Κάνε το Τεστ
Πως καταλαβαίνω ότι έχω κατάθλιψη, Συμπτώματα κατάθλιψης, Σημάδια κατάθλιψης, Πως θα αναγνωρίσω ότι έχω κατάθλιψη , Θεραπεία κατάθλιψης

Πως καταλαβαίνω ότι έχω κατάθλιψη

Πως καταλαβαίνω ότι έχω κατάθλιψη

Η κατάθλιψη είναι μια πολύπλοκη ψυχική νόσος. Καταρχήν, επιδρά στην διάθεση, αλλά επηρεάζει κάθε πτυχή της ζωής ενός ατόμου, από τις προσωπικές σχέσεις μέχρι την σωματική υγεία του. Η θλίψη είναι μέρος της ζωής, αλλά είναι δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς πότε πρόκειται για μια στεναχώρια στο πλαίσιο του φυσιολογικού, και πότε είναι κατάθλιψη. Πως μπορεί να όμως να καταλάβει κάποιος ότι έχει κατάθλιψη;

Ποια είναι τα σημάδια της κατάθλιψης;

1. Αίσθημα απελπισίας

Οι άνθρωποι με κατάθλιψη συχνά νιώθουν συναισθήματα απελπισίας, αν και αυτό δεν είναι το ίδιο για όλες τις φυλές και τις εθνικότητες.

Μερικές φορές οι άνθρωποι με κατάθλιψη νιώθουν ότι δεν έχουν καμία αξία, νιώθουν ενοχές και κάνουν σκέψεις όπως, "Είναι δικό μου λάθος" ή "Ποιο είναι το νόημα;"

2. Απώλεια ενδιαφέροντος

Η κατάθλιψη μπορεί να στερεί από τους ανθρώπους την χαρά και την ευχαρίστηση για πράγματα που αγαπούν. Η έλλειψη ενδιαφέροντος ή η απομάκρυνση από δραστηριότητες, όπως τα αθλήματα, τα χόμπι, η επαφή με τους φίλους, είναι συχνά ένα σημάδι της κατάθλιψης.

3. Έντονη κόπωση και προβλήματα στον ύπνο

Ένας λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι με κατάθλιψη σταματούν να κάνουν πράγματα που απολαμβάνουν είναι επειδή νιώθουν πολύ κουρασμένοι. Η κατάθλιψη συχνά προκαλεί έλλειψη ενέργειας και έντονη κόπωση, δύο από τα πιο εξουθενωτικά συμπτώματα. Αυτά μπορεί να οδηγούν στον υπερβολικό ύπνο.

Η κατάθλιψη έχει επίσης σχέση με την αϋπνία και η μία τροφοδοτεί την άλλη. Η έλλειψη ύπνου προκαλεί έντονο στρες.

4. Άγχος

Η κατάθλιψη και το άγχος συχνά πάνε μαζί και τα συμπτώματα του άγχους περιλαμβάνουν:

 • νευρικότητα, αίσθηση έντασης
 • αίσθημα κινδύνου, πανικού
 • αίσθημα παλμών
 • γρήγορη αναπνοή
 • εφίδρωση
 • τρέμουλο
 • δυσκολία στη συγκέντρωση

5. Ευερεθιστότητα (στους άνδρες)

Η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάζει διαφορετικά τα δύο φύλα. Οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνδρες με κατάθλιψη συνήθως είναι πιο ευερέθιστοι, έχουν ριψοκίνδυνες συμπεριφορές, ξεσπάσματα θυμού.

Γενικά, οι άνδρες που αναγνωρίζουν την κατάθλιψη και ζητάνε βοήθεια είναι πολύ λιγότεροι από τις γυναίκες. Είναι πιο πιθανό να ζητάνε βοήθεια όταν τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της κλασικής κατάθλιψης. Αλλά μπορεί να μην αναγνωρίζουν την ευερεθιστότητα ή τα άλλα δυνατά συναισθήματα ως κάτι που χρειάζεται θεραπεία.

