Κάνε το Τεστ
xanax tavor, ζαναξ, ταβορ, εμπειριες, παρενεργειες, κριτικες, γνωμες, ποτε παιρνω

TAVOR και XANAX: διαφορές, εμπειρίες, παρενέργειες

Ταβόρ και Ζάναξ: διαφορές, εμπειρίες, παρενέργειες

Τι είναι το Tavor και το Xanax;

Το Ταβόρ και το Ζάναξ είναι δύο αγχολυτικά (ηρεμιστικά) και χρησιμοποιούνται κυρίως για την αντιμετώπιση του άγχους. Η λοραζεπάμη είναι η δραστική ουσία του Tavor. Το Xanax είναι το εμπορικό όνομα της δραστικής ουσίας αλπραζολάμη. Και τα δύο φάρμακα ανήκουν στην κατηγορία των βενζοδιαζεπινών και ως εκ τούτου έχουν παρόμοιο μηχανισμό δράσης, όμως έχουν διαφορές στη χημική δομή τους που επηρεάζουν την δράση τους στο ανθρώπινο σώμα.

Σε ποιες περιπτώσεις χορηγούνται;

Οι βενζοδιαζεπίνες χορηγούνται κυρίως για:

Επίσης χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της επιληψίας και προνάρκωση πριν την αναισθησία.

xanax tavor, ζαναξ, ταβορ, χαπια, εμπειριες, παρενεργειες, ποτε παιρνω

Πως λειτουργεί το Tavor και το Xanax;

Και τα δύο δρουν όπως όλες οι βενζοδιαζεπίνες (Xanax, Lexotanil, Tavor, Stedon, κα), ενισχύοντας τη δράση ενός συγκεκριμένου νευροδιαβιβαστή στον εγκέφαλο που ονομάζεται GABA (γ-αμινοβουτυρικό οξύ). Αυτός ο νευροδιαβιβαστής μειώνει την δραστηριότητα των νευρικών κυττάρων, ενισχύει την χαλάρωση και έτσι βελτιώνει τα συμπτώματα του άγχους, την μυϊκή ένταση, σταματά τις επιληπτικές κρίσεις και προάγει τον ύπνο. Οι βενζοδιαζεπίνες είναι επίσης γνωστό ότι παρεμβαίνουν στη βραχυπρόθεσμη μνήμη, και αυτό τις κάνει χρήσιμες, για παράδειγμα πριν από ένα χειρουργείο. Λόγω των διαφορών στη χημική δομή τους, κάποιες βενζοδιαζεπίνες είναι πιο πιθανό να προάγουν τον ύπνο σε σύγκριση με άλλες, να ανακουφίζουν από το στρες, να χαλαρώνουν τους μύες ή να σταματούν τις επιληπτικές κρίσεις.

Το Tavor και το Xanax είναι φάρμακα εγκεκριμένα για την ανακούφιση του άγχους. Οι ηρεμιστικές ιδιότητες του Tavor (λοραζεπάμη) έχουν λίγο πιο αργή έναρξη αλλά διαρκούν περισσότερο από το Xanax (αλπραζολάμη). To Tavor χρησιμοποιείται επίσης για τη αντιμετώπιση της επιληψίας, σε συμπτώματα στέρησης αλκοόλ και ντελίριο, ίλιγγο.

Πληροφορίες συνοπτικά: Xanax και Tavor

Φάρμακο: Ζάναξ Ταβόρ
Δραστική ουσία: ΑΛΠΡΑΖΟΛΑΜΗ / Alprazolam ΛΟΡΑΖΕΠΑΜΗ / Lorazepam
Συνήθης δόση: 0.5  mg/ημέρα, 1-3 φορές/ημέρα 1.5  mg/ημέρα, 1-3 φορές/ημέρα
Έναρξη δράσης: 20-30 λεπτά 20-60 λεπτά
Διάρκεια δράσης: 6-8 ώρες 8-12 ώρες
Διάρκεια θεραπείας: Για 3 μήνες (6 μήνες για κρίσεις πανικού) Για 4 μήνες
Κατηγορία: Βενζοδιαζεπίνη Βενζοδιαζεπίνη
Κύρια χρήση σε: Βραχυχρόνια αντιμετώπιση άγχους, Κρίσεις πανικού Βραχυχρόνια αντιμετώπιση άγχους, Αϋπνία
Γενόσημα φάρμακα: Alprazolam, Saturnil, κα Ativan, Titus, Dorm, Novhepar
Τιμή: Η τιμή του Xanax αρχίζει από τα 1,20 € Η τιμή του Tavor αρχίζει από τα  € 1,00 €
Δείτε περισσότερες πληροφορίες για το Xanax Δείτε περισσότερες πληροφορίες για το Tavor

Οι κύριες διαφορές ανάμεσα στο Tavor και στο Xanax είναι:

