Κάνε το Τεστ

LIBRAX – που χρησιμοποιείται;

LIBRAX

Το LIBRAX (προφέρεται "λιμπράξ") είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του άγχους που συνοδεύεται από γαστρεντερικές διαταραχές, συσχετιζόμενες με σπασμούς (όπως το ευερέθιστο έντερο/σπαστική κολίτιδα). Το Librax είναι συνδυασμός δύο δραστικών ουσιών, της χλωροδιαζεποξείδης και του βρωμιούχου κλιδινίου.

Η χλωροδιαζεποξείδη είναι ένα ηρεμιστικό (αγχολυτικό) που ανήκει στην κατηγορία των βενζοδιαζεπινών (όπως το Xanax), και είναι μια καλά ανεκτή βενζοδιαζεπίνη η οποία ανακουφίζει από το άγχος και τη ψυχική ένταση και επίσης έχει μυοχαλαρωτική δράση. Το βρωμιούχο κλιδίνιο είναι ένα συνθετικό αντιχολινεργικό με έντονη σπασμολυτική δράση στις λείες μυϊκές ίνες και αντιεκκριτική επίδραση στο γαστρεντερικό σωλήνα. Η δράση του χλωροδιαζεποξειδίου και του βρωμιούχου κλιδινίου αλληλοσυμπληρώνονται στην αντιμετώπιση των λειτουργικών διαταραχών του γαστρεντερικού, καθώς ο συνδυασμός των δύο αυτών δραστικών ουσιών στο Librax ασκεί συγχρόνως περιφερική και κεντρική δράση ως προς τα συμπτώματα που παρατηρούνται κατά τις λειτουργικές διαταραχές του γαστρεντερικού.

Λήψη Librax και δοσολογία

Κυκλοφορεί σε δισκία των Librax 5+2.5 mg (κάθε δισκίο Librax περιέχει 5mg χλωροδιαζεποξείδη και 2.5 mg βρωμιούχου κλιδίνιου).

Η συνιστώμενη δόση για ενήλικες είναι 1-2 δισκία Librax, 2-4 φορές την ημέρα, πριν τα γεύματα. Λαμβάνετε το φάρμακο πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας.

Ενδείξεις Librax

Το Librax ενδείκνυται για τη θεραπεία του άγχους που συνοδεύεται από γαστρεντερικές διαταραχές, όπως για παράδειγμα σε περιπτώσεις ευερέθιστου εντέρου (σπαστική κολίτιδα). Ανακουφίζει κράμπες ή σπασμούς του στομάχου, του εντέρου και της ουροδόχου κύστης.

Χρησιμοποιείται επίσης σε περιπτώσεις:

  • πεπτικού έλκους
  • φλεγμονές του παχέος εντέρου (οξεία εντεροκολίτιδα )
  • νεύρωση στομάχου

Πιθανές παρενέργειες από το Librax

Συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ξηροστομία, καταστολή, ζάλη, ίλιγγος, υπνηλία, αστάθεια, διαταραχή της ισορροπίας, σύγχυση, κόπωση, ναυτία, δυσκοιλιότητα, θολή όραση. Όταν το Librax λαμβάνεται μαζί με άλλα φάρμακα που ενεργούν στον εγκέφαλο ο συνδυασμός μπορεί να ενισχύσει την επίδρασή τους στον εγκέφαλο και τη συχνότητα εμφάνισης ανεπιθύμητων ενεργειών.

Χρειάζεται προσοχή εάν οδηγείτε ή χειρίζεστε μηχανήματα, γιατί οι βενζοδιαζεπίνες μπορεί να προκαλέσουν μεταβολή στη συγκέντρωση και πτώσεις λόγω της κατασταλτικής και μυοχαλαρωτικής δράσης (ιδίως στους ηλικιωμένους).

Προφυλάξεις για το Librax

Κατά τη διάρκεια μακρόχρονης θεραπείας συνιστάται να πραγματοποιείται αιματολογικός έλεγχος ηπατικής και νεφρικής λειτουργίας. Απότομη διακοπή μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα στέρησης.

Αντενδείξεις Librax

Δεν θα πρέπει να πάρετε Librax αν έχετε γλαύκωμα (γλαύκωμα κλειστής γωνίας), υπερτροφία προστάτη, βαρεία μυασθένεια, αναπνευστική ανεπάρκεια ή αν έχετε κάποιο πρόβλημα στην κύστη σας το οποίο προκαλεί προβλήματα στην ούρηση.

Να αποφεύγεται η χρήση του Librax στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Το Librax δεν πρέπει να χορηγείται κατά τη διάρκεια της γαλουχίας.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται όταν χορηγείται σε παιδιά. Να μην χορηγείται σε παιδιά κάτω των 6 ετών.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω το Librax;

To Librax πρέπει πάντα να λαμβάνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας. Δεν πρέπει να ξεκινάτε φάρμακα μόνοι σας χωρίς ιατρική παρακολούθηση ή επειδή διαβάσατε γνώμες στο google ή σε κάποιο φόρουμ.

Σχετιζόμενα σκευάσματα: Distedon (διαζεπάμη και βρωμιούχο κλιδινίο), Oasil (μόνο χλωροδιαζεποξείδη)
Συχνά ορθογραφικά λάθη: λιμπράξ, λιβραξ

Αντιμετώπιση στρες/άγχους και εναλλακτική θεραπεία

Η ψυχολογική συνιστώσα είναι πολύ σημαντική σε πολλές καταστάσεις, όπως στο ευερέθιστο έντερο. Όταν υπάρχει σημαντική επιδείνωση από το άγχος/στρες, η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ, ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ, η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και το EMDR (για την επεξεργασία των ψυχικών τραυμάτων) μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των ψυχοσωματικών συμπτωμάτων.