Κάνε το Τεστ
διαβήτης, κατάθλιψη, διαβήτης και κατάθλιψη, παράγοντες εμφάνισης διαβήτη και κατάθλιψης, παράγοντες που συμβάλλουν στην κατάθλιψη σε ανθρώπους με διαβήτη

Κατάθλιψη και διαβήτης

Κατάθλιψη και Διαβήτης

Ο καθένας μπορεί να νιώσει θλίψη κάποιες φορές. Για τους περισσότερους ανθρώπους αυτά τα συναισθήματα δεν διαρκούν για πολύ. Αν η θλίψη είναι έντονη και διαρκής μπορεί να επηρεάζει την καθημερινότητά σας, τη δουλειά σας, το σχολείο, τις σχέσεις, και τη διαχείριση του διαβήτη. Αν νιώθετε έτσι, μπορεί να έχετε κατάθλιψη, αλλά να ξέρετε ότι δεν είστε μόνοι. Υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να καταπολεμήσετε την κατάθλιψη.

Σχέση κατάθλιψης και διαβήτη

Η κατάθλιψη είναι ένα από τα πιο συχνά προβλήματα ψυχικής υγείας. Μερικοί άνθρωποι με διαβήτη έχουν κατάθλιψη πριν γίνει η διάγνωση του διαβήτη, ενώ για κάποιους άλλους η κατάθλιψη μπορεί να διαγνωστεί αργότερα. Αυτό συμβαίνει λόγω της συναισθηματικής δυσκολίας που προκαλεί η διαχείριση του διαβήτη. Η σύνδεση ανάμεσα στο διαβήτη και στην κατάθλιψη δεν είναι απόλυτα κατανοητή.

Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι η κατάθλιψη επηρεάζει το πως ένα άτομο διαχειρίζεται το διαβήτη. Για παράδειγμα:

  • Ο έλεγχος των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα γίνεται λιγότερο συχνά, ή ο ασθενής δεν πηγαίνει στα προγραμματισμένα ραντεβού επειδή δεν έχει το κίνητρο ή την ενέργεια να αντιμετωπίσει το διαβήτη.
  • Ο ασθενής μπορεί να αποφεύγει να κάνει την ένεση δημοσίως ή να αρνείται γενικά να κάνει ενέσεις, λόγω ντροπής ή επειδή νιώθει ότι έχει αποτύχει.

Η κατάθλιψη πολλές φορές συνυπάρχει με το άγχος , το οποίο επηρεάζει το διαβήτη.

Αν έχετε διαβήτη εσείς ή κάποιος αγαπημένος σας, είναι σημαντικό να ξέρετε ότι έχετε αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσετε κατάθλιψη. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι δύο καταστάσεις επηρεάζουν η μία την άλλη. Η σχέση ανάμεσα στο διαβήτη τύπου 2 και την κατάθλιψη είναι αμφίδρομη, πράγμα που σημαίνει κάθε άτομο που έχει τη μία κατάσταση μπορεί να εμφανίσει την άλλη. Αν ένα άτομο έχει κατάθλιψη, έχει υψηλότερο κίνδυνο να κάνει καθιστική ζωή και να τρώει τροφές πλούσιες σε λίπη και ζάχαρη, που οδηγούν σε διαβήτη τύπου 2. Αν κάποιος έχει ήδη διαβήτη τύπου 2 , η εξουθένωση που συνοδεύει τη νόσο μπορεί να οδηγήσει στην κατάθλιψη. Από τη στιγμή που θα εμφανιστούν τα συμπτώματα της κατάθλιψης είναι πολύ δύσκολο να ρυθμιστεί ο διαβήτης και αυτό οδηγεί σε σωματικές επιπλοκές και μειώνει το προσδόκιμο επιβίωσης.

Παράγοντες κινδύνου που συνδέονται με το διαβήτη και την κατάθλιψη

Υπάρχουν πολλοί περιβαλλοντικοί παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης των δύο καταστάσεων. Αυτοί περιλαμβάνουν:

  • Την φτώχεια
  • Τις αντιξοότητες στην παιδική ηλικία
  • Το δύσκολο κοινωνικό περιβάλλον
  • Τη μειωμένη φυσική δραστηριότητα
  • Το άγχος της μητέρας πριν από τον τοκετό

Δεν είναι απολύτως κατανοητό αν η λήψη αντικαταθλιπτικών βάζει σε κίνδυνο ένα άτομο να εμφανίσει διαβήτη, αλλά έχει παρατηρηθεί μια σύνδεση ανάμεσα σε αυτά τα δύο. Αν παίρνετε αντικαταθλιπτικά καλό είναι να συζητήσετε με το γιατρό σας για τις αλλαγές που μπορεί να έχετε στο βάρος σας και αν η υπεργλυκαιμία ή η υπογλυκαιμία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για το διαβήτη τύπου 2.

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2 που χρησιμοποιούν ινσουλίνη έχουν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν κατάθλιψη συγκριτικά με αυτούς που δεν λαμβάνουν ινσουλίνη. Και αυτό συμβαίνει λόγω του στρες που προκαλεί η διαχείριση του διαβήτη.

Τι προκαλεί κατάθλιψη στους ανθρώπους με διαβήτη;

Είναι πιθανό οι απαιτήσεις μιας χρόνιας νόσου όπως ο διαβήτης τύπου 2 να οδηγήσουν στην εμφάνιση κατάθλιψης. Αυτό είναι αποτέλεσμα στη δυσκολία διαχείρισης της νόσου.

Φαίνεται ότι και τα δύο νοσήματα επηρεάζονται από τους ίδιους παράγοντες που περιλαμβάνουν:

  • Οικογενειακό ιστορικό για την μία ή την άλλη κατάσταση
  • Παχυσαρκία
  • Υπέρταση
  • Καθιστικός τρόπος ζωής
  • Στεφανιαία νόσο

Ωστόσο, η κατάθλιψη δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τη διαχείριση του διαβήτη ψυχικά και συναισθηματικά. Η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει κάθε πτυχή της φροντίδας του εαυτού. Η διατροφή, η άσκηση και ο τρόπος ζωής μπορεί να επηρεαστούν αρνητικά αν βιώνετε κατάθλιψη. Η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε ανεπαρκή έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα.

Αν έχετε διαβήτη και παρατηρήσετε ότι χάνετε το ενδιαφέρον σας για δραστηριότητες που πριν απολαμβάνατε ή νιώθετε απελπισία καλό είναι να μιλήσετε με το γιατρό σας. Αν έχετε ιστορικό κατάθλιψης στην οικογένεια ή δυσκολεύεστε να διαχειριστείτε το διαβήτη ζητήστε βοήθεια και υποστήριξη.