Κάνε το Τεστ
Zoloft, Ζολοφτ, Αντικαταθλιπτικό, Φάρμακο, Παρενεργειες Zoloft, Εμπειρίες, Γνώμες για το Zoloft, Zoloft χωρίς συνταγή, Zoloft 50mg, Zoloft 100mg

ZOLOFT – αντικαταθλιπτικό, που χρησιμοποιείται; Παρενέργειες

ZOLOFT - ενδείξεις, πληροφορίες, παρενέργειες

Το ZOLOFT ("ζολόφτ") είναι ένα συχνά συνταγογραφούμενο αντικαταθλιπτικό φάρμακο. Ανήκει στην κατηγορία των SSRI αντικαταθλιπτικών (επιλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης της σεροτονίνης). Η τυπική χρήση για το Zoloft (σερτραλίνη, sertraline) είναι για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Επίσης είναι μια από τις πρώτες επιλογές αντικαταθλιπτικών για την αντιμετώπιση της άτυπης κατάθλιψης.

zoloft, ζολοφτ, φαρμακο αντικαταθλιπτικο, που βοηθαει, παρενεργειες, γνωμες, πρωτες ημερες

Ωστόσο το ZOLOFT χρησιμοποιείται και σε άλλες περιπτώσεις, όπως στην ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (για την αντιμετώπιση των ιδεοληψιών και των καταναγκασμών) και σε αγχώδεις διαταραχές (κρίσεις πανικού, φοβίες, μετατραυματικό στρες, κοινωνική φοβία, κα).

Λήψη Zoloft

Κυκλοφορεί σε χάπια των Zoloft 50 mg και Zoloft 100 mg. Η συνήθης δοσολογία είναι Zoloft 50 έως 200 mg την ημέρα, με ή χωρίς φαγητό (κατά προτίμηση πρωϊνές ώρες). Η δόση μπορεί να αυξηθεί σταδιακά, πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του ψυχίατρού σας. Το Zoloft χορηγείται από τα φαρμακεία χωρίς ιατρική συνταγή.

Μορφή mg και ποσότητα Τιμή
Χάπια F.C.TAB ZOLOFT 50MG BTx14 6,41 ευρώ
Χάπια F.C.TAB ZOLOFT 100MG BTx14 7,00 ευρώ

Πως λειτουργεί το Zoloft;

Το Zoloft ενισχύει τη σεροτονίνη, ένα νευροδιαβιβαστή του εγκεφάλου.

Αποτελεσματικότητα Zoloft

Τα αποτελέσματα της δράσης του Zoloft επέρχονται συνήθως σε 3-4 εβδομάδες, έτσι θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες για να νιώσετε τη δράση του. Η σερτραλίνη δεν θα αλλοιώσει την προσωπικότητά σας, ούτε θα σας κάνει χαρούμενους από τις πρώτες ημέρες λήψης του. Αν πάσχετε από κατάθλιψη, το Zoloft θα σας βοηθήσει αποτελεσματικά στο να ξαναβρείτε τον εαυτό σας. Χρειάζεται όμως χρόνο για να αποκαταστήσει την ισορροπία των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο, που συνοδεύουν την κατάθλιψη ή άλλες διαταραχές. Για αυτό θα πρέπει να παίρνετε το Zoloft καθημερινά και σταθερά, παρόλο που δεν θα δείτε κάποια ιδιαίτερη διαφορά τις πρώτες ημέρες. Συχνά χρειάζεται να συνεχίσει κανείς την αγωγή για μήνες ή μακροχρόνια για να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης ή άλλων ψυχικών διαταραχών, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του ψυχίατρού σας.

Όταν χρησιμοποιείται σωστά, το Zoloft μπορεί αποτελεσματικά να ανακουφίσει από τα συμπτώματα της κατάθλιψης, της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής και του άγχους, όπως δείχνουν οι μελέτες.

