Κάνε το Τεστ
Stedon, Στεντον, Παρενέργειες, Χάπια, Δοσολογία, Stedon 5mg, 10mg, πως το παίρνω, Ηρεμιστικό, Εθισμός, Εξάρτηση, Συνταγή

STEDON – Ηρεμιστικό / Δοσολογία, Παρενέργειες

Stedon - χρήση, δοσολογία και παρενέργειες

Το Stedon ("στεντόν") είναι ένα ηρεμιστικό φάρμακο που ανήκει στην κατηγορία των βενζοδιαζεπινών. Οι βενζοδιαζεπίνες γενικότερα έχουν αγχολυτικές, υπνωτικές, αντισπασμωδικές και μυοχαλαρωτικές ιδιότητες.

Που χρησιμοποιείται το Stedon;

Το Stedon (διαζεπάμη) xρησιμοποιείται σε αγχώδεις διαταραχές για την αντιμετώπιση του άγχους, αλλά κυρίως σε άλλες περιπτώσεις, όπως ως φάρμακο για την επιληψία, ως μυοχαλαρωτικό, προεγχειρητικά, για αϋπνία, ανησυχία, για την αντιμετώπιση της σπαστικότητας, κατατονίας, κα. Σε χαμηλές δόσεις το Stedon μειώνει το άγχος και την ανησυχία. Σε υψηλότερες δόσεις δρα ως ηρεμιστικό και μυοχαλαρωτικό.

Πιο αναλυτικά, ενδείξεις του Stedon για ενήλικες είναι:

 1. Βραχυχρόνια (2-4 εβδομάδων) αντιμετώπιση του υπερβολικού άγχους, που προκαλεί έντονη δυσφορία και δυσλειτουργία στον ασθενή. Το άγχος ενδέχεται να εμφανίζεται ως μόνο σύμπτωμα ή σε συνδυασμό με αϋπνία ή με βραχυχρόνια ψυχοσωματικά, οργανικά ή ψυχωτικά συμπτώματα.
 2. Συμπληρωματική θεραπεία στο σύνδρομο στέρησης οινοπνεύματος (αλκοόλ)
 3. Από του στόματος αγωγή πριν από οδοντιατρικές επεμβάσεις σε νευρωτικούς ασθενείς
 4. Φαρμακευτική αγωγή πριν από χειρουργικές επεμβάσεις
 5. Εγκεφαλική παράλυση
 6. Μυϊκοί σπασμοί
 7. Συμπληρωματική θεραπεία σε ορισμένους τύπους επιληψίας (π.χ. μυόκλωνος)

Επίσης, είναι ένα φάρμακο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την διακοπή του Xanax καθώς έχει μεγαλύτερο χρόνο ημισείας ζωής (μεταβολίζεται πιο αργά δηλαδή).

Κυκλοφορεί σε per os (χάπια) δόσεις των Stedon 2 mg, 5 mg και 10 mg, αλλά και σε ενέσιμη μορφή.

Μορφή Stedon mg Τιμή
Χάπια TAB Stedon 2MG BTx30 1,20 ευρώ
Χάπια TAB Stedon 5MG BTx30 1,31 ευρώ
Χάπια TAB Stedon 10MG ΒΤx30 1, 46 ευρώ
Ενέσεις INJ.SOL Stedon 10MG/2ML 6 AMP 2,28 ευρώ

Δοσολογία - πως παίρνω το Stedon

Το Stedon δεν χορηγείται χωρίς συνταγή, και θα πρέπει να ακολουθείτε τις εξατομικευμένες οδηγίες του ψυχιάτρου σας για τη λήψη και τη δοσολογία.

Μπορείτε να πάρετε το Stedon χωρίς ή με φαγητό. Η δόση μπορεί να αυξηθεί σταδιακά, πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του ψυχίατρού σας.

