Κάνε το Τεστ
bespar βεσπαρ, σχολια, γνωμες, κριτικες, παρενεργειες

BESPAR για την αντιμετώπιση του άγχους – Παρενέργειες

Bespar και θεραπεία άγχους - Παρενέργειες

Το BESPAR ("βεσπάρ") χρησιμοποιείται ως φαρμακευτική αγωγή για τις διαταραχές άγχους και για την βραχυπρόθεσμη ανακούφιση από το άγχος. Το Bespar δεν μοιάζει χημικά ή φαρμακολογικά με άλλα αγχολυτικά φάρμακα όπως οι βενζοδιαζεπίνες (πχ Xanax) ή άλλα ηρεμιστικά. Η αποτελεσματικότητα του Bespar (βουσπιρόνη, buspirone) για τη θεραπεία της διαταραχής γενικευμένου άγχους είναι αποδεδειγμένη, καθώς το φάρμακο κυκλοφορεί από το 1986.

Το Bespar επίσης χρησιμοποιείται μπορεί να χορηγηθεί παράλληλα με αντικαταθλιπτικά φάρμακα για την θεραπεία της κατάθλιψης (η βουσπιρόνη δεν είναι αντικαταθλιπτικό).

Λήψη Bespar

Η συνήθης δοσολογία για το Bespar είναι τα χάπια να λαμβάνονται δύο με τρεις φορές την ημέρα. Κυκλοφορεί σε χάπια των Bespar 10mg. Τα δισκία του Bespar μπορεί να ληφθούν με φαγητό ή χωρίς. Η συνιστώμενη δόση έναρξης του Bespar είναι 5 mg. Η δόση μπορεί να αυξηθεί σταδιακά, με τη μέγιστη δόση να μην υπερβαίνει τα 60mg.

Το Bespar δρα αργά, έτσι θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες για να νιώσετε τη δράση του.

Ο ψυχίατρός σας θα αξιολογήσει την κατάσταση και πως ανταποκρίνεστε στη φαρμακευτική αγωγή για να καθορίσει τη βέλτιστη διάρκεια που πρέπει να πάρετε το Bespar. Τυπικά, η φαρμακευτική αγωγή διαρκεί από μερικούς μήνες μέχρι ένα χρόνο. Όταν ο γιατρός σας αποφασίσει ότι πρέπει να σταματήσετε να παίρνετε το Bespar, θα μειώσετε σταδιακά τη δόση, για να αποφύγετε πιθανές παρενέργειες.

Μορφή mg και ποσότητα Bespar Τιμή
Χάπια F.C.TAB BESPAR 10MG BTx20 7,00 ευρώ

Τρόπος δράσης του Bespar

Η βουσπιρόνη είναι το πρώτο μιας ομάδας αγχολυτικών φαρμάκων της αζαπιρόνης, που περιλαμβάνει και άλλα αγχολυτικά και αντιψυχωσικά φάρμακα. Το Bespar δρα στους νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλο, όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη. Πιο συγκεκριμένα, είναι αγωνιστής του υποδοχέα της σεροτονίνης, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι αυξάνει τη δράση της σεροτονίνης στους υποδοχείς του εγκεφάλου, πράγμα το οποίο βοηθά στην ανακούφιση από το στρες.

Το Bespar μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν άλλες φαρμακευτικές αγωγές δεν είναι αποτελεσματικές ή έχουν πολλές παρενέργειες. Πιο συχνά όμως χορηγείται μακροχρόνια για τη διαταραχή γενικευμένου άγχους.

Πληροφορίες συνοπτικά: Bespar

Φάρμακο: BESPAR
Δραστική Ουσία: ΒΟΥΣΠΙΡΟΝΗ / Buspirone
Συνήθης δόση: 10 mg/ημέρα, 2-3 φορές/ημέρα
Έναρξη δράσης: 20-30 ημέρες (3-4 εβδομάδες)
Κατηγορία: Αγχολυτικά
Χρήση σε: Άγχος, Αγχώδεις διαταραχές
Άλλες ενδείξεις: συμπληρωματικά σε Κατάθλιψη, Αγχώδης Κατάθλιψη
Γενόσημα φάρμακα: Lanamont, Buspirone, Loxapin, κα

Ποιοι δεν πρέπει να παίρνουν Bespar;

Το Bespar δεν πρέπει να λαμβάνεται από τους ανθρώπους με υπερευαισθησία στο φάρμακο. Η υπερευαισθησία στο φάρμακο αναφέρεται στις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος στο φάρμακο, με ήπια ως σοβαρά συμπτώματα. Σε περιπτώσεις υπερευαισθησίας , η λήψη του φαρμάκου πρέπει να διακοπεί άμεσα.

