Πως είναι οι πρώτες μέρες με αντικαταθλιπτικά φάρμακα

Οι πρώτες μέρες με αντικαταθλιπτικά φάρμακα

Αν και τα νεότερα αντικαταθλιπτικά της σεροτονίνης (όπως τα SSRIs και SNRIs) έχουν συνήθως λιγότερες ή λιγότερο σοβαρές παρενέργειες από τα παλαιότερα αντικαταθλιπτικά, μπορεί να εμφανιστούν διάφορες παρενέργειες παρόλο αυτά. Κατά τις πρώτες μέρες ή εβδομάδες της λήψης αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, υπάρχει πιθανότητα να εμφανιστούν κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες ή ακόμα και να αισθανθεί χειρότερα κανείς, πριν αρχίσει να αισθάνεται πολύ καλύτερα.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να δράσουν τα αντικαταθλιπτικά;

Οι εμπειρίες με τα αντικαταθλιπτικά ποικίλλουν. Συνήθως χρειάζονται αρκετές εβδομάδες προτού οι άνθρωποι αρχίσουν να αισθάνονται κάποιο όφελος. Οι περισσότεροι ασθενείς που πάσχουν από κατάθλιψη αρχίζουν να έχουν σημαντικά οφέλη μετά από περίπου 3-4 εβδομάδες. Κάποιοι μπορεί να νιώθουν νωρίτερα τα αποτελέσματα, ενώ άλλοι (οι πιο ηλικιωμένοι συνήθως) χρειάστηκαν 5-8 εβδομάδες για να αισθανθούν διαφορά στη διάθεσή τους.

Ο ειδικός ψυχίατρος συνταγογραφεί συνήθως μια χαμηλή δόση αντικαταθλιπτικού τις πρώτες μέρες και αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πιθανότητας να εμφανιστούν παρενέργειες, ή στην ένταση αυτών εφόσον παρουσιαστούν.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να χρειαστεί να δοκιμάσουν διαφορετικά αντικαταθλιπτικά πριν βρουν αυτό που τους ταιριάζει.

Τι μπορεί να παρατηρήσω τις πρώτες μέρες και εβδομάδες αφού ξεκινήσω αντικαταθλιπτικά;

Ακολουθεί ένα γενικό χρονοδιάγραμμα που περιγράφει πότε μπορεί να περιμένετε να δείτε αποτελέσματα από τα αντικαταθλιπτικά:

1 Ημέρα – Την πρώτη ημέρα λήψης ενός αντικαταθλιπτικού φαρμάκου, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα αισθανθούν απολύτως τίποτα. Μερικοί θα παρατηρήσουν παρενέργειες όπως ναυτία ή έμετο που μπορεί να είναι ήπιες.

1 εβδομάδα – Σε μία εβδομάδα, οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να παρατηρήσουν κάποιες άλλες παρενέργειες όπως προβλήματα ύπνου, διάρροια, ξηροστομία και σεξουαλικά προβλήματα. Ο ασθενής μπορεί να μην δει ακόμη τα επιθυμητά αποτελέσματα. Σε κάποιες περιπτώσεις, τις πρώτες ημέρες λήψης ενός αντικαταθλιπτικού, μπορεί κάποιος να αισθανθεί χειρότερα. Ωστόσο αυτό παρέρχεται μετά από μερικές ημέρες.

2 Εβδομάδες – Μετά από 14 ημέρες θεραπείας, οι άνθρωποι μπορεί να δουν τις αρχικές παρενέργειές τους να εξαφανίζονται. Μπορεί να παρατηρήσουν κάποιες αλλαγές στα συμπτώματά τους, όπως αλλαγή επιπέδων ενέργειας ή βελτίωση της διάθεσης, ή άλλοι άνθρωποι μπορεί να δουν πρώτα τις διαφορές.

1 μήνας – Όταν κάποιος ολοκληρώσει τον πρώτο μήνα της θεραπείας του, θα μπορούσε να συμβεί πιο σημαντική μείωση των συμπτωμάτων. Μπορεί να έχουν έμπνευση και περισσότερα κίνητρα.

