LADOSE – Αντικαταθλιπτικό, που χρησιμοποιείται; Παρενέργειες

ladose, λαντοζ, λαδοσε, ladoze, γνωμες, παρενεργειες, flouoxetine, φλουοξετινη

LADOSE – πληροφορίες, δράση και παρενέργειες

Το LADOSE (“λαντόζ”) είναι ένα αντικαταθλιπτικό φάρμακο. Συγκεκριμένα ανήκει στην κατηγορία των SSRI αντικαταθλιπτικών (επιλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης της σεροτονίνης) που είναι ασφαλή και αποτελεσματικά αντικαταθλιπτικά, με συγκριτικά λίγες παρενέργειες. Η τυπική χρήση για το Ladose (φλουοξετίνη, fluoxetine) είναι για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Το Ladose αποτελεί ίσως την πρώτη επιλογή φαρμάκου σε περιπτώσεις άτυπης κατάθλιψης (πχ με υπερφαγία, υπερυπνία, χαμηλή ενέργεια, αντιδραστικότητα συναισθήματος). Το Ladose έγινε γνωστό τη δεκαετία του ’90 ως “το χάπι της ευτυχίας” (Prozac).

ladose λαντοζ, χαπι, χαρας ευτυχιας παρενεργειες, ladoze

Εκτός της κατάθλιψης, το LADOSE χρησιμοποιείται και σε άλλες περιπτώσεις, όπως στην ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (δηλαδή για την αντιμετώπιση των ιδεοληψιών και των καταναγκασμών) και σε αγχώδεις διαταραχές (διαταραχή πανικού, κρίσεις πανικού, φοβίες, μετατραυματικό στρες, κοινωνική φοβία, αντιμετώπιση βουλιμίας, προεμμηνορυσιακό σύνδρομο PMDD κα).

Πως λειτουργεί το Ladose;

Το Ladose ενισχύει τη σεροτονίνη, ένα νευροδιαβιβαστή του εγκεφάλου.

Λήψη Ladose

Κυκλοφορεί σε κάψουλες και διασπειρόμενα χάπια των Ladose 20mg. Η συνήθης δοσολογία είναι 20 mg φλουοξετίνης την ημέρα (συνήθως το πρωϊ), με ή χωρίς φαγητό. Η δόση του Ladose μπορεί να αυξηθεί σταδιακά, πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του ψυχιάτρου σας.

Μορφή mg και ποσότητα LADOSE Τιμή
Διασπειρόμενα δισκία DISP.TAB LADOSE 20MG BTx28 10,93 ευρώ
Κάψουλες CAPS LADOSE 20MG ΒΤx12 5,23 ευρώ
Κάψουλες CAPS LADOSE 20MG ΒΤx28 10,74 ευρώ

Αποτελεσματικότητα Ladose

Η φλουοξετίνη δεν θα αλλοιώσει την προσωπικότητά σας, ούτε θα σας κάνει άμεσα χαρούμενους και ευτυχισμένους. Αν πάσχετε από κατάθλιψη, θα σας βοηθήσει αποτελεσματικά στο να ξαναβρείτε τον εαυτό σας. Χρειάζεται όμως χρόνο για να δράσει και να αποκαταστήσει την ισορροπία των νευροδιαβιβαστών (όπως της σεροτονίνης) στον εγκέφαλο, που συνοδεύει την κατάθλιψη ή άλλες διαταραχές.

Τα αποτελέσματα της δράσης του Ladose επέρχονται συνήθως σε 3-4 εβδομάδες, έτσι θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες για να νιώσετε τη δράση του. Για αυτό θα πρέπει να παίρνετε καθημερινά σταθερά Ladose, παρόλο που δεν θα δείτε κάποια ιδιαίτερη διαφορά στην αρχή. Συχνά χρειάζεται να συνεχίσει κανείς την αγωγή για μήνες, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του ψυχίατρού σας.

Όταν χρησιμοποιείται σωστά, το Ladose μπορεί αποτελεσματικά να ανακουφίσει από τα συμπτώματα της κατάθλιψης, της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής και του άγχους, όπως δείχνουν οι μελέτες. To Ladose είναι ένα αντικαταθλιπτικό φάρμακο που είναι εγκεκριμένο για χρήση σε παιδιά και εφήβους (8-18 ετών) για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής (OCD).