Το Bespar  πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή από άτομα με ηπατική ανεπάρκεια ή άλλες προϋπάρχουσες καταστάσεις όπως ο διαβήτης. Επειδή η απομάκρυνση της βουσπιρόνης γίνεται από ένζυμα του ήπατος, ίσως να υπάρχει αυξημένη συγκέντρωση της βουσπιρόνης αν το ήπαρ δεν λειτουργεί φυσιολογικά. Επιπλέον η βουσπιρόνη μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα , και αυτό είναι σοβαρό πρόβλημα για τους ανθρώπους με διαβήτη.

Το Bespar δεν συστήνεται σε θηλάζουσες μητέρες επειδή υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι μπορεί να εκκρίνεται στο μητρικό γάλα. Η ασφάλειά του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν έχει μελετηθεί επαρκώς.

Αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα

Το Bespar μπορεί πιθανώς να αλληλεπιδράσει με πολλά και διαφορετικά φάρμακα. Η χρήση της βουσπιρόνης μαζί με τους αναστολείς της οξειδάσης της μονοαμίνης (MAOIs) μπορεί να προκαλέσει αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Ο συνδυασμός της βουσπιρόνης με το αντιπηκτικό φάρμακο βαρφαρίνη (Warfarin, Coumadin) μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για αιμορραγία. Επιπλέον, τα φάρμακα που δρουν σε ένζυμα του ήπατος, όπως το αντιβιοτικό Erythrocin (ερυθρομυκίνη), ίσως να αυξάνουν ή να μειώνουν τη συγκέντρωση της βουσπιρόνης στο αίμα, πράγμα το οποίο προκαλεί περισσότερες παρενέργειες ή οδηγεί στην αναποτελεσματικότητα του φαρμάκου. Για αυτούς τους λόγους, είναι πολύ σημαντικό ο ψυχίατρός σας να είναι ενήμερος για όλα τα φάρμακα που λαμβάνετε πριν σας συστήσει το Bespar.

Επιπλέον, είναι καλύτερο να αποφεύγετε το αλκοόλ όταν λαμβάνετε το Bespar. Ο συνδυασμός του Bespar με το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει αυξημένη υπνηλία και ζάλη. Οι πιο σοβαρές επιπλοκές αυτού του συνδυασμού περιλαμβάνουν προβλήματα με τον έλεγχο των μυών, τη μνήμη και την αναπνοή.

Αναλυτικές πληροφορίες Besparspc σπψ φυλλο οδηγιων παρενεργειες ενδειξεις, bespar, βεσπαρ

Μπορείτε να δείτε και να κατεβάσετε το επίσημο φύλλο οδηγιών του Bespar για το κοινό, και το SPC του Bespar όπου περιγράφονται αναλυτικά όλες οι πιθανές παρενέργειες, προφυλάξεις και αντενδείξεις.

Παρενέργειες Bespar

Ένα μεγάλο εύρος παρενεργειών μπορεί να παρατηρηθούν όταν κάποιος λαμβάνει το Bespar, περιλαμβανομένης της ζαλάδας, της ναυτίας, του πονοκεφάλου, της νευρικότητας και της ζάλης.

Άλλες πιο σπάνιες παρενέργειες περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Υπνηλία, κόπωση
  • Εμετό, στομαχικές διαταραχές, στομαχικό άλγος
  • Δυσκοιλιότητα, διάρροια
  • Ξηροστομία
  • Δυσκολία στον ύπνο
  • Αδυναμία, μούδιασμα

Οι πιο συχνές παρενέργειες παρατηρούνται στο 10% των περιπτώσεων, ενώ οι πιο σπάνιες μόνο στο 2% των ανθρώπων που λαμβάνουν το συγκεκριμένο φάρμακο. Οι παρενέργειες είναι πιο συχνές όταν τα χάπια λαμβάνονται για πρώτη φορά και συνήθως υποχωρούν μετά από μερικές εβδομάδες.

Άλλοι κίνδυνοι

Αν και το Bespar έχει μικρότερη ηρεμιστική δράση από ότι άλλα αγχολυτικά φάρμακα, χρειάζεται προσοχή αν οδηγείτε, χειρίζεστε μηχανήματα ή κάνετε επικίνδυνες δραστηριότητες. Υπάρχει χαμηλός κίνδυνος σωματικής ή ψυχολογικής εξάρτησης από το Bespar συγκριτικά με τα άλλα αγχολυτικά φάρμακα, και ο κίνδυνος της υπερδοσολογίας είναι μικρός.