Οι γυναίκες που λαμβάνουν αντικαταθλιπτική αγωγή είναι διπλάσιες από τους άνδρες. Επίσης, οι άνδρες γενικά προτιμούν τα φάρμακα από την ψυχοθεραπεία.

6. Αλλαγές στην όρεξη και στο βάρος

Το βάρος και η όρεξη μπορεί να παρουσιάζουν διακυμάνσεις στους ανθρώπους με κατάθλιψη. Αυτό διαφέρει για τον κάθε άνθρωπο. Κάποιοι έχουν αυξημένη όρεξη και παίρνουν βάρος, ενώ άλλοι δεν πεινάνε και χάνουν βάρος.

Πως καταλαβαίνω ότι έχω κατάθλιψη, Κατάθλιψη, Σημάδια κατάθλιψης

7. Ανεξέλεγκτα συναισθήματα

Τη μια στιγμή μπορεί να είναι ένα ξέσπασμα θυμού. Την επόμενη δάκρυα που τρέχουν ανεξέλεγκτα. Η κατάθλιψη προκαλεί εναλλαγές στην διάθεση, και δεν έχει καμία σχέση με όσα βιώνει το άτομο από εξωτερικούς παράγοντες.

8. Σκέψεις θανάτου

Η κατάθλιψη κάποιες φορές έχει άμεση σχέση με τις αυτοκτονικές σκέψεις.

Οι άνθρωποι που αυτοκτονούν συνήθως έχουν συμπτώματα κατάθλιψης ή άλλα θέματα ψυχικής υγείας. Συχνά οι άνθρωποι μιλούν για αυτό ή κάνουν μια πρώτη απόπειρα πριν καταφέρουν να βάλουν τέλος στη ζωή τους. Οι άνθρωποι που διατρέχουν άμεσο κίνδυνο για αυτοτραυματισμό πρέπει:

 • Να καλούν αμέσως βοήθεια
 • Να έχουν μαζί τους ένα άτομο
 • Να μην έχουν όπλα, μαχαίρια, φάρμακα που μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν

9. Αρνητική συζήτηση με τον εαυτό

Η αρνητική συζήτηση με τον εαυτό είναι ένας εσωτερικός διάλογος που είναι καταστροφικός και περιέχει έντονη αυτοκριτική. Πολλοί άνθρωποι με κατάθλιψη κάνουν αρνητική συζήτηση με τον εαυτό τους και επιλέγουν τις επιβλαβείς, αρνητικές και επικριτικές σκέψεις για τον εαυτό τους.

Αν και τα στοιχεία για τις μακροχρόνιες επιδράσεις της αρνητικής συζήτησης με τον εαυτό είναι περιορισμένα, γνωρίζουμε ότι έχει καταστροφικές συνέπειες στην ευεξία.

10. Πόνοι και άλλα θέματα υγείας

Η κατάθλιψη είναι μια ψυχική νόσος, αλλά επίσης μπορεί να προκαλεί σωματικά συμπτώματα. Εκτός από τις αλλαγές στο βάρος και την κόπωση, άλλα σωματικά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • πονοκεφάλους
 • πόνο στο στήθος
 • ταχυπαλμία
 • πόνους
 • προβλήματα του γαστρεντερικού

11. Μειωμένη λίμπιντο

Οι αλλαγές στη λίμπιντο είναι ένα από τα κύρια συμπτώματα της κατάθλιψης. Όσο πιο σοβαρή είναι η κατάθλιψη, τόσο πιο σοβαρή είναι η σεξουαλική δυσλειτουργία. Αυτή η δυσλειτουργία μπορεί να περιλαμβάνει προβλήματα στη λίμπιντο, στον οργασμό, στη στύση.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένα άτομο με κατάθλιψη έχει μειωμένη λίμπιντο. Αυτοί περιλαμβάνουν:

 • απώλεια ενδιαφέροντος για απολαυστικές δραστηριότητες, όπως το σεξ
 • κόπωση και χαμηλά επίπεδα ενέργειας
 • χαμηλή αυτοεκτίμηση

Δεν εμφανίζουν όλοι οι άνθρωποι με κατάθλιψη τα τυπικά συμπτώματα της θλίψης και της απελπισίας. Μερικές φορές, τα μοναδικά σημάδια που μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους είναι σωματικά, όπως η κόπωση και οι αλλαγές στο βάρος.

