Πολλοί άνθρωποι είναι εξαρτημένοι από το iphone τους, τα tablet, τους υπολογιστές και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές που δεν μπορούν να κοιμηθούν χωρίς αυτά. Οι μελέτες δείχνουν ότι 2 στους 3 ανθρώπους παίρνουν τις ηλεκτρονικές συσκευές στο κρεβάτι μαζί τους. Ποια είναι όμως η σχέση ανάμεσα στην αϋπνία και στα κινητά;
Το μπλε φως που εκπέμπουν οι οθόνες μπορούν να καταστείλουν την παραγωγή της ορμόνης που ρυθμίζει τον ύπνο, της μελατονίνης, με αποτέλεσμα να προκαλούν αϋπνία (insomnia). Αυτή η επίδραση είναι πιο ισχυρή από την έκθεση στο φως της οθόνης της τηλεόρασης σε ένα δωμάτιο. Αυτό συμβαίνει επειδή κρατάμε τα κινητά και τις άλλες ηλεκτρονικές συσκευές κοντά στο πρόσωπό μας, εντείνοντας την έκθεση στο φως. Αν κάποιος αφήνει αυτές τις συσκευές ενεργοποιημένες τη νύχτα ενώ κοιμάται ή εκτίθεται σε αυτές πριν τον ύπνο, μπορεί να επιδεινώνει το πρόβλημα. Οι μελέτες δείχνουν ότι τα μάτια μπορούν να ανιχνεύουν το μπλε φως ακόμη και μέσα από τα κλειστά βλέφαρα, και έτσι καταστέλλεται η παραγωγή της μελατονίνης.
Το βιολογικό ρολόι στους υγιείς ενήλικες ακολουθεί ένα 24ωρο κύκλο ύπνου-αφύπνισης. Ο ύπνος είναι απαραίτητος για την αναζωογόνηση του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος και μειώνει τον κίνδυνο για νευρολογικές διαταραχές. Όταν βγαίνει ο ήλιος το πρωί, το σώμα παράγει κορτιζόλη, μια ορμόνη που μας κρατά ξύπνιους και σε εγρήγορση. Όσο περνά η μέρα, το σώμα απελευθερώνει μια ακόμη ορμόνη, την μελατονίνη, που προκαλεί το αίσθημα της υπνηλίας.
Οι ηλεκτρονικές συσκευές όπως τα κινητά τηλέφωνα (Iphone και Android), τα tablets, και οι υπολογιστές εκπέμπουν έντονο φως μικρούς μήκους κύματος, το γνωστό σε όλους μπλε φως. Η εκπομπή μπλε φωτός μειώνει ή καθυστερεί την φυσιολογική παραγωγή της μελατονίνης το βράδυ και μειώνει την υπνηλία. Το μπλε φως επίσης μειώνει τη φάση REM του ύπνου, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τις γνωστικές μας λειτουργίες.
Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στο μπλε φως. Πολλά προβλήματα στον ύπνο προκύπτουν από τις ηλεκτρονικές συσκευές που εκπέμπουν μπλε φως. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει τη σύνδεση ανάμεσα στη χρήση συσκευών με οθόνη πριν τον ύπνο και την αύξηση του χρόνου που χρειάζεται κάποιος για να αποκοιμηθεί. Επιπλέον, τα παιδιά που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές συσκευές το βράδυ συχνά δεν έχουν καλής ποιότητας ύπνο. Έτσι, είναι πιο πιθανό να νιώθουν κουρασμένα την επόμενη ημέρα.
Τα πολύ έντονα φώτα στο υπνοδωμάτιο μειώνουν τη νυχτερινή παραγωγή της μελατονίνης έως και 90 λεπτά συγκριτικά με το φυσικό φως.
