Διακοπή Xanax – πως μπορείτε να το κόψετε | Απεξάρτηση

πως να κοψω το xanax, ζαναξ, χαναχ, παρενεργειες, απεξαρτηση, εξαρτηση

Πως μπορώ να κόψω το Xanax; Απεξάρτηση

Όταν ο γιατρός συνταγογραφεί ένα αγχολυτικό φάρμακο όπως το Xanax (ή άλλa ηρεμιστικά όπως το Lexotanil ή το Tavor), το κάνει για να σας βοηθήσει στην διαχείριση του άγχους. Με το πέρασμα του χρόνου ίσως να θεωρείτε ότι δεν χρειάζεστε πλέον το φάρμακο και επιθυμείτε να το διακόψετε. Χρειάζεται όμως προσοχή για να μην έχετε παρενέργειες από τη διακοπή του Xanax.

Μπορώ να σταματήσω το Xanax;

Για να απαντήσει κανείς στο ερώτημα αυτό, χρειάζεται να εξετάσει τα εξής:

  • ποια ήταν τα θέματα στη ζωή σας που σας άγχωναν την περίοδο που ξεκινήσατε τα αγχολυτικά; Έχει αλλάξει κάτι με αυτά; Άλλαξαν εκείνες οι συνθήκες που σας άγχωναν υπερβολικά, ή αλλάξατε εσείς σε σχέση με αυτά (άλλαξε ο τρόπος που τα βλέπετε και τα διαχειρίζεστε);
  • ποιος ήταν ο λόγος (διάγνωση) που παίρνατε το Xanax (ή άλλα αγχολυτικά): τα ξεκινήσατε λόγω γενικευμένου άγχους, κρίσεων πανικού, ψυχοσωματικών συμπτωμάτων, ως συμπληρωματικό φάρμακο για την κατάθλιψη, για την αϋπνία ή για κάποιο άλλο λόγο;
  • πόσο συχνά και τι ποσότητα Xanax πέρνατε (περιστασιακές δόσεις δεν προκαλούν εξάρτηση ή εθισμό).

Κατά το διάστημα κατά το οποίο παίρνετε τα αγχολυτικά θα έπρεπε θεωρητικώς να κάνετε κάποια ψυχοθεραπεία παράλληλα, για να μπορέσετε να επεξεργαστείτε τα όσα σας αγχώνουν, το πως αντιμετωπίζετε τη ζωή και το στρες της ζωής.

Αν λοιπόν τα πράγματα έχουν αλλάξει στη ζωή σας (δηλαδή έχετε προχωρήσει ψυχολογικά), τότε είναι πιθανό πως μπορείτε να τα διακόψετε σταδιακά σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού που σας παρακολουθεί, χωρίς κάποιο πρόβλημα. Αν όμως τίποτα δεν έχει αλλάξει (στις καταστάσεις που αντιμετωπίζετε, στον τρόπο που βλέπετε τα πράγματα ή στο χαρακτήρα σας), οι πιθανότητες είναι ότι ακόμα τα χρειάζεστε, διαφορετικά τα συμπτώματα θα ξαναεπιστρέψουν. Ιδίως αν πέρνατε μεγάλες ποσότητες Xanax.

Πως να κόψετε το Xanax – απεξάρτηση

Αν σκέφτεστε να διακόψετε το Ζάναξ, πρέπει να συζητήστε με το ψυχίατρό σας για τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα της διακοπής του. Ο καλύτερος τρόπος της διακοπής των αγχολυτικών είναι η μείωση της δοσολογίας με την καθοδήγηση του ψυχιάτρου. Έτσι βοηθάτε τον εγκέφαλό σας να προσαρμοστεί στις αλλαγές των νευροδιαβιβαστών και προλαμβάνετε και τα συμπτώματα της διακοπής. Ο ψυχίατρός σας θα σας πει πως θα μειώσετε την δόση και σε πόσο χρονικό διάστημα. Αναλόγως την κατάσταση που αντιμετωπίζατε και τις δόσεις Xanax που πέρνατε, αυτό το διάστημα μπορεί να κυμαίνεται από δύο εβδομάδες έως αρκετούς μήνες.

