Κάνε το Τεστ
Νάρκισσος, Τι φοβάται ο νάρκισσος, Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι φόβοι των νάρκισσων, Τι τρομάζει τους νάρκισσους, Φόβοι των νάρκισσων

Τι φοβάται ο νάρκισσος;

Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι φόβοι ενός νάρκισσου;

Ένας νάρκισσος υποκρίνεται ότι είναι πανίσχυρος και ότι κανείς δεν μπορεί να τον βλάψει ποτέ. Αλλά ανεξάρτητα από τις πράξεις του, υπάρχουν πολλά πράγματα που του προκαλούν φόβο. Ένας νάρκισσος έχει ενδιαφέρον μόνο για τον εαυτό του. Οι άνθρωποι με ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας έχουν μια αίσθηση μεγαλείου, και την βαθιά ανάγκη για θαυμασμό και έλλειψη συμπόνιας για τους άλλους. Αλλά πίσω από αυτή τη μάσκα της υπέρμετρης αυτοπεποίθησης υπάρχει μια εύθραυστη αυτοεκτίμηση που είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στην κριτική. Βαθιά μέσα τους αυτοί οι άνθρωποι έχουν υπερβολικά χαμηλή αυτοεκτίμηση. Αν και δεν είναι εμφανές,  υπάρχουν πολλά πράγματα που φοβούνται. Τι φοβάται ο νάρκισσος; 

Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι φόβοι ενός νάρκισσου;

1. Δέσμευση στις σχέσεις

Ένα από τα χαρακτηριστικά του νάρκισσου είναι η αποτυχία ή η αδυναμία να διατηρήσει μακροχρόνιες, ουσιαστικές σχέσεις. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ξεκάθαρος. Για να είναι κάποιος σε μια σχέση πρέπει να ρίχνει τις άμυνες του και αυτό είναι κάτι που πραγματικά που φοβίζει τους νάρκισσους. Για να είναι κάποιος σε μια σχέση πρέπει να αφήσει τον άλλο να τον μάθει, να μάθει όλες τις αδυναμίες και τα μειονεκτήματά του. Ένας νάρκισσος δεν αφήνουν τους ανθρώπους να δουν τις ατέλειές τους, καθώς αυτό είναι κάτι τρομακτικό για εκείνουν. Βέβαια,  για να μείνει κάποιος σε μια μακροχρόνια σχέση σημαίνει ότι παίρνει το ρίσκο να εκθέσει τον εαυτό του και να συνδεθεί συναισθηματικά με τον άλλο άνθρωπο.

2. Να δει κάποιος βαθιά μέσα στην ψυχή του

Ένα από τα πράγματα που αρνούνται πεισματικά ένας νάρκισσος είναι να εξετάσει τις ατέλειες και τις αδυναμίες του. Δημιουργεί μια ψεύτικη εικόνα για τον εαυτό του, ως ανώτερο όν, αλλά ένα κομμάτι του (υποσυνείδητα ή και συνειδητά σε ένα βαθμό), γνωρίζει ότι αυτό είναι ένα ψέμα. Αυτό το κομμάτι είναι βαθιά στο μυαλό του, αλλά είναι πάντα εκεί. Το να δει κάποιος αυτή την πλευρά του είναι ο μεγαλύτερος φόβος ενός νάρκισσου. Φυσικά, αυτό είναι κάτι που πολλοί άνθρωποι φοβούνται, όχι μόνο οι νάρκισσοι. Αλλά το να κοιτάξει κάποιος τον εαυτό του με μια κριτική ματιά για να αυτοβελτιωθεί, είναι ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που μπορεί να κάνει. Και δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ικανοί για αυτό.

3. Προσβολές

Ένας νάρκισσος δεν αντέχει τις προσβολές. Είναι πολύ ευαίσθητος στις προσβολές, και ακόμη και η σκέψη να του μιλήσει κάποιος άσχημα είναι μεγάλη πηγή φόβου. Η υπερευαισθησία σημαίνει ότι νιώθει πιο έντονα τις προσβολές από ότι ένας μέσος άνθρωπος. Φυσικά, ο καθένας μπορεί να πληγωθεί και να στεναχωρηθεί αν κάποιος τον προσβάλλει, αλλά θα το ξεπεράσει μετά από λίγες ώρες ή ημέρες.

