Κάνε το Τεστ
έλλειψη ύπνου, συμπτώματα έλλειψης ύπνους, επιδράσεις έλλειψη ύπνου στο σώμα

Έλλειψη ύπνου

Έλλειψη ύπνου

Η έλλειψη ύπνου είναι ένας γενικός όρος που περιγράφει μια κατάσταση που προκαλείται από ανεπαρκή ποσότητα ή ποιότητα στον ύπνο.

Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός για το ανθρώπινο σώμα όπως η τροφή και το νερό, αλλά πολλοί άνθρωποι δεν κοιμούνται αρκετά. Ο ανεπαρκής ύπνος, χωρίς ποιότητα ή οι διαταραχές στον κύκλο ύπνου-αφύπνισης έχει συνέπειες στη λειτουργικότητά μας στη διάρκεια της ημέρας, καθώς προκαλεί αϋπνία και κόπωση.

Ένα νυσταγμένο και κουρασμένο άτομο είναι πιο επιρρεπές στα ατυχήματα, δεν μπορεί να κρίνει σωστά και μπορεί να κάνει λάθη και να πάρει κακές αποφάσεις. Όταν κάποιος μένει ξύπνιος για 24 ώρες αυτό οδηγεί σε μειωμένο συντονισμό χεριών-ματιών. Αυτό εξηγεί το γιατί η έλλειψη ύπνου συμβάλλει στα αυτοκινητιστικά ατυχήματα και στα ατυχήματα στην ώρα της εργασίας.

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάζει την απόδοσή σας στη δουλειά και να αυξάνει τον κίνδυνο για συναισθηματικά προβλήματα όπως η κατάθλιψη.

Συμπτώματα έλλειψης ύπνου

Τα συμπτώματα έλλειψης ύπνου περιλαμβάνουν:

 • Συνεχές χασμουρητό
 • Την τάση να αποκοιμιέστε όταν δεν είστε ενεργοί για λίγο
 • Κακή διάθεση όταν ξυπνάτε το πρωί
 • Υπνηλία σε όλη τη διάρκεια της ημέρας
 • Δυσκολία στη συγκέντρωση και αλλαγές στη διάθεση (ευερεθιστότητα)

Επιδράσεις έλλειψη ύπνου στο σώμα

Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει σημαντικά την υγεία:

 • Ανοσοποιητικό σύστημα: η έλλειψη ύπνου κάνει το άτομο πιο ευάλωτο σε λοιμώξεις, οι οποίες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αντιμετωπιστούν και λοιμώξεις του αναπνευστικού.
 • Σωματικό βάρος: ο ύπνος μπορεί να επηρεάσει τις ορμόνες που ελέγχουν τα συναισθήματα της πείνας και της πληρότητας. Επίσης προκαλεί την απελευθέρωση ινσουλίνης. Οι αλλαγές στον ύπνο μπορεί να οδηγήσουν στην αποθήκευση λίπους, σε αλλαγές στο βάρος και σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
 • Καρδιαγγειακό σύστημα: ο ύπνος βοηθά τα αγγεία της καρδιάς να επουλωθούν και να αναπλαστούν και επηρεάζει άμεσα την αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και την φλεγμονή. Η έλλειψη ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης νοσημάτων του καρδιαγγειακού.
 • Ορμόνες: ο ανεπαρκής ύπνος επηρεάζει την παραγωγή των ορμονών, όπως οι αυξητικές ορμόνες και η τεστοστερόνη. Επίσης προκαλεί την απελευθέρωση των ορμονών του στρες στο σώμα , όπως η νορεπινεφρίνη και η κορτιζόλη.
 • Εγκέφαλος: η έλλειψη ύπνου επηρεάζει τον προμετωπιαίο φλοιό, ο οποίος ελέγχει τη λογική και την αμυγδαλή, η οποία ελέγχει τα συναισθήματα. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να κάνει πιο δύσκολο για ένα άτομο να δημιουργήσει αναμνήσεις, πράγματα που επηρεάζει τη μάθηση.
 • Γονιμότητα: η έλλειψη ύπνου επηρεάζει την παραγωγή των ορμονών που ενισχύουν την γονιμότητα.