Κάνε το Τεστ
γάμος χωρίς σεξ, αιτίες, αντιμετώπιση

Ζείτε σε ένα γάμο ή μια σχέση χωρίς σεξ;

Σχέση ή γάμος χωρίς σεξ

Εσείς και ο σύζυγός σας ζείτε σαν απλοί συγκάτοικοι; Αισθάνεστε ότι το σεξ στο γάμο σας ή στη σχέση σας είναι λιγότερο από αυτό που θα θέλατε; Ένας γάμος χωρίς σεξ είναι εκείνος στον οποίο είτε (α) το σεξ δεν υπάρχει καθόλου ή (β) ο ένας από τους δύο συζύγους αισθάνεται ότι το σεξ δεν είναι αρκετό.

Διαφορετικές σεξουαλικές ανάγκες

Ας πάρουμε για παράδειγμα ένα ζευγάρι που είχε έρθει στο ιατρείο: ο Γιώργος δεν ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για το σεξ και είχε πει στη σύζυγό του ότι δεν μπορούσε να καταλάβει ποιο είναι το ʺμεγάλο ζήτημαʺ σχετικά με το σεξ. Ήταν χαρούμενος και ικανοποιημένος όταν έκανε σεξ μια φορά στους τρεις μήνες. Από την άλλη πλευρά, η σύζυγός του είχε διαφορετική ανάγκη για σεξ, δηλαδή σεξ τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, και όχι μια φορά κάθε τρεις μήνες όπως ήθελε ο Γιώργος. Η σύζυγος δεν είχε έλεγχο επί των αναγκών της, επειδή όταν ήταν η στιγμή να κάνουν σεξ, ο Γιώργος έπαιρνε τις αποφάσεις. Το σεξ γινόταν σύμφωνα με τους δικούς του όρους και την άποψη που είχε για την υγιή σεξουαλική ζωή. Τελικά, οι ανάγκες του ήταν καλυμμένες, πράγμα που σήμαινε ότι για αυτόν δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Αυτές οι περιπτώσεις δεν είναι καθόλου σπάνιες.

Το πρόβλημα δημιουργείται λοιπόν όταν υπάρχει τεράστια διαφορά στις σεξουαλικές ανάγκες των δύο συζύγων. Ο ορισμός του “γάμου χωρίς σεξ” δεν εξαρτάται από το πόσες φορές κάνετε ή δεν κάνετε σεξ στο γάμο σας, αλλά από τις επιδράσεις που έχουν στο γάμο οι διαφορετικές ανάγκες για το σεξ.

Αν εσείς θέλετε να κάνετε σεξ κάθε βράδυ και ο σύζυγός σας θέλει τρεις φορές  την εβδομάδα, δεν είστε σε ένα γάμο χωρίς σεξ. Αν όμως θέλετε να κάνετε σεξ κάθε βράδυ ή τρεις φορές την εβδομάδα και ο σύζυγος σας θέλει μια φορά κάθε τρεις μήνες, τότε ζείτε σε ένα “γάμο χωρίς σεξ”. Ο σύζυγος σας ίσως να διαφωνεί με αυτή την “διάγνωση”, γιατί το σεξ μια φορά το μήνα ή μια φορά στους τρεις μήνες ίσως να καλύπτουν τις ανάγκες του. Σύμφωνα με εκείνον, δεν νιώθει πως ζει σε ένα γάμο χωρίς σεξ, επειδή οι σεξουαλικές του ανάγκες καλύπτονται.

Υπολογίζεται ότι 1 στους 5 γάμους είναι “χωρίς σεξ” (δηλαδή με τεράστιες διαφορές στην ανάγκη για σεξ ανάμεσα στους συζύγους).

Ίσως και εσείς να αισθάνεστε παγιδευμένοι σε ένα γάμο όπως οι παραπάνω, στον οποίο οι σύντροφοι δεν συμβαδίζουν στο σεξ. Αν ναι, θα αισθάνεστε ότι είστε ανεπιθύμητη και δεν υπάρχει έλξη για το σύζυγό σας. Σε αυτή την περίπτωση, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε, είναι να αποφύγετε να εσωτερικεύσετε τη χαμηλή λίμπιντο του συζύγου σας ή την έλλειψη ενδιαφέροντός του για το σεξ. Δηλαδή, να μην θεωρήσετε πως το δικό του θέμα αντανακλά το πόσο ελκυστική είστε εσείς.Το ζήτημα δεν αφορά εσάς, αλλά τον σύντροφό σας.