Άλλα κρυφά σημάδια της κατάθλιψης μπορεί να περιλαμβάνουν την κατανάλωση αλκοόλ και ουσιών, την ευερεθιστότητα ή τα ξεσπάσματα θυμού, και την απώλεια ενδιαφέροντος για απολαυστικές δραστηριότητες όπως το σεξ και τα χόμπι.

Οι άνθρωποι που ανησυχούν για ένα αγαπημένο τους πρόσωπο πρέπει να μιλούν μαζί του για τα συμπτώματα και να του παρέχουν υποστήριξη και συμβουλές. Καλό είναι να παροτρύνουν το άτομο να μιλήσει με το γιατρό του ή έναν ψυχοθεραπευτή.

12. Συναισθήματα ενοχών

Ένα άτομο με κατάθλιψη μπορεί να πιστεύει ότι κάνει τα πάντα λάθος ή ότι έχει απογοητεύσει τους ανθρώπους γύρω του, ή ότι είναι βάρος για τους κοντινούς του ανθρώπους. Συχνά, αυτές οι σκέψεις είναι δυσανάλογες με το γεγονός που τις πυροδοτεί. Ένας καλός τρόπος για να αξιολογήσετε αν αυτές οι σκέψεις είναι δυσανάλογες είναι να μιλήσετε με έναν έμπιστο φίλο σας ή ένα μέλος της οικογένειάς σας αν θα ένιωθε το ίδιο στη θέση σας.

Καλό είναι να έχετε στο μυαλό σας ότι τα συμπτώματα της κατάθλιψης μπορεί να διαφέρουν για τον κάθε άνθρωπο. Επίσης, υπάρχουν διαφορετικοί τύποι κατάθλιψης και μπορεί ο καθένας να εκδηλώνεται με διαφορετικούς τρόπους.

Αν αναγνωρίζετε οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα καλό είναι να ζητήσετε την γνώμη ενός ειδικού.

Θεραπεία της κατάθλιψης

Η κατάθλιψη, όπως πολλές άλλες ψυχικές ασθένειες, ακολουθεί έναν συγκεκριμένο κανόνα: το 1/3 των ασθενών αναρρώνει πλήρως. το 1/3 των ασθενών ανταποκρίνεται εν μέρει στη θεραπεία, και το 1/3 δεν έχει κανένα όφελος από την θεραπεία. Η ηλικία, η διάρκεια των συμπτωμάτων, το οικογενειακό ιστορικό, και οι συνυπάρχουσες ψυχικές νόσοι ή τα άλλα θέματα υγείας, επηρεάζουν την πρόγνωση.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι κάποιοι άνθρωποι με κατάθλιψη μπορεί να εμφανίζουν υποτροπές, και η πιθανότητα υποτροπής αυξάνεται όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των επεισοδίων. Υπάρχει επίσης αυξημένος κίνδυνος αυτοκτονίας που έχει σχέση με την σοβαρή κατάθλιψη.

Βέβαια, στις μέρες μας υπάρχουν πολλές θεραπευτικές επιλογές για την κατάθλιψη, όπως η ψυχοθεραπεία, η φαρμακευτική αγωγή, η ομοιοπαθητική. Ένας από τους πιο ισχυρούς προβλεπτικούς δείκτες για την επιτυχία της θεραπείας είναι το κατά πόσο ο ασθενής μένει δεσμευμένος στο θεραπευτικό του πλάνο.

Αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάθλιψης 

Ο συνδυασμός ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ και φαρμακευτικής αγωγής έχει τα καλύτερα αποτελέσματα για τους ανθρώπους με κατάθλιψη. Η ψυχοθεραπεία ενδυναμώνει τους ανθρώπους και τους βοηθά να αντιμετωπίσουν τις πραγματικές αιτίες της κατάθλιψης.

Επιπλέον, η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ, ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ και το EMDR αποτελούν πολύτιμους συμμάχους για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.