Κάνε το Τεστ
άγχος, βελονισμός, θεραπεία του άγχους με βελονισμό, συμπτώματα άγχους, αιτίες άγχους, παραδοσιακή κινεζική ιατρική, παρενέργειες αγχολυτικών φαρμάκων

Θεραπεία του άγχους με βελονισμό

Θεραπεία Άγχους με Βελονισμό

Το στρες είναι μια φυσιολογική αντίδραση σε απειλητικές καταστάσεις. Όταν νιώθετε να απειλείστε, μια χημική αντίδραση συμβαίνει στο σώμα που σας επιτρέπει να αντιδράσετε. Αυτή η απόκριση είναι γνωστή ως μηχανισμός "πάλης ή φυγής". Κατά τη διάρκεια της απόκρισης στο στρες αυξάνεται ο καρδιακός ρυθμός, η αναπνοή γίνεται γρήγορη, οι μύες συσπώνται και η αρτηριακή πίεση αυξάνεται. Είστε έτοιμοι να δράσετε, αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο προστατεύετε τον εαυτό σας.

Το στρες είναι κάτι διαφορετικό για κάθε άνθρωπο. Κάτι που προκαλεί στρες σε ένα άτομο μπορεί να μην προκαλεί καμία ανησυχία σε ένα άλλο. Μερικοί άνθρωποι μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα το στρες από κάποιους άλλους. Και το στρες δεν είναι απαραίτητα κακό. Το φυσιολογικό στρες μας βοηθά να εξελιχθούμε. Το σώμα μας είναι σχεδιασμένο να αποφεύγει το στρες. Αλλά το χρόνιο στρες έχει συνέπειες στην υγεία μας.

Υπολογίζεται ότι οι διαταραχές άγχους επηρεάζουν το 5-7% του γενικού πληθυσμού, και ότι το 29% των ανθρώπων θα αντιμετωπίσει μια διαταραχή άγχους τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του. Οι διαταραχές άγχους επηρεάζουν τους άνδρες και τις γυναίκες, αλλά τα ποσοστά είναι υψηλότερα για τις γυναίκες.

Όλοι μας κάποια στιγμή βιώνουμε στρες. Είναι μια φυσιολογική απόκριση σε απειλητικές καταστάσεις για τη ζωή μας. Όταν το στρες δεν κρατά πολύ συνήθως επανερχόμαστε σε φυσιολογική κατάσταση χωρίς ιδιαίτερες επιπτώσεις στην συνολική μας υγεία. Ωστόσο, όταν το στρες είναι υπερβολικό ή διαρκεί για πολύ, η συναισθηματική και η σωματική μας υγεία επηρεάζονται σημαντικά.

Η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή, σύμφωνα με τη Δυτική ιατρική, είναι μια ψυχολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από υπερβολική ανησυχία για τα γεγονότα της καθημερινότητας χωρίς να υπάρχει προφανής λόγος ανησυχίας. Οι άνθρωποι με συμπτώματα της γενικευμένης αγχώδους διαταραχής έχουν την τάση στην καταστροφολογία και συνεχώς ανησυχούν για θέματα υγείας, για τα οικονομικά, τη δουλειά ή τις σχέσεις. Η ανησυχία δεν είναι ρεαλιστική και η καθημερινότητα αποτελεί μια συνεχή κατάσταση ανησυχίας, φόβου και τρόμου. Τελικά η ανησυχία κατακλύζει τη σκέψη του ατόμου και παρεμβαίνει στη λειτουργικότητά του.

Συμπτώματα άγχους

Το πιο επικίνδυνο πράγμα σχετικά με το στρες είναι ότι μπορεί εύκολα να γίνει οικείο, με αποτέλεσμα να το συνηθίσετε. Να το αντιμετωπίζετε σαν κάτι φυσιολογικό. Αυτό όμως σας επηρεάζει και έχει τεράστιο κόστος στην υγεία σας. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε τα πιο συχνά συμπτώματα του άγχους που μπορεί να περιλαμβάνουν:

Αιτίες άγχους

Οι παράγοντες που προκαλούν στρες είναι πολλοί. Συνήθως όταν σκεφτόμαστε ψυχοπιεστικούς παράγοντες το μυαλό μας πάει σε μια δύσκολη μέρα στη δουλειά ή τα προβλήματα στις σχέσεις. Ωστόσο, οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει στρες. Ακόμη και τα θετικά γεγονότα όπως η αγορά ενός σπιτιού, το ξεκίνημα της φοιτητικής ζωής ή η προαγωγή στη δουλειά.

