Κάνε το Τεστ
Ανθοϊάματα, Ανθοϊάματα Μπαχ, Ανθοϊάματα για το άγχος, Στρες, Ανθοϊάματα για κρίσεις πανικού, Bach Flower Remedies

Ανθοϊάματα: άγχος και κρίσεις πανικού

Ανθοϊάματα του Μπαχ, άγχος και κρίση πανικού

Στην καθημερινότητά μας πλέον δεν είναι ασυνήθιστο το άγχος και η πίεση. Γύρω μας υπάρχει πολύ στρες και αρνητικότητα, που μπορεί να προκαλούν άγχος και φόβο. Αν νιώθετε άγχος ή ανησυχία τα ανθοϊάματα του Μπαχ είναι μια καλή επιλογή.

Περίπου στα μέσα της δεκαετίας του ΄90, στη φαρέτρα της εναλλακτικής ιατρικής προστέθηκαν τα ανθοϊάματα, μια ανακάλυψης από τον Έντουαρντ Μπαχ. Τα ανθοϊάματα του Μπαχ είναι υγρά εκχυλίσματα από λουλούδια άγριων δέντρων και θάμνων. Σκοπός τους είναι η αντιμετώπιση ψυχικών θεμάτων και η συναισθηματική ευεξία. Τα 38 ανθοϊάματα με τους χιλιάδες πιθανούς συνδυασμούς  κυκλοφορούν σε όλο τον κόσμο και είναι πολύ δημοφιλή πλέον τόσο στη Δύση όσο και στην Ανατολή.

Τα ανθοϊάματα του Μπαχ έχουν ενεργειακό χαρακτήρα και δρουν καθαρά ενεργειακά. Για αυτό και πολλές φορές αποτελούν συμπληρωματική θεραπεία μαζί με άλλες θεραπείες καθώς δεν έχουν παρενέργειες ή δεν αλληλεπιδρούν με άλλα φάρμακα.

Εκτός από την αντιμετώπιση των θεμάτων της καθημερινότητας και την επαναφορά της αρμονίας, τα ανθοϊάματα του Μπαχ συμβάλλουν στην αντιμετώπιση θεμάτων ψυχικής υγείας όπως η διαχείριση του θυμού, το άγχος, η κατάθλιψη, οι φοβίες, το πένθος, η μοναξιά, η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η πνευματική κόπωση, το μετατραυματικό στρες, η αϋπνία, τα ψυχικά τραύματα.

Μετά την ανακάλυψή τους, οι ψυχοθεραπευτές και οι ομοιοπαθητικοί άρχισαν να βάζουν τα ανθοϊάματα του Μπαχ στα θεραπευτικά τους πλάνα. Σταδιακά, αυτό έδωσε τη δυνατότητα στα ανθοϊάματα να συμβάλλουν στην θεραπεία των νοσημάτων από τη ρίζα τους.

Τα ανθοϊάματα του Μπαχ είναι αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση πολλών αρνητικών συναισθημάτων όπως η θλίψη και ο φόβος για το άγνωστο. Πώς όμως ακριβώς λειτουργούν;

Τι είναι τα ανθοϊάματα του Μπαχ;

Τα συγκεκριμένα ανθοϊάματα ανακαλύφθηκαν το 1930 από τον Έντουαρντ Μπαχ, έναν Βρετανό γιατρό και ομοιοπαθητικό. Στις μελέτες που έκανε ανακάλυψε ότι κάθε νόσημα αποτελούσε εκδήλωση μιας συναισθηματικής κατάστασης.

Τα συναισθήματα της θλίψης, του φόβου και της ανησυχίας προκαλούν σωματικά συμπτώματα στο σώμα. Ο Μπαχ ήθελε να βρει μια απλή και μη-επεμβατική προσέγγιση για την επούλωση των ασθενών του. Απολάμβανε να κάνει βόλτες στη φύση και παρατήρησε ότι συγκεκριμένα φυτά είχαν επουλωτικές ιδιότητες. Αναγνώρισε συγκεκριμένα λουλούδια και φυτά που είχαν τη δυνατότητα να ανακουφίζουν τα συναισθηματικά συμπτώματα.

Άρχισε να φτιάχνει φάρμακα από τα λουλούδια που μάζευε και τα δοκίμαζε στους ασθενείς τους. Τα αποτελέσματα ήταν αξιοσημείωτα. Με την χορήγηση των ανθοϊαμάτων οι ασθενείς ανάρρωναν, πρώτα συναισθηματικά και στη συνέχεια τα σωματικά συμπτώματα υποχωρούσαν.

Με την πάροδο των χρόνων, ο Μπαχ δημιούργησε 38 ανθοϊάματα από λουλούδια και φυτά. Τα ανθοϊάματα έχουν ως κύρια συστατικά το νερό από πηγές και τα άγρια λουλούδια, που βράζουν μαζί ή μένουν στον ήλιο. Το συντηρητικό τους είναι το κονιάκ 27% με βάση το σταφύλι.

