείτε να φανταστείτε το love bombing σαν μια "επίθεση αγάπης και έρωτα", που περιλαμβάνει φιλοφρονήσεις, δώρα και και άλλες έντονες εκδηλώσεις πάθους. Όλα αυτά φαίνονται ιδανικά και μας κάνουν να νιώθουμε ασφάλεια στην αρχή μιας σχέσης. Όμως αργότερα, κανείς συνειδητοποιεί ότι δέχεται στην πραγματικότητα δέχεται λεκτική και συναισθηματική κακοποίηση.

Τι είναι το love bombing;

Το love bombing είναι μια συχνή τακτική κακοποίησης που χρησιμοποιούν οι νάρκισσοι και οι κοινωνιο-ψυχοπαθητικοί άνθρωποι για να χειραγωγούν τους άλλους προς όφελός τους. Είναι κύριο στοιχείο του gashlighting στη φάση της εξιδανίκευσης της κακοποίησης, πριν από τα στάδια της υποτίμησης και της απόρριψης.

Στις ερωτικές σχέσεις δημιουργεί μία "ψεύτικη οικειότητα" που προετοιμάζει το σύντροφο για την κακοποίηση. Αυτή η συμπεριφορά δημιουργεί μια ανισορροπία δυνάμεων υπέρ του θύτη και μπερδεύει και αποπροσανατολίζει το θύμα. Με την εναλλαγή αυτών των δύο προσωπικοτήτων, ο θύτης χειραγωγεί το θύμα ώστε να κάνει αυτό ακριβώς που θέλει, και δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για συναισθηματική, οικονομική και σωματική εξάρτηση.

Πώς λειτουργεί το love bombing;

Το love bombing είναι συνήθως ο προάγγελος της λεκτικής και της σωματικής κακοποίησης. Είναι μια συχνή τακτική χειραγώγησης όπου ο θύτης προσποιείται ότι αγαπά το άλλο άτομο και του κάνει κομπλιμέντα, προσφέρει στοργή και οικειότητα. Αυτό το κάνει αφού έχει μάθει τις ανάγκες, τις ανασφάλειες και τις επιθυμίες του συντρόφου του.

Είναι δύσκολο κάποιος να εντοπίσει αυτή την τακτική στην αρχή μιας σχέσης επειδή έχει πολλά κοινά στοιχεία με τον κεραυνοβόλο έρωτα. Η εξιδανίκευση μπορεί να διαρκεί για μήνες ή ακόμη και χρόνια πριν ο σύντροφος πληγώσει την εμπιστοσύνη σας. Αυτό συμβαίνει με την υποτίμηση και την απόρριψη του θύματος.

Love bombing και υποτίμηση

Μπορείτε να κάνετε εικόνα στο μυαλό σας το παρακάτω παράδειγμα. Μια γυναίκα γνωρίζει τον "τέλειο" άνδρα. Μοιάζει με τον ιδανικό σύντροφο, αυτόν που περίμενε μια ζωή. Η σχέση προχωρά γρήγορα, αλλά αυτό ακριβώς συμβαίνει με τις αδελφές ψυχές. Η επικοινωνία είναι συχνή με μηνύματα ή τηλέφωνα, και ο άνδρας λέει στη γυναίκα ότι δεν έχει νιώσει έτσι για κανέναν άλλο άνθρωπο. Τη διεκδικεί, την πολιορκεί, και τελικά προχωρούν μαζί, συστήνουν ο ένας στον άλλο την οικογένεια και τους φίλους, και αρχίζουν να φαντάζομαι μαζί τη ζωή των ονείρων τους. Όμως όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με το ρομαντισμό.

Κάποια στιγμή θα συμβεί κάτι που "αναστατώνει" τον άνδρα. Ίσως η γυναίκα να βγει έξω με τις φίλες της και να αργήσει να επιστρέψει ή να βγει για φαγητό με ένα φίλο της. Οι μάσκες πέφτουν, και τότε η γυναίκα βλέπει μια τρομακτική πλευρά του συντρόφου της. Ο άνδρας της μιλά άσχημα, με λόγια που δεν θα μπορούσε να φανταστεί λίγους μήνες πριν. Κρατάει επαφή, δείχνει στοργή και τιμωρεί τη σύντροφό του με τη σιωπή. Μπορεί ακόμη και να εγκαταλείψει τη γυναίκα. Ξεπερνά τα όρια, αλλά η γυναίκα δεν γνωρίζει τι ακριβώς έκανε λάθος.

Όταν η γυναίκα νιώθει την καρδιά της να ραγίζει, ενώ η λογική είναι μπερδεμένη από όσα έχει δει και ακούσει, αυτός εμφανίζεται ξανά. Ζητά συγνώμη, λέει πως έκανε λάθος και ομολογεί ότι δεν της αξίζει. Ξεκινά ένα παιχνίδι αυτοκριτικής που έχει ως αποτέλεσμα η γυναίκα να λυπάται για αυτόν και να απολογείται. Στη συνέχεια, η γυναίκα συγκινημένη από την ευαισθησία του, νιώθει ξανά να την πλημμυρίζει αγάπη. Συγχωρεί τα πάντα και παρηγορεί το σύντροφό της. Τελικά, ήταν απλά λόγια της στιγμής.