Φυσικά, το στρες δεν οφείλεται πάντα σε εξωτερικούς παράγοντες αλλά και σε εσωτερικούς όπως όταν σκέφτεστε υπερβολικά για κάτι ή έχετε απαισιόδοξες σκέψεις.

Κάτι που είναι ψυχοπιεστικό για ένα άτομο μπορεί να μην είναι για ένα άλλο. Κάποιοι άνθρωποι δεν τα πάνε καλά όταν μιλούν δημόσια ενώ κάποιοι αγαπούν να έχουν την προσοχή στραμμένη πάνω τους. Κάποιοι κάτω από πίεση δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό ενώ κάποιοι άλλοι παραλύουν.

Εξωτερικοί παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν στρες περιλαμβάνουν:

  • Μεγάλες αλλαγές στη ζωή
  • Η δουλειά ή το σχολείο
  • Οι δυσκολίες στις προσωπικές σχέσεις, χωρισμός, απιστία
  • Τα οικονομικά προβλήματα

Εσωτερικοί παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν στρες περιλαμβάνουν:

  • Η απαισιοδοξία
  • Η αδυναμία αποδοχής της αβεβαιότητας
  • Η έλλειψη ευελιξίας
  • Η αρνητική συζήτηση με τον εαυτό
  • Οι μη ρεαλιστικές προσδοκίες/τελειομανία

Θεραπεία του άγχους με βελονισμό  

Ο βελονισμός είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο για τη θεραπεία του άγχους και της κατάθλιψης. Σύμφωνα με την παραδοσιακή Κινεζική ιατρική το άγχος δεν είναι απλά μια δυσλειτουργία του εγκεφάλου, αλλά μια δυσλειτουργία στα εσωτερικά όργανα.

Ο βελονισμός επιδιώκει την ισορροπία ανάμεσα στο μυαλό, στο σώμα, στα συναισθήματα και στο πνεύμα. Ο στόχος είναι η επίτευξη αρμονίας με τον εαυτό μας, με τους άλλους και τον κόσμο. Αυτή η ανισορροπία μπορεί να πάρει πολλές μορφές και ο βελονιστής αξιολογεί και παρατηρεί τη στάση του σώματος,  το βάδισμα, τη συμπεριφορά, τον τόνο του δέρματος, τα μάτια, τη φωνή, την όσφρηση, τη γλώσσα και τον καρδιακό παλμό και ρωτά για τα συμπτώματα και το ιστορικό.

Η παραδοσιακή Κινεζική ιατρική πιστεύει ότι η υγεία εξαρτάται από το Τσι (την ενέργεια), η οποία όταν έχουμε καλή υγεία κινείται με ισορροπημένο τρόπο μέσα από μια αλυσίδα δεκατεσσάρων κυρίων καναλιών (Jing Luo) που διατρέχουν όλο το σώμα. Το στρες, ο θυμός ή οποιοδήποτε άλλο έντονο συναίσθημα μπλοκάρουν την ροή της ενέργειας στο σώμα. Για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι που είναι πολύ αγχωμένοι παραπονιούνται για πόνους στην πλάτη, στους ώμους και στον αυχένα. Αυτό συμβαίνει επειδή το στρες προκαλεί μυϊκή ένταση σε αυτές τις περιοχές, μπλοκάρει τη ροή της ενέργειας, προκαλεί πόνο και συχνά οδηγεί σε πονοκεφάλους.

Στην παραδοσιακή Κινεζική ιατρική υπάρχουν τα όργανα zang (συμπαγή όργανα) και τα όργανα fu (κοίλα σπλάχνα).  Τα όργανα zang περιλαμβάνουν την καρδιά, το περικάρδιο, το ήπαρ, το σπλήνα, τους πνεύμονες και τους νεφρούς. Τα όργανα fu περιλαμβάνουν την ουροδόχο κύστη, το στομάχι, το λεπτό έντερο, το παχύ έντερο, τη χοληδόχο κύστη και τον τριπλό θερμαστή. Τα όργανα zang και fu έχουν διαφορετικές λειτουργίες. Τα όργανα zang κυρίως παράγουν και ρυθμίζουν τη λειτουργία ζωτικών ουσιών, του τσι, του αίματος και των υγρών του σώματος.