ανθοιαματα μπαχ, bach flower remedies, ανθοιαματα μπαχ κρισεις πανικου, bach, φοβιες, αγχος, στρες, flower remedies

Πώς λειτουργούν τα ανθοϊάματα του Μπαχ;

Τα ανθοϊάματα του Μπαχ διαχωρίζονται σε επτά κατηγορίες:

 • φόβο
 • αβεβαιότητα
 • απάθεια/έλλειψη ενδιαφέροντος στη ζωή
 • μοναξιά
 • υπερευαισθησία
 • απόγνωση/απελπισία
 • υπερβολική ανησυχία για την υγεία των άλλων

Λειτουργούν καταπολεμώντας τα αρνητικά συναισθήματα ώστε να επανέλθει η ισορροπία στο μυαλό και στο σώμα. Τα ανθοϊάματα μας κάνουν να νιώθουμε ήρεμοι και ευτυχισμένοι, και έτσι επιτρέπουν στο σώμα να επουλωθεί από μόνο του. Κάθε ανθοΐαμα έχει άμεση σχέση με ένα συναίσθημα και έτσι η λήψη του βοηθά ένα άτομο να ξεπεράσει μια συγκεκριμένη κατάσταση ή το φόβο που έχει σχέση με αυτό το συναίσθημα. Μερικά συναισθήματα στα οποία βοηθούν τα ανθοϊάματα του Μπαχ περιλαμβάνουν:

Ανθοϊάματα για τις κρίσεις πανικού και το φόβο

Ορισμένα ανθοϊάματα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε ως πρώτες βοήθειες για μια κρίση πανικού, είτε πιο μακροχρόνια είναι τα παρακάτω:

 • Rescue remedy: είναι ένας συνδυασμός λουλουδιών και λειτουργεί όταν νιώθουμε πανικό ή φόβο για μια κατάσταση.
 • Aspen: είναι ένας συνδυασμός για όταν νιώθουμε φόβο χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένος λόγος όπως ο φόβος για το άγνωστο.
 • Mimulus: ενδείκνυται για συγκεκριμένες φοβίες όπως το άγχος υγείας ή το άγχος για την απώλεια της δουλειάς.
 • White Chestnut: είναι αποτελεσματικό όταν το μυαλό είναι ανήσυχο από σκέψεις.

Ανθοϊάματα για το άγχος

 • Impatiens: είναι για τους ανθρώπους που ανησυχούν όταν έχουν κάποια ασθένεια και θέλουν γρήγορη ανάρρωση.
 • Mimulus: είναι κατάλληλο για ανθρώπους που νιώθουν ανησυχία για ένα συγκεκριμένο θέμα όπως η πιθανότητα μιας ασθένειας ή η αδυναμία να βγουν έξω.
 • Rescue Remedy: είναι η ιδανική επιλογή για στιγμές που ένα άτομο νιώθει έντονη ανησυχία και η καρδιά του χτυπά δυνατά.  Ηρεμεί το νευρικό σύστημα.
 • White Chestnut: είναι κατάλληλο για τον αρνητικό τρόπο σκέψης και συμβάλλει την χαλάρωση.

Είτε ένα άτομο νιώθει ανησυχία, άγχος ή νευρικότητα, τα ανθοϊάματα του Μπαχ προσφέρουν συναισθηματική υποστήριξη. Είναι πολύ απλό να τα χρησιμοποιήσει κάποιος, σταματούν τις αρνητικές σκέψεις και επαναφέρουν την ισορροπία στο μυαλό και στο σώμα.

Πόσο χρόνο χρειάζονται τα ανθοϊάματα του Μπαχ για να λειτουργήσουν;

Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, αλλά τα περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι οι επιδράσεις είναι ορατές αρκετά σύντομα μετά την λήψη τους.

Πόσο διαρκεί η δράση του Rescue Remedy και των άλλων ανθοϊαμάτων;

Οι μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει διάρκεια στα αποτελέσματα αλλά είναι αναγκαία η επανάληψη της χορήγησής του όταν είναι ανάγκη.

Υπάρχουν πιθανότητες υπερδοσολογίας με τα ανθοϊάματα ή το Rescue Remedy;

Όχι. Ωστόσο, να θυμάστε ότι το σκεύασμα περιέχει πολύ μικρές ποσότητες αλκοόλ.

Ομοιοπαθητικη ή Ανθοϊάματα του Μπαχ;

Τα ανθοϊάματα δεν είναι ομοιοπαθητικά φάρμακα. Γενικά, τα ομοιοπαθητικά φάρμακα βοηθούν πολύ πιο αποτελεσματικά και ουσιαστικά ένα άνθρωπο συγκριτικά με τα ανθοϊάματα του Μπαχ, για παράδειγμα στις κρίσεις πανικού. Επειδή η ομοιοπαθητική είναι μια πολύ σύνθετη θεραπευτική μέθοδος, πρέπει κάποιος ειδικός ομοιοπαθητικός γιατρός να σας καθοδηγήσει. Τα ανθοϊάματα του Μπαχ είναι πολύ απλούστερα, και μπορείτε να τα πάρετε μόνοι σας.

Τα ανθοϊάματα μπορούν να σας βοηθήσουν

Φυσικά, τα ανθοϊάματα δεν αποτελούν μια αποκλειστική θεραπεία για κάθε κατάσταση, μπορούν να δρουν επικουρικά μαζί με άλλες θεραπείες. Αν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε, είναι συνετό να μιλήσετε πρώτα με τον ψυχίατρό σας πριν πάρετε οποιοδήποτε σκεύασμα.

Αν έχετε συμπτώματα χρόνιου άγχους ή κατάθλιψης που επηρεάζουν την ευεξία σας και την ποιότητα της ζωής σας, μιλήστε με το γιατρό σας ή έναν ψυχοθεραπευτή για τις θεραπευτικές επιλογές που υπάρχουν. Ο ψυχοθεραπευτής μπορεί να σας προτείνει λύσεις όπως η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ στην οποία μπορείτε να αναλύσετε τα συναισθήματα σας και να κατανοήσετε τις αιτίες των συμπτωμάτων σας. Επίσης το EMDR είναι μια αποτελεσματική μέθοδος σε περιπτώσεις ψυχικών τραυμάτων.

Ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ και η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ αποτελούν εναλλακτικές θεραπείες με αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του άγχους, των κρίσεων πανικού και της κατάθλιψης.