Κάνε το Τεστ
Ladose, Λαντοζ, Λαδοσε, Ladoze, Γνώμες, Εμπειρίες, Παρενέργειες, Flouoxetine, Φλουοξετίνη, Ύπνος, Βαρος, Μακροχρόνια χρήση, Ladose και καρκίνος

LADOSE – Αντικαταθλιπτικό, που χρησιμοποιείται; Παρενέργειες

LADOSE - πληροφορίες, δράση και παρενέργειες

Το LADOSE ("λαντόζ") είναι ένα αντικαταθλιπτικό φάρμακο. Συγκεκριμένα ανήκει στην κατηγορία των SSRI αντικαταθλιπτικών (επιλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης της σεροτονίνης) που είναι ασφαλή και αποτελεσματικά αντικαταθλιπτικά, με συγκριτικά λίγες παρενέργειες. Η τυπική χρήση για το Ladose (φλουοξετίνη, fluoxetine) είναι για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Το Ladose αποτελεί ίσως την πρώτη επιλογή φαρμάκου σε περιπτώσεις άτυπης κατάθλιψης (πχ με υπερφαγία, υπερυπνία, χαμηλή ενέργεια, αντιδραστικότητα συναισθήματος). Το Ladose έγινε γνωστό τη δεκαετία του '90 ως "το χάπι της ευτυχίας" (Prozac).

ladose λαντοζ, χαπι, χαρας ευτυχιας παρενεργειες, ladoze

Εκτός της κατάθλιψης, το LADOSE χρησιμοποιείται και σε άλλες περιπτώσεις, όπως στην ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (δηλαδή για την αντιμετώπιση των ιδεοληψιών και των καταναγκασμών) και σε αγχώδεις διαταραχές (διαταραχή πανικού, κρίσεις πανικού, φοβίες, μετατραυματικό στρες, κοινωνική φοβία, αντιμετώπιση βουλιμίας, προεμμηνορυσιακό σύνδρομο PMDD κα).

Πως λειτουργεί το Ladose;

Το Ladose ενισχύει τη σεροτονίνη, ένα νευροδιαβιβαστή του εγκεφάλου.

Λήψη Ladose

Κυκλοφορεί σε κάψουλες και διασπειρόμενα χάπια των Ladose 20mg. Η συνήθης δοσολογία είναι 20 mg φλουοξετίνης την ημέρα (συνήθως το πρωϊ), με ή χωρίς φαγητό. Η δόση του Ladose μπορεί να αυξηθεί σταδιακά, πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του ψυχιάτρου σας. Το Ladose χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή.

Μορφή mg και ποσότητα LADOSE Τιμή
Διασπειρόμενα δισκία DISP.TAB LADOSE 20MG BTx28 10,93 ευρώ
Κάψουλες CAPS LADOSE 20MG ΒΤx12 5,23 ευρώ
Κάψουλες CAPS LADOSE 20MG ΒΤx28 10,74 ευρώ

Αποτελεσματικότητα Ladose

Η φλουοξετίνη δεν θα αλλοιώσει την προσωπικότητά σας, ούτε θα σας κάνει άμεσα χαρούμενους και ευτυχισμένους. Αν πάσχετε από κατάθλιψη, θα σας βοηθήσει αποτελεσματικά στο να ξαναβρείτε τον εαυτό σας. Χρειάζεται όμως χρόνο για να δράσει και να αποκαταστήσει την ισορροπία των νευροδιαβιβαστών (όπως της σεροτονίνης) στον εγκέφαλο, που συνοδεύει την κατάθλιψη ή άλλες διαταραχές.

Τα αποτελέσματα της δράσης του Ladose επέρχονται συνήθως σε 3-4 εβδομάδες, έτσι θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες για να νιώσετε τη δράση του. Για αυτό θα πρέπει να παίρνετε καθημερινά σταθερά Ladose, παρόλο που δεν θα δείτε κάποια ιδιαίτερη διαφορά στην αρχή. Συχνά χρειάζεται να συνεχίσει κανείς την αγωγή με Ladose για μήνες ή μακροχρόνια, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του ψυχίατρού σας.

