Πού χρησιμοποιείται το Stedon;

Χρήση του Stedon

Το Stedon (προφέρεται “στεντόν”) είναι ένα ηρεμιστικό φάρμακο που ανήκει στην κατηγορία των βενζοδιαζεπινών. Οι βενζοδιαζεπίνες γενικότερα έχουν αγχολυτικές, υπνωτικές, αντισπασμωδικές και μυοχαλαρωτικές ιδιότητες.

Που χρησιμοποιείται το Stedon;

Το Stedon (διαζεπάμη) xρησιμοποιείται σε αγχώδεις διαταραχές για την αντιμετώπιση του άγχους, αλλά κυρίως σε άλλες περιπτώσεις, όπως ως φάρμακο για την επιληψία, ως μυοχαλαρωτικό, προεγχειρητικά, για αϋπνία, ανησυχία, κα.

Λήψη Stedon

Κυκλοφορεί σε per os (χάπια) δόσεις των Stedon 2 mg, 5 mg και 10 mg, αλλά και σε ενέσιμη μορφή. Αναλόγως την κατάσταση που αντιμετωπίζετε, η συνήθης δοσολογία είναι 1 έως 4 φορές την ημέρα, με ή χωρίς φαγητό. Η δόση μπορεί να αυξηθεί σταδιακά, πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του ψυχίατρού σας.

Σε χαμηλές δόσεις το Stedon μειώνει το άγχος και την ανησυχία. Σε υψηλότερες δόσεις δρα ως ηρεμιστικό και μυοχαλαρωτικό.

Μορφή Stedon mg Τιμή
Χάπια Stedon TAB 2MG/TAB BTx30 1,20 ευρώ
Χάπια Stedon TAB 5MG/TAB BTx30 1,31 ευρώ
Χάπια Stedon TAB 10MG/TAB ΒΤx30 1, 46 ευρώ
Ενέσεις Stedon INJ.SOL 10MG/2ML 6 AMP 2ML 2,28 ευρώ

Αποτελεσματικότητα Stedon

Τα αποτελέσματα της δράσης του Stedon επέρχονται συνήθως μέσα σε μία ώρα από τη λήψη, και διαρκούν 6-12 ώρες. Συνήθως συνταγογραφείται για λίγους μήνες, για την αντιμετώπιση του άγχους.

Παρενέργειες Stedon

Συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι: υπνηλία, διαταραχές στο συντονισμό κινήσεων, έλλειψη ισορροπίας, ανησυχία, αδυναμία μνήμης.

Η ηρεμιστική δράση του Stedon μπορεί να παραταθεί σε ηλικιωμένους. Ατυχήματα και πτώσεις είναι συνηθισμένα σε ηλικιωμένους που παίρνουν Stedon.

Xρειάζεται προσοχή στην οδήγηση και κατά τη χρήση μηχανημάτων, και γενικότερα σε άλλες δραστηριότητες που απαιτούν εγρήγορση, γιατί η διαζεπάμη μπορεί να προκαλέσει νωθρότητα και ζάλη (για τους νεότερους, ίσως άλλα αγχολυτικά όπως το Xanax να είναι προτιμότερα).

Κατάχρηση μπορεί να προκαλέσει εξάρτηση, υπερδοσολογία ακόμα και θάνατο. Μην διακόψετε τη λήψη Stedon απότομα, διαφορετικά μπορεί να εμφανίσετε συμπτώματα απόσυρσης.

Αντενδείξεις για το Stedon

Δεν πρέπει να πάρετε το Stedon αν πάσχετε από: αναπνευστικές παθήσεις, ηπατικές παθήσεις, υπνική άπνοια, μυασθένεια Gravis.

Εάν είσαστε έγκυος, χρειάζεται να γνωρίζετε πως το Stedon μπορεί να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες στο έμβρυο, καθώς και εξάρτηση.

Γενόσημα φάρμακα: Diazepam, Distedon
Συχνά ορθογραφικά λάθη: στεντον, στεδον

Άλλες μέθοδοι για την αντιμετώπιση του άγχους

Ψυχοθεραπεία: με την ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει το άγχος αποτελεσματικά και μόνιμα, διερευνώντας και αντιμετωπίζοντας τα πραγματικά αίτια του άγχους και όχι απλά τα συμπτώματα.

EMDR: Το EMDR είναι μια ειδική ψυχοθεραπευτική τεχνική που επιτρέπει τη γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπιση δύσκολων/τραυματικών βιωμάτων (όπως πένθος, χωρισμοί, ατυχήματα, κα) που μπορεί να αποτελούν τη ρίζα του άγχους.

Ομοιοπαθητική και Βελονισμός: η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ σε πολλές περιπτώσεις μπορούν να δώσουν τη λύση. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δεν έχουν παρενέργειες, και μπορούν να συνδυαστούν με τη φαρμακευτική αγωγή όπου αυτό είναι αναγκαίο.

gdpr-image
This website uses cookies to improve your experience. By using this website you agree to our Data Protection Policy.
Read more