Οι διαταραχές ύπνου, όπως η αϋπνία ή ο υπερβολικός ύπνος, είναι ένα από τα αρχικά συμπτώματα της μείζονος κατάθλιψης. Οι άνθρωποι με κατάθλιψη είναι πιο πιθανό να δυσκολεύονται να αποκοιμηθούν ή να μείνουν κοιμισμένοι. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει καταθλιπτική διάθεση, κακοκεφιά και ευερεθιστότητα. Μπορεί να είναι δύσκολο να κατανοήσετε ποιο εμφανίστηκε πρώτο, η κατάθλιψη ή η διαταραχή ύπνου.
Ο φυσιολογικός ύπνος είναι αναγκαίος για την αποκατάσταση του οργανισμού. Όταν ο ύπνος δεν είναι ποιοτικός και επαρκής, μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη ένταση, νευρικότητα και ευερεθιστότητα.
Το σωματικό ή το συναισθηματικό τραύμα και τα ιατρικά προβλήματα μπορούν να οδηγήσουν σε διαταραχές στον ύπνο. Ο ελλιπής ύπνος οδηγεί σε κόπωση. Με την κόπωση, ασκείστε λιγότερο και αυτό οδηγεί σε πτώση της φυσικής σας κατάστασης. Τελικά, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος αδράνειας και διαταραγμένου ύπνου, που προκαλεί σωματικά συμπτώματα και αλλαγές στη διάθεση.
Το κύριο σύμπτωμα της έλλειψης ύπνου είναι η υπνηλία στη διάρκεια της ημέρας, αλλά συμπτώματα περιλαμβάνουν:
Η έλλειψη ύπνου αποδυναμώνει την ικανότητα του προμετωπιαίου φλοιού να ελέγχει την αμυγδαλή (συναισθήματα), κάνοντας δύσκολη την επεξεργασία και τη διαχείριση των συναισθημάτων. Όταν ο εγκέφαλος στερείται τον ύπνο, δεν μπορεί να συγκεντρωθεί και να ρυθμίσει την όρεξη.
Η έλλειψη ύπνου μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στην συναισθηματική μας υγεία και στη λειτουργία του εγκεφάλου. Μπορεί να οδηγήσει σε κακή διάθεση, αρνητικό τρόπο σκέψης, μειωμένη συμπόνια και φτωχό έλεγχο των παρορμήσεων.
Τα καλά νέα είναι ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη δημιουργία μιας ρουτίνας ύπνου ώστε να ανακουφίσετε τα συμπτώματα.
Η καλή υγιεινή ύπνου είναι το αντίδοτο στην έλλειψη ύπνου. Δοκιμάστε κάποιες στρατηγικές για να βελτιώσετε την υγιεινή του ύπνου σας:
Η κλινική κατάθλιψη είναι μια διαταραχή της διάθεσης. Προκαλεί συναισθήματα θλίψης, απελπισίας και αβοηθητότητας. Φυσικά, όλοι νιώθουμε θλίψη κάποιες φορές. Αλλά όταν νιώθετε θλίψη για μεγάλο χρονικό διάστημα και τα συναισθήματα γίνονται έντονα, η καταθλιπτική διάθεση και τα σωματικά της συμπτώματα μπορεί να σας κρατήσουν μακριά από τη φυσιολογική σας ζωή.
Η κατάθλιψη συχνά περιλαμβάνει την αϋπνία και η έλλειψη ύπνου οδηγεί σε καταθλιπτική διάθεση, για αυτό είναι πολύ δύσκολο να διαχωρίσετε αυτές τις δύο καταστάσεις. Το κύριο χαρακτηριστικό της κατάθλιψης, είναι ότι για τουλάχιστον δύο εβδομάδες έχετε καταθλιπτική διάθεση ή έχετε χάσει το ενδιαφέρον σας για δραστηριότητες που πριν απολαμβάνατε. Άλλα συμπτώματα της κατάθλιψης περιλαμβάνουν:
Τα συναισθηματικά συμπτώματα που συνοδεύουν την κατάθλιψη είναι πολύ πιο σημαντικά από την κακή διάθεση. Οι σκέψεις αυτοκτονίας, τα συναισθήματα απελπισίας, οι ενοχές κάνουν δύσκολο για κάποιον να σηκωθεί από το κρεβάτι, να δουλέψει και να είναι κοινωνικός.
Τα ήπια συναισθηματικά συμπτώματα και η δυσκολία στη συγκέντρωση όταν γνωρίζετε ότι δεν κοιμάστε καλά συμβάλλουν στην έλλειψη ύπνου. Καθώς η έλλειψη ύπνου μπορεί να είναι επικίνδυνη μπορεί να βελτιωθεί με σωστή υγιεινή ύπνου και τεχνικές μείωσης του άγχους.
Η μείζονα κατάθλιψη επηρεάζει σημαντικά τη λειτουργικότητα και απαιτεί περαιτέρω θεραπεία πέρα από την σωστή υγιεινή ύπνου και την καταπολέμηση του στρες. Οι άνθρωποι με κατάθλιψη έχουν κακή διάθεση που διαρκεί τουλάχιστον δύο εβδομάδες ή περισσότερο και απαιτεί τη βοήθεια ενός ψυχοθεραπευτή.
Τα αντικαταθλιπτικά που ανήκουν στην κατηγορία των επιλεκτικών αναστολέων της επαναπρόσληψης της σεροτονίνης (SSRIs) βοηθούν στις διαταραχές ύπνου και στην κατάθλιψη. Επίσης ο ψυχίατρος μπορεί να σας προτείνει ένα υπναγωγό ώστε να βελτιωθεί ο ύπνος σας.
Ο ψυχίατρος μπορεί να σας προτείνει κάποια από τα ακόλουθα αντικαταθλιπτικά:
Υπάρχουν κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής που σε συνδυασμό με τα αντικαταθλιπτικά και τα υπναγωγά βοηθούν στην βελτίωση του ύπνου και στην επίλυση της αϋπνίας:
Αν νιώθετε ότι η αϋπνία και η κατάθλιψη παρεμβαίνουν στην καθημερινή σας ζωή και στη λειτουργικότητα σας καλό είναι να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ψυχοθεραπευτή. Με την ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ θα μπορέσετε να αναγνωρίσετε και να αντιμετωπίσετε τις αιτίες της αϋπνίας και της κατάθλιψης.