ZOLOFT – που χρησιμοποιείται η ΣΕΡΤΡΑΛΙΝΗ;

ZOLOFT / Σερτραλίνη

Το ZOLOFT (προφέρεται “ζολόφτ”) είναι ένα συχνά συνταγογραφούμενο αντικαταθλιπτικό φάρμακο, όπως και τα γενόσημά του (πχ ZOLOTRIN). Ανήκει στην κατηγορία των SSRI αντικαταθλιπτικών (επιλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης της σεροτονίνης). Η τυπική χρήση για το Zoloft (σερτραλίνη, sertraline) είναι για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Επίσης είναι μια από τις πρώτες επιλογές αντικαταθλιπτικών για την αντιμετώπιση της άτυπης κατάθλιψης.

zoloft ζολοφτ φαρμακο αντικαταθλιπτικο

Ωστόσο το ZOLOFT χρησιμοποιείται και σε άλλες περιπτώσεις, όπως στην ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (για την αντιμετώπιση των ιδεοληψιών και των καταναγκασμών) και σε αγχώδεις διαταραχές (κρίσεις πανικού, φοβίες, μετατραυματική διαταραχή, κοινωνική φοβία, κα).

Λήψη Zoloft

Κυκλοφορεί σε δόσεις των Zoloft 50 mg και Zoloft 100 mg. Η συνήθης δοσολογία είναι Zoloft 50-200 mg την ημέρα, με ή χωρίς φαγητό (κατά προτίμηση πρωϊνές ώρες). Η δόση μπορεί να αυξηθεί σταδιακά, πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του ψυχίατρού σας.

Πως λειτουργεί το Zoloft;

Το Zoloft ενισχύει τη σεροτονίνη, ένα νευροδιαβιβαστή του εγκεφάλου.

Αποτελεσματικότητα Zoloft

Η σερτραλίνη δεν θα αλλοιώσει την προσωπικότητά σας, ούτε θα σας κάνει άμεσα χαρούμενους. Αν πάσχετε από κατάθλιψη, θα σας βοηθήσει αποτελεσματικά στο να ξαναβρείτε τον εαυτό σας. Χρειάζεται όμως χρόνο για να αποκαταστήσει την ισορροπία των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο, που συνοδεύουν την κατάθλιψη ή άλλες διαταραχές.

Τα αποτελέσματα της δράσης του Zoloft επέρχονται συνήθως σε 3-4 εβδομάδες, έτσι θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες για να νιώσετε τη δράση του. Για αυτό θα πρέπει να την παίρνετε καθημερινά σταθερά, παρόλο που δεν θα δείτε κάποια ιδιαίτερη διαφορά στην αρχή. Συχνά χρειάζεται να συνεχίσει κανείς την αγωγή για μήνες, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του ψυχίατρού σας.

Όταν χρησιμοποιείται σωστά, το Zoloft μπορεί αποτελεσματικά να ανακουφίσει από τα συμπτώματα της κατάθλιψης, της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής και του άγχους, όπως δείχνουν οι μελέτες.

Πληροφορίες συνοπτικά: Zoloft

Φάρμακο: ZOLOFT
Δραστική ουσία: ΣΕΡΤΡΑΛΙΝΗ / Sertraline
Συνήθης δόση: 50-200 mg/ημέρα
Μέγιστη δόση: 300 mg/ημέρα
Κατηγορία: SSRI αντικαταθλιπτικό
Χρήση σε: Κατάθλιψη
Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή
Κρίσεις πανικού, Διαταραχή πανικού
Κοινωνική φοβία
Γενικευμένη αγχώδη διαταραχή
Μετατραυματική Διαταραχή (PTSD)
Προεμμηνορροϊκή Δυσφορική Διαταραχή
Γενόσημα φάρμακα: Serolux, Zolotrin, Sertraline, κα

Παρενέργειες Zoloft

Εάν νιώσετε ότι δεν βελτιώνεστε ή ότι χειροτερεύετε σε οποιοδήποτε άλλο σημείο της θεραπείας (ιδίως τις πρώτες εβδομάδες ή αν διακόψετε το Zoloft), θα πρέπει να ενημερώσετε τον ψυχίατρός σας. Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα μπορεί να έχουν διαφορετικές ανεπιθύμητες ενέργειες σε κάθε θεραπευόμενο.

