Η διακοπή των αντικαταθλιπτικών μπορεί να προκαλέσει στερητικό σύνδρομο;

Διακοπή των Αντικαταθλιπτικών

Όταν ο γιατρός συνταγογραφεί ένα αντικαταθλιπτικό φάρμακο, το κάνει για να σας βοηθήσει στην βελτίωση της διάθεσης ή/και στην ανακούφιση από το άγχος. Αλλά, καθώς αισθάνεστε καλύτερα με το πέρασμα του χρόνου με τη βοήθεια του φαρμάκου, ίσως να υποθέτετε ότι δεν χρειάζεστε πλέον την φαρμακευτική αγωγή. Έτσι σταματάτε απότομα τα αντικαταθλιπτικά. Και ξαφνικά, αισθάνεστε σαν να έχετε κρυολόγημα ή γαστρεντερίτιδα ή ίσως είναι δύσκολο να συγκεντρωθείτε. Σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ πιθανόν να έχετε τα συμπτώματα της διακοπής των αντικαταθλιπτικών.

Εάν σταματήσετε απότομα τα αντικαταθλιπτικά, μπορεί λοιπόν να εμφανίσετε σωματικά και ψυχολογικά συμπτώματα που προκαλούνται από την απότομη μείωση των επιπέδων της σεροτονίνης. Αυτά τα συμπτώματα δεν είναι τα ίδια όπως τα σωματικά συμπτώματα του στερητικού συνδρόμου από κάποια ναρκωτική ουσία.

Ενώ τα αντικαταθλιπτικά δεν προκαλούν εθισμό, η απότομη διακοπή των αντικαταθλιπτικών έχει επιδράσεις. Περίπου 1 στους 5 ανθρώπους που παίρνουν αντικαταθλιπτικά για περισσότερο από έξι εβδομάδες ίσως να βιώσει τα συμπτώματα της διακοπής αν σταματήσει ξαφνικά να λαμβάνει τα αντικαταθλιπτικά. Η μείωση της δοσολογίας των αντικαταθλιπτικών πάντα σύμφωνα με την καθοδήγηση του ψυχιατρού σας μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση των συμπτωμάτων.

Ο γιατρός σας μπορεί να διαγνώσει τα συμπτώματα διακοπής των αντικαταθλιπτικών αν:

 • Ξαφνικά εμφανίσετε συμπτώματα μέρες μετά την διακοπή των αντικαταθλιπτικών
 • Τα συμπτώματα υποχωρούν γρήγορα όταν ξεκινάτε τα αντικαταθλιπτικά ξανά

Τι προκαλεί το Σύνδρομο Διακοπής των Αντικαταθλιπτικών;

Οι επιστήμονες δεν είναι απόλυτα σίγουροι γιατί κάποιοι εμφανίζουν το σύνδρομο διακοπής των αντικαταθλιπτικών και κάποιοι άλλοι όχι. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να προβλεφθεί εάν κάποιος θα εμφανίσει τα συμπτώματα διακοπής μετά το σταμάτημα των αντικαταθλιπτικών.

Τα αντικαταθλιπτικά βοηθούν στην αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας που ρυθμίζει την διάθεση και περιλαμβάνει νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου όπως η σεροτονίνη και η νορεπινεφρίνη. Κάποιοι ειδικοί ψυχικής υγείας θεωρούν ότι η απότομη διακοπή των αντικαταθλιπτικών απλά δεν δίνει στον εγκέφαλο τον χρόνο να προσαρμοστεί στις γρήγορες αλλαγές.

Το σύνδρομο διακοπής αντικαταθλιπτικών εμφανίζεται περίπου στο 20% των ασθενών όταν σταματάνε απότομα τα αντικαταθλιπτικά. Συνήθως τα συμπτώματα είναι ήπια και κρατάνε περίπου 2 εβδομάδες, ή εξαφανίζονται αν ξαναρχίσει κανείς την αντικαταθλιπτική αγωγή.

Συμπτώματα Διακοπής των Αντικαταθλιπτικών

Τα συμπτώματα της διακοπής των αντικαταθλιπτικών εξαρτώνται και από την κατηγορία των αντικαταθλιπτικών που λαμβάνετε. Τα συμπτώματα τις περισσότερες φορές εμφανίζονται μέσα σε τρεις ημέρες από την διακοπή των αντικαταθλιπτικών. Είναι ήπια και σταματούν μέσα σε δύο εβδομάδες. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά του κρυολογήματος
 • Άγχος
 • Ζάλη και προβλήματα ισορροπίας, πιθανώς και ίλιγγο
 • Κόπωση
 • Πονοκέφαλο
 • Απώλεια συντονισμού
 • Μυϊκούς σπασμούς
 • Ναυτία
 • Εφιάλτες
 • Τρέμουλο
 • Προβλήματα στον ύπνο
 • Τάση για εμετό

Σε σπάνιες περιπτώσεις, η διακοπή των αντικαταθλιπτικών ίσως προκαλέσει μανία. Οι παλιότεροι τύποι αντικαταθλιπτικών που ονομάζονταν MAOIs μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση και ψυχωτικά συμπτώματα.

Πως να σταματήσετε τα Αντικαταθλιπτικά με ασφάλεια

Αν σκέφτεστε να σταματήσετε την αντικαταθλιπτική αγωγή, συζητήστε με το ψυχίατρό σας για τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα της διακοπής της αγωγής. Ο καλύτερος τρόπος της διακοπής των αντικαταθλιπτικών είναι η μείωση της δοσολογίας με την καθοδήγηση του ψυχιάτρου. Έτσι βοηθάτε τον εγκέφαλό σας να προσαρμοστεί στις αλλαγές των χημικών ουσιών και προλαμβάνετε και τα συμπτώματα της διακοπής. Ο γιατρός σας θα σας πει πως θα μειώσετε την δόση και σε πόσο χρονικό διάστημα. Αναλόγως το φάρμακο και την κατάσταση που αντιμετωπίζατε, αυτό το διάστημα μπορεί να κυμαίνεται από μία εβδομάδα, έως αρκετούς μήνες. Ποτέ μην προσπαθήσετε να το κάνετε μόνοι σας.

Σε κάποιες περιπτώσεις οι γιατροί συνταγογραφούν φάρμακα (πχ αγχολυτικά) που βοηθούν στα συμπτώματα της διακοπής, όπως η ναυτία και η υπνηλία. Ίσως να αλλάξετε τα βραχυπρόθεσμα αντικαταθλιπτικά με μακροπρόθεσμα για να διευκολύνετε την διακοπή της αγωγής για την κατάθλιψη.

Τα συμπτώματα της διακοπής συνήθως υποχωρούν μέσα σε λίγες εβδομάδες. Αλλά αν έχετε έντονα συμπτώματα, ο ψυχίατρος σας ίσως σας προτείνει άλλα φάρμακα ή άλλες μεθόδους για να σας ανακουφίσει, όπως ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ και η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ.

gdpr-image
This website uses cookies to improve your experience. By using this website you agree to our Data Protection Policy.
Read more