Κάνε το Τεστ
μήπως έχετε μια τοξική πεθερά, τοξική πεθερά, χαρακτηριστικά τοξικών πεθερών, σημάδια τοξικής πεθεράς, αντιμετώπιση τοξικής πεθεράς

Μήπως έχετε μια τοξική πεθερά;

Μήπως έχετε μια τοξική πεθερά;

Πολλές φορές η σχέση με την πεθερά σας μπορεί να δημιουργεί πολλά θέματα. Eιδικά αν η πεθερά σας δεν είναι φιλική απέναντί σας. Κανένας δεν θέλει να έχει μια πεθερά ελεγκτική, αλλά είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε όλα τα σημάδια που δείχνουν ότι η πεθερά σας είναι τοξική. Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε μια τοξική πεθερά; 

Αν συνειδητοποιήσετε ότι η πεθερά σας προσπαθεί να σας ελέγχει, να ελέγχει τη ζωή σας ή τη σχέση σας, είναι ανάγκη να βάλετε ένα πλάνο δράσης σε εφαρμογή. Το μοναδικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε με αυτή τη συμπεριφορά είναι να "την κόψετε από τη ρίζα της". Ο σύντροφός σας είναι ανάγκη να γνωρίζει ότι η μητέρα του έχει απαράδεκτη συμπεριφορά. Αν δεν θέσετε ξεκάθαρα όρια (και αυτό είναι δύσκολο κάποιες φορές), θα μεγαλώνει σαν κακό ζιζάνιο.

Μια τοξική πεθερά είναι πάντα μια μεγάλη πρόκληση, αλλά πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν μια τέτοια κατάσταση. Περίπου το 60% των γυναικών έναντι το 15% των ανδρών αναφέρουν ότι έχουν κακή σχέση με την πεθερά τους. Συνήθως οι εκφράσεις που χρησιμοποιούν για να περιγράψουν τη σχέση τους είναι άβολη, πιεστική, τοξική.

Ποιες είναι οι αιτίες της έντασης στη σχέση με τις πεθερές; 

Μια πηγή έντασης ανάμεσα στις γυναίκες και στις πεθερές τους είναι η πίεση να κάνουν παιδιά. Ενώ άλλη μια κοινή αιτία διαφωνίας είναι η πεποίθηση της πεθεράς ότι καμία γυναίκα δεν είναι αρκετά καλή για το γιο της.

Επίσης, τα χρήματα, τα κοινωνικά στερεότυπα, οι θρησκευτικές πεποιθήσεις , και το γεγονός ότι η πεθερά μπορεί να μπλέκεται στις αποφάσεις του ζευγαριού. Αυτές οι εντάσεις  μπορεί να χειροτερεύουν στις οικογενειακές συγκεντρώσεις, με αποτέλεσμα τα ζευγάρια να μετανιώνουν τελικά. Για αυτό , όταν ένας σύντροφος έχει πρόβλημα με τον/την πεθερά του, αυτό είναι πρόβλημα του ζευγαριού.

Δεν μπορεί μονάχα ο ένας σύντροφος να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση. Τα ζευγάρια, είτε τους αρέσει είτε όχι, πρέπει να γίνονται μια δεμένη ομάδα. Και αυτό θα γίνει αν αρχίζουν να επικοινωνούν ανοιχτά για δύσκολα και ευαίσθητα θέματα.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά μια τοξικής πεθεράς;

1. Μπορεί να κάνει απροειδοποίητες επισκέψεις

Αν η πεθερά σας κάνει επισκέψεις στο σπίτι σας χωρίς προειδοποίηση, μπορεί να το κάνει για να σας ελέγχει. Ίσως να σας έχει βοηθήσει οικονομικά για να αγοράσετε το σπίτι σας, να έχει πληρώσει την ανακαίνιση, ή να νιώθει ότι έχει το δικαίωμα ως μητέρα να κάνει ότι θέλει. Είτε έτσι είτε αλλιώς, οι απροειδοποίητες επισκέψεις αποτελούν παράδειγμα έλλειψης ορίων και σεβασμού. Μπορείτε να βάλετε ένα τέλος σε αυτή τη συμπεριφορά , προσφέροντας τις ώρες και τις ημέρες που μπορεί να σας επισκεφθεί.

Αν αυτό δεν λειτουργήσει, την επόμενη φορά που θα χτυπήσει το κουδούνι του σπιτιού σας, μην ανοίξετε. Όταν η πεθερά σας επισημάνει ότι πέρασε να σας δει, μπορείτε να της πείτε ότι εκτιμάτε το ενδιαφέρον της. Αλλά δεν μπορούσατε εκείνη τη στιγμή να απαντήσετε και να της προτείνετε να περάσει μια άλλη μέρα από το σπίτι σας.

