Κάνε το Τεστ
ημικρανία, ημικρανία και διατροφή, τροφές που προκαλούν ημικρανία, αιτίες ημικρανίας, αντιμετώπιση ημικρανίας , διατροφή για την ημικρανία

Ημικρανία και διατροφή

Ημικρανία και Διατροφή

Η ημικρανία είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα που επηρεάζει το 18% των γυναικών και το 6% των ανδρών. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η ημικρανία οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες, ωστόσο το περιβάλλον, ο τρόπος ζωής και η διατροφή παίζουν σημαντικό ρόλο στην συχνότητα και στη σοβαρότητα της ημικρανίας.

Τροφές και ημικρανία  

Η ημικρανία μπορεί να προκληθεί από την κατανάλωση αλκοόλ (ειδικά το κόκκινο κρασί και την μπύρα), σοκολάτας, τυριών, αλλαντικών, καπνιστών ψαριών, συντηρητικών τροφίμων που περιέχουν νιτρικά και νιτρώδη, τεχνητών γλυκαντικών και όξινου γλουταμινικού νατρίου. Υπάρχουν κάποια σημαντικά πράγματα που καλό είναι να θυμάστε σχετικά με τις τροφές που προκαλούν ημικρανία:

 • Οι κρίσεις ημικρανίας συχνά οφείλονται σε πολλούς παράγοντες. Υπάρχουν και πολλοί μη-διατροφικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνισή της. Όταν είστε πιεσμένοι, αγχωμένοι, δεν κοιμάστε καλά, δεν κάνετε άσκηση, η κατανάλωση τροφών που προκαλούν ημικρανία είναι πιο πιθανό να προκαλέσει κρίση ημικρανίας. Είναι ο συνδυασμός όλων αυτών των διαφορετικών παραγόντων που συμβάλλουν στην ημικρανία και όχι μόνο η διατροφή.
 • Όλες οι τροφές δεν προκαλούν ημικρανία σε όλους τους ανθρώπους. Είναι δύσκολο να ξεχωρίσετε ποιες τροφές μπορεί να οδηγήσουν σε κρίσεις ημικρανίας για αυτό καλό είναι να κρατάτε ένα ημερολόγιο διατροφής ώστε να μπορέσετε να αναγνωρίσετε τις τροφές που σας προκαλούν κρίσεις ημικρανίας.
 • Κάποιες τροφές μπορεί να προκαλέσουν άμεσα πονοκέφαλο, ενώ κάποιες άλλες μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση συμπτωμάτων μετά από 24 ώρες.
 • Αν πιστεύετε ότι κάποια συγκεκριμένη τροφή σας προκαλεί ημικρανία, αποφύγετε την για ένα μήνα. Παρακολουθήστε τα συμπτώματα για να δείτε αν βελτιώνονται
 • Αν είστε προσεκτικοί με τις αυστηρές δίαιτες. Υπάρχει κίνδυνος να αποφεύγετε τροφές χωρίς να είναι απαραίτητο και τελικά να στερείστε βασικά θρεπτικά συστατικά.

Αιτίες ημικρανίας

Υπάρχουν και άλλες αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν ημικρανίας εκτός από τη διατροφή και περιλαμβάνουν:

 • Αλλαγές στο περιβάλλον: οι αλλαγές στο περιβάλλον, οι αλλαγές στη θερμοκρασία, στην υγρασία μπορεί να προκαλέσουν ημικρανία
 • Ορμόνες: οι αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών που παρατηρούνται στη διάρκεια του εμμηνορρυσιακού κύκλου μπορούν να προκαλέσουν ημικρανία, όπως και οι αλλαγές των ορμονών στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
 • Διέγερση των αισθήσεων: το έντονο φως, συγκεκριμένες μυρωδιές, ο καπνός, και ο έντονος θόρυβος μπορεί να προκαλέσουν ημικρανία.
 • Στρες: το έντονο στρες, οι ασθένειες ή οι διαταραχές στον ύπνο μπορεί να προκαλέσουν ημικρανία.

Αντιμετώπιση ημικρανίας

Μπορείτε να κάνετε κάποιες αλλαγές στις διατροφικές σας συνήθειες ώστε να μειώσετε ή να αντιμετωπίσετε τις ημικρανίες:

 • Ακολουθήστε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Καταναλώστε όσα περισσότερα φρούτα και λαχανικά μπορείτε. Αποφύγετε τα επεξεργασμένα και τα έτοιμα φαγητά.
 • Κάντε συχνά και μικρά γεύματα. Αντί να τρώτε τρία μεγάλα γεύματα μέσα στην ημέρα, επιλέξτε να τρώτε πέντε ή έξι πιο μικρά. Αυτό θα βοηθήσει στην πρόληψη της ημικρανίας που μπορεί να οφείλεται στην παράλειψη γευμάτων.
 • Πιείτε άφθονο νερό. Για να είναι ο οργανισμός σας πάντα ενυδατωμένος, καταναλώστε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό την ημέρα.
 • Διατηρήστε υγιές σωματικό βάρος. Το υγιές βάρος βοηθά στη σωστή λειτουργία του οργανισμού.
 • Διαχειριστείτε το στρες. Η ένταση, η πίεση της καθημερινότητας και η ανησυχία συμβάλλουν στην εμφάνιση της ημικρανίας. Προσπαθήστε να αντιμετωπίσετε το στρες με τακτική άσκηση.

Η ημικρανία είναι μια κατάσταση που ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους. Με αλλαγές στον τρόπο ζωής και με τη βοήθεια του ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ και της ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ μπορείτε να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά τα συμπτώματα της ημικρανίας.