Bespar και διαταραχή κοινωνικού άγχους

Σε μια μελέτη παρατηρήθηκε βελτίωση μετά από τη χρήση της βουσπιρόνης για 12 εβδομάδες σε ασθενείς με κοινωνική φοβία σύμφωνα με τα κριτήρια DSM. Όμως σε μια άλλη ελεγχόμενη μελέτη με εικονικό φάρμακο σε ασθενείς με διαταραχή κοινωνικού άγχους δεν υπήρξε καμιά βελτίωση συγκριτικά με το εικονικό φάρμακο. Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η βουσπιρόνη δεν είναι βοηθητική από μόνη της στη θεραπεία της διαταραχής κοινωνικού άγχους που δεν συνοδεύεται και από άλλες διαταραχές. Ωστόσο, αν δεν ανταποκρίνεστε σε άλλα φάρμακα όπως οι επιλεκτικοί αναστολείς της επαναπρόσληψης της σεροτονίνης (αντικαταθλιπτικά SSRI), η βουσπιρόνη μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για να ενισχύσετε τη θεραπευτική σας αγωγή.

Εναλλακτικές φαρμακευτικές επιλογές για το Bespar

Αν το Bespar δεν ανακουφίζει το άγχος σας ή δεν μπορείτε να το πάρετε λόγω άλλων ιατρικών προβλημάτων ή αλληλεπίδρασης με άλλα φάρμακα, ο ψυχίατρός σας θα βρει την καλύτερη εναλλακτική φαρμακευτική αγωγή ή θα σχεδιάσει τη θεραπεία για την κατάσταση σας. Οι εναλλακτικές ίσως να περιλαμβάνουν:

Αν σας έχει προταθεί το Bespar (ή κάποιο γενόσημο της βουσπιρόνης, όπως το Lanamont) για τη θεραπεία του άγχους, σιγουρευτείτε ότι ακολουθείτε τις οδηγίες του γιατρού σας και αναφέρετε άλλα ιατρικά προβλήματα αν υπάρχουν. Αν δείτε ότι η φαρμακευτική αγωγή δεν κάνει τη διαφορά στα συμπτώματά σας μετά από μερικές εβδομάδες, ίσως να αξίζει τον κόπο να ρωτήσετε τον γιατρό σας αν υπάρχει κάποια άλλη φαρμακευτική επιλογή που θα ήταν καλύτερη για εσάς.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω το Bespar;

To Bespar πρέπει πάντα να λαμβάνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας. Δεν πρέπει να ξεκινάτε το Bespar μόνοι σας χωρίς ιατρική παρακολούθηση, επειδή διαβάσατε σχόλια, κριτικές ή προσωπικές γνώμες για το Bespar σε κάποιο φόρουμ.

Είναι το BESPAR το ΣΩΣΤΟ φάρμακο για εσάς;
ΗΡΕΜΙΣΤΙΚΑ

Είναι το BESPAR το ΣΩΣΤΟ φάρμακο για εσάς;

Γενόσημα φάρμακα: Lanamont, Buspirone, Buspar, Loxapin, Bergamol, Stressigal, Epsilat
Συχνά ορθογραφικά λάθη: vespar, βεσπαρ, μπεσπαρ, λαναμοντ, λοξαπιν

Άλλες θεραπείες για την αντιμετώπιση του άγχους

Ψυχοθεραπεία : με την ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ μπορεί κανείς να μάθει να διαχειρίζεται το άγχος και επεξεργαστεί σε βάθος τα αίτια του άγχους, ώστε να τα αντιμετωπίσει ριζικά και μόνιμα.

EMDR: Το EMDR είναι μια ειδική τεχνική που επιτρέπει τη γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπιση ψυχικών τραυμάτων (όπως πένθος, χωρισμοί, ατυχήματα, κα) που μπορεί να συνδράμουν ή να αποτελούν τη βάση του άγχους.

Ομοιοπαθητική και Βελονισμός: η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ σε πολλές περιπτώσεις μπορούν να δώσουν τη λύση, μόνιμα. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δεν έχουν παρενέργειες, μπορούν να συνδυαστούν με τη φαρμακευτική αγωγή (όπως το Bespar) όπου αυτό είναι αναγκαίο, και μπορούν να προσφέρουν πολλά στη θεραπεία του άγχους.