Κάνε το Τεστ
παθητικά επιθετική συμπεριφορά, τι είναι η παθητικά επιθετική συμπεριφορά, αιτίες παθητικά επιθετικής συμπεριφοράς, αντιμετώπιση παθητικά επιθετικής συμπεριφοράς

Παθητικά επιθετική συμπεριφορά

Τι είναι η Παθητικά Επιθετική συμπεριφορά;

Σίγουρα θα έχετε ακούσει για κάποιον που είναι παθητικά επιθετικός ή ίσως να έχουν κατηγορήσει εσάς ότι συμπεριφέρεστε έτσι. Σε αντίθεση με την επιθετική συμπεριφορά, που περιλαμβάνει την ανοικτή έκφραση των αρνητικών σκέψεων και συναισθημάτων προς τρίτους (που κάποιες φορές είναι βίαιη, και μπορεί να περιλαμβάνει φωνές, προσβολές, ακόμα και χρήση βίας), η "παθητικά επιθετική" συμπεριφορά είναι πιο έμμεση και ήπια, ωστόσο και εκεί κρύβεται επιθετικότητα.

Η παθητική επικοινωνία και συμπεριφορά χαρακτηρίζεται από αδυναμία έκφρασης των συναισθημάτων και την τάση που έχει κάποιος να τα θάβει όλα μέσα του ή να τα συσσωρεύει και να μην μπορεί να τα επεξεργαστεί. Οι παθητικά επιθετικοί άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς σε ξεσπάσματα θυμού αλλά τυπικά ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζονται τα αρνητικά συναισθήματα οδηγεί σε σύγχυση παρά σε αναστάτωση.

Όταν κάποιος δεν μπορεί να εκφραστεί ανοιχτά και να έρθει σε επαφή με τα αρνητικά του συναισθήματα όπως ο θυμός και η δυσαρέσκεια, γίνεται παθητικά επιθετικός.

Αν και είναι δύσκολο κάποιες φορές να αναγνωρίσετε τους παθητικά επιθετικούς ανθρώπους , η παραπλανητική παθητική επιθετικότητα μπορεί να μοιάζει με την επιθετικότητα και η δυσαρέσκεια με επιθετική συμπεριφορά. Γενικά οι παθητικά επιθετικοί άνθρωποι:

Αν και ο θυμός, η απογοήτευση, η δυσαρέσκεια και άλλα αρνητικά συναισθήματα είναι φυσιολογικά, στην παθητικά επιθετική συμπεριφορά δεν είναι. Δυστυχώς, οι άνθρωποι με τέτοια συμπεριφορά μπορεί να είναι εσωστρεφείς και η έκφραση αυτών των συναισθημάτων μπορεί να μην γίνεται με σωστό τρόπο και αντί να επικοινωνούν άμεσα καταλήγουν στην παθητικά επιθετική συμπεριφορά.

Αιτίες παθητικά επιθετικής συμπεριφοράς

Η παθητικά επιθετική συμπεριφορά μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στις σχέσεις με τα μέλη της οικογένειας, τους συντρόφους και τους συνεργάτες σας. Είναι μια καταστροφική συμπεριφορά και υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτή.

Ανατροφή

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η παθητικά επιθετική συμπεριφορά προέρχεται από το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώσαμε. Αν ως παιδιά νιώθατε ότι δεν μπορείτε να εκφράσετε τα συναισθήματά σας ανοιχτά και ειλικρινά, τότε ίσως να βρήκατε έναν παθητικό τρόπο για να διοχετεύσετε το θυμό ή την απογοήτευση σας.

Συνθήκες

Οι συνθήκες μιας κατάστασης πάντα επηρεάζουν την παθητικά επιθετική συμπεριφορά. Όταν είστε σε μια κατάσταση που η έκφραση επιθετικότητας δεν είναι κοινωνικά αποδεκτή, όπως η δουλειά ή η οικογένεια, ίσως να προσπαθείτε να αποκρύψετε το θυμό σας.

Εύκολη λύση

Το να είστε εκδηλωτικοί και συναισθηματικά ανοιχτοί δεν είναι πάντα και το πιο εύκολο πράγμα. Όταν προσπαθείτε να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας μπορεί να μοιάζει δύσκολο ή ακόμη και τρομακτικό και τελικά η παθητικά επιθετική συμπεριφορά φαίνεται να είναι η πιο εύκολη λύση για να αντιμετωπίσετε τα συναισθήματά σας χωρίς να χρειάζεται να αντιμετωπίσετε την πηγή του θυμού σας.

Είναι συνήθως πιο εύκολο να αναγνωρίσετε την παθητικά επιθετική συμπεριφορά στους άλλους και όχι στον εαυτό σας. Μπορείτε όμως να καταλάβετε αν η δική σας συμπεριφορά είναι παθητικά επιθετική αν παρατηρήσετε τα εξής:

  • Σταματάτε να μιλάτε σε ανθρώπους όταν είστε θυμωμένοι μαζί τους;
  • Αποφεύγετε τους ανθρώπους που σας αναστατώνουν;
  • Χρησιμοποιείτε σαρκαστικά σχόλια για να αποφύγετε μια ουσιαστική συζήτηση;
  • Αναβάλλετε να κάνετε πράγματα για να τιμωρήσετε τους άλλους;

Αν νιώθετε ότι η παθητικά επιθετική συμπεριφορά καταστρέφει τις σχέσεις σας, υπάρχουν βήματα που μπορείτε να κάνετε για να αλλάξετε τον τρόπο συμπεριφοράς σας.

Βελτιώστε την αυτογνωσία σας

Η παθητικά επιθετική συμπεριφορά οδηγεί σε πράξεις που πολλές φορές οφείλονται στην ελλιπή κατανόηση του γιατί είστε αναστατωμένοι ή τι νιώθετε. Αρχίστε να δίνετε προσοχή σε όλα όσα σας κάνουν να αντιδράτε σε ανθρώπους και καταστάσεις.

Δώστε χρόνο στον εαυτό σας να αλλάξει

Αναγνωρίστε τις συμπεριφορές σας και αυτό είναι το πρώτο βήμα προς την αλλαγή, αλλά το να αλλάξετε τα μοτίβα συμπεριφοράς και τις αντιδράσεις σας χρειάζεται χρόνος.

Μάθετε να εκφράζετε τα συναισθήματά σας

Κατανοήστε τα συναισθήματά σας και αρχίστε να μαθαίνετε τρόπους για να τα εκφράζετε κατάλληλα. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για να διορθώσετε την παθητικά επιθετική συμπεριφορά σας. Οι διαφωνίες είναι αναπόφευκτο κομμάτι της ζωής, αλλά όταν γνωρίζετε πως να εκφράσετε αποτελεσματικά τα συναισθήματά σας θα οδηγηθείτε σε καλύτερες λύσεις.