Όταν χρησιμοποιείται σωστά, το Ladose μπορεί αποτελεσματικά να ανακουφίσει από τα συμπτώματα της κατάθλιψης, της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής και του άγχους, όπως δείχνουν οι μελέτες. To Ladose είναι ένα αντικαταθλιπτικό φάρμακο που είναι εγκεκριμένο για χρήση σε παιδιά και εφήβους (8-18 ετών) για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής (OCD).

Πληροφορίες συνοπτικά: Ladose

Φάρμακο: LADOSE
Δραστική ουσία: ΦΛΟΥΟΞΕΤΙΝΗ / Fluoxetine
Συνήθης δόση: 20-40 mg/ημέρα
Μέγιστη δόση: 80 mg/ημέρα
Κατηγορία: SSRI αντικαταθλιπτικό
Χρόνος δράσης: έναρξη δράσης σε 3-4 εβδομάδες
Χρήση σε: Κατάθλιψη Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD) Βουλιμία Αγχώδεις διαταραχές Κρίσεις Πανικού Κοινωνική φοβία Μετατραυματικό στρες PTSD Προεμμηνορυσιακό σύνδρομο PMDD
Γενόσημα φάρμακα: Fluoxetine, Fokeston, κα

ladose, το χαπι της χαρας ευτυχιας, ladose παρενεργειες, λαντοζ, λαδοσε, αντικαταθλιπτικο prozac προζακ, εμπειριες, κριτικες

Το χάπι της ευτυχίας

Η φλουοξετίνη ήταν το πρώτο αντικαταθλιπτικό SSRI που κυκλοφόρησε ευρέως (το 1987), ως Prozac στην Αμερική και Ladose στην Ευρώπη. Έγινε γνωστό ως "το χάπι της χαράς" γιατί συνδύαζε την αποτελεσματικότητα έναντι της κατάθλιψης, χωρίς τις σοβαρές παρενέργειες των παλαιότερων αντικαταθλιπτικών. Είναι από τα πιο γνωστά αντικαταθλιπτικά, και χρησιμοποιείται από πολλές γενιές ανθρώπων.

Φύλλο οδηγιών χρήσης Ladosespc σπψ φυλλο οδηγιων παρενεργειες ενδειξεις, ladose, λαντοζ

Μπορείτε να δείτε και να κατεβάσετε το επίσημο φύλλο οδηγιών του Ladose για το κοινό, και το SPC του Ladose όπου περιγράφονται αναλυτικά όλες οι πιθανές παρενέργειες, προφυλάξεις και αντενδείξεις. Μπορείτε επίσης να διαβάσετε σκαναρισμένο το φύλλο οδηγιών του Ladose. Το Ladose ανήκει στα SSRI αντικαταθλιπτικά, των οποίων γενικά η μακροχρόνια χρήση είναι ασφαλής και καλώς ανεκτή.

Παρενέργειες Ladose

Εάν νιώσετε ότι δεν βελτιώνεστε ή ότι χειροτερεύετε σε οποιοδήποτε άλλο σημείο της θεραπείας με το Ladose (ιδίως τις πρώτες εβδομάδες ή αν διακόψετε το φάρμακο), θα πρέπει να ενημερώσετε τον ψυχίατρό σας.

Τα φάρμακα μπορεί να έχουν διαφορετικές ανεπιθύμητες ενέργειες σε κάθε θεραπευόμενο. Συχνές παρενέργειες του Ladose είναι: κεφαλαλγίες, αϋπνία, ξηροστομία, σεξουαλικές διαταραχές (μειωμένη επιθυμία, και ειδικότερα για άντρες: καθυστερημένη εκσπερμάτωση, διαταραχές στύσης, και για γυναίκες: διαταραχές οργασμού), ζάλη, διαταραχές στην όρεξη, γαστρεντερικές διαταραχές (μειωμένη όρεξη, ναυτία, δυσκοιλιότητα, διάρροια), εφίδρωση, ανησυχία. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος ασθενής θα βιώσει απαραιτήτως κάποια συμπτώματα από αυτά ή κάποια άλλα. Το Ladose δεν δημιουργεί εξάρτηση, ωστόσο μπορεί να έχετε κάποια συμπτώματα απόσυρσης σε περίπτωση απότομης διακοπής του (όπως ίλιγγο, αϋπνία, άγχος) για αυτό το φάρμακο θα πρέπει να μειωθεί σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας.