Αναλόγως την κατάσταση που αντιμετωπίζετε, η συνήθης δοσολογία είναι ένα Stedon, μία έως τέσσερις φορές την ημέρα:

 • Για την αντιμετώπιση του άγχους: Stedon 2mg-10mg, μία έως τέσσερις φορές την ημέρα. Ως αγχολυτικό, η αγωγή θα πρέπει να καθορίζεται στη χαμηλότερη αποτελεσματική δόση, η διάρκειά της δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 4 εβδομάδες και θα πρέπει να διακόπτεται σταδιακά.
 • Σε αϋπνία που συνοδεύεται με άγχος: 5-15 mg πριν τον ύπνο.
 • Σε ιδεοψυχαναγκαστικές νευρώσεις (OCD) και άλλες ψυχιατρικές διαταραχές: Stedon 5-30 mg ημερησίως σε διαιρεμένες δόσεις.
 • Σύνδρομο στέρησης οινοπνεύματος (αλκοόλ): 5-20 mg και κατόπιν επανάληψη της δόσης 2 έως 4 ώρες αργότερα, εάν χρειασθεί.
 • Ως από του στόματος αγωγή πριν από οδοντιατρικές επεμβάσεις: 5 mg το προηγούμενο βράδυ, 5 mg στην πρωινή αφύπνιση και 5 mg δύο ώρες πριν από την προγραμματισμένη ώρα επέμβασης Ως φαρμακευτική αγωγή πριν από χειρουργικές επεμβάσεις: 5 mg-20 mg.
 • Ως συμπληρωματική αγωγή στη θεραπεία ορισμένων τύπων επιληψίας: 2-60 mg ημερησίως σε διαιρεμένες δόσεις.

Για τους ηλικιωμένους και τους εξασθενημένους ασθενείς, οι χορηγούμενες δόσεις θα πρέπει να περιορίζονται στο ήμισυ των συνιστώμενων δόσεων.

stedon, stedon πως το παιρνω, στεντον, δοσολογια, παρενέργειες, εθισμός, εξάρτηση, Stedon 5mg, Stedon 10mg, Stedon 2mg

Αποτελεσματικότητα Stedon

Τα αποτελέσματα της δράσης του Stedon επέρχονται συνήθως μέσα σε μία ώρα από τη λήψη, και διαρκούν 6-12 ώρες. Συνήθως συνταγογραφείται για λίγους μήνες, για την αντιμετώπιση του άγχους ή της αϋπνίας. Το ίδιο ισχύει και για τις άλλες βενζοδιαζεπίνες (όπως Xanax, Lexotanil, Tavor), οι οποίες έχουν παρόμοια αποτελεσματικότητα, παρουσιάζουν όμως διαφορές κυρίως στο χρόνο δράσης και τις παρενέργειες.

Αναλυτικές πληροφορίες Stedonspc σπψ φυλλο οδηγιων παρενεργειες ενδειξεις, stedon, στεντον

Μπορείτε να δείτε και να κατεβάσετε το επίσημο φύλλο οδηγιών του Stedon για το κοινό, και το SPC του Stedon όπου περιγράφονται αναλυτικά όλες οι πιθανές παρενέργειες, προφυλάξεις, αντενδείξεις και δοσολογία.

Παρενέργειες Stedon

Συχνές παρενέργειες είναι: υπνηλία, διαταραχές στο συντονισμό κινήσεων, έλλειψη ισορροπίας, ανησυχία, αδυναμία μνήμης.

Η ηρεμιστική δράση του Stedon μπορεί να παραταθεί σε ηλικιωμένους. Ατυχήματα και πτώσεις είναι συνηθισμένα σε ηλικιωμένους που παίρνουν Stedon.

