Κάνε το Τεστ
κατάθλιψη, κίνητρα, κίνητρα και κατάθλιψη, πως η κατάθλιψη επηρεάζει τα κίνητρα, πως θα βρείτε κίνητρα όταν βιώνετε κατάθλιψη

Κατάθλιψη και κίνητρα

Κατάθλιψη και Κίνητρα

Η κατάθλιψη είναι μια σοβαρή ψυχική νόσος που χαρακτηρίζεται από την έλλειψη κινήτρου. Η κατάθλιψη δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο που περιλαμβάνει την αποφυγή, την απομόνωση, την αναβλητικότητα, την αυτοκριτική, την τελειομανία και την απελπισία. Η έλλειψη κινήτρου οδηγεί σε συμπεριφορές που δεν βοηθούν στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης σας. Μπορείτε όμως να βρείτε  κίνητρό στην καθημερινότητά σας.

Αρνητικός τρόπος σκέψης

Ο αρνητικός τρόπος σκέψης είναι παράγοντας κλειδί που επηρεάζει τα συναισθήματά μας. Η ψυχοθεραπεία μας βοηθά να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης ώστε να αλλάξουμε όσα νιώθουμε . Στην κατάθλιψη αλλά και σε άλλες διαταραχές ψυχικής υγείας παρασυρόμαστε από τον αρνητικό τρόπο σκέψης με αποτέλεσμα να έχουμε μια διαστρεβλωμένη εικόνα για τον κόσμο, τον εαυτό μας και τους άλλους.

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά αρνητικά μοτίβα σκέψης , τα οποία ενισχύουν την κατάθλιψη. Ο αρνητικός τρόπος σκέψης  δημιουργεί διαστρεβλωμένη άποψη για γεγονότα, άτομα ή καταστάσεις. Όταν φιλτράρουμε τα πάντα με αρνητικό τρόπο αγνοούμε τα θετικά και επικεντρωνόμαστε στις αρνητικές πτυχές. Αν επιτύχουμε σε κάτι το παραβλέπουμε σαν να μην έχει κανένα νόημα και αν αξιολογήσουμε την κατάσταση βλέπουμε μόνο τα λάθη μας αντί να έχουμε μια ισορροπημένη ματιά.

Πώς η κατάθλιψη επηρεάζει τα κίνητρα;

Αν έχετε κατάθλιψη ίσως να νιώθετε ότι η συμπεριφορά σας είναι διαφορετική από αυτή πριν από την κατάθλιψη. Μπορεί να αποφεύγετε ανθρώπους, να ασκείστε λιγότερο, να μην κάνετε σχέδια , να έχετε χάσει το ενδιαφέρον σας για δραστηριότητες που απολαμβάνατε ή να μηρυκάζετε συνεχώς τις σκέψεις σας.

Σκεφτείτε τον εαυτό σας πριν την κατάθλιψη. Με ποιους ανθρώπους σας άρεσε να αλληλεπιδράτε, ποιες δραστηριότητες απολαμβάνατε. Όταν νιώθετε πεσμένοι ψυχολογικά βοηθά να αναλάβετε δράση.

Η δράση δημιουργεί κίνητρο

Το κίνητρο είναι αποτέλεσμα των πράξεων σας. Αν για παράδειγμα, κάνετε άσκηση θα έχετε παρατηρήσει ότι έχετε περισσότερη ενέργεια και κίνητρα για να κάνετε άλλα πράγματα. Η δραστηριότητα φορτίζει τις μπαταρίες σας. Όσο πιο πολύ δεσμευμένοι είστε σε μια δραστηριότητα τόσο περισσότερα κίνητρα θα έχετε. Η δραστηριότητα σας παρασέρνει στο δικό της ρυθμό. Μπορείτε να αντιστρέψετε τον φαύλο κύκλο της κατάθλιψης σε ένα κύκλο δράσης και κινήτρου.

Θέστε ξεκάθαρους στόχους

Θέστε συγκεκριμένους στόχους που θέλετε να επιτύχετε την επόμενη ημέρα, τον επόμενο μήνα και τον επόμενο χρόνο. Το να περιμένετε να βρείτε κίνητρο είναι συχνά μια παγίδα που οδηγεί σε παθητικότητα και απομόνωση. Όλοι γνωρίζουμε ότι η παθητικότητα και η απομόνωση είναι σημαντικοί παράγοντες στην κατάθλιψη.