Εκτός από τα προβλήματα στον ύπνο, το μπλε φως μπορεί να δημιουργεί προβλήματα στον αμφιβληστροειδή. Σε αντίθεση με το μπλε φως, το κόκκινο, το κίτρινο και το πορτοκαλί φως έχουν ελάχιστη επίδραση στον κιρκάδιο ρυθμό. Ο χαμηλός φωτισμός με οποιοδήποτε από αυτά τα χρώματα είναι ιδανικός για το διάβασμα πριν από τον ύπνο.
Το μπλε φως έχει μεγαλύτερη επίδραση στα παιδιά από ότι στους ενήλικες. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2014, 3 στα 4 παιδιά ηλικίας 6-17 ετών έχουν τουλάχιστον μια ηλεκτρονική συσκευή στο δωμάτιό τους. Οι προ-έφηβοι που έχουν δίπλα τους το κινητό τους ή το tablet όλη τη νύχτα, γενικά κοιμούνται λιγότερο. Σύμφωνα με τους γονείς δεν κοιμούνται τόσο καλά όσο θα έπρεπε. Μια άλλη μελέτη έδειξε μισή ώρα λιγότερου ύπνου για τους έφηβους που έχουν τα κινητά στο δωμάτιό τους. Σε αντίθεση με τους εφήβους που απενεργοποιούν τα κινητά τους το βράδυ. Στους εφήβους, η καταστολή της μελατονίνης συμβαίνει ως αποτέλεσμα της έκθεσης στο 1/10 του μπλε φωτός που απαιτείται για την καταστολή στους ενήλικες.
Εκτός από την αϋπνία που προκαλεί το μπλε φως, μπορεί να προκαλεί και άλλες βλάβες όπως αυτές στον αμφιβληστροειδή. Επίσης, το μπλε φως αυξάνει τις πιθανότητες για τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας που έχει σχέση με την ηλικία. Ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας είναι η κύρια αιτία τύφλωσης σε ανθρώπους άνω των 55 ετών. Το μπλε φως μπορεί να έχει σχέση με το σχηματισμό καταρράκτη, αν και κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμη αποδειχθεί.
Τελευταία πολλοί κατασκευαστές ηλεκτρονικών συσκευών προσπαθούν να βρουν λύσεις για το μπλε φως και την επίδραση που έχει στον ύπνο. Βέβαια, υπάρχουν κάποιες διαθέσιμες εφαρμογές για τα κινητά, οι οποίες απενεργοποιούν το μπλε φως το βράδυ και το ενεργοποιούν το πρωί.
Δεδομένης της έλλειψης ύπνου που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι αυτό που μπορούν να κάνουν είναι απλά να κλείνουν τις ηλεκτρονικές συσκευές το βράδυ, να φορτίζουν τo iphone τους, τον υπολογιστή και το tablet σε άλλα δωμάτια του σπιτιού εκτός από το υπνοδωμάτιο.
Καλό είναι όλοι να αποφεύγουμε τη χρήση των υπολογιστών , των κινητών τηλεφώνων και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών. Ειδικά, λίγες ώρες πριν από τον ύπνο. Ωστόσο, αυτό μπορεί να μην είναι επιλογή για αρκετούς ανθρώπους, όπως αυτούς που δουλεύουν ή διαβάζουν το βράδυ. Αν είναι ανάγκη να χρησιμοποιείτε ηλεκτρονικές συσκευές το βράδυ, μπορείτε να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές για να κοιμάστε περισσότερο και καλύτερα:
Είναι πολύ σημαντική η υγιεινή του ύπνου και η ρουτίνα μας πριν από τον ύπνο, ώστε να έχουμε ένα καλό βραδυνό ύπνο. Καλό είναι λοιπόν να κάνουμε πράγματα που μας ηρεμούν και μας χαλαρώνουν, όπως ο διαλογισμός, πριν από τον ύπνο και να αποφεύγουμε την χρήση ηλεκτρονικών συσκευών. Βέβαια, αν ο ύπνος σας παρουσιάζει αλλαγές τότε η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ μπορούν να βοηθήσουν.Υγιεινή του ύπνου και αντιμετώπιση της αϋπνίας