Κάνε το Τεστ
παιδιά, γονείς, συγκρούσεις γονέων μπροστά στα παιδιά

Οι συνεχείς καυγάδες βλάπτουν τα παιδιά περισσότερο από ένα διαζύγιο

Οι συγκρούσεις των Γονιών πληγώνουν τα Παιδιά

Το διαζύγιο ναι μεν είναι μια κατάσταση που στεναχωρεί τα παιδιά, αλλά η απάντηση για το αν το διαζύγιο βλάπτει ή όχι τα παιδιά,είναι “εξαρτάται”. Κάθε οικογένεια σε ένταση είναι πραγματικά μοναδική, υπάρχουν πολλοί παράμετροι που παίζουν ρόλο όπως η ηλικία των παιδιών, η σχέση με τους γονείς, η οικονομική κατάσταση και άλλοι πολλοί.Υπάρχουν ωστόσο κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες μελέτες που έχουν γίνει και αφορούν τις επιδράσεις των συγκρούσεων των γονέων στα παιδιά. Στις περιπτώσεις που οι γονείς συγκρούονται συνέχεια, το διαζύγιο μπορεί να ανακουφίσει τα παιδιά, επειδή πλέον δεν θα αναγκάζονται να ζουν σε ένα περιβάλλον με συνεχείς εντάσεις. Είτε οι γονείς μένουν μαζί είτε χωριστά, αν καβγαδίζουν συνέχεια μεταξύ τους, τα παιδιά υποφέρουν.

Κάποιες ερωτήσεις που μπορεί να σας βοηθήσουν να ζυγίσετε αν τα παιδιά σας θα ωφεληθούν από το αν μείνετε μαζί ή χώρια:

1.Ποιο είναι το πρότυπο που δίνετε στα παιδιά, για το γάμο και τις σχέσεις μένοντας σε αυτό το γάμο;
2.Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα για τα παιδιά σας αν χωρίστε; Σκεφτείτε την ιδιοσυγκρασία του παιδιού σας, την ηλικία του, τα οικονομικά σας, την υγεία, την ασφάλεια και την βοήθεια που θα έχετε.
3.Αν σκέφτεστε το διαζύγιο,προσπαθήστε να φανταστείτε τον εαυτό σας παντρεμένο για ακόμη πέντε χρόνια. Αυτό το σενάριο πως σας κάνει να αισθάνεστε;
4.Προσπαθήστε να εστιαστείτε πλήρως στο γάμο σας, δίνοντας χρόνο για έξι μήνες,ώστε να δείτε πως θα νιώσετε και αν η σχέση μπορεί να επουλωθεί. Με τα νέα δεδομένα που θα προκύψουν, θα καταλάβετε αν πρέπει να μείνετε ή όχι.
5.Αν μένετε σε ένα νεκρό γάμο μόνο για τα παιδιά σας, κάντε το βήμα να πάρετε απόσταση για ένα διάστημα, ώστε να δείτε πως θα κυλήσουν τα πράγματα.

Οι τρεις τελευταίες ερωτήσεις έχουν ως στόχο να σας βγάλουν από την αναποφασιστικότητα και να σας βοηθήσουν να πάρετε τη μία ή την άλλη απόφαση. Όταν οι άνθρωποι είναι μπερδεμένοι και μένουν κολλημένοι και σε μια κατάσταση, γίνεται πιο δύσκολο να ξεκαθαρίσουν τι θέλουν να κάνουν.

Μπορεί επίσης να είναι βοηθητικό αν πάρετε απόσταση μεταξύ σας για λίγο, ώστε να ανακαλύψετε με ηρεμία τι θέλετε περισσότερο, προς ποια κατεύθυνση θα είναι το επόμενο βήμα σας.

Το να μένει ένα ζευγάρι μαζί μόνο για τα παιδιά μπορεί να μοιάζει σαν τη μοναδική “σωστή” λύση, αλλά πολύ συχνά είναι η πιο καταστροφική επιλογή.

Να ξέρετε ότι τα παιδιά μπορεί να είναι καλά μόνο όταν είστε και εσείς χαρούμενοι. Αν “θυσιάζεστε” για τα παιδιά σας, τα παιδιά μαθαίνουν να κάνουν το ίδιο στο μέλλον, στις δικές τους σχέσεις, στο δικό τους γάμο.

