Το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο (Premenstrual syndrome-PMS) και η προεμμηνορροϊκή δυσφορική διαταραχή αφορούν διαταραχές πριν από την περίοδο. Το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο (Premenstrual syndrome-PMS), αφορά τα σωματικά και συναισθηματικά συμπτώματα που νιώθουν οι γυναίκες πριν από την έμμηνο ρύση. Τα συμπτώματα υποχωρούν στη διάρκεια της περιόδου και συνήθως υπάρχει μια εβδομάδα χωρίς συμπτώματα μέχρι να επανέλθουν. Περίπου το 3-8% των γυναικών έχει σοβαρά συμπτώματα από το PMS, τα οποία είναι γνωστά ως προεμμηνορροϊκή δυσφορική διαταραχή (PMDD). Τα συμπτώματα έχουν σοβαρή επίδραση στην ψυχική υγεία μιας γυναίκας και είναι τόσο σοβαρά που μια γυναίκα δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις δραστηριότητες της καθημερινότητας.
Γενικά οι περισσότερες γυναίκες που έχουν περίοδο έχουν συμπτώματα πριν την έμμηνο ρύση, που μπορεί να είναι ήπια (75% των γυναικών) μέχρι σοβαρά (20-30% των γυναικών). Για το 8% των γυναικών με σοβαρά συμπτώματα, το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα της ζωής τους.
Το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο είναι μια πολύπλοκη κατάσταση που περιλαμβάνει σωματικά και συναισθηματικά συμπτώματα. Οι μελέτες δείχνουν ότι:
Αν και η αιτία του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου δεν είναι ξεκάθαρη, υπάρχουν τρόποι για την αντιμετώπισή του.
Το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι σωματικά και συναισθηματικά.
Τα σωματικά συμπτώματα του PMS περιλαμβάνουν:
Επιπλέον, τα συναισθηματικά συμπτώματα του PMS περιλαμβάνουν:
Φυσικά, υπάρχουν παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου.
Οι αιτίες του PMS παραμένουν άγνωστες. Οι παράγοντες που συμβάλλουν στα συμπτώματα περιλαμβάνουν στρες, ψυχολογική πίεση, προβλήματα υγείας, παχυσαρκία, κάπνισμα ,οικογενειακό ιστορικό και γενετική προδιάθεση πολιτισμικό και κοινωνικό περιβάλλον.
Άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στο PMS περιλαμβάνουν τις αλλαγές στα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης, η έλλειψη βιταμίνη Β6, η ανισορροπία στους ηλεκτρολύτες και στο μεταβολισμό της γλυκόζης.
Τα στοιχεία δεν είναι ξεκάθαρα για την αιτία του PMS ή δεν εξηγούν το γιατί κάποιες γυναίκες βιώνουν πιο έντονα συμπτώματα από κάποιες άλλες.
Σύμφωνα με τις μελέτες το PMS είναι αποτέλεσμα των αλλαγών στα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης. Αυτές οι ορμόνες φυσιολογικά παρουσιάζουν μια διακύμανση στη διάρκεια του εμμηνορυσιακού κύκλου. Στη διάρκεια της ωχρινικής φάσης , η οποία ακολουθεί την ωορρηξία, οι ορμόνες φτάνουν στο αποκορύφωμά τους και στη συνέχεια ακολουθεί μια απότομη πτώση, η οποία ίσως οδηγεί σε ανησυχία, ευερεθιστότητα και άλλες αλλαγές στη διάθεση.
Οι νευροδιαβιβαστές σεροτονίνη και νορεπινεφρίνη έχουν πολλές και σημαντικές λειτουργίες στο σώμα, καθώς συμβάλλουν στη ρύθμιση της διάθεσης, των συναισθημάτων και της συμπεριφοράς. Αυτοί οι νευροδιαβιβαστές μπορεί επίσης να έχουν επίδραση στα συμπτώματα του PMS.