Πολλές από τις παρενέργειες του Ladose είναι δοσοεξαρτόμενες (αυξάνονται όσο αυξάνεται η δόση) και επίσης μπορεί να μειωθούν με το χρόνο, δηλαδή καθώς συνεχίζεται σταθερά η λήψη του φαρμάκου (για παράδειγμα, οι γαστρεντερικές διαταραχές/ναυτία μειώνονται σε διάστημα 2-4 εβδομάδων). Το Ladose είναι γενικά ένα ασφαλές αντικαταθλιπτικό για μακροχρόνια λήψη.

Το Ladose σε ένα ποσοστό 10% ασθενών μπορεί να οδηγήσει σε ενεργοποίηση του κεντρικού νευρικού συστήματος, και να εμφανιστεί ανησυχία (νευρικότητα), άγχος, αϋπνία. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να λαμβάνεται το πρωϊ (ώστε να μην επηρεάσει τον ύπνο) και μπορεί επίσης να συνδυαστεί με βενζοδιαζεπίνες (Xanax, Lexotanil, κα) για την αντιμετώπιση της ανησυχίας, ιδίως το πρώτο διάστημα κατά την έναρξη λήψης του Ladose. Εάν αντίθετα παρουσιαστεί υπνηλία, είναι καλύτερα να λαμβάνεται το βράδυ, κατά τις 8:00μμ.

Οι μελέτες δείχνουν πως όποιες παρενέργειες εμφανιστούν όψιμα, δηλαδή μετά από τη μακροχρόνια λήψη Ladose, αντιστρέφονται σε μικρό χρονικό διάστημα εφόσον διακοπεί το φάρμακο, στη συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών. Η μακροχρόνια λήψη χρειάζεται προσοχή σε µετα-εµµηνοπαυσιακές γυναίκες με μείζων καταθλιπτική διαταραχή, όπου το Ladose μπορεί να επιταχύνει την οστική απώλεια ασβεστίου.

ladose, λαντοζ, το χαπι της χαρας, ladose παρενεργειες, forum, λαδοσε, βαρος, υπνος, μακροχρονια, εμπειριες, Ladose και καρκίνος

Αντενδείξεις Ladose

Xρειάζεται προσοχή στη συγχορήγηση Ladose με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ, οπως Tamoxifen/Nolvadex, Zymoplex) καθώς και άλλων αντιπηκτικών (βαρφαρίνης, Warfarin) γιατί αυξάνεται ο κίνδυνος αιμορραγίας. Χρειάζεται επίσης προσοχή στη χορήγηση σε ασθενείς με διπολική διαταραχή ή με ιστορικό επιληψίας/σπασμών. Προσοχή επίσης στη συγχορήγηση με τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά (TCA, πχ Minitran, Saroten) γιατί οδηγεί σε αύξηση των επιπέδων τους στο αίμα.

Το Ladose δεν πρέπει να λαμβάνεται μαζί με Πιμοζίδη (Pirium), Θειοριδαζίνη (Melleril, Thioridazin) γιατί μπορεί να προκαλέσει σοβαρές καρδιακές αρρυθμίες.

Το Ladose μπορεί να προκαλέσει αδυναμία και άλλα συμπτώματα όταν συγχορηγείται με Σουματριπτάνη (Sumatriptan) ή άλλες τριπτάνες (αντιημικρανιακά φάρμακα) και για αυτό χρειάζεται προσεκτική παρακολούθηση του ασθενούς.

Ladose και βάρος

Το Ladose ως αντικαταθλιπτικό φάρμακο δεν συνδέεται ιδιαίτερα με αύξηση της όρεξης και την αύξηση βάρους. Έχει επίσημη ένδειξη και για τη θεραπεία της βουλιμίας, καθώς είναι ένα φάρμακο που μπορεί να φέρει μείωση της όρεξης, μειώνοντας το βάρος και τα υπερφαγικά επεισόδια (στο σημείο αυτό τονίζουμε τα εξαιρετικά αποτελέσματα που έχει ο βελονισμός στο αδυνάτισμα). Δεν συνταγογραφείται ωστόσο με στόχο να αδυνατίσουν ασθενείς.