Πληροφορίες συνοπτικά: Ladose

Φάρμακο: LADOSE
Δραστική ουσία: ΦΛΟΥΟΞΕΤΙΝΗ / Fluoxetine
Συνήθης δόση: 20-40 mg/ημέρα
Μέγιστη δόση: 80 mg/ημέρα
Κατηγορία: SSRI αντικαταθλιπτικό
Χρόνος δράσης: έναρξη δράσης σε 3-4 εβδομάδες
Χρήση σε: Κατάθλιψη
Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD)
Βουλιμία
Αγχώδεις διαταραχές
Κρίσεις Πανικού
Κοινωνική φοβία
Μετατραυματικό στρες PTSD
Προεμμηνορυσιακό σύνδρομο PMDD
Γενόσημα φάρμακα: Fluoxetine, Fokeston, κα

Η τιμή του Ladose αρχίζει από τα 10,93 €  (σε μορφή δισκίων, αναλόγως τη συσκευασία/mg Ladose)

ladose, το χαπι της χαρας ευτυχιας, παρενεργειες, λαντοζ, λαδοσε, αντικαταθλιπτικο prozac προζακ

Το χάπι της ευτυχίας

Η φλουοξετίνη ήταν το πρώτο αντικαταθλιπτικό SSRI που κυκλοφόρησε ευρέως (το 1987), ως Prozac στην Αμερική και Ladose στην Ευρώπη. Έγινε γνωστό ως “το χάπι της χαράς” γιατί συνδύαζε την αποτελεσματικότητα έναντι της κατάθλιψης, χωρίς τις σοβαρές παρενέργειες των παλαιότερων αντικαταθλιπτικών. Είναι από τα πιο γνωστά αντικαταθλιπτικά, που χρησιμοποιείται από πολλές γενιές ανθρώπων.

Παρενέργειες Ladose

Εάν νιώσετε ότι δεν βελτιώνεστε ή ότι χειροτερεύετε σε οποιοδήποτε άλλο σημείο της θεραπείας με το Ladose (ιδίως τις πρώτες εβδομάδες ή αν διακόψετε το φάρμακο), θα πρέπει να ενημερώσετε τον ψυχίατρό σας.

Τα φάρμακα μπορεί να έχουν διαφορετικές ανεπιθύμητες ενέργειες σε κάθε θεραπευόμενο. Συχνές παρενέργειες του Ladose είναι: κεφαλαλγίες, αϋπνία, ξηροστομία, σεξουαλικές διαταραχές (μειωμένη επιθυμία, και ειδικότερα για άντρες: καθυστερημένη εκσπερμάτωση, διαταραχές στύσης, και για γυναίκες: διαταραχές οργασμού), ζάλη, διαταραχές στην όρεξη, γαστρεντερικές διαταραχές (μειωμένη όρεξη, ναυτία, δυσκοιλιότητα, διάρροια), εφίδρωση, ανησυχία. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος ασθενής θα βιώσει απαραιτήτως κάποια συμπτώματα από αυτά ή κάποια άλλα. Το Ladose δεν δημιουργεί εξάρτηση, ωστόσο μπορεί να έχετε κάποια συμπτώματα απόσυρσης σε περίπτωση απότομης διακοπής του (όπως ίλιγγο, αϋπνία, άγχος) για αυτό το φάρμακο θα πρέπει να μειωθεί σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας.

Πολλές από τις παρενέργειες του Ladose είναι δοσοεξαρτόμενες (αυξάνονται όσο αυξάνεται η δόση) και επίσης μπορεί να μειωθούν με το χρόνο, δηλαδή καθώς συνεχίζεται σταθερά η λήψη του φαρμάκου (για παράδειγμα, οι γαστρεντερικές διαταραχές/ναυτία μειώνονται σε διάστημα 2-4 εβδομάδων). Το Ladose είναι γενικά ένα ασφαλές αντικαταθλιπτικό για μακροχρόνια λήψη.

