Κάνε το Τεστ
τοξικές μαμάδες, πως θα αναγνωρίσετε μια τοξική μαμά, συμπεριφορές τοξικών μαμάδων, χαρακτηριστικά τοξικών μαμάδων

Τοξικές μαμάδες

Τοξικές μαμάδες

Όλοι μας καθώς μεγαλώνουμε έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε την ανθυγιεινή δυναμική της οικογένειάς μας. Η μαμά σας μπορεί να είναι τοξική και αυτό να οφείλεται στον τρόπο που μεγάλωσε, στις δυσκολίες της ζωής της. Μπορεί να μην είναι δίκαιο αλλά η σχέση της μαμάς σας με τη δική της μητέρα μπορεί να εξηγήσει γιατί έχετε μεγαλώσει σε ένα τοξικό περιβάλλον και έχετε προβλήματα στη σχέση σας σήμερα.

Όταν έχετε μια τοξική μαμά, είναι σημαντικό να κρατάτε τον εαυτό σας ασφαλή και προστατευμένο από τα ανθυγιεινά μοτίβα συμπεριφοράς. Προσπαθήστε να δείτε από τη δική της πλευρά τα πράγματα, ειδικά αν θέλετε να σπάσετε αυτό τον κύκλο, και να βελτιώσετε τις σχέσεις σας στο μέλλον. Δείτε τη μητέρα σας απλά σαν ένα παιδί που έχει ανάγκη την αγάπη και να θυμάστε ότι αυτοί που δυσκολεύονται να δώσουν αγάπη είναι αυτοί που την έχουν ανάγκη περισσότερο.

Στην ψυχοθεραπεία, μπορείτε να μάθετε πως να ξεπεράσετε τις ανθυγιεινές συνήθειες αν αποφασίσετε να αποκτήσετε δικά σας παιδιά. Είναι πολύ σημαντικό να κάνετε δουλειά με τον εαυτό σας και να λύσετε τα θέματά σας και να δώσετε την αγάπη που ποτέ δεν πήρατε ως παιδί. Μπορείτε να σπάσετε το μοτίβο που πέρασε από την γιαγιά σας, στη μαμά σας και τελικά σε εσάς.

Τοξική μητέρα - συμπεριφορές

Η μητέρα σας είναι επιθετική

Ο καθένας μας έχει κακή διάθεση κάποιες στιγμές, αλλά αν η μαμά σας είναι κακιά και επιθετική από τη φύση της, αυτό μπορεί να είναι σημάδι ότι έχει μεγαλώσει σε μια τοξική οικογένεια και είχε μια επιθετική μητέρα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν κακία ή επιθετικότητα συνήθως μαθαίνουν αυτές τις συμπεριφορές από τις εμπειρίες τους. Και αυτό μπορεί να εξηγεί γιατί έχει την ίδια στάση προς εσάς. Οι άνθρωποι που δέχονται bullying τελικά εκφοβίζουν τους άλλους , και αυτό είναι ένας τρόπος για να νιώσουν δυνατοί.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνετε και εσείς έτσι. Αν δεν βοηθά να κάνετε μια συζήτηση μαζί της , μπορείτε να περιορίσετε την επαφή μαζί της ώστε να είστε πιο ήρεμοι.

Είναι επικριτική

Παρατηρήστε τον τρόπο με τον οποίο φέρεται η γιαγιά σας στη μαμά σας. Είναι επικριτική ή υποστηρικτική; Αν είναι επικριτική τότε καταλαβαίνετε τον τρόπο με τον οποίο μεγάλωσε η μητέρα σας. Και αυτό να εξηγεί γιατί η μητέρα σας φέρεται έτσι σε εσάς.

Οι άνθρωποι που έχουν μεγαλώσει και έχουν δεχθεί την κριτική συνήθως κάνουν το ίδιο πράγμα στους άλλους. Είτε το κάνουν με άμεσο τρόπο, είτε πίσω από την πλάτη του άλλου, η κριτική κάνει το άτομο να νιώθει ότι έχει δύναμη χωρίς να συνειδητοποιεί ότι δηλητηριάζει το άλλο άτομο.