Στην παραδοσιακή Κινεζική ιατρική , κάθε όργανο zang παίζει ρόλο στα συναισθήματα. Τα συναισθήματα και η λειτουργία των οργάνων είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους. Τα όργανα zang μπορεί να εμφανίσουν ανισορροπίες και δυσλειτουργίες λόγω διατροφικών, περιβαλλοντικών και κληρονομικών παραγόντων.

Η ανησυχία, η υπερανάλυση ή η συγκέντρωση σε ένα συγκεκριμένο θέμα, είναι συμπτώματα διαταραχής του σπλήνα. Η έλλειψη ενθουσιασμού και ζωτικότητας, οι ασταμάτητες σκέψεις, η κατάθλιψη, η αϋπνία, η απελπισία είναι συμπτώματα της διαταραχής της καρδιάς. Τα συναισθηματικά συμπτώματα των διαταραχών του ήπατος περιλαμβάνουν το θυμό, τη δυσαρέσκεια, την απογοήτευση, την ευερεθιστότητα, την πικρία και την οργή. Όταν υπάρχει διαταραχή στους πνεύμονες παρατηρείται πένθος, θλίψη και αποσύνδεση. Οι ανισορροπίες στους νεφρούς κάνουν τους ανθρώπους να φοβούνται, να είναι ανασφαλείς , απόμακροι, απομονωμένοι και να μην έχουν θέληση. Η καρδιά είναι ένα όργανο zang που περιέχει το shen ή το πνεύμα, και άρα σε όλες τις περιπτώσεις άγχους το shen είναι διαταραγμένο. Η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή πάντα επηρεάζει το shen, και η αρμονία στο shen είναι η ουσιαστική θεραπεία. Στις περισσότερες περιπτώσεις άγχους παρατηρούνται διαταραχές στο σπλήνα και στην καρδιά. Όταν υπάρχει μία διαταραχή σε ένα ή περισσότερα όργανα zang για οποιοδήποτε λόγο, παρατηρούνται συναισθηματικές διαταραχές.

Η τοποθέτηση βελονών σε συγκεκριμένα βελονιστικά σημεία, που βρίσκονται σε προκαθορισμένα ανατομικά σημεία στα κανάλια, διεγείρει την ενέργεια να ξεκινήσει την επούλωση και βοηθά στην αποκατάσταση της φυσικής ισορροπίας. Τα βελονιστικά σημεία βοηθούν την ενέργεια να ρέει και ανακουφίζουν όχι μόνο από τα συμπτώματα του στρες και του άγχους, αλλά το άγχος και την ανησυχία στη ρίζα τους.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής

Οι θετικές αλλαγές στον τρόπο ζωής και η σωματική άσκηση είναι πολύ σημαντικές για την αντιμετώπιση του άγχους. Δραστηριότητες όπως το τάι τσι και η γιόγκα είναι εξαιρετικές μορφές άσκησης που μπορούν να βελτιώσουν την ικανότητα μας να ελέγχουμε το στρες και την κατάθλιψη. Η διατροφή παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη θεραπεία του άγχους. Οι επεξεργασμένες τροφές και η ζάχαρη μπορεί να προκαλέσουν διακυμάνσεις στα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και στα επίπεδα της ινσουλίνης, τα οποία επηρεάζουν σημαντικά την διάθεση και την ψυχική υγεία. Μειώνουν επίσης τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β που επηρεάζουν σημαντικά το νευρικό μας σύστημα.