love bombing, τι ειναι το love bombing

Ο κακοποιητικός κύκλος 

Ο άνδρας κάνει προσπάθεια να πείσει την γυναίκα ότι η άσχημη συμπεριφορά του δεν θα συμβεί ξανά. Την επόμενη φορά τα λόγια του είναι πιο σκληρά και πιθανώς απειλεί τη γυναίκα και με σωματική βία. Κια αυτό που έχει να πει, είναι πως η γυναίκα φταίει για αυτό του το ξέσπασμα. Η μάσκα πέφτει ξανά και η γυναίκα αναρωτιέται αν τελικά φταίει. Είναι ανάμεσα στο να μείνει ή να πάρει τα πράγματά της και να εξαφανιστεί. Στη συνέχεια ο άνδρας επιστρέφει με το βομβαρδισμό της αγάπης, ζητά συγνώμη, λέει ότι την αγαπά και ότι αυτό δεν θα συμβεί ξανά.

Η γυναίκα χωρίς κόπο του προσφέρει τη συγχώρεσή της. Γνωρίζει ότι χρειάζεται να δουλέψουν τα προβλήματα στη σχέση τους. Ωστόσο, τον περισσότερο καιρό νιώθει ευτυχία και και ο σύντροφός της είναι τέλειος. Νιώθει κουρασμένη και μπερδεμένη και το μόνο που θέλει είναι η σχέση να γίνει ξανά φυσιολογική.

Ο κύκλος της κακοποίησης επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά και τα συναισθήματα ενοχών πλημμυρίζουν τη γυναίκα. Μετά από κάθε κακοποιητικό επεισόδιο, η γυναίκα κάνει απελπισμένες προσπάθειες  να ικανοποιήσει το σύντροφό της, και κάνει τα πάντα για να μην προκαλεί αυτή την τρομακτική πλευρά του. Η στάση της είναι παθητική, αλλά θέλει να πάρει πίσω το άτομο που ερωτεύτηκε. Ο άνδρας δίνει επιβεβαίωση στη γυναίκα, και αυτό αποδεικνύει ότι το άτομο που αγαπά ακόμη υπάρχει.

Κάθε φορά που ο άνδρας ξεσπά, η γυναίκα φέρνει στο μυαλό την ιδανική εικόνα που έχει για αυτόν και κάνει προσπάθεια να φέρει πίσω αυτό το άτομο. Αν είναι καλή, ίσως να έχει αυτό που θέλει. Αν μπορέσει να διαχειριστεί κάποια πράγματα ίσως να σταματήσει η κακοποίηση.

Γιατί είναι επικίνδυνο το love bombing;

Το love bombing είναι καταστροφικό για την ψυχική υγεία, καθώς αποτελεί μια μορφή κακοποίησης. Αν κάποιος σου δώσει κάτι, νιώθεις ότι του χρωστάς κάτι αντίστοιχο ή μεγαλύτερο σε αντάλλαγμα. Έτσι αν ο σύντροφός σας δίνει υπερβολική αγάπη και προσοχή, νιώθετε ότι πρέπει να προσφέρετε την ίδια αγάπη, αφοσίωση και πίστη, παρά τα προειδοποιητικά σημάδια.

Ο κύκλος της κακοποίησης είναι πολύ επικίνδυνος. Από τη στιγμή που ο θύτης θα βρει το θύμα, αποκτά τον έλεγχο στο μυαλό και στην καρδιά του θύματος και αυτό ενισχύει το εγώ του. Σε αυτή τη φάση, δεν έχει κανένα όφελος από τη σχέση και αρχίζει να απομακρύνεται.

Η απομάκρυνση του θύτη οδηγεί στην συναισθηματική κακοποίηση του θύματος. Ο θύτης μιλάει άσχημα, υποτιμητικά, χρησιμοποιεί το gashlighting και κάνει το θύμα να νιώθει ότι δεν αξίζει. Ο θύτης έχει τον απόλυτο έλεγχο της συντρόφου του και τελικά απομακρύνεται από τη σχέση, κάνοντας κατανοητό ότι μπορεί να επιστρέψει όποτε θέλει για να συνεχίσει τον κύκλο της κακοποίησης.

Σε κανέναν δεν αξίζουν οι κακοποιητικές συμπεριφορές 

Η κακοποίηση δεν σταματά ποτέ, επειδή το "ιδανικό" άτομο που ερωτευτήκατε είναι απλά μια δική σας δημιουργία. Σημασία έχουν οι πράξεις, όχι τα λόγια. Ο τρόπος που σας συμπεριφέρεται, οι λέξεις που λέει, οι απειλές, αυτά τον καθορίζουν. Δεν είναι δική σας δουλειά να τον διορθώσετε ή να ανακαλύψετε τις αιτίες που τον κάνουν να φέρεται με αυτό τον τρόπο.

Η αλήθεια είναι, πως ότι και αν κάνετε, δεν θα αλλάξετε ένα κακοποιητικό άτομο. Όσο πιο νωρίς αναγνωρίσετε τα ΣΗΜΑΔΙΑ ΜΙΑΣ ΤΟΞΙΚΗΣ ΣΧΕΣΗΣ τόσο πιο γρήγορα μπορείτε να ξεφύγετε από αυτή, να βάλετε ένα τέλος στο μαρτύριό σας με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ. Το EMDR μπορεί από εκεί και πέρα να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε ότι τραυματικό βιώσατε. Κάθε άνθρωπος αξίζει υγιείς και ικανοποιητικές σχέσεις.