Πληροφορίες συνοπτικά: Zoloft

Φάρμακο: ZOLOFT
Δραστική ουσία: ΣΕΡΤΡΑΛΙΝΗ / Sertraline
Συνήθης δόση: 50-200 mg/ημέρα
Μέγιστη δόση: 300 mg/ημέρα
Κατηγορία: SSRI αντικαταθλιπτικό
Χρόνος δράσης: έναρξη δράσης σε 2-4 εβδομάδες
Χρήση σε: Κατάθλιψη Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή Κρίσεις πανικού, Διαταραχή πανικού Κοινωνική φοβία Γενικευμένη αγχώδης διαταραχή (ΓΑΔ) Μετατραυματική Διαταραχή (PTSD) Προεμμηνορροϊκή Δυσφορική Διαταραχή
Γενόσημα φάρμακα: Serolux, Sertraline, Sertral, κα

zoloft, ζολοφτ, zoloft 50mg, zoloft 100mg, Zoloft χωρίς συνταγή

Φύλλο οδηγιών χρήσης Zoloft

spc σπψ φυλλο οδηγιων παρενεργειες ενδειξεις, zoloft, ζολοφτ
Μπορείτε να δείτε και να κατεβάσετε το επίσημο φύλλο οδηγιών του Zoloft για το κοινό, και το SPC του Zoloft όπου περιγράφονται αναλυτικά όλες οι πιθανές παρενέργειες, προφυλάξεις και αντενδείξεις. Μπορείτε να διαβάσετε σκαναρισμένο το φύλλο οδηγιών του Zoloft.

Παρενέργειες Zoloft

Εάν νιώσετε ότι δεν βελτιώνεστε ή ότι χειροτερεύετε σε οποιοδήποτε άλλο σημείο της θεραπείας (ιδίως τις πρώτες εβδομάδες ή αν διακόψετε το Zoloft), θα πρέπει να ενημερώσετε τον ψυχίατρός σας. Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα μπορεί να έχουν διαφορετικές ανεπιθύμητες ενέργειες σε κάθε θεραπευόμενο.

Συχνές παρενέργειες του Zoloft είναι: κεφαλαλγίες, αϋπνία, ξηροστομία, σεξουαλικές διαταραχές (άντρες: μειωμένη επιθυμία, διαταραχές στύσης, καθυστερημένη εκσπερμάτωση, γυναίκες: μειωμένη libido, διαταραχές οργασμού), ζάλη, διαταραχές στην όρεξη, γαστρεντερικές διαταραχές (όπως ναυτία, δυσκοιλιότητα), ανησυχία, υπονατριαιμία (σε ηλικιωμένους), αιμορραγία και μώλωπες.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος ασθενής θα βιώσει κάποια συμπτώματα από αυτά ή κάποια άλλα. Το Ζολοφτ δεν δημιουργεί εξάρτηση, ωστόσο μπορεί να έχετε κάποια συμπτώματα στέρησης σε περίπτωση απότομης διακοπής του (όπως ίλιγγο, αϋπνία, άγχος) για αυτό θα πρέπει να μειωθεί σύμφωνα με τις οδηγίες του ψυχιάτρου σας.

Κάποιες παρενέργειες (όπως οι σεξουαλικές διαταραχές) είναι δοσοεξαρτώμενες, δηλαδή αυξάνονται όσο αυξάνεται η δόση και μειώνονται όσο μειώνεται η δόση του Zoloft. Από την άλλη μεριά, κάποιες παρενέργειες μπορεί να μειωθούν ή να εξαφανιστούν καθώς συνεχίζεται η σταθερή λήψη του Ζολοφτ πέρα από τον πρώτο μήνα.

Άλλες σπάνιες παρενέργειες που αφορούν το Zoloft είναι το σύνδρομο σεροτονίνης (σε συνδυασμό με άλλα σεροτονινεργικά φάρμακα), αυξημένη πιθανότητα αιμορραγίας, επιληπτικών κρίσεων και μανιακών επεισοδίων (ιδίως αν υπάρχουν υποψίες για ψυχοπαθολογία του διπολικού φάσματος).

Η σερτραλίνη περνάει στο γάλα σε πολύ μικρές ποσότητες, ωστόσο μπορεί να επηρεάσει το μωρό σας. Θα πρέπει να ακολουθήσετε τις συμβουλές του γιατρού σας σχετικά με το θηλασμό ενώ παίρνετε Zoloft. Επίσης χρειάζεται προσοχή στην χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς η λήψη όλων των αντικαταθλιπτικών συνδέεται με πιθανά προβλήματα στην ανάπτυξη του εμβρύου.

Επίσης θα χρειαστεί προσοχή η παράλληλη κατανάλωση αλκοόλ ενώ παίρνετε το Zoloft.

ΠΙΘΑΝΕΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ZOLOFT
Ναυτία 25%
Διάρροια 20%
Ξηροστομία 15%
Κόπωση 12%
Ιλιγγος 12%
Υπνηλία 11%
Τρέμουλο 9%
Αϋπνία 20%
Μειωμένη libido 6%
Νευρικότητα 8%

Στον παραπάνω πίνακα φαίνονται ορισμένες παρενέργειες του Zoloft και τα ποσοστά εμφάνισής τους. Δηλαδή οι παρενέργειες (ανεπιθύμητες ενέργειες) δεν εμφανίζονται σε όλους τους ασθενείς, αλλά σε ένα ποσοστό αυτών. Συχνά αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες που εμφανίζονται τις πρώτες ημέρες είναι ήπιες και αποδράμουν τις επόμενες εβδομάδες της θεραπείας. Ωστόσο, εάν δεν εξαφανιστούν ή αν επιδεινωθούν, μπορεί να χρειαστεί τροποποίηση της δόσης ή κάποιο άλλο αντικαταθλιπτικό.

zoloft, ζολοφτ, αντικαταθλιπτικο, χαπια, παρενεργειες γνωμες εμπειριες, zoloft 50mg, zoloft 100mg

Προφυλάξεις και αλληλεπιδράσεις Zoloft με άλλα φάρμακα

Χρειάζεται προσοχή στη χρήση Zoloft σε ασθενείς με ιστορικό επιληψίας, σπασμών.

Xρειάζεται προσοχή στη συγχορήγηση Zoloft με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) καθώς και άλλων αντιπηκτικών (βαρφαρίνης, Warfarin) γιατί αυξάνεται ο κίνδυνος αιμορραγίας. Προσοχή επίσης στη συγχορήγηση με τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά (TCA) γιατί οδηγεί σε αύξηση των επιπέδων τους στο αίμα. Επίσης μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα στο αίμα του Xanax, Bespar, και Halcion όταν συγχορηγούνται. Επίσης μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σιμβαστατίνης (Lepur), ατορβαστατίνη (Lipitor, Torvachol) και λοβαστατίνη (Mevacor) με κίνδυνο ραβδομυόλυσης.

Είναι γενικώς ασφαλές στη χρήση σε καταθλιπτικούς καρδιολογικούς ασθενείς, με πρόσφατο έμφραγμα μυοκαρδίου ή στηθάγχη.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω το Zoloft;

To Zoloft χορηγείται και χωρίς ιατρική συνταγή, ωστόσο πρέπει πάντα να λαμβάνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του ψυχιάτρου σας. Δεν πρέπει να ξεκινάτε το Zoloft μόνοι σας χωρίς ιατρική παρακολούθηση, επειδή διαβάσατε στο google ή σε κάποιο φόρουμ γνώμες, προσωπικές εμπειρίες και κριτικές για το Zoloft.

Είναι το ZOLOFT το ΣΩΣΤΟ φάρμακο για εσάς;
ΑΝΤΙΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΑ

Είναι το ZOLOFT το ΣΩΣΤΟ φάρμακο για εσάς;

Γενόσημα φάρμακα: Serolux, Sertraline, Serotyp, Certorun, Zortal, Sertral, Enidap, Epilyd, Cipraned, Neurosedine
Συχνά ορθογραφικά λάθη: ζολοφτ, σερολουξ

Άλλες μέθοδοι για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης

Το Zoloft μπορεί να συνδυαστεί παράλληλα με την ψυχοθεραπεία, ομοιοπαθητική, βελονισμό ώστε με αποτελεσματικότητα να ελεγχθούν όχι μόνο τα συμπτώματα, αλλά και οι πραγματικές αιτίες της κατάθλιψης ή του άγχους.

Μέθοδος Αντιμετώπιση κατάθλιψης
Ψυχοθεραπεία με την ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει την κατάθλιψη αποτελεσματικά και μόνιμα, διερευνώντας και αντιμετωπίζοντας τα πραγματικά αίτια της κατάθλιψης και όχι απλά τα συμπτώματα.
EMDR Το EMDR είναι μια ειδική ψυχοθεραπευτική τεχνική που επιτρέπει τη γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπιση δύσκολων/τραυματικών βιωμάτων (όπως πένθος, χωρισμοί, ατυχήματα, κα) που μπορεί να αποτελούν τη ρίζα της κατάθλιψης.
Ομοιοπαθητική και Βελονισμός η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ σε πολλές περιπτώσεις μπορούν να δώσουν τη λύση. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δεν έχουν παρενέργειες, και μπορούν να συνδυαστούν με το Zoloft όπου αυτό είναι αναγκαίο.