Φυσικά, είναι πολύ συχνό για τις τοξικές μαμάδες να ισχυρίζονται ότι απλά προσπαθούν να σας κάνουν καλύτερο άτομο αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι το κάνουν με τοξικό τρόπο. Μερικές φορές οι άνθρωποι σκέφτονται ότι οι δικές τους εμπειρίες θα κάνουν το άλλο άτομο καλύτερο, αλλά η αλήθεια είναι ότι κάνουν το άλλο άτομο να νιώθει άσχημα. Η εποικοδομητική κριτική είναι κάτι διαφορετικό. Πηγάζει από την αγάπη και την επιθυμία να βοηθήσετε το άλλο άτομο να ωριμάσει και την εκφράζετε με σωστό και κατάλληλο τρόπο.

τοξικη μητερα, τοξικες μητερες, αντιμετωπιση

Η μητέρα σας ελέγχει τη συμπεριφορά σας

Οι ελεγκτικές συμπεριφορές συνήθως συνοδεύουν την κριτική στάση της μητέρας σας. Η μαμά σας μπορεί να έχει μια δυνατή, δυναμική προσωπικότητα με ηγετικές ικανότητες. Ωστόσο, μπορεί πολλές φορές να σας δίνει οδηγίες για το πως να συμπεριφερθείτε, τι να φορέσετε και τι να κάνετε. Μπορεί να παρεμβαίνει σε πολλές πτυχές της ζωής σας και να θεωρεί τον εαυτό της ειδικό σε αυτά. Ο τόνος της φωνής της μπορεί να σας παραλύει.

Σας κάνει να αισθάνεστε ενοχές

Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά δείχνουν ότι η μαμά σας είναι χειριστική  αλλά μερικές τοξικές μαμάδες κάνουν επίδειξη της αρνητικής χειραγώγησης. Η μαμά σας μπορεί να σας κάνει να νιώθετε ενοχές ή να νιώθετε υπεύθυνοι για την άσχημη συμπεριφορά της, όταν δεν κάνετε τα πράγματα με το δικό της τρόπο. Ξέρει να χειρίζεται με μαεστρία τα αδύναμα σημεία σας, γνωρίζει όλα τα κουμπιά σας και εξουσιάζει τα συναισθήματά σας. Σας ξέρει πολύ καλά.

Έχετε πιάσει τον εαυτό σας να κάνει πράγματα από αντίδραση σε όσα λέει ή κάνει η μητέρα σας; Με αυτό τον τρόπο σας χειρίζεται. Μπορεί άμεσα ή έμμεσα, να σας κατηγορήσει για τα προβλήματά της ή να σας θεωρήσει υπεύθυνους για τις αποτυχίες στη ζωή της.

Δυσκολεύεται να σας πει ότι σας αγαπά

Όταν ακούτε τη μαμά σας να μιλά στο τηλέφωνο στη γιαγιά σας, η συζήτηση είναι στοργική και υποστηρικτική; Τι έχετε ακούσει από τις ιστορίες της παιδικής ηλικίας της μαμάς σας; Ακούγεται σαν να έχει πάρει αγάπη και υποστήριξη;

Αν αυτό δεν συμβαίνει, τότε αυτό μπορεί να εξηγεί γιατί η μαμά σας δεν μπορεί να δείξει την αγάπη της σε εσάς και στα άλλα μέλη της οικογένειας. Η αγάπη μπορεί να εκφραστεί με διάφορους τρόπους αλλά αν κάποιος το κάνει με τοξικό τρόπο είναι πιθανό να μην το αντιλαμβάνεται ο άλλος. Οι άνθρωποι που δεν έχουν πάρει αγάπη συχνά δεν ξέρουν πως να δώσουν αγάπη επειδή δεν γνωρίζουν αυτό το μοντέλο. Σε πολλές περιπτώσεις, οι άνθρωποι με τοξικές μαμάδες έχουν μάθει όλα όσα δεν ήθελαν να κάνουν.