Συχνές αιτίες που οδηγούν σε ένα γάμο χωρίς σεξ

Υπάρχει τρόπος να διορθωθεί ένας γάμος χωρίς σεξ; Σε άλλες περιπτώσεις ναι, σε άλλες όχι. Το να λύσετε και να διορθώσετε το πρόβλημα εξαρτάται από το λόγο που το προκαλεί. Αναγνωρίζοντας ποιος είναι ο λόγος της έλλειψης σεξ, κάνετε το πρώτο βήμα. Στη συνέχεια, χρειάζεται να κάνετε βήματα και οι δύο για να βρείτε λύσεις για το πρόβλημα. Το πιο σημαντικό είναι και οι δύο σύζυγοι να θέλουν να δουλέψουν με τα προβλήματα οικειότητας στο γάμο τους.

Θυμός και απογοήτευση

Πολλές φορές είναι τα συσσωρευμένα συναισθήματα που αποτελούν εμπόδιο στο σεξ. Μέσα σε μία μακροχρόνια σχέση ή γάμο, η καθημερινότητα φέρνει συγκρούσεις και διαφορές, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται συναισθήματα, όπως ο θυμός και η απογοήτευση. Αυτά με τη σειρά τους οδηγούν στην αποστασιοποίηση και αποτελούν εμπόδιο για την όποια επιθυμία για σεξ.

Δεν υπάρχει χρόνος για σεξ

Η καθημερινότητα και τα προβλήματά της, δηλαδή η δουλειά, οι λογαριασμοί, τα θέματα του σπιτιού και οι ευθύνες των παιδιών μπορούν να ρίξουν την ψυχολογία των συζύγων. Αυτοί είναι οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για τους οποίους ο ένας ή και οι δύο σύζυγοι σκέφτονται και κάνουν λιγότερο σεξ.

Κανένας γάμος δεν ξεκινά με την πρόθεση οι δύο σύζυγοι να καταλήξουν συγκάτοικοι. Η λέξη κλειδί είναι η ʺπρόθεση.ʺ Χρειάζεται πολλή στοχευμένη δουλειά για τη διατήρηση του συναισθηματικού δεσίματος με τον/την σύζυγο σας έτσι ώστε οι ευθύνες της καθημερινότητας να μην σπάσουν αυτό το δέσιμο.

Κόπωση λόγω δουλειάς

Χρειάζεται χρόνος για ξεκούραση και χαλάρωση. Αν δεν υπάρχει προσωπικός χρόνος που ενισχύει την οικειότητα και το συναισθηματικό δέσιμο ανάμεσα στο ζευγάρι, όλη η σκληρή επαγγελματική προσπάθεια γίνεται για το τίποτα. Στη σημερινή κοινωνία, δουλεύουμε σκληρά για να συντηρήσουμε ένα συγκεκριμένο τρόπο ζωής αλλά εύκολα αναβάλλουμε να αφιερώσουμε χρόνο και κόπο για να διατηρήσουμε υγιείς τις σχέσεις μας. Στο κάτω κάτω, ο τρόπος ζωής τον οποίο παλεύουμε σκληρά να διατηρήσουμε, δεν θα σημαίνει απολύτως τίποτα αν δεν είσαστε ευχαριστημένη σε προσωπικό επίπεδο.

Έλλειψη επικοινωνίας  

Τα ζευγάρια συνήθως δεν μιλάνε για το σεξ. Τα περισσότερα ζευγάρια πιστεύουν ότι είναι κάτι που πρέπει να κάνουν, αλλά αποτελεί θέμα ταμπού. Είναι υγιές να ξέρετε τι αρέσει και τι όχι στον σύντροφό σας όταν κάνετε σεξ. Επίσης είναι υγιές ο σύζυγός σας να ξέρει αν είστε ικανοποιημένες από τη σεξουαλική σας σχέση. Όσο περισσότερο συζητάτε για το σεξ, τόσο καλύτερο σεξ μπορείτε να έχετε στο γάμο σας.

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι η γενικότερη επικοινωνία στο ζευγάρι. Ακόμη και αν δεν μιλάτε για το σεξ, η συζήτηση δείχνει το σεβασμό προς τον άλλο σύντροφο, και με αυτό τον τρόπο καλλιεργείται η οικειότητα στη σχέση. Όταν επικοινωνείτε με τον σύζυγό σας, δείξτε κατανόηση και προσπαθήστε να δείτε τα πράγματα από την μεριά του συντρόφου σας.

Κατάθλιψη

Πολλές φορές είναι η κατάθλιψη που προκαλεί την έλλειψη ενδιαφέροντος για σεξ. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ο σύζυγός σας ίσως να πάσχει από κατάθλιψη. Αν ο/η σύζυγός σας περνάει κατάθλιψη δείξτε του/της ότι είστε εκεί για να τους υποστηρίξετε και θα δουλέψετε μαζί για να ξεπεράσετε την κατάθλιψη. Ιδίως για τους άντρες, το επαγγελματικό κομμάτι είναι πολύ σημαντικό, και αν αυτό δεν πηγαίνει καλά μπορεί ο σύντροφός σας να εμφανίζει συμπτώματα κατάθλιψης, στα οποία συμπεριλαμβάνεται η μειωμένη σεξουαλική διάθεση.

