Κάνε το Τεστ
άγχος, ψυχοθεραπεία, ψυχοθεραπεία για το άγχος

Ψυχοθεραπεία για το άγχος

Ψυχοθεραπεία για το Άγχος

Πώς βοηθά η ψυχοθεραπεία στο άγχος;

Ο στόχος της ψυχοθεραπείας είναι να σας βοηθήσει να βελτιώσετε τη ζωή σας. Εξερευνά όχι μόνο τις αφορμές, αλλά και τις πραγματικές αιτίες που σας προκαλούν άγχος, τι είναι αυτό που εντείνει το άγχος σας και πως μπορείτε να διαχειριστείτε και να εξαλείψετε τα συμπτώματα που παρεμβαίνουν στη ζωή σας. Πολύ συχνά οι αιτίες του άγχους είναι στο "χτες" (δηλαδή σε εμπειρίες της παιδικής ηλικίας) που κουβαλάμε, και όχι στο πιο ενήλικο "σήμερα". Για αυτό και οι άνθρωποι ενώ λογικά καταλαβαίνουν ότι δεν θα έπρεπε να αγχώνονται, δεν μπορούν να ελέγξουν το συναίσθημα (από το "χτες").

Οι διαταραχές άγχους μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα αν παραμείνουν χωρίς θεραπεία. Για παράδειγμα, μερικοί άνθρωποι που βιώνουν επαναλαμβανόμενες κρίσεις πανικού αποφεύγουν με κάθε κόστος να μπαίνουν σε καταστάσεις που φοβούνται ότι θα τους προκαλέσουν μια ακόμη κρίση πανικού. Αυτή η αποφευκτική συμπεριφορά ίσως να δημιουργήσει προβλήματα στο χώρο  εργασίας, στις οικογενειακές υποχρεώσεις ή σε άλλες βασικές δραστηριότητες της καθημερινότητας.

Πολλοί άνθρωποι που αντιμετωπίζουν ανεπίλυτες διαταραχές άγχους είναι επιρρεπείς σε άλλες ψυχολογικές διαταραχές, όπως η κατάθλιψη και στην κατάχρηση αλκοόλ και άλλων ουσιών. Ίσως να νιώθετε πίεση στις σχέσεις σας με τα μέλη της οικογένειας, τους φίλους σας και του συνεργάτες σας ή να έχετε μειωμένη απόδοση στη δουλειά.

Ο στόχος της ψυχοθεραπείας είναι να σας βοηθήσει να αλλάξετε τον προβληματικό τρόπο σκέψης σε πιο υγιή, να επεξεργαστείτε τα συναισθήματά σας, και να επουλώσει παλιότερα τραύματα (της παιδικής ηλικίας ή της ενήλικης ζωής). Στην ψυχοθεραπεία εξερευνούμε όχι μόνο τι σας πιέζει, τι σας αγχώνει, αλλά και το "γιατί", και σκοπός είναι ταυτόχρονα να δυναμώσετε ψυχικά, αλλά και να μάθετε νέους τρόπους διαχείρισης των ψυχοπιεστικών καταστάσεων.

Θεραπευτικές επιλογές για το άγχος

Δεν υπάρχει κάποιο θεραπευτικό πλάνο που να λειτουργεί το ίδιο για όλους, μια "λύση κονσέρβα" για όλους. Η θεραπεία είναι εξατομικευμένη και προσαρμόζεται στις ανάγκες του κάθε ατόμου και στον τύπο της διαταραχής ή τις διαταραχές που αντιμετωπίζει ο κάθε άνθρωπος. Στο ιατρείο μας χρησιμοποιούμε ένα συνδυασμό θεραπευτικών προσεγγίσεων, βελτιστοποιώντας το θεραπευτικό πλάνο με τη χρήση ολιστικών θεραπευτικών τεχνικών, προσαρμοσμένο στη μοναδικότητα της προσωπικότητας του θεραπευομένου.

Ο θεραπευτικός στόχος είναι να αντιμετωπίσουμε όχι μόνο τα συμπτώματα, αλλά και τις βαθύτερες αιτίες για την διαταραχή άγχους που εμφανίζετε, είτε πρόκειται για διαταραχή γενικευμένου άγχους, διαταραχή κοινωνικού άγχους (γνωστή ως κοινωνική φοβία), ειδικές φοβίες, διαταραχή πανικού με ή χωρίς αγοραφοβία, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, διαταραχή μετατραυματικού στρες, κατάθλιψη και υποχονδρίαση (άγχος για την υγεία, αρρωστοφοβία) ή άλλες εμμονές.

Για αυτό τον σκοπό χρησιμοποιούμε διάφορες θεραπευτικές μεθόδους, ώστε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να μετατρέψουν τις αρνητικές σκέψεις και τις πεποιθήσεις τους, σε πιο λογικές και λιγότερο καταστροφικές και να επεξεργαστούν τα συναισθήματά τους. Με την ψυχοθεραπεία θα ξανακερδίσετε τον έλεγχο των συναισθημάτων και των σκέψεων σας και τελικά τον έλεγχο της ζωής σας. Οι μελέτες δείχνουν ότι η ψυχοθεραπεία για τη ρύθμιση των συναισθημάτων είναι πολύ αποτελεσματική.