Συχνές παρενέργειες του Zoloft είναι: κεφαλαλγίες, αϋπνία, ξηροστομία, σεξουαλικές διαταραχές (άντρες: μειωμένη επιθυμία, διαταραχές στύσης, καθυστερημένη εκσπερμάτωση, γυναίκες: μειωμένη libido, διαταραχές οργασμού), ζάλη, διαταραχές στην όρεξη, γαστρεντερικές διαταραχές (όπως ναυτία, δυσκοιλιότητα), ανησυχία, υπονατριαιμία (σε ηλικιωμένους), αιμορραγία και μώλωπες.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος ασθενής θα βιώσει κάποια συμπτώματα από αυτά ή κάποια άλλα. Το Zoloft δεν δημιουργεί εξάρτηση, ωστόσο μπορεί να έχετε κάποια συμπτώματα στέρησης σε περίπτωση απότομης διακοπής του (όπως ίλιγγο, αϋπνία, άγχος) για αυτό θα πρέπει να μειωθεί σύμφωνα με τις οδηγίες του ψυχιάτρου σας.

Κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες (όπως οι σεξουαλικές διαταραχές) είναι δοσοεξαρτώμενες (αυξάνονται όσο αυξάνεται η δόση) ή μειώνονται καθώς συνεχίζεται η σταθερή λήψη του Zoloft.

Η σερτραλίνη περνάει στο γάλα σε πολύ μικρές ποσότητες, ωστόσο μπορεί να επηρεάσει το μωρό σας. Θα πρέπει να ακολουθήσετε τις συμβουλές του γιατρού σας σχετικά με το θηλασμό ενώ παίρνετε Zoloft.

Προφυλάξεις και αλληλεπιδράσεις Zoloft με άλλα φάρμακα

Χρειάζεται προσοχή στη χρήση Zoloft σε ασθενείς με ιστορικό επιληψίας, σπασμών.

Xρειάζεται προσοχή στη συγχορήγηση Ladose με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) καθώς και άλλων αντιπηκτικών (βαρφαρίνης, Warfarin) γιατί αυξάνεται ο κίνδυνος αιμορραγίας. Προσοχή επίσης στη συγχορήγηση με τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά (TCA) γιατί οδηγεί σε αύξηση των επιπέδων τους στο αίμα. Επίσης μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα στο αίμα του Xanax, Bespar, και Halcion όταν συγχορηγούνται. Επίσης μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σιμβαστατίνης (Lepur), ατορβαστατίνη (Lipitor, Torvachol) και λοβαστατίνη (Mevacor) με κίνδυνο ραβδομυόλυσης.

Είναι γενικώς ασφαλές στη χρήση σε καταθλιπτικούς καρδιολογικούς ασθενείς, με πρόσφατο έμφραγμα μυοκαρδίου ή στηθάγχη.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω το Zoloft;

To Zoloft πρέπει πάντα να λαμβάνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας. Δεν πρέπει να ξεκινάτε το Zoloft μόνοι σας χωρίς ιατρική παρακολούθηση, επειδή διαβάσατε κάτι στο google ή προσωπικές εμπειρίες σε κάποιο φόρουμ.

Γενόσημα φάρμακα: Serolux, Zolotrin, Sertraline, Serotyp, Certorun, Zortal, Sertral, Enidap, Epilyd, Neurosedine
Συχνά ορθογραφικά λάθη: ζολοφτ, σερολουξ, ζολοτριν

Άλλες μέθοδοι για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης

Το Zoloft μπορεί να συνδυαστεί παράλληλα με την ψυχοθεραπεία, ομοιοπαθητική, βελονισμό ώστε με αποτελεσματικότητα να ελεγχθούν όχι μόνο τα συμπτώματα, αλλά και οι πραγματικές αιτίες της κατάθλιψης ή του άγχους.

Ψυχοθεραπεία: με την ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει την κατάθλιψη αποτελεσματικά και μόνιμα, διερευνώντας και αντιμετωπίζοντας τα πραγματικά αίτια της κατάθλιψης και όχι απλά τα συμπτώματα.

EMDR: Το EMDR είναι μια ειδική ψυχοθεραπευτική τεχνική που επιτρέπει τη γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπιση δύσκολων/τραυματικών βιωμάτων (όπως πένθος, χωρισμοί, ατυχήματα, κα) που μπορεί να αποτελούν τη ρίζα της κατάθλιψης.

Ομοιοπαθητική και Βελονισμός: η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ σε πολλές περιπτώσεις μπορούν να δώσουν τη λύση. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δεν έχουν παρενέργειες, και μπορούν να συνδυαστούν με το Zoloft όπου αυτό είναι αναγκαίο.

Σχετικά άρθρα

ΚΑΝΕ ΤΟ ΤΕΣΤ