Το Ladose σε ένα ποσοστό 10% ασθενών μπορεί να οδηγήσει σε ενεργοποίηση του κεντρικού νευρικού συστήματος, και να εμφανιστεί ανησυχία (νευρικότητα), άγχος, αϋπνία. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να λαμβάνεται το πρωϊ (ώστε να μην επηρεάσει τον ύπνο) και μπορεί επίσης να συνδυαστεί με βενζοδιαζεπίνες (Xanax, Lexotanil, κα) για την αντιμετώπιση της ανησυχίας, ιδίως το πρώτο διάστημα κατά την έναρξη λήψης του Ladose. Εάν αντίθετα παρουσιαστεί υπνηλία, είναι καλύτερα να λαμβάνεται το βράδυ, κατά τις 8:00μμ.

ladose, λαντοζ, το χαπι της χαρας, παρενεργειες, λαδοσε

Ladose και βάρος

Το Ladose ως αντικαταθλιπτικό φάρμακο δεν συνδέεται ιδιαίτερα με αύξηση της όρεξης και την αύξηση βάρους. Έχει επίσημη ένδειξη και για τη θεραπεία της βουλιμίας, καθώς είναι ένα φάρμακο που μπορεί να φέρει μείωση της όρεξης, μειώνοντας το βάρος και τα υπερφαγικά επεισόδια (στο σημείο αυτό τονίζουμε τα εξαιρετικά αποτελέσματα που έχει ο βελονισμός στο αδυνάτισμα). Δεν συνταγογραφείται ωστόσο με στόχο να αδυνατίσουν ασθενείς.

Αντενδείξεις Ladose

Xρειάζεται προσοχή στη συγχορήγηση Ladose με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ, οπως Tamoxifen/Nolvadex, Zymoplex) καθώς και άλλων αντιπηκτικών (βαρφαρίνης, Warfarin) γιατί αυξάνεται ο κίνδυνος αιμορραγίας. Χρειάζεται επίσης προσοχή στη χορήγηση σε ασθενείς με διπολική διαταραχή ή με ιστορικό επιληψίας/σπασμών. Προσοχή επίσης στη συγχορήγηση με τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά (TCA, πχ Minitran, Saroten) γιατί οδηγεί σε αύξηση των επιπέδων τους στο αίμα.

Το Ladose δεν πρέπει να λαμβάνεται μαζί με Πιμοζίδη (Pirium), Θειοριδαζίνη (Melleril, Thioridazin) γιατί μπορεί να προκαλέσει σοβαρές καρδιακές αρρυθμίες.

Το Ladose μπορεί να προκαλέσει αδυναμία και άλλα συμπτώματα όταν συγχορηγείται με Σουματριπτάνη (Sumatriptan) ή άλλες τριπτάνες (αντιημικρανιακά φάρμακα) και για αυτό χρειάζεται προσεκτική παρακολούθηση του ασθενούς.

Φύλλο οδηγιών χρήσης Ladose

Μπορείτε να διαβάσετε σκαναρισμένο το πλήρες φύλλο οδηγιών του Ladose που περιέχει αναλυτικές πληροφορίες και παρενέργειες.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω το Ladose;

To Ladose πρέπει πάντα να λαμβάνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας. Δεν πρέπει να ξεκινάτε το Ladose μόνοι σας χωρίς ιατρική παρακολούθηση, επειδή διαβάσατε γνώμες στο google ή προσωπικές εμπειρίες σε κάποιο φόρουμ.

Γενόσημα φάρμακα: Fluoxetine, Fokeston, Sofelin, Sartuzin, Stephadilat, Flonital, Dagrilan
Συχνά ορθογραφικά λάθη: λαδοσε, ladoze, λαντοζ, λαντοζε, prozak, προζακ, ladoz

Άλλες μέθοδοι για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης

Ψυχοθεραπεία: με την ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει την κατάθλιψη αποτελεσματικά και μόνιμα, διερευνώντας και αντιμετωπίζοντας τα πραγματικά αίτια της κατάθλιψης και όχι απλά τα συμπτώματα.

EMDR: Το EMDR είναι μια ειδική ψυχοθεραπευτική τεχνική που επιτρέπει τη γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπιση δύσκολων/τραυματικών βιωμάτων (όπως πένθος, χωρισμοί, ατυχήματα, κα) που μπορεί να αποτελούν τη ρίζα της κατάθλιψης.

Ομοιοπαθητική και Βελονισμός: η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ σε πολλές περιπτώσεις μπορούν να δώσουν τη λύση. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δεν έχουν παρενέργειες, και μπορούν να συνδυαστούν με το Ladose όπου αυτό είναι αναγκαίο.