Η στρατηγική για τη διακοπή του Xanax είναι η σταδιακή μείωση του. Οι μελέτες δείχνουν ότι όσοι μειώνουν πιο αργά το Xanax (για παράδειγμα, μείωση -10% της συνολικής δόσης ανά 1 εβδομάδα), τείνουν να τα πηγαίνουν καλύτερα μακροπρόθεσμα. Ο ρυθμός μείωσης πρέπει να εξατομικεύεται και εξαρτάται από την ποσότητα που παίρνατε, τη συχνότητα χρήσης, τη διάγνωση, τα συμπτώματα που είχατε, από το αν παίρνετε άλλα φάρμακα (που σας στηρίζουν ψυχολογικά) ή αν έχετε κάνει ή κάνετε ψυχοθεραπεία.

Η αργή διακοπή των βενζοδιαζεπινών συνιστάται για την αποφυγή συμπτωμάτων στέρησης (π.χ. άγχος, διέγερση, αϋπνία), ιδιαίτερα όταν η χρήση Xanax ήταν μεγαλύτερη των 8 εβδομάδων. Αναλόγως των παραπάνω, η διακοπή του Ζάναξ (και των άλλων βενζοδιαζεπινών, όπως Lexotanil, Tavor, κα), μπορεί να χρειάζεται από 2 εβδομάδες έως 6 μήνες.

Αναλόγως της πορείας σας, μπορεί να χρειαστεί να πάρετε προσωρινά κάποια άλλη βενζοδιαζεπίνη ενώ κόβετε το Xanax για κάποιο διάστημα, ή κάποιο άλλο φάρμακο για το άγχος ή υποκατάστατο, που θα σας στηρίξει στην απεξάρτηση. Ή μπορεί να χρειαστεί να το αντικαταστήσετε για μήνες με κάποιο άλλο φάρμακο, όπως πχ το Bespar ώστε να μην επανεμφανιστεί το άγχος ή συμπτώματα στέρησης/διακοπής.

Συμβουλές για επιτυχημένη διακοπή του Xanax

Μια πολύ γρήγορη μείωση, πιθανότατα θα οδηγήσει σε συμπτώματα στέρησης ή αναπήδησης όπως περιγράφηκε παραπάνω. Χρειάζεται να είστε υπομονετικοί και να έχετε ένα ψυχίατρο που θα σας βοηθήσει στη διαδικασία απεξάρτησης, καθώς το κλειδί της επιτυχίας είναι η εξατομίκευση της διακοπής του Ζάναξ.

Υπάρχουν επίσης κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε συμπληρωματικά για να σας στηρίξουν στην διακοπή:

διακοπη xanax, ζαναξ, συμπτωματα, πως να κοψω, φορουμ, lexotanil, tavor, λεξοτανιλ, ταβορ, εξαρτηση, απεξαρτηση

Παρενέργειες και συμπτώματα διακοπής του Xanax

Όταν κάποιος παίρνει συστηματικά Xanax και το διακόπτει απότομα, τα συμπτώματα απόσυρσης/διακοπής εμφανίζονται συνήθως εντός 12-24 ωρών από την τελευταία δόση. Αρχικά, μπορεί να εμφανίσετε αυτό που ονομάζεται συμπτώματα «αναπήδησης» (rebound συμπτώματα), που είναι τα πρώτα αντιδραστικά συμπτώματα που εμφανίζει ο οργανισμός λόγω της έλλειψης ΧΑΝΑΧ. Στη συνέχεια, μπορεί να αρχίσετε να υποφέρετε από στερητικό σύνδρομο Xanax το οποίο μπορεί να διαρκέσει έως και 2 εβδομάδες. Τα συμπτώματα του συνδρόμου μπορεί να περιλαμβάνουν: διαταραχές ύπνου (αϋπνία), αισθήματα θυμού και ευερεθιστότητας, αυξημένη ένταση και άγχος, κρίσεις πανικού, τρέμουλο και τρέμουλο σε όλο το σώμα, αυξημένη εφίδρωση, δυσκολία συγκέντρωσης, ναυτία, αίσθημα παλμών, ταχυπαλμίες, κεφαλαλγία, μυϊκοί πόνοι.