Οι νάρκισσοι από την άλλη πλευρά νιώθουν ότι οι προσβολές είναι ένα πλήγμα στην ήδη εύθραυστη αυτοεκτίμηση τους, και θα κλαίνε εβδομάδες για αυτό. Ίσως και να μην το ξεπεράσουν ποτέ (ανάλογα με την προσβολή) ή να θέλουν να πάρουν εκδίκηση από το άτομο που τους προσέβαλλε. Κάτι άλλο που συμβαίνει είναι ότι οι νάρκισσοι μπορεί να φαντάζονται προσβολές εκεί που δεν υπάρχει καμία. Αυτοί οι άνθρωποι είναι ανασφαλείς και δημιουργούν στο μυαλό τους σενάρια, ακόμη και αν κάποιος κάνει ένα αθώο σχόλιο για αυτούς.

4. Ντροπή

Ένα άλλο πράγμα που προκαλεί φόβο σε ένα νάρκισσο είναι η ντροπή. Πραγματικά δίνει τεράστια σημασία στο κοινωνικό τους στάτους, και του αρέσει να πιστεύουν ότι οι άλλοι τον εκτιμούν πολύ. Φυσικά, οι νάρκισσοι φοβούνται την ντροπή, όχι τις ενοχές. Οι ενοχές σημαίνουν ότι κάποιος νιώθει άσχημα επειδή πλήγωσε τα συναισθήματα κάποιου ή ότι έκανε κάτι λάθος. Όμως οι νάρκισσοι δεν μπορούν να νιώθουν αυτά τα συναισθήματα, επειδή είναι αδύνατο να μπουν στη θέση του άλλου. Η ντροπή είναι πολύ πιο τρομακτική για τους νάρκισσους, επειδή αυτό σημαίνει ότι θα είναι κατώτεροι και θα έχουν χαμηλότερο κοινωνικό στάτους.  Οι νάρκισσοι είναι τόσο περήφανοι και θέλουν να ξεχωρίζουν στην κοινωνία, για αυτό το πικρό συναίσθημα της ντροπής μπορεί να πληγώσει ανεπανόρθωτα το εγώ τους.

5. Έλλειψη θαυμασμού από τους άλλους

Ένας νάρκισσος τροφοδοτείται με ενέργεια από το θαυμασμό των άλλων. Χωρίς τους άλλους, είναι ένα τίποτα. Για αυτό και ο μεγαλύτερος φόβος ενός νάρκισσου είναι να χάσει το θαυμασμό των άλλων. Μερικοί άνθρωποι δεν έχουν πρόβλημα να νιώθουν αόρατοι. Δεν έχουν θέμα να περπατούν στο δρόμο και κανείς να μην τους προσέχει. Αλλά αυτό για έναν νάρκισσο είναι ένας εφιάλτης, το αίσθημα της ασημαντότητας του προκαλεί τρόμο. Λόγω  αυτού, κάνει σκληρή προσπάθεια να έχει σημαντικούς ρόλους στην κοινωνία, για να αποφύγει αυτή την μοίρα. Ο θαυμασμός από τους άλλους είναι πηγή δύναμης για ένα νάρκισσο και χωρίς αυτό είναι ένα τίποτα.

6. Αποκάλυψη των ψεμάτων

Οι νάρκισσοι είναι γνωστό ότι λένε ψέματα ή υπερβάλλουν για συγκεκριμένα πράγματα για να μοιάζουν σημαντικοί ή εντυπωσιακοί. Το κάνουν αυτό για να κάνουν τον εαυτό τους να μοιάζει καλύτερος στην κοινωνία. Άρα, είναι λογικό να  φοβούνται μήπως αποκαλυφθούν τα ψέματά τους. Δεν είναι μόνο η ντροπή που νιώθουν αν συμβεί αυτό, αλλά είναι η αποκάλυψη της αδυναμίας και της ανασφάλειάς τους. Καταρρέει όλος ο ψεύτικος κόσμος τους. Και καθώς υπερβάλλουν με τα επιτεύγματά τους, βαθιά μέσα τους γνωρίζουν ότι αυτό απέχει από την αλήθεια.

