Κάνε το Τεστ
μητέρα νάρκισσος, τοξική μητέρα, μητερα νάρκισσος, μαμα, προβληματικλη, εγωιστρια

Μητέρα νάρκισσος: επίδραση στην ενήλικη ζωή

Μητέρα νάρκισσος

Η σχέση που έχει κάθε παιδί με τη μαμά του είναι πραγματικά μοναδική. Από τη στιγμή της γέννησής μας, οι μαμάδες μας φροντίζουν όσο κανείς άλλος. Μας γεμίζουν με αυτοπεποίθηση και αγάπη,  μας προστατεύουν από τις δύσκολες εμπειρίες της ζωής. Μας παρέχουν ένα μόνιμο ασφαλές μέρος για να ξεφύγουμε από κάθε καταιγίδα. Όμως αυτός δεν είναι ο κανόνας για όλους. Για μερικούς ανθρώπους, η σχέση με τη μητέρα τους είναι ταραχώδης και τοξική. Μια μητέρα νάρκισσος έχει επίδραση στην ενήλικη ζωή τους. Τι θα κάνατε αν η μητέρα σας δεν σας βοηθούσε και σας πλήγωνε;

Η απάντηση, δυστυχώς, δεν είναι εύκολη. Οι μαμάδες είναι σημαντικές για κάθε παιδί και έχουν ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας, ακόμη και όταν δεν είναι μια μαμά που έχουμε ανάγκη ή μας αξίζει. Αν και μπορεί να σας κατακρίνει, να σας υποτιμά και να κρίνει κάθε σας κίνηση, είναι δύσκολο να αφήσετε πίσω σας το πρώτο άτομο από το οποίο αναζητούσατε την αγάπη και τη στοργή. Είναι αναγκαίο να προχωρήσετε, όταν ο δεσμός με τη μητέρα σας έχει μετατραπεί σε μια πηγή τοξικότητας για την ευτυχία και την αυτοεκτίμησή σας.

Γιατί ένας ενήλικας θέλει να κόψει τους δεσμούς με τη μητέρα του;

Οι μαμάδες μας είναι τα πρόσωπα από τα οποία ζητάμε να ακούσουν τα συναισθήματα, τις επιθυμίες και τις ανάγκες μας. Έχουν  την ικανότητα να μας κάνουν να νιώθουμε ότι αξίζουμε.

Ωστόσο, στις τοξικές οικογένειες με μια μητέρα νάρκισσο, τα παιδιά μεγαλώνουν και πιστεύουν κάτι διαφορετικό. Αυτή η μητέρα δεν μπορεί να δείξει συμπόνια, υποστήριξη ή κατανόηση στα παιδιά της, ούτε καν προσπαθεί να το κάνει. Αυτό μπορεί να βλάψει την ικανότητα του παιδιού να αναπτύξει μια συναισθηματικά υγιή σχέση.

Όπως και στο Αρχαίο Ελληνικό μύθου του Νάρκισσου, η τοξική μητέρα μπορεί να δει μόνο τις δικές της ανάγκες και όλα είναι μια αντανάκλαση του εαυτού της. Δεν κατανοεί τα όρια που την διαχωρίζουν από το παιδί της ακόμη και όταν αυτό ενηλικιωθεί. Ποτέ δεν αντιλαμβάνεται το παιδί της ως ιδιαίτερο και μοναδικό άτομο με την δική του ταυτότητα.

Δεν παρέχει στο παιδί αγάπη, βοήθεια και υποστήριξη. Είναι απλά μια επέκταση του εαυτού της και το χρησιμοποιεί για να ικανοποιήσει τις δικές της ανάγκες. Αν και τα συμπτώματα της ναρκισσιστικής διαταραχής προσωπικότητας διαφέρουν από άτομο σε άτομο και σε σοβαρότητα, αναπόφευκτα δεν επιτρέπουν σε ένα άτομο να είναι γονέας με υγιή τρόπο. Τα παιδιά με μια μητέρα νάρκισσο δεν έχουν την προσοχή της μητέρας τους.

Γιατί ένα ενήλικο παιδί αποξενώνεται από τους γονείς του;

Ένα ενήλικο παιδί μπορεί να έχει απόσταση από τους γονείς εξαιτίας:

  • Της τοξικής συμπεριφορές των γονέων
  • Της ναρκισσιστικής συμπεριφοράς
  • Της συναισθηματική κακοποίησης , όπου οι γονείς αρνούνται να αναλάβουν την ευθύνη και να αναγνωρίσουν το κακό που έκαναν
  • Του συσσωρευμένου πόνου για τον οποίο δεν έγινε ποτέ συζήτηση
  • Των συγκρούσεων για τις προσδοκίες για τους ρόλους και τους κανόνες
  • Της έλλειψης ενδιαφέροντος των γονέων για τη ζωή του παιδιού τους
  • Της δυσλειτουργικής επικοινωνίας
  • Των προσωπικών αντιπαραθέσεων, της έλλειψης υποστήριξης και συναισθηματικής οικειότητας

μητερα νάρκισσος, μαμα, προβληματικλη, εγωιστρια

Πώς μια μητέρα νάρκισσος αντιδρά όταν το παιδί της απομακρύνεται;