Για παράδειγμα, μια πτώση στα επίπεδα των οιστρογόνων οδηγεί σε απελευθέρωση νορεπινεφρίνης, η οποία οδηγεί σε μείωση της παραγωγής της ντοπαμίνης, της ακετυλοχολίνης και της σεροτονίνης. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να προκαλούν προβλήματα στον ύπνο και να οδηγούν σε καταθλιπτική διάθεση.
Όταν μια γυναίκα έχει κάποιο θέμα ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη ή το άγχος, έχει περισσότερες πιθανότητες να βιώνει συμπτώματα του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου ή της προεμμηνορροϊκής δυσφορικςή διαταραχής.
Το οικογενειακό ιστορικό PMS, διπολικής διαταραχής ή κατάθλιψης, περιλαμβανομένης της επιλόχειου κατάθλιψης, αυξάνει επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης PMS.
Ίσως μια γυναίκα να παρατηρεί μια προεμμηνορροϊκή έξαρση. Αυτό σημαίνει ότι τα συμπτώματα της υποκείμενης ψυχικής κατάστασης, όπως η κατάθλιψη, είναι πιο έντονα πριν ξεκινήσει η περίοδος.
Οι ειδικοί δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε ένα συμπέρασμα για την σύνδεση ανάμεσα στα συναισθηματικά συμπτώματα και τις αλλαγές στη διάθεση λόγω περιόδου. Αλλά πολλοί πιστεύουν ότι έχει σχέση με τις χημικές αλλαγές που συμβαίνουν στον εγκέφαλο.
Συγκεκριμένες συνήθειες ίσως να επηρεάζουν την σοβαρότητα των συμπτωμάτων του PMS. Πιθανοί παράγοντες στον τρόπο ζωής μπορεί να επιδεινώνουν τα συμπτώματα του PMS και περιλαμβάνουν:
Επίσης η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο για την εμφάνιση PMS. Αν πίνετε καθημερινά αλκοόλ, τότε έχετε περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσετε συμπτώματα προεμμηνορροϊκού συνδρόμου.
Δεν υπάρχει μια μοναδική θεραπεία για το PMS, αλλά μια γυναίκα μπορεί να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα με:
Κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούν να βοηθήσουν περιλαμβάνουν:
Αν μια γυναίκα έχει συμπτώματα από το PMS ,τότε ίσως να έχει έντονη επιθυμία για τροφές πλούσιες σε λιπαρά και ζάχαρη όπως η σοκολάτα, τα μπισκότα , το παγωτό , τα οποία προκαλούν αύξηση του βάρους.
Κάποιες αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες που μπορούν να σας βοηθήσουν περιλαμβάνουν:
Υπάρχουν πολλά διαφορετικά φάρμακα και ορμονοθεραπεία για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Οι θεραπείες για την ανακούφιση των συμπτωμάτων περιλαμβάνουν:
Οι θεραπείες που δεν ανακουφίζουν αποδεδειγμένα τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
Στην ομοιοπαθητική υπάρχουν πολλά διαθέσιμα φάρμακα τα οποία μπορούν να προσφέρουν σημαντική βοήθεια στο προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο, με φυσικό τρόπο, χωρίς παρενέργειες (πχ Pulsatilla, Sepia, κα).
Πολλές γυναίκες νιώθουν ανακούφιση από άλλες θεραπείες όπως η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και οι εναλλακτικές θεραπείες. Καλό είναι να μιλήσετε με τον ΨΥΧΙΑΤΡΟ σας για όλες τις επιλογές που έχετε για τις συμπληρωματικές θεραπείες. Οι συμπληρωματικές θεραπείες που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του PMS περιλαμβάνουν τη λήψη ασβεστίου, βιταμίνης D. Επίσης, το gingko biloba, η κουρκουμίνη, η βιταμίνη Β6 , οι ισοφλαβόνες και το St John’s wort συμβάλλουν στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων. Όμως πολλά βότανα μπορεί να έχουν παρενέργειες. Για αυτό είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν πάρετε οποιοδήποτε σκεύασμα.Άλλες θεραπείες