7. Να μην είναι σε θέσεις εξουσίας 

Ένας μεγάλος φόβος των νάρκισσων είναι ότι μπορεί να μην είναι σημαντικοί. Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά των νάρκισσων είναι ότι θέλουν θέσεις εξουσίας και επιρροής. Για αυτό τόσοι πολλοί τύραννοι και ηγέτες είναι νάρκισσοι. Η εξουσία είναι εξαιρετικά σημαντικοί για αυτούς τους ανθρώπους. Επίσης, οι νάρκισσοι είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικοί , θέλουν να κερδίζουν , να είναι οι καλύτεροι, να είναι οι αρχηγοί. Δεν είναι λίγες οι φορές που θέλουν το θαυμασμό και την αναγνώριση χωρίς να έχουν κανένα πραγματικό επίτευγμα. Πιστεύουν ότι αξίζουν να έχουν δύναμη επειδή αυτό είναι το πεπρωμένο τους.

Τι φοβάται ο νάρκισσος. Φόβοι νάρκισσων, Μεγαλύτεροι φόβοι νάρκισσων

8. Τύψεις

Ένα άλλο χαρακτηριστικό των νάρκισσων είναι η αδυναμία τους να νιώθουν τύψεις. Δεν είναι απλά ότι δεν μπορούν να νιώθουν τύψεις, αλλά αρνούνται να το κάνουν. Αυτή η απόρριψη της ιδέας ότι κάποιος θα νιώθει άσχημα αν πληγώσει κάποιον, είναι ένας πολύ βαθύς φόβος. Είναι μια απόλυτη άρνηση των τύψεων. Και γιατί φοβούνται τις τύψεις τόσο πολύ; Είναι απλό. Για αυτούς, οι τύψεις είναι χαρακτηριστικό των αδύναμων. Οι τύψεις για αυτούς είναι σημάδι ευαλωτότητας και συναισθηματικής αδυναμίας. Και για να νιώσει κάποιος τύψεις πρέπει να είναι ανοιχτός σε αυτή την αδυναμία. Φυσικά, για να νιώσει κάποιος τύψεις πρέπει να αποδεχτεί ότι έχει κάνει λάθος. Βέβαια, αυτό δεν χαρακτηρίζει τους νάρκισσους.

9. Ευγνωμοσύνη

Ένα άλλο συναίσθημα που απορρίπτουν οι νάρκισσοι είναι η ευγνωμοσύνη. Η ευγνωμοσύνη, όπως και οι τύψεις, είναι ένα συναίσθημα που θεωρούν σημάδι αδυναμίας. Η ευγνωμοσύνη για τους νάρκισσους σημαίνει ότι δίνουν εξουσία στους άλλους. Είναι η αποδοχή ότι χρωστούν κάτι σε κάποιον. Είναι επίσης η αναγνώριση ότι μπορεί να έχουν ανάγκη την βοήθεια κάποιου άλλου. Οι νάρκισσοι, πιστεύουν ότι είναι πανίσχυρα όντα και η αποδοχή ότι έχουν ανάγκη κάποιον άλλο μπορεί να τους συντρίψει. Δεν μπορούν να ζητήσουν την βοήθεια των άλλων επειδή έτσι θα είναι το ίδιο με τους άλλους, αδύναμοι.

10. Θάνατος

Ο θάνατος είναι κάτι που πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να αποδεχτούν, όχι μόνο οι νάρκισσοι. Αλλά για τους νάρκισσους, ο θάνατος είναι μια τεράστια πηγή φόβου. Καθώς πιστεύουν ότι είναι πανίσχυροι, ο θάνατος καταστρέφει τις δυνάμεις τους.  Όμως, όλοι θα πεθάνουμε κάποια στιγμή. Και αυτό είναι που κάνει τους νάρκισσους ίδιους με τους υπόλοιπους ανθρώπους. Όλοι είμαστε ίσοι και θνητοί. Αυτό είναι κάτι πολύ δύσκολο για τους νάρκισσους.