Επικεντρωθείτε σε συγκεκριμένους στόχους. Μπορεί να θέλετε να βελτιώσετε την σωματική σας υγεία και να επικεντρωθείτε στην άσκηση και στη διατροφή. Ίσως να θέλετε να γίνετε καλύτεροι στη δουλειά σας. Αντί να ψάχνετε για κίνητρο, αναρωτηθείτε για το σκοπό σας ή το στόχο σας και στην συνέχεια δεσμευτείτε σε πράξεις που θα σας οδηγήσουν στο στόχο σας.

Μπορείτε να καταγράψετε δύο στόχους για κάθε μέρα και τέσσερις στόχους για την εβδομάδα και έξι στόχους για το μήνα. Στη συνέχεια παρακολουθήστε και αξιολογήστε την πρόοδο και την εξέλιξή σας και αναγνωρίστε όσα καταφέρνετε. Είναι σημαντικό να έχετε τον έλεγχο της συμπεριφοράς σας. Και αυτό σημαίνει ότι έχετε την ικανότητα να κάνετε όσα επιθυμείτε.

Επιβραβεύστε τον εαυτό σας για κάθε βήμα

Όταν οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν την κατάθλιψη σπάνια επιβραβεύουν τον εαυτό τους για οτιδήποτε θετικό και αν κάνουν. Ένα άτομο με κατάθλιψη μπορεί να είναι αποδοτικό στη δουλειά του, να διατηρεί τις κοινωνικές επαφές του και να κάνει άσκηση αρκετές φορές την εβδομάδα. Αλλά δεν αντιλαμβάνεται την πρόοδο που κάνει ώστε να νιώσει λίγο καλύτερα. Αυτή η έλλειψη επιβράβευσης του εαυτού χαρακτηρίζει πολλούς ανθρώπους με κατάθλιψη και βασίζεται στην έλλειψη κινήτρου.

Αν δεν επιβραβεύετε τον εαυτό σας για τα βήματα που κάνετε τότε νιώθετε απογοητευμένοι, αποθαρρύνεστε , τα παρατάτε και χάνετε τα κίνητρά σας. Ο κάθε άνθρωπος που έχει βιώσει την κατάθλιψη γνωρίζει πόσο δύσκολο είναι να δεσμευτεί σε τέτοιες συμπεριφορές. Είναι σαν να ανεβαίνει κάποιος μια σκάλα με 100 κιλά βάρος στους ώμους του και να αναρωτιέται γιατί είναι τόσο δύσκολο. Είναι ανάγκη να επιβραβεύετε τον εαυτό σας για κάθε μικρό βήμα που κάνετε.

Το πλεονέκτημα της επιβράβευσης του εαυτού σας είναι ότι πάντα αναγνωρίζετε την προσπάθειά σας. Είστε ο υποστηρικτής του εαυτού σας , που θα σας δώσει κίνητρο να συνεχίσετε. Επιβραβεύστε τον εαυτό σας, αναγνωρίστε την προσπάθειά σας και αξιολογήστε την πρόοδό σας ακόμη και για μικρά βήμα που όμως σας κρατούν προσηλωμένους στη σωστή κατεύθυνση.

Όταν αντιμετωπίζετε δυσκολίες με τα κίνητρά σας, μπορεί να νιώθετε απογοητευμένοι επειδή τα πράγματα δεν θα πάνε καλά έτσι ξαφνικά. Μερικές φορές είναι ανάγκη να παραμείνετε δεσμευμένοι σε θετικές συμπεριφορές για κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι να ξεκινήσει η θετική δράση της επιβράβευσης. Αλλά χρειάζεται χρόνος και υπομονή με τον εαυτό σας και είναι ανάγκη να επιβραβεύετε τον εαυτό σας σε κάθε βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Όσα περισσότερα βήματα κάνετε προς τη σωστή κατεύθυνση , τόσο περισσότερα κίνητρα θα έχετε και τόσο πιο καλά με τον εαυτό σας θα νιώθετε.