Η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης μπορεί να είναι τοξική για το ήπαρ, προκαλώντας θυμό και ανησυχία.  Ως διεγερτικό, η καφεΐνη μπορεί να οδηγήσει σε εξουθένωση των επινεφριδίων και κατάθλιψη. Η αντικατάσταση των τροφών με επεξεργασμένη ζάχαρη και καφεΐνη  με τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη μπορούν να μειώσουν το άγχος. Αυτές οι αλλαγές σε συνδυασμό με το βελονισμό είναι θεμελιώδεις για την αντιμετώπιση του άγχους. Οι πρακτικές  παραδοσιακής Κινεζικής ιατρικής για το άγχος και την κατάθλιψη είναι μοναδικές για κάθε ασθενή, καθώς κάθε άτομο έχει μια μοναδική  σύσταση και ανισορροπίες. Οι θεραπείες προσαρμόζονται στα συμπτώματα και στις ανάγκες του ασθενή.

Παραδοσιακή Κινεζική ιατρική και Δυτική ιατρική

Στη Δυτική ιατρική η θεραπεία του άγχους περιλαμβάνει κυρίως την φαρμακευτική αγωγή. Σε αντίθεση με το βελονισμό τα περισσότερα φάρμακα έχουν ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Οι βενζοδιαζεπίνες όπως η αλπραζολάμη (Xanax), η διαζεπάμη (Stedon) και η λοραζεπάμη (Lexotanil) ανήκουν στην κύρια ομάδα φαρμάκων για την μείωση του άγχους και προκαλούν εξάρτηση. Λειτουργούν γρήγορα, αλλά μπορούν εύκολα να γίνουν συνήθεια και για αυτό χορηγούνται για βραχεία χρήση. Μπορεί να προκαλέσουν υπνηλία, δυσκοιλιότητα ή ναυτία.

Η βουσπιρόνη (Bespar) είναι ένα αγχολυτικό φάρμακο που δεν προκαλεί υπνηλία ή εξάρτηση. Ωστόσο, πρέπει να το λαμβάνετε για 2 εβδομάδες πριν νιώσετε τη δράση του. Παρενέργειες περιλαμβάνουν την αϋπνία, τη νευρικότητα, τη ζαλάδα, τις στομαχικές διαταραχές, τη ναυτία, τη διάρροια και τους πονοκεφάλους.

Τα αντικαταθλιπτικά όπως η εσκιταλοπράμη (Cipralex), η φλουοξετίνη (Ladose), η παροξετίνη (Seroxat) και η βενλαφαξίνη (Effexor) είναι φάρμακα που δρουν στους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στο άγχος.

Σύμφωνα με τη Δυτική ιατρική, ο βελονισμός βοηθά στην ανακούφιση του άγχους απελευθερώνοντας φυσικές παυσίπονες χημικές ενώσεις στον εγκέφαλο, που ονομάζονται ενδορφίνες. Επιπλέον, ο βελονισμός βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στο σώμα, με αποτέλεσμα να οξυγονώνται οι ιστοί και να απομακρύνονται τα τοξικά απόβλητα. Η ηρεμιστική δράση του βελονισμού μειώνει τον ρυθμό της καρδιάς, μειώνει την αρτηριακή πίεση και χαλαρώνει τους μύες.

Ο βελονισμός είναι πολύ αποτελεσματικός στη θεραπεία του άγχους. Είναι απολύτως ασφαλής και δεν έχει παρενέργειες. Τα αποτελέσματα του είναι άμεσα. Μετά από τη συνεδρία βελονισμού νιώθετε άμεση ανακούφιση και το άγχος υποχωρεί. Συγκριτικά με άλλες θεραπείες ο βελονισμός δρα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για τους ανθρώπους με σοβαρό άγχος, υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα. Αντιμετωπίζονται οι ρίζες της κατάθλιψης και ανακουφίζονται τα συμπτώματα. Δεν αλληλεπιδρά με άλλα φάρμακα ή θεραπείες. Είναι κατάλληλος για όλες τις ηλικίες και μπορεί να εφαρμοστεί στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Θεραπεία Άγχους με Βελονισμό

Ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ είναι εξατομικευμένος για κάθε ασθενή. Αυτό σημαίνει ότι ο βελονιστής δίνει ιδιαίτερη σημασία στο πως το άγχος επηρεάζει ειδικά το κάθε άτομο. Τα συμπτώματα είναι διαφορετικά για κάθε άτομο και η θεραπεία εξατομικεύεται, δηλαδή επιλέγονται βελονιστικά σημεία ανάλογα με τα συμπτώματα του κάθε ανθρώπου.