Όταν οι γονείς βάζουν στη μέση μιας σύγκρουσης τα παιδιά τους

Όταν ένα διαζύγιο είναι φιλικό ή αν τελικά οι γονείς καταφέρουν να συνεργάζονται για τα παιδιά τους, η αμηχανία που αναπόφευκτα νιώθουν τα παιδιά είναι διαχειρίσιμη. Αν όμως ένα διαζύγιο είναι αποτέλεσμα απιστίας, συνεχών συγκρούσεων ή κακοποίησης,η λήψη κάθε απόφασης που αφορά τα παιδιά συνήθως γίνεται ένα πεδίο μάχης.

Δυστυχώς συχνά τα παιδιά υποφέρουν από τα άλυτα θέματα μεταξύ των γονιών. Ο θυμός των γονιών, ακόμη και το μίσος, έχει επιπτώσεις στα παιδιά. Ακόμα και όταν οι γονείς έχουν τις καλύτερες προθέσεις μπορεί πάνω σε μια σύγκρουση να ωθήσουν τα παιδιά να πάρουν θέση για το ποιον γονέα υποστηρίζουν.Όλα γίνονται μια προσπάθεια να πάρει ο καθένας τα παιδιά με το μέρος του, ή να δικαιολογήσουν το διαζύγιο στα παιδιά.

Όταν ένα παιδί βρίσκεται στη μέση ενός καβγά ανάμεσα στους δύο γονείς, που τους αγαπά και τους δύο, μπορεί να τα τρομάξει. Ακόμη και όταν τα παιδιά κακοποιούνται από ένα γονέα,συνεχίζουν να έχουν ισχυρά συναισθήματα για αυτόν, όπως η πίστη και η αγάπη. Η εμπειρία μας δείχνει ότι όταν τα παιδιά χρειάζονται να μιλήσουν στην ψυχοθεραπεία για αυτά τα συναισθήματα, πιέζονται να μιλήσουν ενάντια στο γονέα που τα κακοποιεί.

Είναι όμως επίσης σκληρό για τα παιδιά (ακόμα και όταν δεν υπάρχει βία μεταξύ των συντρόφων) όταν ο ένας γονιός δεν είναι καλός σύντροφος για τον άλλο γονέα. Τα παιδιά αγαπούν και τους δύο γονείς τους, και πραγματικά δεν καταλαβαίνουν πως γίνεται οι γονείς τους να μην αγαπιούνται μεταξύ τους. Εάν ζητηθεί από τα παιδιά να συμμαχήσουν με τον ένα γονέα ενάντια στον άλλο, τότε τα παιδιά αγχώνονται, εμφανίζουν κατάθλιψη ή προβλήματα συμπεριφοράς.

Χρειάζεται να δοθεί η ευκαιρία στα παιδιά να σχηματίσουν τη δική τους γνώμη για τη συμπεριφορά του κάθε γονέα, εκτός και αν υπάρχει κακοποίηση. Χρειάζεται να αισθάνονται ασφάλεια και με τους δύο γονείς. Και οι δύο γονείς χρειάζεται να αναγνωρίσουν ότι η σχέση τους με το παιδί μπορεί να διαφέρει, και μερικές φορές η σχέση αυτή μπορεί να είναι πολύ καλύτερη, από τη σχέση που είχαν οι δύο γονείς.

Τρόποι με τους οποίους οι πικραμένοι γονείς βλάπτουν τα παιδιά τους

Αν το διαζύγιο είναι πικρό, είναι δύσκολο οι γονείς να αντισταθούν στον πειρασμό να αναμείξουν τα παιδιά τους στο θυμό τους. Παρακάτω περιγράφουμε τις πιο συνηθισμένες παγίδες στις οποίες πέφτουν οι πληγωμένοι και θυμωμένοι γονείς. Με αυτές τις συμπεριφορές αφενός πληγώνετε τα παιδιά σας, τα οποία δεν μπορούν να σας βοηθήσουν να λύσετε τις διαφορές σας με τον πρώην σας και αφετέρου σας κρατάνε παγιδευμένους σε μια τοξική σχέση με τον πρώην σας, αντί να προχωρήσετε μπροστά.

  • Πιέζετε το παιδί σας για να μαθαίνετε πληροφορίες

Ένας γονέας που πιέζει το παιδί του για να πάρει πληροφορίες για τη ζωή του άλλου γονέα,ώστε να μπορέσει να εκτοξεύσει κατηγορίες και προσβολές. Μετά από κάθε επίσκεψη ή τηλεφώνημα, ο γονέας μπορεί να επιμένει να του πει το παιδί για τα οικονομικά ή το χρόνο του άλλου γονέα, ψάχνοντας για μια νέα αφορμή για καβγά. Αν υπάρχει μια νέα σχέση, ο γονέας πιέζει το παιδί για να μάθει όσο το δυνατόν περισσότερα για αυτή. Τα παιδιά θέλουν να ευχαριστούν τους γονείς τους, αλλά δεν θέλουν να κουτσομπολεύουν τον άλλο γονέα. Είναι μια απαίσια κατάσταση για αυτά.