3 μήνες – Στις 90 ημέρες από τη θεραπεία, τα πλήρη αποτελέσματα του αντικαταθλιπτικού θα είναι ενεργά, επομένως εάν τα στοχευμένα συμπτώματα είναι χαμηλά, θα πρέπει να παραμείνουν χαμηλά. Σε τρεις μήνες, οι άνθρωποι μπορεί επίσης να παρατηρήσουν κάποια αύξηση βάρους, η οποία θα μπορούσε να είναι μια παρενέργεια ή ένα σημάδι ότι έχει επιστρέψει η όρεξη κάποιου.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να δράσουν τα αντικαταθλιπτικά;

6 Μήνες – Τίποτα νέο δεν είναι πιθανό στους έξι μήνες, αλλά εάν τα συμπτώματα εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται καλά και αυτή είναι η πρώτη περίοδος κατάθλιψης του ατόμου, ο συνταγογράφος θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο τερματισμού της φαρμακευτικής αγωγής.

1 έτος – Όπως και στο όριο των έξι μηνών, δεν αναμένονται νέες αλλαγές σε ένα έτος. Είναι μια άλλη καλή ευκαιρία να επανεκτιμήσετε τη θεραπεία για να δείτε εάν το σχέδιο πρέπει να προσαρμοστεί ή να παραμείνει αμετάβλητο.

Μετά από 1 έτος – Η τυπική διάρκεια θεραπείας με ένα αντικαταθλιπτικό είναι ένας χρόνος, αλλά πολλοί άνθρωποι τα χρησιμοποιούν περισσότερο. Μερικοί μπορεί να αισθάνονται ότι το φάρμακο έχει χάσει την αποτελεσματικότητά του με την πάροδο του χρόνου, αλλά πολλοί θα μπορούσαν να παραμείνουν στην ίδια δόση για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Αυτό είναι ένα τυπικό χρονοδιάγραμμα, αλλά υπάρχουν πάντα εξαιρέσεις στον κανόνα. Οι άνθρωποι θα πρέπει πάντα να είναι υπομονετικοί, να είναι σε εγρήγορση και να επικοινωνούν με τον συνταγογράφο τους για να διασφαλίζουν την ασφάλεια.

Πότε να περιμένετε τα μέγιστα οφέλη από τα αντικαταθλιπτικά

Το μέγιστο όφελος από ένα φάρμακο αναμένεται μετά από δύο μήνες χρήσης. Σε εκείνο το σημείο, θα βιωθεί η πλήρης επίδραση του αντικαταθλιπτικού.

Εάν ένα άτομο εξακολουθεί να μην είναι ευχαριστημένο με το αποτέλεσμα, ο ψυχίατρος θα μπορούσε να αποφασίσει να αυξήσει τη δόση, να αλλάξει το φάρμακο ή να προσθέσει και ένα δεύτερο φάρμακο για να ενισχύσει τα αποτελέσματα. Ο συνολικός χρόνος που απαιτείται για την εύρεση του καλύτερου φαρμάκου και της καλύτερης δόσης μπορεί μερικές φορές να διαρκέσει μήνες ή χρόνια, επομένως χρειάζεται πάντα υπομονή.

Το πρώτο βήμα: διάγνωση – τεστ για την κατάθλιψη

Δεν χρειάζεται να φοβάστε τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, γενικώς είναι ασφαλή και καλώς ανεκτά φάρμακα. Ούτε εξάρτηση προκαλούν. Αυτό που σας βλάπτει είναι η κατάθλιψη. Για αυτό αρχίστε με το τεστ για την κατάθλιψη, για μια πρώτη εκτίμηση αν εμφανίζεται κατάθλιψη ή όχι.

 

Αντιμετώπιση της κατάθλιψης

Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ είναι αποτελεσματική για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, και πως έχει περισσότερα οφέλη μακροπρόθεσμα σε σχέση με τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Ιδιαίτερα αποτελεσματικό είναι και το EMDR το οποίο είναι μια εξαιρετική ψυχοθεραπευτική τεχνική η οποία μπορεί να απαλλάξει τον άνθρωπο από βιώματα και εμπειρίες. Συμπληρωματικά, η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ μπορεί να προσφέρει βοήθεια στην κατάθλιψη, και ιδίως σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν ψυχοπιεστικά γεγονότα. Όλες οι παραπάνω θεραπευτικές μέθοδοι μπορούν να συνδυαστούν για καλύτερα και ταχύτερα αποτελέσματα.

gdpr-image
This website uses cookies to improve your experience. By using this website you agree to our Data Protection Policy.
Read more