Ladose και ύπνος

Σχετικά με τον ύπνο, για τις περιπτώσεις κατάθλιψης με συνυπάρχουσα αϋπνία, όπως δείχνουν οι μελέτες το Ladose μπορεί να μειώσει τον ύπνο REM, την ποιότητα του ύπνου και να αυξήσει τις αφυπνίσεις κατά την μακροχρόνια λήψη του (παρόμοια με τα υπόλοιπα SSRI). Αυτό βέβαια δεν συμβαίνει σε όλους τους ασθενείς, καθώς η εμπειρία με το Ladose είναι διαφορετική για τον κάθε ασθενή. Επίσης, το πρώτο διάστημα λήψης του Ladose μπορεί να παρατηρηθεί μία ανησυχία μέσα στην ημέρα, αλλά και κατά τον ύπνο, στην οποία περίπτωση μπορεί να συνταγογραφηθεί για λίγες ημέρες κάποιο άλλο υπναγωγό ή αγχολυτικό φάρμακο (όπως το Χanax).

Ladose και καρκίνος

Σύμφωνα με μελέτες, το Ladose (φλουοξετίνη) εμφανίζει καρκινοστατικές ιδιότητες, επηρεάζοντας την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος και τον μεταβολισμό των καρκινικών κυττάρων. Το Ladose φαίνεται να ενισχύει τη δράση χημειοθεραπευτικών παραγόντων, και επίσης αντιρροπεί τα ψυχικά συμπτώματα που οφείλονται στον καρκίνο, όπως η κατάθλιψη. Κάποια ερωτηματικά ίσως υπάρχουν για την αντίθετη δράση σχετικά με ορμονοεξαρτόμενους καρκίνους (όπως ο καρκίνος του στήθους, λόγω της οιστρογονικής δράσης της φλουοξετίνης) και πιθανές υποτροπές, αλλά χρειάζονται περισσότερες μελέτες.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω το Ladose;

To Ladose πρέπει πάντα να λαμβάνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας. Το Ladose χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή, ωστόσο δεν πρέπει ποτέ να ξεκινάτε ένα αντικαταθλιπτικό μόνοι σας χωρίς ιατρική παρακολούθηση, επειδή διαβάσατε γνώμες στο google ή προσωπικές εμπειρίες σε κάποιο φόρουμ.

Είναι το LADOSE το ΣΩΣΤΟ φάρμακο για εσάς;
ΑΝΤΙΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΑ

Είναι το LADOSE το ΣΩΣΤΟ φάρμακο για εσάς;

Γενόσημα φάρμακα: Fluoxetine, Fokeston, Sofelin, Sartuzin, Stephadilat, Flonital, Dagrilan
Συχνά ορθογραφικά λάθη: λαδοσε, ladoze, λαντοζ, λαντοζε, prozak, προζακ, ladoz

Άλλες μέθοδοι για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης

Μέθοδος Αντιμετώπιση άγχους
Ψυχοθεραπεία με την ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει την κατάθλιψη αποτελεσματικά και μόνιμα, διερευνώντας και αντιμετωπίζοντας τα πραγματικά αίτια της κατάθλιψης και όχι απλά τα συμπτώματα.
EMDR Το EMDR είναι μια ειδική ψυχοθεραπευτική τεχνική που επιτρέπει τη γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπιση δύσκολων/τραυματικών βιωμάτων (όπως πένθος, χωρισμοί, ατυχήματα, κα) που μπορεί να αποτελούν τη ρίζα της κατάθλιψης.
Ομοιοπαθητική και Βελονισμός η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ σε πολλές περιπτώσεις μπορούν να δώσουν τη λύση. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δεν έχουν παρενέργειες, και μπορούν να συνδυαστούν με άλλα φάρμακα, όπως το Ladose, όπου αυτό είναι αναγκαίο.