Κάνε το Τεστ
saturnil, σατουρνιλ

SATURNIL – αγχολυτικό, που χρησιμοποιείται; Παρενέργειες

SATURNIL - δράση και παρενέργειες

Το SATURNIL είναι ένα αγχολυτικό (ηρεμιστικό) φάρμακο. To Saturnil είναι ένα γενόσημο του πρωτότυπου φάρμακου Xanax.

Που χρησιμοποιείται το Saturnil;

Η πιο συχνή χρήση για το Saturnil είναι για την άμεση αντιμετώπιση του παθολογικού άγχους και των αγχωδών διαταραχών (κρίσεις πανικού, κα) ή άλλων ψυχοσωματικών συμπτωμάτων άγχους. Η χρήση του Saturnil συστήνεται ως βραχυχρόνια ή περιστασιακή.

Αποτελεσματικότητα Saturnil

Το Saturnil δρα άμεσα, εντός 20-30' λεπτών. Όταν χρησιμοποιείται σωστά, το Saturnil μπορεί αποτελεσματικά να ανακουφίσει παροδικά από το άγχος και τα συμπτώματά του, καθώς ενεργεί γρήγορα σε όλες τις περιπτώσεις άγχους ή κρίσεων πανικού, όπως δείχνουν οι μελέτες.

Το SATURNIL ως φάρμακο ανήκει στην κατηγορία των βενζοδιαζεπινών, φάρμακα τα οποία είναι αποτελεσματικά ως αγχολυτικά (ηρεμιστικά φάρμακα κατά του άγχους και του στρες).

Ενα μεγάλο μέρος του πληθυσμού υποφέρει από άγχος, και ένα μέρος αυτών από παθολογικό άγχος που εκφράζεται με διάφορα ψυχοσωματικά συμπτώματα. Το έντονο άγχος επηρεάζει τη δουλειά, τις σχέσεις και όλες τις δραστηριότητες της καθημερινότητας. Το Saturnil είναι αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση του άγχους, των κρίσεων πανικού και βοηθά στον έλεγχο του άγχους και τις εκδηλώσεις του. Όταν συνταγογραφείται για το άγχος, το Saturnil χορηγείται για μικρό χρονικό διάστημα, για να αποτραπεί η κατάχρηση ή εξάρτηση (ψυχολογική ή σωματική) .

Δοσολογία Saturnil

H συχνότητα και διάρκεια της θεραπείας με Saturnil θα πρέπει να εξατομικεύονται σύμφωνα με τις ανάγκες του ασθενούς.

Η συνήθης δόση είναι 1-3 φορές την ημέρα. Πιο συχνά συνταγογραφούνται τα Saturnil 0.5mg και Saturnil 1mg. Το Saturnil δρα άμεσα, εντός 20-30 λεπτών και ο χρόνος δράσης του είναι περίπου 6-8 ώρες. Το Saturnil πρέπει πάντα να λαμβάνεται ή να διακόπτεται σύμφωνα με τις οδηγίες του ψυχιάτρου σας.

To Saturnil συνήθως συνταγογραφείται για λίγους μήνες, για την αντιμετώπιση του παροξυσμικού άγχους. Για τις περιπτώσεις χρονίου άγχους, προτιμούνται άλλα αγχολυτικά φάρμακα.

Πληροφορίες συνοπτικά: Saturnil

Φάρμακο: SATURNIL
Δραστική Ουσία: ΑΛΠΡΑΖΟΛΑΜΗ / Alprazolam
Συνήθης δόση: 0.5  mg/ημέρα, 1-3 φορές/ημέρα
Έναρξη δράσης: σε 20-30 λεπτά
Χρόνος δράσης: 6-8 ώρες
Κατηγορία: Βενζοδιαζεπίνες
Βοηθάει κυρίως: Άγχος, Κρίσεις Πανικού
Άλλες χρήσεις: Κατάθλιψη, Αϋπνία
Πρωτότυπο φάρμακο: Xanax

Το Saturnil κυκλοφορεί σε δισκία των 0.5mg με τιμή 1,53 ευρώ.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω το Saturnil;

Το Saturnil χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή.

Γενικά, η περιστασιακή χρήση του Saturnil δεν βλάπτει. Όταν όμως κάποιος επαναπαύεται στη χρήση του Saturnil ως μια μόνιμη, μακροχρόνια λύση για την αντιμετώπιση του άγχους, χωρίς να διερευνούν και να αντιμετωπίζουν τις βαθύτερες αιτίες του άγχους και των ψυχοσωματικών συμπτωμάτων, διαδικασία που γίνεται μέσω της ψυχοθεραπείας. saturnil xanax σατουρνιλ ζαναξ χαπια παρενεργειες εμπειριες

Παρενέργειες Saturnil

Στις συχνές παρενέργειες του Saturnil συμπεριλαμβάνονται: υπνηλία, κόπωση, ζάλη, αϋπνία, κατάθλιψη, μειωμένη συγκέντρωση/εγρήγορση/ισορροπία (χρειάζεται προσοχή στην οδήγηση, χρήση μηχανημάτων και πτώσεις), διαταραχές μνήμης, δυσκοιλιότητα, ανησυχία, ξηροστομία, πονοκέφαλος. Οι εμπειρίες του κάθε ασθενούς αναλόγως της χρήσης και της ποσότητας είναι διαφορετικές. Επίσης, λιγότερες συχνές παρενέργειες περιλαμβάνουν αϋπνία, μπερδεμένη ομιλία, σύγχυση, αποπροσανατολισμό, μειωμένη λίμπιντο (σε άντρες και γυναίκες), δερματίτιδα, θολή όραση, ζάλη/ναυτία.

Το Saturnil μπορεί να αλληλεπιδράσει με άλλα φάρμακα και ουσίες. Ιδίως αν συνδυάζεται με αλκοόλ ή άλλες εξαρτησιογόνες ουσίες (κάνναβη και άλλα ναρκωτικά), τα αποτελέσματα του Saturnil επαυξάνονται (η ηρεμιστική δράση) και υπάρχει κίνδυνος υπερδοσολογίας ή εξάρτησης.

Φυσικές μέθοδοι για την αντιμετώπιση του άγχους και της κατάθλιψης

Το άγχος μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, είτε με άλλα πιο ελαφριά φάρμακα, βιταμίνες και υποκατάστατα, είτε με άλλα είδη θεραπείας.

ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ: με την ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ μπορεί κανείς να μάθει να διαχειρίζεται το άγχος και να επεξεργαστεί σε βάθος τα αίτια του άγχους, ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά και μόνιμα.

EMDR: Το EMDR είναι μια ειδική ψυχοθεραπευτική τεχνική που επιτρέπει τη γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπιση δύσκολων/τραυματικών βιωμάτων (όπως πένθος, χωρισμοί, ατυχήματα, κορωνοϊό, κα) που μπορεί να επιβαρύνουν ή να αποτελούν τη ρίζα του άγχους.

ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ: η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ σε πολλές περιπτώσεις μπορούν να δώσουν τη λύση. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δεν έχουν παρενέργειες, μπορούν να συνδυαστούν με τη φαρμακευτική αγωγή όπου αυτό είναι αναγκαίο, μπορούν να προσφέρουν πολλά στη θεραπεία του άγχους, και σαφώς είναι ανώτερα της όποιας φυτοθεραπείας και βιταμινών/συμπληρωμάτων (πχ Βαλεριάνα).