  • Τα δηλητηριάζετε

Όταν ο ένας γονέας δεν χάνει ευκαιρία να λέει στα παιδιά του πόσο απαίσιος ήταν και είναι ο άλλος γονέας, δηλητηριάζει τα συναισθήματα τους. Υπενθυμίζει στα παιδιά περασμένες και επώδυνες ιστορίες. Επίσης όταν χρησιμοποιείται προσβολές και επίθετα για το πρόσωπο και τις αξίες του άλλου γονέα, πληγώνετε τα παιδιά. Συνήθως αυτό συμβαίνει για να αντιμετωπίσουν τις νομικές δυσκολίες που έχουν με τον άλλο γονέα, ή για να βεβαιωθεί ένας γονέας για την πίστη των παιδιών σε αυτόν, κάνοντας τον άλλο γονέα να μοιάζει όσο χειρότερος γίνεται.

  • Τους παραχωρείτε προνόμια άνευ όρων

Όταν ο ένας γονέας θέλει να κερδίσει την εύνοια των παιδιών με δώρα και πιο χαλαρούς κανόνες για να δυσκολέψει τη ζωή του άλλου γονέα, προσφέρει στα παιδιά παιχνίδια, δώρα διακοπές ή εξόδους που ο άλλος γονέας δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά. Αυτό μπερδεύει τα παιδιά. Όταν ο ένας γονέας είναι χαλαρός με το διάβασμα ή τα αφήνει να παίζουν περισσότερο με βιντεοπαιχνίδια ή δεν τηρεί τους κανόνες και ο άλλος χρειάζεται προσπαθεί να τα επαναφέρει στη τάξη, τα παιδιά αντιδρούν σαν παιδιά και λένε, ʺΗ μαμά/ο μπαμπάς δεν με αναγκάζει να το κάνω αυτό! Γιατί πρέπει να το κάνω εδώʺ;Όμως έτσι τα παιδιά μαθαίνουν να γίνονται χειριστικά και ανεύθυνα, και αυτό θα τους κοστίσει πολύ αργότερα.

  • Τα χρησιμοποιείτε για να μεταφέρουν μηνύματα.

Οι χωρισμένοι γονείς που δεν μπορούν να μιλήσουν μεταξύ τους σαν ώριμοι ενήλικες προσπαθούν μέσω των παιδιών να μεταφέρουν τα μηνύματα που θέλουν. Τα παιδιά συχνά δεν θυμούνται με ακρίβεια ή αποφεύγουν τις διαφωνίες ʺξεχνώνταςʺ να αναφέρουν αυτά που πρέπει. Μαθαίνουν να χειρίζονται τους γονείς τους στρεβλώνοντας το μήνυμα. Τότε οι γονείς κατηγορούν ο ένας τον άλλο για κακή επικοινωνία. Και ακόμη χειρότερα, τα παιδιά επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό όταν οι γονείς αναστατώνονται επειδή δεν τους άρεσε το μήνυμα.

Για το καλό των παιδιών σας

Η πρόκληση για τους γονείς που έχουν χωρίσει με πικρία, είναι να αγαπούν τα παιδιά τους περισσότερο από όσο μισούν τον πρώην σύζυγο. Ακόμη και όταν ο θυμός και η δυσαρέσκεια είναι δικαιολογημένα, δηλητηριάζετε ψυχολογικά τα παιδιά όταν τους ζητάτε να διαλέξουν πλευρά. Αντί να χρησιμοποιείτε τα παιδιά σας καλό θα ήταν να λύσετε τα συναισθήματα που έχετε για τον πρώην σας και το διαζύγιο. Κάτω από ιδανικές συνθήκες οι χωρισμένοι γονείς γίνονται σύμμαχοι ή συνεργάτες στην ανατροφή των παιδιών τους. Όταν αυτό συμβαίνει, όλοι μπορούν να αναρρώσουν από το διαζύγιο και να προχωρήσουν τη ζωή τους ευτυχισμένοι.

Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ (ατομική ή ΖΕΥΓΟΥΣ) μπορεί να σας βοηθήσει να επιλύσετε πιο αποτελεσματικά και αρμονικά τις διαφορές που έχετε, είτε ως ζευγάρι είτε ως χωρισμένοι γονείς, για το καλό των παιδιών σας.