Κάνε το Τεστ
φυσικα αντικαταθλιπτικα, φυτικα αντικαταθλιπτικα, φορουμ, ηπια, ελαφρια

Φυσικά αντικαταθλιπτικά – φυτικά

Φυσικά αντικαταθλιπτικά - φυσικές ουσίες

Στις μέρες μας πολλοί άνθρωποι αναζητούν φυσικές λύσεις για την βελτίωση της διάθεσης και την αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Υπάρχουν βότανα και φυσικές ουσίες που μπορούν να βοηθήσουν σε ελαφριές μορφές κατάθλιψης και στα πρώτα στάδια αυτής. Ωστόσο στη βαριά κατάθλιψη, αυτά τα φυτικά σκευάσματα, βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής δεν μπορούν να βοηθήσουν όσο τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

Το πρώτο βήμα όμως ειναι η σωστή διάγνωση, γιατί πρέπει να διακρίνει κανείς αν βιώνει θλίψη ή κατάθλιψη. Τη διάγνωση της κατάθλιψης μπορεί να την κάνει μόνο ένας ψυχίατρος (όχι ψυχολόγος), ωστόσο μία πρώτη εκτίμηση μπορείτε να έχετε από ενα online τεστ για την κατάθλιψη. Εάν αντιμετωπίζετε θλίψη ή ελαφριά μορφή κατάθλιψης, πιθανώς τα παρακάτω φυτικά σκευάσματα να εναι βοηθητικά. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρεπει να λάβετε αντικαταθλιπτικά φάρμακα (όπως τα SSRI) ή/και ψυχοθεραπεία.

Saint John's wort 

Το βαλσαμόχορτο είναι γνωστό για τις αντικαταθλιπτικές του ιδιότητες από την αρχαιότητα. Αρκετές μελέτες υποστηρίζουν το θεραπευτικό όφελος του St. John's wort στη θεραπεία της ήπιας έως μέτριας κατάθλιψης. Επειδή αλληλεπιδρά με πολλά φάρμακα χρειάζεται προσοχή στη χρήση του, ιδιαίτερα εάν παίρνετε οποιαδήποτε φάρμακα.

Ομοιοπαθητικά φάρμακα

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι φυσικές ουσίες που μπορούν να βοηθήσουν σε περιπτώσεις ήπιας κατάθλιψης, χωρίς παρενέργειες. Ωστόσο είναι απαραίτητη η εξατομικευμένη λήψη αυτών, δηλαδή ο κάθε ασθενής χρειάζεται να πάρει το ειδικό ομοιοπαθητικό φάρμακο που του ταιριάζει. Η συνταγογράφηση των ομοιοπαθητικών φαρμάκων γίνεται από ειδικό ομοιοπαθητικό γιατρό, ο οποίος θα ήταν καλύτερο να είναι ψυχίατρος.

Ανθοϊάματα του Μπαχ

Τα ανθοϊάματα του Μπαχ είναι και αυτά φυσικές ουσίες που μπορούν να φανούν χρήσιμα σε ελαφριές μορφές κατάθλιψης. Συχνά τα συγχέουν με ομοιοπαθητικά φάρμακα, αλλά δεν είναι. Η συνταγογράφησή τους είναι πιο γενική, και μπορεί κανείς να τα δοκιμάσει μόνος του συνδυάζοντάς τα μεταξύ τους.

5-HTP

Το 5-HTP είναι μία χημική ουσία που ο οργανισμός μας παράγει από την τρυπτοφάνη. Κάποιες προκαταρκτικές μελέτες δείχνουν ότι τα συμπληρώματα διατροφής 5-HTP βοηθούν στην αύξηση των επιπέδων σεροτονίνης στον εγκέφαλο, όπως και τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

φυσικα αντικαταθλιπτικα, φυτικα αντικαταθλιπτικα, φορουμ, ηπια, ελαφρια

Ωμέγα-3

Τα ωμέγα-3 έχουν μελετηθεί σε διάφορες διαταραχές της διάθεσης, όπως η κατάθλιψη, με υποσχόμενα θεραπευτικά αποτελέσματα. Δύο ωμέγα-3 λιπαρά οξέα συγκεκριμένα, το EPA (κυρίως) και το DHA θεωρείται ότι έχουν τη μεγαλύτερη δυνατότητα να ωφελήσουν άτομα με κατάθλιψη.

Βιταμίνη Β12

Η βιταμίνη Β12 είναι πολύ σημαντική για το νευρικό σύστημα, καθώς παίζει ρόλο στην παραγωγή νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου που επηρεάζουν τη διάθεση και άλλες εγκεφαλικές λειτουργίες. Τα χαμηλά επίπεδα Β12 και άλλων βιταμινών Β, μπορεί να συνδέονται με την κατάθλιψη.

Βιταμίνη D

Η έλλειψη βιταμίνης D οδηγεί τόσο σε ιατρικά όσο και σε ψυχιατρικά προβλήματα. Τα αποτελέσματά μελετών υποδηλώνουν ότι τα Η συμπληρώματα βιταμίνης D μπορεί να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα τόσο σε άτομα με μείζων κατάθλιψη, όσο και σε άτομα με ηπιότερα συμπτώματα κατάθλιψης.

Βελονισμός και κατάθλιψη

Μια ακόμα διαφορετική εναλλακτική επιλογή είναι ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει σε θέματα διάθεσης και άγχους, ωστόσο είναι μία λύση που χρειάζεται επαναλαμβανόμενες συνεδρίες, συχνές το πρώτο διάστημα (πχ 2 ανά εβδομάδα για 1-2 μήνες) με σκοπό την βελτίωση της διάθεσης και την καταπολέμιση του άγχους.

Εναλλακτικοί τρόποι αντιμετώπισης της κατάθλιψης

Τα βότανα και η διατροφή μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της ήπιας ως μέτριας κατάθλιψης. Ωστόσο, δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την φαρμακευτική αγωγή αν ήδη παίρνετε κάποιο αντικαταθλιπτικό.

Με την ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ μπορείτε να αντιμετωπίσετε τις πραγματικές αιτίες της κατάθλιψης, ενώ συμπληρωματικά η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ μπορούν να προσφέρουν πολλά.