Κάνε το Τεστ
βαλεριάνα, χρήσεις βαλεριάνας, μηχανισμός δράσης βαλεριάνας. δοσολογία βαλεριάνας, χαπια βαλεριανας, παρενέργειες βαλεριάνας

ΒΑΛΕΡΙΑΝΑ – που χρησιμοποιείται; Ιδιότητες, παρενέργειες

ΒΑΛΕΡΙΑΝΑ - ιδιότητες και παρενέργειες

Πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν την ΒΑΛΕΡΙΑΝΑ για να αντιμετωπίσουν την αϋπνία και το άγχος. Η βαλεριάνα (Valeriana officinalis) είναι ένα φυτό με ιατρική χρήση, που είναι ενδογενές στην Ευρώπη και στην Ασία, εισήχθη ευρέως στη Βόρεια Αμερική και για χιλιάδες χρόνια χρησιμοποιούνταν ως ηρεμιστικό. Το όνομα "Βαλεριάνα" προέρχεται από τη λατινική λέξη "valere" που σημαίνει "υγιής/δυνατός" και αναφέρεται στην θεραπευτική χρήση του φυτού. Η βαλεριάνα χρησιμοποιούταν στην Αρχαία Ελλάδα και στη Ρώμη, οι θεραπευτικές της χρήσης έχουν περιγραφεί από τον Ιπποκράτη, και τον 2ο αιώνα μ.Χ. ο Γαληνός συνταγογραφούσε βαλεριάνα για την αϋπνία.

Διάφορα τμήματα του φυτού χρησιμοποιούνται για ιατρικούς λόγους, περιλαμβανομένων των ανθέων, του καρπού και των φύλλων. Ωστόσο, η ρίζα της βαλεριάνας θεωρείται ότι είναι πιο ψυχοδραστική και τα εκχυλίσματά της χρησιμοποιούνται ως υπνωτικά και αγχολυτικά, για την καταπολέμηση του άγχους.

Ιδιότητες - που βοηθά η Βαλεριάνα;

Ένας αριθμός μελετών δείχνει ότι η βαλεριάνα βοηθά στην αϋπνία. Στις ιδιότητές της συμπεριλαμβάνεται η βελτίωση της ποιότητας του ύπνου, και βοηθά επίσης ώστε κάποιος να αποκοιμιέται πιο εύκολα.

Όπως τα περισσότερα φυτά, η βαλεριάνα περιέχει περίπου 150 φυτικές ενώσεις (όπως για παράδειγμα αλκαλοειδή, φλαβονοειδή, βαλερικό και ισοβαλερικό οξύ, GABA, κα). Κατά συνέπεια, η δράση της είναι ευρεία. Αν και η δράση συγκεκριμένων ενώσεων δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί, η συνολική επίδραση του συμπληρώματος της βαλεριάνας δρα στον εγκέφαλο, σε περιπτώσεις αϋπνίας, άγχους και πιθανώς και στην κατάθλιψη.

Μηχανισμός δράσης Βαλεριάνας

Η βαλεριάνα χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία της αϋπνίας και των αγχωδών διαταραχών. Η βαλεριάνα έχει ένα μηχανισμό δράσης όμοιο με τις βενζοδιαζεπίνες, ωστόσο αντί να συνδέονται στη γ-υποομάδα όπως οι βενζοδιαζεπίνες (πχ Xanax), φαίνεται να συνδέονται σε μια β-υποομάδα του υποδοχέα GABA-A. Η βαλεριάνα (και η μελατονίνη) είναι φυσικοί παράγοντες με αγχολυτική και υπνωτική δράση.

Δόση Βαλεριάνας

Η δόση κυμαίνεται, δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη δόση για την βαλεριάνα. Για την αϋπνία, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι μια δοσολογία μεταξύ 400-900mg, μία με δύο ώρες πριν κάποιος πέσει για ύπνο είναι επαρκής. Αλλά το φυσικά θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για περισσότερες λεπτομέρειες και για να την ξεκινήσετε.

Η βαλεριάνα υπάρχει σε μορφή δισκίων, σε χάπια και σε υγρή μορφή, σαν εκχύλισμα που μπορεί να ληφθεί με τη μορφή σταγόνων ή διαλυμένο σε ένα βάμμα. Τα υγρά συμπληρώματα απορροφώνται πιο γρήγορα και τα δισκία ίσως να χρειάζονται 30-60 λεπτά για να απορροφηθούν. Οι κλινικές επιδράσεις συνήθως εξασθενούν μετά από 4-6 ώρες.

Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες της Βαλεριάνας;

Η βαλεριάνα συνήθως δεν έχει καμία παρενέργεια. Ωστόσο, είναι πιθανό εάν χρησιμοποιηθεί καθημερινά για ένα παρατεταμένο διάστημα να προκαλέσει μια εξάρτηση.

Σημειώνονται επίσης οι παρακάτω σημαντικές αλληλεπιδράσεις:

  • Η βαλεριάνα συνδέεται με μικρό κίνδυνο εμφάνισης ηπατικής νόσου. Αυτός ο κίνδυνος αυξάνεται σημαντικά όταν οι ασθενείς ήδη λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή ή άλλα συμπληρώματα με παρόμοιο κίνδυνο. Για αυτό το λόγο, γενικά πρέπει να αποφεύγεται η χρήση της βαλεριάνας με άλλα συμπληρώματα, εκτός και αν για το άλλο συμπλήρωμα δεν υπάρχει κίνδυνος ηπατοτοξικότητας.
  •  Η βαλεριάνα μπορεί να παρεμβαίνει στην απορρόφηση του σιδήρου. Για αυτό το λόγο, οι άνθρωποι που πρέπει να παίρνουν συμπλήρωμα σιδήρου δεν πρέπει να παίρνουν αυτά τα δύο συμπληρώματα μαζί, και πρέπει να λαμβάνουν το σίδηρο άλλη στιγμή μέσα στην ημέρα.

Μερικοί άνθρωποι νιώθουν ζαλάδα αφού πάρουν βαλεριάνα. Κάποιοι άλλοι αναφέρουν γαστρεντερικές διαταραχές και πονοκεφάλους, όπως επίσης ανησυχία και αρρυθμία.

Συμπληρώματα - Σκευάσματα που περιέχουν Βαλεριάνα

  • Valmane
  • Lavimed, Valdrian, Valerian, Zeller Relax
  • Quiet Life, Calm Life
  • Tranquil
  • Dormesan

Υπάρχει η Βαλεριάνα φυσικά σε κάποιες τροφές;

Δεν υπάρχει καμία φυσική τροφή που να περιέχει βαλεριάνα.

Τι άλλο μπορεί να βοηθήσει με την αϋπνία;

Το άγχος, το έντονο στρες και η αϋπνία μπορούν συχνά να βελτιωθούν από φυσικά μη φαρμακευτικά προϊόντα. Για παράδειγμα, η ισορροπημένη διατροφή και τα θρεπτικά γεύματα, η σωματική άσκηση, η γιόγκα, ο διαλογισμός, το μασάζ και η δημιουργική έκφραση μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του στρες και του άγχους με φυσικό τρόπο. Το σώμα μπορεί να έχει έλλειψη σε βιταμίνες και μέταλλα, τα οποία συμβάλλουν στο στρες και στα προβλήματα στον ύπνο και τα συμπληρώματα μπορούν να βοηθήσουν να βρείτε την ισορροπία.

Η υγιεινή του ύπνου είναι επίσης εξαιρετικά σημαντική:

  1. Πηγαίνετε στο κρεβάτι μόνο όταν σας πιάνει υπνηλία. Απομακρύνετε την τηλεόραση αν υπάρχει από το υπνοδωμάτιο. Ο χώρος πρέπει να είναι ήσυχος.
  2. Αποφύγετε την χρήση οθονών (κινητού, tablet ή υπολογιστή) τουλάχιστον μισή ώρα πριν ξαπλώσετε
  3. Χαλαρώστε με όποιο τρόπο μπορείτε (μουσική, βιβλίο, διαλογισμό)
  4. Αποφύγετε τον καφέ μετά τις 13:00, το αλκοόλ τις βραδυνές ώρες
  5. Αποφύγετε την άσκηση (αεροβική ή αναεροβική) τις απογευματινές/βραδυνές ώρες.
  6. Αποφύγετε τα να κοιμάστε το απόγευμα και προσπαθείστε να έχετε ένα σταθερό πρόγραμμα στον ύπνο.

Αντιμετώπιση της αϋπνίας και του άγχους

Αν αντιμετωπίζετε αϋπνία ή άγχος, συμβουλευτείτε έναν ψυχίατρο-ψυχοθεραπευτή, ο οποίος θα μπορέσει να σας προτείνει τις καλύτερες θεραπευτικές επιλογές για εσάς. Η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ είναι γενικά πιο δραστικές από τη Βαλεριάνα, και αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά και μόνιμα την αϋπνία και το άγχος στις περισσότερες περιπτώσεις. Αν υπάρχουν ζητήματα ζωής που σας έχουν στεναχωρήσει ή απορροφήσει, η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και το EMDR (ειδικά για τα ψυχικά τραύματα) μπορούν να δώσουν τη λύση.