άγχος, ψυχοθεραπεία

Ψυχοθεραπεία για το άγχος

Συχνά οι γιατροί δίνουν άμεσα φαρμακευτική αγωγή στους ασθενείς τους καθώς είναι ο πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος για τη θεραπεία των διαταραχών άγχους. Παρόλο αυτά, έχουν παρενέργειες και συνέπειες. Τα άτομα μπορούν να εμφανίσουν εξάρτηση από τα αγχολυτικά και τα ηρεμιστικά, όπως οι βενζοδιαζεπίνες. Από την άλλη, η ψυχοθεραπεία είναι μια πολύ αποτελεσματική θεραπεία με μακροπρόθεσμα οφέλη, που μπορεί να συνδυαστεί με την φαρμακευτική αγωγή όπου αυτό είναι απαραίτητο.

Ένα σημαντικό κομμάτι της οποιασδήποτε παρέμβασης σε έναν ασθενή με διαταραχή άγχους είναι η ψυχοεκπαίδευση. Όταν κάποιος ξεκινά θεραπεία για κάποια διαταραχή άγχους, έχει ήδη ενημερωθεί ότι η ψυχοθεραπεία είναι η πιο αποτελεσματική επιλογή. Αυτό συμβαίνει επειδή η ψυχοθεραπεία για το άγχος σε αντίθεση με την φαρμακευτική αγωγή θεραπεύει το ουσιαστικό πρόβλημα, και όχι μόνο τα συμπτώματα.

Η ψυχοθεραπεία θα σας βοηθήσει να ανακαλύψετε τις υποκείμενες αιτίες της ανησυχίας σας και των φόβων σας, θα σας μάθει να χαλαρώνετε, να βλέπετε τις καταστάσεις από μια νέα, λιγότερο καταστροφική οπτική και να αναπτύξετε καλύτερες στρατηγικές διαχείρισης και δεξιότητες επίλυσης των προβλημάτων. Η ψυχοθεραπεία σας δίνει τα εργαλεία να ξεπεράσετε το άγχος σας και σας μαθαίνει πώς να τα χρησιμοποιείτε.

Η διάρκεια της ψυχοθεραπείας εξαρτάται από τον τύπο και την σοβαρότητα της διαταραχής άγχους.

Επεξεργασία σκέψεων και συναισθημάτων

Η ψυχοθεραπεία εξετάζει τον αρνητικό τρόπο σκέψης, τις αρνητικές πεποιθήσεις και τις στρεβλώσεις στον τρόπο που βλέπετε τον κόσμο και τον εαυτό σας. Επίσης εξετάζει τις συμπεριφορές και το πως αντιδράτε σε καταστάσεις που σας αγχώνουν. Στην πραγματικότητα, οι σκέψεις για τα όσα μας συμβαίνουν είναι αυτές που επηρεάζουν τα συναισθήματά μας, και όχι τα εξωτερικά γεγονότα.

Δεν υπάρχει μια "γρήγορη" λύση για το άγχος. Για να ξεπεράσετε τη διαταραχή άγχους χρειάζεται χρόνος και δέσμευση. Στην ψυχοθεραπεία θα αντιμετωπίσετε τους φόβους σας και δεν θα τους αποφεύγετε. Τυπικά, τα συναισθήματα εξυπηρετούν μια πολύ σημαντική λειτουργία και είναι ζωτικά αλλά αν ενεργοποιούνται χωρίς αιτία μπορεί να γίνουν προβληματικά και καταπιεστικά.

Τα έντονα συναισθήματα ίσως να παρεμβαίνουν στα κίνητρα, στις αποφάσεις, στην κοινωνική ζωή σας, στην ικανοποίηση και στα επίπεδα άνεσης σε μη απειλητικές καταστάσεις. Η απορύθμιση των συναισθημάτων προκαλεί παρορμητικές συμπεριφορές προάγει την απόδραση, την αποφυγή και την αδράνεια. Η κατανόηση και η αναδόμηση των μοτίβων σκέψης, και τα διαθέσιμα εργαλεία θα σας βοηθήσουν να ρυθμίσετε τα συναισθήματά σας και θα σας επιτρέψουν να καθοδηγήσετε τη ζωή σας σε διαφορετικά μονοπάτια.

Ψυχοθεραπεία για την επεξεργασία των συναισθημάτων

Τα άτομα με διαταραχές άγχους, όπως η διαταραχή πανικού, συχνά ταλαιπωρούνται από την ανησυχία, το μηρυκασμό των σκέψεων, την αυτοκριτική, την τελειομανία και την ντροπή λόγω της αδυναμίας τους να διαχειριστούν τα αρνητικά τους συναισθήματα. Με τον καιρό δεν μπορούν να δουν ξεκάθαρα μια κατάσταση και ανταποκρίνονται ενστικτωδώς. Ο φόβος και ο πανικός καλύπτει άλλα συναισθήματα.

Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσετε το ρόλο των σκέψεων και της ρύθμισης των συναισθημάτων στην προέλευση και στη συντήρηση του άγχους σας. Ο στόχος της θεραπείας είναι να ρυθμίσετε και να τροποποιήσετε την ποιότητα, την ένταση και τη διάρκεια μιας συναισθηματικής απόκρισης. Ίσως να νιώθετε ότι τα συναισθήματά σας αλλάζουν γρήγορα, εύκολα και έχουν μεγάλη ένταση. Ίσως να είναι δύσκολο και πολύπλοκο για εσάς να  αναγνωρίσετε και να κατανοήσετε μια συναισθηματική σας αντίδραση.

Αποτελεσματικότερη θεραπεία

Με τον συνδυασμό διαφόρων θεραπευτικών τεχνικών μπορούμε να επιτύχουμε την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη θεραπεία των διαταραχών άγχους.

Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ, ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ και το EMDR (για τα ψυχικά τραύματα) μπορούν να σας βοηθήσουν να ελέγξετε τα επίπεδα του στρες και του άγχους στη ζωή σας.