11. Το κενό που έχουν μέσα τους

Οι νάρκισσοι είναι ειδικοί στο να παρουσιάζουν το πρόσωπο που θέλουν στους άλλους. Δεν θέλουν οι άλλοι να δουν ποιοι είναι πραγματικά μέσα τους. Ούτε και οι ίδιοι δεν θέλουν να δουν τον εαυτό τους. Επειδή, βαθιά μέσα τους είναι κενοί, και αυτό είναι τρομακτικό.

12. Την κριτική

Οι νάρκισσοι θέλουν το θαυμασμό, την επιβράβευση, τα χρήματα, τα δώρα, τα καλύτερα στη ζωή τους. Κάθε κριτική, ακόμη και η ήπια και λογική κριτική, είναι τεράστιο πλήγμα. Αντιδρούν με θυμό, ψάχνουν τρόπους να κατηγορήσουν τους άλλους για να καλύψουν το φόβο τους. Κάθε κριτική είναι μια απειλή για την εικόνα που έχουν χτίσει με μεγάλη προσοχή.

13. Να είναι σαν το μέσο άνθρωπο

Οι νάρκισσοι στο μυαλό τους είναι ξεχωριστοί, μοναδικοί. Η υποβάθμιση στο μέσο όρο τους κάνει να νιώθουν θυμό. Οι νάρκισσοι έχουν ανάγκη το θαυμασμό και την συνεχή επιβεβαίωση. Θέλουν να είναι οι πιο ελκυστικοί, οι πιο δημοφιλείς, οι πιο χαρισματικοί, οι πιο γοητευτικοί.

14. Να χάσουν τον έλεγχο

Οι νάρκισσοι θέλουν να έχουν τον έλεγχο σε όλα και να χειραγωγούν τους άλλους ώστε να επιτύχουν τους στόχους τους. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να παρουσιάζουν τον εαυτό τους ως ήρωα ή θύμα, για να πάρουν αυτό που θέλουν. Όταν χάνουν τον έλεγχο κάνουν τα πάντα για να τον ανακτήσουν.

15. Εγκατάλειψη 

Αν έχουν την παραμικρή ένδειξη ότι ο σύντροφός τους θέλει να φύγει, θα φύγουν  πρώτοι, ή θα αρχίσουν τις απειλές. Η απόρριψη ενισχύει την ανασφάλειά τους. Αν προσπαθήσει να φύγει  ο σύντροφός τους θα κάνουν τα πάντα για να τον κρατήσουν. Στη συνέχεια θα φύγουν οι ίδιοι. Όλα είναι δική τους επιλογή όχι επιλογή των άλλων.

16. Αδιαφορία

Μετά από το τέλος μιας σχέσης, ένας νάρκισσος θέλει να ξέρει ότι μπορεί να  προκαλέσει την συναισθηματική σας αντίδραση, ακόμη και αν είναι αρνητική, επειδή αυτό σημαίνει ότι ακόμη έχει τον έλεγχο, ότι έχει αξία για εσάς. Η αδιαφορία είναι κάτι που τον τρομάζει.

Αντιμετώπιση νάρκισσων 

Οι νάρκισσοι είναι ειδικοί στη χειραγώγηση, για αυτό χρησιμοποιούν τακτικές όπως το gashlighting και οι ενοχές για να σας ελέγχουν. Αν οι νάρκισσοι νιώσουν απειλή μπορεί να γίνουν επικίνδυνοι. Καλό είναι να αποφεύγετε τις συγκρούσεις μαζί τους. Είναι σημαντικό να φροντίζετε τον εαυτό σας. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ σας παρέχει την υποστήριξη και την καθοδήγηση που χρειάζεστε για να αντιμετωπίσετε ένα νάρκισσο.