Η μητέρα νάρκισσος για να βεβαιωθεί ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, χρησιμοποιεί στρατηγικές για να δημιουργήσει και να διατηρήσει την εικόνα ότι είναι ανώτερη από τους άλλους μέσα από τους υπέροχους τρόπους και τις πράξεις της. Για να είναι αυτό επιτυχές, πρέπει να έχει τα πάντα υπό έλεγχο και για αυτό χρησιμοποιεί τακτικές για να συγκεντρώνει όσο περισσότερες πληροφορίες μπορεί. Αυτό διασφαλίζει ότι όλοι θα πιστέψουν σε όσα σκοπεύει να κάνει, και αν κάποιος δεν συμμορφώνεται με αυτό, θα τον διορθώσει με χειραγώγηση έτσι ώστε να μην πιστέψει κανείς όσα λέει. Τα παιδιά νιώθουν θύματα τέτοιων στρατηγικών όπως το gashlighting, η διασπορά αρνητικών φημών πίσω από την πλάτη τους και το σαμποτάρισμα σε οτιδήποτε καλό. Πολλές τοξικές μαμάδες πιστεύουν ότι το παιδί τους μπορεί να επιτύχει οτιδήποτε και αυτό σε ένα βαθμό επαληθεύει την ανωτερότητά τους πράγμα που δεν είναι αποδεκτό.

Τα παιδιά με τοξικές μαμάδες συχνά βιώνουν τραυματικές εμπειρίες στην παιδική ηλικία και ακόμη και στην ενήλικη ζωή. Το ενήλικο παιδί συχνά είναι μόνο του, δεν μπορεί να στηριχτεί στα άλλα μέλη της οικογένειας για υποστήριξη, και δεν είναι ασυνήθιστο ότι το παιδί θα απομακρυνθεί από αυτό το τοξικό περιβάλλον.

Μπορεί συνειδητά να μην επιδιώκει την σχέση με συγγενείς ή φίλους. Δεν ξέρει τι να συζητήσει μαζί τους και πιστεύει πως η μητέρα του θα βρει τρόπο να τα ανακαλύψει. Η πιο συχνή φήμη που χρησιμοποιεί μια μητέρα νάρκισσος είναι ότι το παιδί είναι ψυχικά άρρωστο. Προσπαθεί μέσω του gashlighting να κάνει το παιδί να το πιστέψει.

Παρά την προσπάθεια για την καταπολέμηση του στίγματος γύρω από τις ψυχικές νόσους, υπάρχει ακόμη η τάση οι άνθρωποι να φεύγουν μακριά από κάποιον με αυτή την ταμπέλα. Έτσι ακόμη όταν το παιδί μετακομίζει σε ένα άλλο μέρος στο οποίο υπάρχουν κάποιοι συγγενείς, δεν θέλουν επαφή μαζί του.

Η μητέρα νάρκισσος προκαλεί ψυχικά τραύματα 

Όταν ένα παιδί μεγαλώνει με μια μητέρα νάρκισσο αυτό είναι από μόνο του μια τραυματική εμπειρία, καθώς το παιδί όχι μόνο δεν πρέπει ποτέ να μιλάει για όσα συμβαίνουν στην οικογένεια αλλά επίσης πρέπει να βοηθά τη μητέρα του να διατηρεί την θετική, εξαιρετική εικόνα για την οικογένεια που θέλει να πιστεύουν οι άλλοι. Το παιδί πρέπει εκτός από τη συναισθηματική κακοποίηση , να εξυμνεί την οικογένειά του, ειδικά τη μαμά του δημόσια.

Κάποιος που έχει ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας πρακτικά θα κάνει τα πάντα για να διατηρήσει την αίσθηση της ανωτερότητας. Δεν περνά από το μυαλό του το ενδεχόμενο ότι τα πράγματα που κάνει δεν είναι θετικά και δικαιολογημένα. Κυριολεκτικά πιστεύει ότι δεν κάνει τίποτα λάθος. Εξαιτίας αυτού, είναι αδύνατο να αλλάξει τον εαυτό του ή τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται στα παιδιά του και στους άλλους στη ζωή του. Η αλλαγή είναι απίθανη, κάτι που τα παιδιά κατανοούν μετά από πολυάριθμες προσπάθειες. Θέλουν να κάνουν τη μητέρα τους να δει πόσο πόνο προκαλεί. Ίσως, κάποια στιγμή το παιδί παίρνει την απόφαση να μην έχει καμία επαφή με τους γονείς του. Θέλει να να ξεκινήσει τη ζωή του κάπου αλλού μακριά από αυτό το τοξικό άτομο. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να επιβιώσουν ψυχολογικά και να αποφύγουν την κακοποίηση και τα τραύματα.

Μπορείτε να επουλώσετε τα τραύματα της παιδικής σας ηλικίας 

Η σχέση κάθε παιδιού με τη μητέρα του είναι μοναδική και αναντικατάστατη. Αν έχετε μια μητέρα νάρκισσο και σας βασανίζουν κάποια τραύματα, η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και το EMDR μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τις τοξικές συμπεριφορές.