2. Χρησιμοποιεί τις μαγειρικές της ικανότητες για να σας υποτιμήσει

Αν η πεθερά σας φέρνει τα δικά της φαγητά στο σπίτι σας και σας λέει ότι ο άντρας σας προτιμά τα δικά της φαγητά, τότε ίσως είναι μια ελεγκτική μαμά. Μπορεί να παραπονιέται για το μαγείρεμά σας στο παιδί της. Αν συμβαίνει αυτό μπορείτε να πείτε κάτι όπως, "Ο γιος σας αγαπά τα φαγητά μου!"

3. Έχει υπερβολικές αντιδράσεις

Αν η πεθερά σας θέλει να επηρεάζει τους άλλους ανθρώπους γύρω της με την υπερβολική έκφραση των συναισθημάτων της, τότε μπορεί να προσπαθεί να πάρει τον έλεγχο. Μπορεί να κλαίει και να κάνει παράπονα ενώ οι γύρω της κάνουν τα πάντα για να νιώσει καλύτερα.

Όταν η πεθερά σας αντιδρά υπερβολικά, είναι σημαντικό να μένετε ήρεμοι. Να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι δεν είστε υπεύθυνοι για τη συμπεριφορά της. Μπορείτε να της πείτε ότι σας λυπεί το γεγονός ότι νιώθει έτσι, και να την ρωτήσετε αν χρειάζεται κάτι. Ίσως να μην μπορείτε να της δώσετε ότι θέλει. Καλό είναι να την αφήσετε να αντιδράσει και μην κάνετε προσπάθεια να διορθώσετε την κατάσταση.

4. Σας βομβαρδίζει με επικριτικές ερωτήσεις

Αυτή η τακτική κρύβει πολλές παγίδες. Από το χρώμα του τοίχου στο παιδικό δωμάτιο , μέχρι το ντύσιμο των παιδιών σας, η πεθερά κρίνει τα πάντα για τη ζωή σας, τις επιλογές σας, και αυτό είναι ένα σημάδι ελεγκτικής συμπεριφοράς. Απλά αντιδράστε ήρεμα και ευγενικά, αλλά αποφασιστικά. Μπορείτε να απαντήσετε και εσείς σε μια επικριτική ερώτηση, όπως, "Έδωσες πάλι στα παιδιά έτοιμο φαγητό;" με ένα απλό ναι.

5. Έχει πάντα δίκιο

Αν η πεθερά σας πιστεύει ότι έχει πάντα δίκιο και ξέρει καλύτερα, τότε προφανώς είναι ελεγκτική. Θέλει να επισημαίνει όλα τα λάθη σας και να προκαλεί προστριβές στη σχέση σας. Για να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε αυτή τη συμπεριφορά, είναι ανάγκη να κάνετε μια σοβαρή συζήτηση με το σύντροφό σας και να θέσετε τα όριά σας που θα κρατήσουν μακριά την τοξικότητα της πεθεράς σας.

6. Δεν δέχεται το "όχι" ως απάντηση

Η πεθερά σας θέλει να έχει τον έλεγχο όταν δεν μπορεί να ακούει το "όχι" ως απάντηση. Για παράδειγμα, αν δεν μπορείτε να παρευρεθείτε σε μια οικογενειακή συγκέντρωση  (είτε από επιλογή ή επειδή έχετε προγραμματίσει κάτι άλλο), τότε ίσως να πρέπει να αντιμετωπίσετε τις απαιτήσεις της πεθερά σας. Μπορεί να προσπαθήσει με κάθε τρόπο να σας πείσει να αλλάξετε γνώμη.

Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό του ναρκισσισμού. Κάθε φορά που κάποιος  κάνει προσπάθεια να σας πείσει για κάτι, θέλει ουσιαστικά να σας ελέγχει. Για να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε αυτή τη συμπεριφορά πρέπει να έχετε μια  δυνατή ομάδα με τον σύντροφό σας.

Έτσι, κάθε απόφασή σας πρέπει να είναι σεβαστή από όλους. Η έλλειψη ορίων προκαλεί προβλήματα στις σχέσεις με τις πεθερές.

7. Κρίνει το σπίτι σας

Αν η πεθερά σας κρίνει συνεχώς το σπίτι σας, και σας λέει ότι το σπίτι σας είναι ακατάστατο και βρώμικο, τότε  μπορείτε να της απαντήσετε ότι ο γιος της δεν παντρεύτηκε μια γυναίκα που μονάχα φροντίζει για την καθαριότητα του σπιτιού.

Τοξικές πεθερές-αντιμετώπιση 

Τις περισσότερες φορές οι τοξικές πεθερές παραβιάζουν τα όρια του ζευγαριού και οι σχέσεις μπορεί να είναι έντονες, ειδικά όταν πιστεύουν ότι καμία γυναίκα δεν αξίζει στους γιους τους.

Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ μπορεί να σας βοηθήσει να δυναμώσετε, να βάλετε όρια στη φθορά από την πεθερά σας. Και με τη βοήθεια του EMDR μπορείτε να ξεπεράσετε τα ψυχικά τραύματα και να προχωρήσετε στη ζωή απαλλαγμένοι από βάρη του παρελθόντος.