Ένας ειδικός ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής μπορεί να τον βοηθήσει να αντιμετωπίσει την κατάθλιψη. Προσφέρετε την υποστήριξη σας, αλλά ξεκαθαρίστε ότι δεν θα δεχτείτε ο σύζυγος σας να αγνοεί την κατάσταση, να μην ζητάει βοήθεια και απλά να διαιωνίζει τα προβλήματα. Ο καθένας που βιώνει κατάθλιψη έχει την ανάγκη να ξέρει ότι έχει την υποστήριξη αυτών που αγαπά. Η κατάθλιψη δεν είναι κάτι απλό, μια απλή “θλίψη” που οι άνθρωποι μπορούν να ξεπεράσουν. Για να αναρρώσει ο σύζυγός σας θα χρειαστεί η διάγνωση της κατάθλιψης από ένα ψυχίατρο, και η ενθάρρυνση για να κάνει βήματα για τη θεραπεία της κατάθλιψης.

Σεξουαλική κακοποίηση στην παιδική ηλικία

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση στην παιδική ηλικία.

Αν ένας άντρας/γυναίκα έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση όταν ήταν παιδί, το πιθανό αποτέλεσμα είναι να αναπτύξει μια διαστρεβλωμένη άποψη για το σεξ και την οικειότητα.

Ακόμη και αν υπάρχει ασφάλεια μέσα στη σχέση, αν δεν μπορέσει να επεξεργαστεί συναισθηματικά την παρενόχληση του παρελθόντος, θα υποφέρει στο γάμο του και θα υποφέρει και ο/η σύντροφός του.

Αν έχετε αντιμετωπίσει μια τέτοια κατάσταση, είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι ο σύζυγός σας χρειάζεται την υποστήριξη σας. Παρόλα αυτά δεν χρωστάτε στο σύζυγό σας μια ζωή με υγιές και ικανοποιητικό σεξ. Αν αυτός/ αυτή αρνείται να διαχειριστεί το πρόβλημα, έχετε να κάνετε μια επιλογή. Ή να μείνετε σε ένα γάμο χωρίς σεξ ή να πάρετε διαζύγιο.

Η έλλειψη έλξης για τον/την σύζυγο

Είναι πολύ δύσκολο και επώδυνο να ακούτε από το σύζυγό σας ότι δεν σας βρίσκει πια ελκυστική σαν γυναίκα. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι πρέπει να το εσωτερικεύσετε και να θεωρήσετε ότι είναι η αλήθεια. Επειδή για τα μάτια του συζύγου σας δεν είστε πλέον αρκετά ελκυστική ή σέξι, δεν σημαίνει ότι δεν είστε ελκυστική.

Η χημεία που έχετε με το σύζυγό σας έχει τις διακυμάνσεις της, δηλαδή τα πάνω της και τα κάτω της. Δεν είναι περίεργο μέσα σε ένα γάμο να υπάρξουν και περίοδοι που να αισθάνεστε έλλειψη έλξης για το σύζυγό σας. Ιδίως από τη στιγμή που θα γεννηθούν παιδιά. Αυτό που πρέπει να κάνετε όταν αντιμετωπίζετε μακροχρόνια τέτοια θέματα, είναι να δείτε αν υπάρχει ακόμη αγάπη.

Αν ο σύζυγός σας αγαπά αλλά περνάει μια δύσκολη φάση και δεν υπάρχει η παλιά φλόγα, τότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να βρείτε τρόπους να αναζωπυρώσετε τη σχέση σας. Δουλέψτε μαζί σαν ζευγάρι για να βρείτε τον χαμένο ρομαντισμό, ώστε να συνδεθείτε ξανά σωματικά και συναισθηματικά.

Παράλληλες σχέσεις

Δυστυχώς αποτελεί μια συχνή πραγματικότητα ιδίως όταν δεν υπάρχει σεξουαλική επιθυμία μακροχρόνια, ότι ο/η σύντροφος έχει κάποια παράλληλη σχέση και αποφορτίζεται μέσω της απιστίας.

Υπάρχουν λύσεις;

Σε κάθε περίπτωση, εάν ζείτε σε μία σχέση χωρίς σεξ, η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΖΕΥΓΟΥΣ ή η ατομική ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε τις βαθύτερες αιτίες της κατάστασης και να τις αντιμετωπίσετε.