Συμπτώματα απόσυρσης μπορεί να εμφανίσει και κάποιος που παίρνει Xanax λίγες εβδομάδες, αυτό κυρίως εξαρτάται από την βιοχημική ιδιοσυγκρασία (και την ψυχολογική εξάρτηση). Συνηθέστερα όμως εμφανίζονται συμπτώματα απόσυρσης σε ασθενείς που:

  • παίρνουν το Xanax συστηματικά για 6 μήνες και παραπάνω
  • παίρνουν υψηλές δόσεις Xanax καθημερινά (περισσότερα από 4mg, για 3 μήνες ή περισσότερο)
  • σταματούν απότομα το Xanax (ιδίως αν δεν έχουν κάνει έστω κάποια βραχεία ψυχοθεραπεία για τη διαχείριση του άγχους/στρες ή τα ψυχοπιεστικά γεγονότα που βιώσανε)

Οι μακροχρόνιες επιδράσεις των βενζοδιαζεπινών (Lexotanil, Tavor, Xanax, Clonotril) μπορεί να εμφανιστούν από εβδομάδες έως μήνες και ακόμη και χρόνια. Παρατηρούνται μακροπρόθεσμες επιδράσεις και παρενέργειες της διακοπής πιο συχνά σε εκείνους που είχαν λάβει υψηλή δόση για χρόνια κάποια βραχείας δράσης βενζοδιαζεπίνες (όπως το Xanax).

Εάν κάποιος παίρνει μικρές ποσότητες Xanax για λιγότερο από 6 εβδομάδες (για παράδειγμα λιγοστές δόσεις από το Xanax 0.25mg) τότε δεν υπάρχει εθισμός ή εξάρτηση και μπορεί να μην χρειάζεται η σταδιακή διακοπή για την απεξάρτηση. Θυμίζουμε ότι ο ρυθμός και ο τρόπος μείωσης εξατομικεύεται και πρέπει να συζητείται πάντα με τον ψυχίατρο που σας παρακολουθεί.

Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις αντί του ΧΑΝΑΧ

Η ψυχοθεραπεία και η ομοιοπαθητική είναι δύο πολύ καλά θεραπευτικά εργαλεία, που επιτρέπουν στους ανθρώπους να επεξεργαστούν τα όσα τους αγχώνουν, χωρίς τις παρενέργειες των φαρμάκων. Επίσης, το EMDR είναι εξαιρετική τεχνική για τα ψυχικά τραύματα, που μπορεί να επιβαρύνουν ή να προκαλούν το άγχος. Τέλος, το Xanax αναλόγως τα αρχικά συμπτώματα, μπορεί να αντικατασταθεί και από άλλα ήπια υποκατάστατα και φυσικά αγχολυτικά κατά την προσπάθεια απεξάρτησης.

Άλλες βενζοδιαζεπίνες και υπναγωγά φάρμακα

Τα παραπάνω ισχύουν σε γενικές γραμμές για τη διακοπή όλων των βενζοδιαζεπινών (όπως Tavor, Lexotanil, Clonotril, κα) αλλά και για τα χάπια για την αϋπνία (υπναγωγά φάρμακα), όπως το Stilnox.

Κάθε βενζοδιαζεπίνη έχει διαφορετικό χρόνο ημιζωής που καθορίζει το χρονικό διάστημα για να φύγει το φάρμακο από την κυκλοφορία του αίματος. Για μια βενζοδιαζεπίνη μεγαλύτερης δράσης όπως το Stedon, μπορεί να χρειαστούν μερικές ημέρες για να εμφανιστούν τα συμπτώματα, ενώ για το Xanax τα συμπτώματα στέρησης μπορεί να ξεκινήσουν νωρίτερα (εντός 12 ωρών) από τη διακοπή του φαρμάκου και με μεγαλύτερη ένταση.

Η πιθανή διακοπή του Xanax και των αγχολυτικών πρέπει πάντα να συζητείται

Η διακοπή του Xanax πρέπει πάντα να συζητείται με τον ειδικό ψυχίατρό σας για να μην έχετε παρενέργειες και προβλήματα. Τα συμπτώματα της διακοπής συνήθως υποχωρούν μέσα σε λίγες εβδομάδες, ωστόσο αν έχετε έντονα συμπτώματα, ο ψυχίατρος σας ίσως σας προτείνει άλλα φάρμακα (με λιγότερες παρενέργειες) ή άλλες μεθόδους χωρίς φάρμακα για να σας ανακουφίσει, όπως η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ και η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ.