Κάνε το Τεστ
Ανθοϊάματα Μπαχ, Bach, Flower Remedies, Παρενεργειες, Ανθοϊάματα Μπαχ κριτικές, Γνώμες, Που βοηθάνε, Κρίσεις Πανικού, Άγχος, Στρες

Ανθοϊάματα του Μπαχ

Ανθοϊάματα Bach

Στις μέρες μας όλο και περισσότεροι άνθρωποι ψάχνουν να βρουν εναλλακτικές επιλογές για την καταπολέμηση του άγχους και των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, πέρα από την φαρμακευτική αγωγή. Τα ανθοϊάματα Μπαχ (Bach Flowers) αποτελούν μια μορφή θεραπείας που περιλαμβάνει 38 αποστάγματα τα οποία προέρχονται από λουλούδια. Είναι απολύτως φυσικά και ασφαλή για όλες τις ηλικίες και η χρήση τους βοηθά στην επαναφορά της ηρεμίας. Η ζωή μπορεί να γίνει δύσκολη και επώδυνη πολλές φορές και είναι πλέον ανάγκη να αντιμετωπίζουμε καθημερινά προκλήσεις.

Αν δεν νιώθετε συναισθηματικά καλά και θέλετε να επαναφέρετε την ισορροπία ψυχικά και σωματικά, ώστε να νιώθετε ηρεμία και γαλήνη και χωρίς ψυχοσωματικά συμπτώματα, τότε τα ανθοϊάματα μπορούν να βοηθήσουν. Η σύνθεση των ανθοϊαμάτων  είναι μια εξατομικευμένη διαδικασία, βασίζεται σε όσα νιώθει ο κάθε άνθρωπος στην κατάσταση και χρονική στιγμή που αντιμετωπίζει.  Έχουν ως σκοπό να επαναφέρουν την ψυχική ηρεμία και την σταθερότητα. Αποτελούν μια καλή λύση για τις δύσκολες στιγμές. Τι ακριβώς όμως είναι τα ανθοϊάματα;

Τι είναι τα ανθοϊάματα του Bach;

Τα ανθοϊάματα Μπαχ είναι μια μορφή εναλλακτικής ιατρικής, που επικεντρώνεται στα συναισθήματα. Εκτός από τον πολύ γνωστό σε όλους συνδυασμό του Rescue Remedy, υπάρχουν άλλα 38 αποστάγματα, που προέρχονται από φυτά και δέντρα. Ανακαλύφθηκαν το 1930, και έγιναν πολύ δημοφιλή σε όλο τον κόσμο σαν βοήθεια για την αντιμετώπιση του ψυχολογικού στρες, ακόμη και του άγχους που εμφανίζεται σε ασθενείς με  καρκίνο. Το σύστημα του Bach είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα ολιστικής θεραπείας. Στοχεύει στη θεραπεία του ατόμου και όχι στη νόσο και μπορεί να συνδυαστεί με άλλες θεραπείες.

Πώς και πότε αναπτύχθηκαν τα ανθοϊάματα;

Και τα 38 αποστάγματα ανακαλύφθηκαν από τον γιατρό Edward Bach τη δεκαετία του '20. Όλα τα ανθοϊάματα συνδέονται με τα ανθρώπινα συναισθήματα. Για παράδειγμα το Mimulus αποτελεί θεραπεία για γνωστούς φόβους όπως τα ύψη, το σκοτάδι κλπ. Η λήψη του βοηθά στην αλλαγή των αρνητικών συναισθημάτων σε πιο θετικά, όπως η αυτοπεποίθηση, η προθυμία κάποιου να πάρει ρίσκα.

Ο Bach ανέπτυξε το συγκεκριμένο σύστημα ώστε να είναι απλό και εύκολο στην εφαρμογή του. Ο Bach πίστευε ότι κάθε συναίσθημα ή νόσημα παίζει ένα συγκεκριμένο ρόλο και μας βοηθά να μάθουμε και να εξελιχθούμε. Ένα μέρος των μαθησιακών εμπειριών προκύπτει όταν σκεφτόμαστε πως νιώθουμε για μια συγκεκριμένη κατάσταση ή πρόβλημα. Μια κατάσταση ή μια ομάδα συμπτωμάτων (νευρικότητα για τις επικείμενες εξετάσεις, αϋπνία, έλλειψη ενέργειας ή αυτοπεποίθησης) μπορεί να οφείλονται σε συναισθηματικές αιτίες και αυτό είναι κάτι γνωρίζουν καλά όσοι χρησιμοποιούν τα ανθοϊάματα.

Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να σκεφτεί το άτομο το πρόβλημα και να ρωτήσει τον εαυτό του: "Δεν μπορώ να κοιμηθώ, πώς νιώθω για αυτό;" Έτσι αναγνωρίζει το σύμπτωμα και στη συνέχεια ψάχνει να βρει τη συναισθηματική ρίζα του προβλήματος.

Ο Bach πίστευε ότι η επούλωση των συναισθηματικών πληγών έχει θετική επίδραση και μπορεί να βελτιώσει και άλλες πτυχές της ζωής μας. Μια ισορροπημένη και υγιής συναισθηματική ζωή, βοηθά το σώμα να είναι υγιές.

Ο Μπαχ κατηγοριοποίησε τα ανθοϊάματα σε 7 βασικές κατηγορίες:

Συναίσθημα / Κατάσταση Ανθοϊάματα
Φόβος Rock Rose, Mimulus, Cherry Plum, Aspen, Red Chestnut
Αβεβαιότητα Cerato, Scleranthus, Gentian, Gorse, Hornbeam, Wild Oat
Αδιαφορία, απάθεια Clematis, Honeysuckle, Wild Rose, Olive, White Chestnut, Mustard, Chestnut Bud
Μοναξιά Water Violet, Impatiens, Heather
Υπερευαισθησία Agrimony, Centaury, Walnut, Holly
Απόγνωση, απελπισία Larch, Pine, Elm, Sweet Chestnut, Star of Benthlehem, Oak, Crab, Apple
Υπερβολική έγνοια για το καλό των άλλων Chicory, Vervain, Vine, Beech, Rock Water

Πρακτικά σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται τα ανθοϊάματα;

Τα ανθοϊάματα Μπαχ μπορούν να βοηθήσουν σε δύσκολες στιγμές στη ζωή και να μας ενθαρρύνουν να ανακαλύψουμε τις δυνάμεις μας. Αυτό συμβαίνει επειδή έχουν άμεση δράση στα συναισθήματα, ισορροπώντας τα αρνητικά συναίσθηματα. Συμβάλλουν στην ενδυνάμωση, και αυτό εξηγεί το γιατί είναι τόσο δημοφιλή και ασφαλή για χρήση από όλες τις ηλικίες, όπως δείχνουν οι κριτικές.

Τα 38 αποστάγματα μπορούν να αναμιχθούν ώστε να επανέλθει η συναισθηματική ισορροπία σε οποιονδήποτε χρειάζεται υποστήριξη. Κάθε φορά αναμιγνύονται 1-7 αποστάγματα σε κάθε μπουκάλι. Υπάρχουν χιλιάδες δυνατοί συνδυασμοί, και ο στόχος είναι να λάβει ο άνθρωπος ένα εξατομικευμένο συνδυασμό για τις ανάγκες του.

Ο ψυχοθεραπευτής αναγνωρίζει τις ανησυχίες και τις αγωνίες σας στην παρούσα στιγμή και κάνει το συνδυασμό των ανθοϊαμάτων ώστε να έχετε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Εκτός από τα 38 αποστάγματα υπάρχει και ένας πολύ γνωστός συνδυασμός, το Rescue Remedy που χρησιμοποιείται γενικότερα για την αντιμετώπιση των κρίσεων άγχους (πχ κρίσεις πανικού). Χρησιμοποιείται σε επείγουσες καταστάσεις όταν κάποιος έχει υποστεί σοκ ή βιώνει έντονο στρες ή πίεση, με πολύ καλά αποτελέσματα σύμφωνα με τις κριτικές.

Ανθοϊάματα και παρενέργειες

Τα ανθοϊάματα είναι μια εναλλακτική συμπληρωματική θεραπεία, 100% ασφαλής, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί μαζί με άλλα φάρμακα ή θεραπείες.  Τα ανθοϊάματα δεν έχουν καμία παρενέργεια.

ανθοιαματα μπαχ, bach, παρενεργειες, ανθοϊάματα μπαχ, bach, παρενεργειες, ανθοιαματα μπαχ κριτικες, γνώμες, που βοηθάνε, Flower Remedies

Ενήλικες

Δεν υπάρχει συναίσθημα ή συνδυασμός συναισθημάτων που να μην αντιμετωπίζετε με τα ανθοϊάματα. Όλοι οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν φάσεις στη ζωή τους στις οποίες ανησυχούν για την οικογένεια και τους φίλους τους, νιώθουν ντροπή, έχουν αμφιβολίες για τον εαυτό τους, νιώθουν πόνο χωρίς να υπάρχει φυσική αιτία, ή μπορεί να πνίγονται στις υποχρεώσεις της καθημερινότητας. Μερικές φορές κάποιοι άνθρωποι βιώνουν έντονες κρίσεις πανικού, δυσαρέσκεια, ανησυχία, απελπισία, ευερεθιστότητα, θλίψη. Κάθε είδους φοβία ή αγωνία,  αναβλητικότητα, παρορμητισμός, αναστάτωση. Όλα αυτά αποτελούν κάποια παραδείγματα συναισθημάτων που μπορούν να θεραπευτούν με τα ανθοϊάματα.

Γυναίκες

Φυσικά και οι γυναίκες μπορούν να ωφεληθούν από τα ανθοϊάματα του Bach. Στις μέρες μας, οι γυναίκες έχουν αναλάβει πολλούς ρόλους, προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στην δουλειά τους, στις οικογενειακές υποχρεώσεις, και θέλουν να διατηρούν την σωματική και την ψυχική τους υγεία. Πολλές φορές οι γυναίκες, όπως κάθε άνθρωπος, αισθάνονται ευάλωτες, κουρασμένες, έχουν αρνητικά συναισθήματα και ένταση ,και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην καθημερινότητα. Πολλές φορές απλά έχουν να σηκώσουν πολλά βάρη (θέματα στις σχέσεις, πόνοι περιόδου, εμμηνόπαυση). Τα ανθοϊάματα βοηθούν τις γυναίκες να διαχειριστούν περιόδους όπως η εμμηνόπαυση, η υπογονιμότητα, η εγκυμοσύνη και πολλά ακόμη. Αυτές οι περίοδοι στη ζωή μας γυναίκας μπορεί να είναι τραυματικές.

Ποια είναι τα πιο γνωστά ανθοϊάματα;

Τα ανθοϊάματα επιλέγονται με βάση τα συναισθήματα που νιώθει ένας άνθρωπος στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή/κατάσταση.

Τα πιο γνωστά ανθοϊάματα περιλαμβάνουν:

Ανθοϊάματα Ενδείξεις - συναισθήματα και καταστάσεις
Agrimony πνευματικός πόνος που κρύβεται πίσω από την φαινομενική ευτυχία
Aspen μη ειδικές φοβίες και άσχημα συναισθήματα, ο φόβος για το άγνωστο
Aster νευρικό γέλιο, υπερεγρήγορση, απόσπαση της προσοχής
Beech επικριτική διάθεση, αδιαλλαξία
Beardtongue αναβλητικότητα, φτωχή αίσθηση του χρόνου, έλλειψη πειθαρχίας
Chicory κτητικότητα, συναισθηματικός εκβιασμός
Crab Apple συνεχές αίσθημα ανηθικότητας, εμμονή με την λεπτομέρεια, μίσος για τον εαυτό
Centaury αδυναμία να πείτε "όχι" ή να δυσαρεστείσετε τους άλλους, να δέχεστε κριτικές
Chestnut bud αποτυχία να μάθετε από τα λάθη σας, έλλειψη παρατηρητικότητας
Cerato έλλειψη πίστης στις αποφάσεις σας, ανάγκη επιβεβαίωσης
Cherry Plum φόβος ότι κάποιος θα χάσει τον έλεγχο, ότι θα τρελαθεί
Clematis ονειροπόληση, δυσκολία στη συγκέντρωση
Elm αίσθηση υπερβολικών απαιτήσεων
Ficus κρίση ταυτότητας, πένθος για μια απώλεια
Gardenia απλότητα, ψευδαισθήσεις μεγαλείου, εμμονή με την αλήθεια
Gentian αποθάρρυνση, ήττα
Gorse απελπισία
Heather εγωκεντρισμός
Hornbeam πνευματική εξουθένωση
Helianthus δυσκολία στον προσανατολισμό, φτωχή ισορροπία
Hemlock διπολικότητα, τάσεις αυτοκτονίας
Herbal Luisa διατροφικές διαταραχές, θέματα με την εμφάνιση
Holly αρνητικότητα, ζήλια, κακία, θυμός, εκδίκηση, καχυποψία
Honeysuckle νοσταλγία για το παρελθόν
Impatiens ανυπομονησία, έντονη εσωτερική ένταση
Jasmine σχιζοφρενικά συναισθήματα, μελαγχολία
Larch έλλειψη αυτοπεποίθησης
Mimulus φοβίες για γνωστά πράγματα π.χ. τα ύψη, τα ζώα
Mustard περιόδους κατάθλιψης χωρίς προφανή λόγο
Nettle υποχονδριακές τάσεις, εμμονές
Oak άνθρωποι που ξεπερνούν τα όρια της αντοχής τους
Olive υπερκόπωση, εξουθένωση από πνευματική ή ψυχική προσπάθεια
Passiflora χρόνιος πόνος, επώδυνες αναμνήσεις, ψυχοσωματικά συμπτώματα
Paw Paw επίμονη μανία, παράνοια
Pellitory of the wall αίσθημα ανωτερότητας, ψυχρότητα
Phlox υπερβολική αυτοπεποίθηση, άγνοια κινδύνου, υπεροψία
Pine αίσθημα ενοχών
Polemonium εκδίκηση, επιθετικότητα, διάθεση για τσακωμούς
Queen Anne’s lace ανώριμη συμπεριφορά, ανευθυνότητα
Red Chestnut υπερβολική ανησυχία για αγαπημένη πρόσωπα
Rock Rose τρόμος, έντονος φόβος, πανικός
Rock Water πνευματική ακαμψία, επιμονή στην τελειότητα, αυτοκαταπίεση
Rue επιλόχειο κατάθλιψη, μετατραυματικό στρες PTSD
Semen αναποφασιστικότητα, εναλλαγές στη διάθεση
Scleranthus νωθρότητα, τεμπελιά, δυσκολία στις επιλογές
Star of Bethlehem για κάθε περίπτωση ψυχικού ή σωματικού σοκ
Sweet Chestnut βαθύς εσωτερικός πόνος, απελπισία
Tilia έλλειψη συμπόνιας, αδυναμία επικοινωνίας και σύνδεσης
Vervain υπερβολικός ενθουσιασμός
Vetch ευερεθιστότητα, συναισθηματική αστάθεια
Vine κυριαρχία, αυταρχική αδιαλλαξία
Vinca χρόνια αϋπνία, νευρικότητα, αδυναμία χαλάρωσης
Water Violet περηφάνια που οδηγεί στην απομόνωση
White Chestnut ιδεολοψίες, ανεπιθύμητες σκέψεις και ψυχικές συγκρούσεις
Walnut προστασία στις αλλαγές και στις ανεπιθύμητες επιρροές

Ανθοϊάματα και κρίσεις πανικού

Τα ανθοϊάματα μπορούν να συνδυαστούν για να αντιμετωπιστούν διάφορες ψυχικές καταστάσεις, όπως οι κρίσεις πανικού για παράδειγμα.

Στις κρίσεις πανικού μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα ανθοϊάματα που ανήκουν στην ομάδα του "φόβου", που συμπεριλαμβάνουν την πεντάδα Cherry Plum, Aspen, Rock Rose, Mimulus και Red Chestnut, αλλά και άλλα όπως Agrimony και Impatiens.

Εναλλακτικές θεραπείες

Τα ανθοϊάματα βοηθούν στην αντιμετώπιση του ΑΓΧΟΥΣ, του στρες και των προκλήσεων της καθημερινότητας.

Άλλες εξαιρετικές εναλλακτικές θεραπείες χωρίς φάρμακα αποτελούν η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