Είναι πιθανό, ακόμη και αν η μαμά σας μεγάλωσε με μια τοξική μητέρα, να έχει επιλέξει να μην συμπεριφέρεται έτσι και να είναι υπέροχη μαζί σας. Μπορείτε να σπάσετε αυτό τον τοξικό κύκλο επιλέγοντας να ζήσετε μια διαφορετική ζωή.

Η μητέρα σας δεν σκέφτεται τα συναισθήματά σας

Αυτό μπορεί να γίνεται με άμεσο ή έμμεσο τρόπο. Μια τοξική μαμά θα σας κάνει αρνητικά σχόλια ή αστεία μπροστά στην οικογένεια ή στους φίλους σας, χωρίς να αντιλαμβάνεται πόσο σας επηρεάζουν τα λόγια της. Αν έρθετε αντιμέτωποι μαζί της, τότε η τοξική μαμά θα σας κατηγορήσει ότι είστε υπερευαίσθητοι ή δεν μπορείτε να διαχειριστείτε την κριτική.

Αγνοεί τα αρνητικά συναισθήματα

Αυτό το χαρακτηριστικό εμφανίζεται όταν η μαμά σας κρίνει επειδή εκφράζετε την θλίψη σας για τον τρόπο που σας συμπεριφέρεται ή οποιοδήποτε αρνητικό συναίσθημα προς εκείνη. Ο θυμός προς εκείνη δεν επιτρέπεται ή τιμωρείται με παθητική επιθετικότητα. Μπορεί να σας κρίνει επειδή νιώθετε άσχημα , ανεξάρτητα από το λόγο. Όλα αυτά μπορεί να σας κάνουν να νιώθετε ότι δεν χρειάζεται να μοιράζεστε τα αρνητικά σας συναισθήματα.

Δεν σέβεται τα όριά σας

Επισκέπτεστε το σπίτι της μητέρας σας. Κάνετε ντους όταν η μαμά σας μπαίνει στο μπάνιο και προσφέρεται να σας πλύνει την πλάτη. Αυτό μπορεί να μοιάζει αθώο, ωστόσο δεν είναι αν είστε ενήλικας. Σε αυτή την περίπτωση , η συμπεριφορά της είναι ακατάλληλη. Άλλες εκδηλώσεις αυτού του χαρακτηριστικού είναι ότι η μαμά σας μπορεί να ανοίγει και να διαβάζει τα μηνύματά σας χωρίς την άδειά σας, να ανοίγει το email σας, να επικοινωνεί με τους φίλους ή τον εργοδότη σας και να μιλά ακατάλληλα, ή να εμφανίζεται στο σπίτι σας όποτε θέλει χωρίς προειδοποίηση. Μια τοξική μητέρα με αυτά τα χαρακτηριστικά, η οποί αγνοεί τα όριά σας ή την ιδιωτικότητά σας, έχει θέματα προσκόλλησης και δεν σας σέβεται.

Σας θεωρεί τον καλύτερο της φίλο

Αυτό δεν είναι πάντα χαρακτηριστικό μιας τοξικής μητέρας, καθώς υπάρχουν και καλές σχέσεις ανάμεσα στους γονείς και στα παιδιά. Ωστόσο, αν θέλει να σας ελέγχει, είναι χειριστική τότε το να είστε ο καλύτερος της φίλος είναι τεράστιο βάρος για εσάς. Μερικές τοξικές μαμάδες είναι προσκολλημένες στα παιδιά τους και θέλουν όλη την προσοχή πάνω τους. Όταν μοιράζεστε συναισθηματικά θέματα μαζί της, δεν θα διστάσει να σας προδώσει ή να σας χειραγωγήσει όταν δεν μπορεί να σας ελέγξει αλλιώς.

Τοξική μητέρα - αντιμετώπιση

Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ μπορεί να σας βοηθήσει να δυναμώσετε, να βάλετε όρια στη φθορά από τους γονείς σας. Και με τη βοήθεια του EMDR μπορείτε να ξεπεράσετε τα ψυχικά τραύματα και να προχωρήσετε στη ζωή απαλλαγμένος από βάρη του παρελθόντος.