Xρειάζεται προσοχή στην οδήγηση και κατά τη χρήση μηχανημάτων, και γενικότερα σε άλλες δραστηριότητες που απαιτούν εγρήγορση, γιατί η διαζεπάμη μπορεί να προκαλέσει νωθρότητα και ζάλη (για τους νεότερους, ίσως άλλα αγχολυτικά φάρμακα να είναι προτιμότερα, όπως το Xanax, Lexotanil). Για αυτούς τους λόγους το Stedon ΔΕΝ είναι η πρώτη επιλογή σε βενζοδιαζεπίνη σήμερα για την αντιμετώπιση των διαταραχών άγχους. stedon, xanax, tavor, lexotanil, αγχολυτικα, ηρεμιστικα, βενζοδιαζεπινες, ζαναξ, εθισμος, εξαρτηση Κατάχρηση του Stedon (όπως και των άλλων βενζοδιαζεπινών) μπορεί να προκαλέσει εθισμό, εξάρτηση, και σε περίπτωση υπερδοσολογίας ακόμα και θάνατο. Μην διακόψετε τη λήψη Stedon απότομα, διαφορετικά μπορεί να εμφανίσετε συμπτώματα απόσυρσης.

Αντενδείξεις για το Stedon

Δεν πρέπει να πάρετε το Στεντόν αν πάσχετε από: αναπνευστικές παθήσεις, ηπατικές παθήσεις, υπνική άπνοια, μυασθένεια Gravis.

Το Stedon όπως και όλες οι βενζοδιαζεπίνες δεν πρέπει να συνδυάζεται με την κατανάλωση αλκοόλ.

Εάν είσαστε έγκυος, χρειάζεται να γνωρίζετε πως το Stedon μπορεί να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες στο έμβρυο, καθώς και εξάρτηση.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω το Stedon;

To Stedon πρέπει πάντα να λαμβάνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του ψυχιάτρου σας. Το Stedon δεν χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή. Δεν πρέπει να ξεκινάτε το Stedon μόνοι σας χωρίς ιατρική παρακολούθηση, επειδή διαβάσατε γνώμες, κριτικές στο google ή προσωπικές εμπειρίες σε κάποιο forum για τα αποτελέσματα ή τη διακοπή του Stedon, εμπιστευτείτε τους ειδικούς ψυχιάτρους.

Είναι το STEDON το ΣΩΣΤΟ φάρμακο για εσάς;
ΗΡΕΜΙΣΤΙΚΑ

Είναι το STEDON το ΣΩΣΤΟ φάρμακο για εσάς;

Γενόσημα φάρμακα: Diazepam, Distedon
Συχνά ορθογραφικά λάθη: στεντον, στεδον, stendon, υπνοστεντον

Άλλες μέθοδοι για την αντιμετώπιση του άγχους

Το άγχος μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Είτε με άλλα πιο ελαφριά φάρμακα, είτε με ψυχοθεραπεία, ομοιοπαθητική, βελονισμό, που μπορούν αναλόγως την περίπτωση είτε να αντικαταστήσουν, είτε να συνδυαστούν με το Stedon (για τις περιπτώσεις εκείνες που το άγχος είναι πολύ έντονο και προκαλεί προβλήματα λειτουργικότητας).

Μέθοδος Αντιμετώπιση άγχους
Ψυχοθεραπεία με την ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει το άγχος αποτελεσματικά και μόνιμα, διερευνώντας και αντιμετωπίζοντας τα πραγματικά αίτια του άγχους και όχι απλά τα συμπτώματα.
EMDR Το EMDR είναι μια ειδική ψυχοθεραπευτική τεχνική που επιτρέπει τη γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπιση δύσκολων/τραυματικών βιωμάτων (όπως πένθος, χωρισμοί, ατυχήματα, κα) που μπορεί να αποτελούν τη ρίζα του άγχους.
Ομοιοπαθητική και Βελονισμός η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ σε πολλές περιπτώσεις μπορούν να δώσουν τη λύση. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δεν έχουν παρενέργειες, και μπορούν να συνδυαστούν με το Stedon όπου αυτό είναι αναγκαίο.