 • Το Xanax συνήθως απορροφάται πιο γρήγορα από το Tavor, με την μέγιστη συγκέντρωση να επιτυγχάνεται μέσα σε 1-2 ώρες μετά τη χορήγηση, συγκριτικά με τις 2 ώρες που χρειάζεται το Tavor.
 • Το Xanax δρα πιο γρήγορα αλλά η διάρκεια της δράσης του είναι μικρότερη. Η δράση του Xanax διαρκεί περίπου 6-8 ώρες αν και αυτό μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο. Η επίδραση του Tavor διαρκεί περίπου 8-12 ώρες, αν και μπορεί να δρα περισσότερο σε κάποιους ανθρώπους.
 • Η λοραζεπάμη υπάρχει και σε ενέσιμη μορφή, η οποία έχει τάχιστη δράση (1-3) λεπτά σε ενδοφλέβια χορήγηση.

Πόσο Xanax αντιστοιχεί σε Tavor;

Στους πίνακες ισοδυναμίας των βενζοδιαζεπινών τα 0,5 mg αλπραζολάμης (Xanax) αντιστοιχούν σε 1,0 mg λοραζεπάμης (Tavor). Ωστόσο διάφοροι παράγοντες (όπως η φυλή, νοσήματα όπως ο αλκοολισμός, οι παθήσεις του ήπατος και των νεφρών, η παχυσαρκία και η μεγάλη ηλικία) επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο το Xanax μεταβολίζεται στο σώμα. Το Tavor και το Xanax συνιστάται να χρησιμοποιούνται βραχυπρόθεσμα (για ένα διάστημα 1-2 μηνών).

Παρακάτω μπορείτε να συγκρίνετε το μέγεθος δισκίων γνωστών αγχολυτικών φαρμάκων: Xanax, Bespar, Lexotanil και Tavor.

xanax ζαναξ lexotanil tavor bespar, ταβορ, ζαναξ

Εμπειρίες με Ταβόρ και Ζάναξ

Οι δοκιμές που έχουν γίνει ανάμεσα στο Tavor και στο Xanax για τη θεραπεία του άγχους δεν έχουν δείξει σημαντικές διαφορές στη δράση τους και παρατηρήθηκαν μικρές διαφορές στις παρενέργειες (αν και το Xanax μάλλον προκαλεί λιγότερη σύγχυση).

Ποιες είναι οι παρενέργειες που προκαλούν;

Και τα δύο μπορούν να προκαλέσουν αρκετές παρενέργειες, με την πιο σοβαρή να είναι η εξάρτηση (όταν δεν χρησιμοποιείται σωστά, στις περιπτώσεις κατάχρησης ή αν η λήψη τους δεν συμπληρώνεται από ψυχοθεραπεία ώστε να αντιμετωπιστούν οι βαθύτερες αιτίες). Οι πιο συχνές παρενέργειες των βενζοδιαζεπινών περιλαμβάνουν:

 • Σύγχυση
 • Κόπωση
 • Προβλήματα μνήμης
 • Μειωμένη λίμπιντο
 • Δυσκοιλιότητα
 • Αυξημένη όρεξη
 • Αδυναμία
 • Προβλήματα στο συντονισμό και στην ισορροπία

Ποιο φάρμακο προκαλεί πιο σοβαρή εξάρτηση;

Και τα δύο (όπως και το Lexotanil) προτιμούνται να χορηγούνται για την βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση του άγχους, εξαιτίας του κινδύνου εθισμού και εξάρτησης. Γενικά μιλώντας, οι βενζοδιαζεπίνες με μικρότερο χρόνο ημίσειας ζωής (όπως το Tavor και το Xanax) είναι πιο δύσκολο να διακοπούν από ότι εκείνες που έχουν μεγαλύτερο χρόνο ημίσειας ζωής (όπως το Stedon, διαζεπάμη). Το Tavor και το Xanax δρουν άμεσα στον εγκέφαλο και αυτό οδηγεί στην συμπεριφορική ενίσχυση της λήψης του φαρμάκου (δηλαδή ο ασθενής μαθαίνει να καταφεύγει στα φάρμακα με τα πρώτα συμπτώματα άγχους). Το Tavor και το Xanax μπορούν να προκαλέσουν εθισμό σε περίπτωση κατάχρησης, για αυτό πρέπει η χρήση τους να γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του ψυχιάτρου σας.

Άλλες μέθοδοι για την αντιμετώπιση του άγχους

Με την ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και το EMDR μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει τo άγχος και την κατάθλιψη, και τα πραγματικά αίτια αυτών, όπως το αδιέξοδο που μπορεί να αντιμετωπίζει κάποιος και άλλα ψυχολογικά τραύματα (πένθος, χωρισμοί, ατυχήματα, τραύματα της παιδικής ηλικίας, κα).

Επίσης, η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ σε πολλές περιπτώσεις μπορούν να δώσουν τη λύση για το άγχος, χωρίς παρενέργειες, και μπορούν να συνδυαστούν με το Xanax ή το Tavor όπου αυτό είναι αναγκαίο.