Κάνε το Τεστ
ο τρόπος που μιλάτε στον εαυτό σας έχει σημασία, αρνητική συζήτηση με τον εαυτό, θετική συζήτηση με τον εαυτό, συζήτηση με τον εαυτό, εσωτερική επικριτική φωνή, θετικές δηλώσεις, ενίσχυση της θετικής συζήτησης με τον εαυτό

Ο τρόπος που μιλάτε στον εαυτό σας έχει σημασία

Ο τρόπος που μιλάτε στον εαυτό σας έχει σημασία

Γνωρίζατε ότι κάθε μέρα κάνουμε περισσότερες από 6,000 σκέψεις την ημέρα; Πολλές από αυτές τις σκέψεις προκύπτουν από τη συζήτηση με τον εαυτό μας. Η συζήτηση με τον εαυτό μας, είναι γνωστή ως εσωτερική φωνή, είναι ο εσωτερικός διάλογος που κάνουμε. Αρκετές φορές δεν δίνουμε σημασία σε αυτό το διάλογο όμως επηρεάζει σημαντικά τη ζωή μας. Όσα λέμε στον εαυτό μας αποτελούν την πραγματικότητά μας. Για αυτό έχει σημασία ο τρόπος με τον οποίο μιλάμε στον εαυτό μας.

Τι είναι η συζήτηση με τον εαυτό και πώς λειτουργεί;

Η συζήτηση με τον εαυτό είναι ένας εσωτερικός διάλογος ή η σταθερή ροή των συνεχών σκέψεων που τρέχουν στο μυαλό μας, είτε το καταλαβαίνουμε είτε όχι. Η συζήτηση με τον εαυτό είναι απίστευτα ισχυρή επειδή μπορεί να επηρεάζει τη διάθεση και τα συναισθήματα, τα οποία με τη σειρά τους επηρεάζουν τις συμπεριφορές και τις πράξεις μας. Γενικά, ο τρόπος με τον οποίο επιλέγουμε να αντιδράμε ή να ανταποκρινόμαστε σε κάθε κατάσταση στηρίζεται όχι μόνο στο πως βλέπουμε την κατάσταση αλλά επίσης και το πως βλέπουμε τον εαυτό μας.

Η συζήτηση με τον εαυτό μπορεί να διαχωριστεί σε δύο κατηγορίες, την αρνητική και τη θετική συζήτηση.

Αρνητική συζήτηση με τον εαυτό

Έχετε πιάσει ποτέ τον εαυτό σας να μην μπορεί να κοιμηθεί το βράδυ, να μένει κολλημένο το μυαλό σε κάτι που έγινε στο παρελθόν ή σε ένα λάθος; Έχετε ακούσει ποτέ την επικριτική σας φωνή να λέει, "Δεν θα είσαι ποτέ αρκετά έξυπνος." "Γιατί δεν μπορείς να είσαι αρκετά όμορφη;" ή "Παράτησέ τα. Γιατί προσπαθείς συνέχεια αφού πάντα αποτυγχάνεις;" Έχετε ποτέ προσπαθήσει να πείσετε τον εαυτό σας ότι δεν είστε απλά αρκετά καλοί, ακόμη και όταν όλα δείχνουν το αντίθετο;

Η αρνητική συζήτηση με τον εαυτό μπορεί να γίνει καταστροφική και επιβλαβής. Eιδικά αν δεν σας επιτρέπει να κατανοήσετε την πραγματική σας αξία και τις ικανότητές σας. Ωστόσο, μπορείτε να περιορίσετε αυτές τις σκέψεις, αν και αυτό δεν είναι τόσο εύκολο. Σύμφωνα με τις μελέτες, το ανθρώπινο μυαλό είναι επιρρεπές στην αρνητικότητα, και τα στοιχεία δείχνουν ότι το 80% των σκέψεων μας είναι αρνητικές. Αυτό συμβαίνει επειδή τα αρνητικά γεγονότα έχουν σημαντική επίδραση στον εγκέφαλο συγκριτικά με τα θετικά. Αυτό εξηγεί γιατί έχουμε την τάση να μηρυκάζουμε τις αρνητικές σκέψεις και εμπειρίες. Γιατί η κριτική είναι πιο ισχυρή από τα θετικά σχόλια, και γιατί τα τραύματα του παρελθόντος είναι πολύ μεγάλο βάρος.

Αυτό το φαινόμενο είναι γνωστό ως αρνητική προκατάληψη, και μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στη συμπεριφορά, στις αποφάσεις, στις σχέσεις και στη ζωή γενικότερα. Σε αρκετές περιπτώσεις, η αρνητική προκατάληψη προκαλεί την αρνητική συζήτηση με τον εαυτό, η οποία είναι κάποιες φορές αυτοκαταστροφική. Αυτό συμβαίνει επειδή  οδηγούμαστε σε ανακριβή συμπεράσματα τον εαυτό μας και τις ικανότητές μας. Έτσι, τελικά καταλήγουμε να περιορίζουμε τις δυνατότητές μας.

ο τρόπος που μιλάτε στον εαυτό σας έχει σημασία, πως φερομαστε στον εαυτο μας

Παράδειγμα αρνητικής συζήτησης με τον εαυτό 

Για παράδειγμα, μια γυναίκα λέει στον εαυτό της ότι είναι αποτυχημένη και ότι ποτέ δεν θα κάνει τίποτε σωστά. Αυτή η λανθασμένη αντίληψη καταστρέφει την αξία της, την αποθαρρύνει, και σαν αποτέλεσμα κάνει λιγότερες προσπάθειες ώστε να επιτύχει τους στόχους της. Τελικά, η αρνητική συζήτηση με τον εαυτό της οδηγεί σε έλλειψη κινήτρου. Αυτό την εμποδίζει να ολοκληρώσει τα σχέδιά της και να επιτύχει σε αυτό που αγαπά.

Σε αυτό το παράδειγμα, βλέπουμε ότι οι λέξεις που επαναλαμβάνουμε στον εαυτό μας καθημερινά έχουν μεγάλη αξία. Πολλές φορές δεν είναι η απουσία ταλέντου ή χαρισμάτων, αλλά οι λανθασμένες πεποιθήσεις που μας κρατούν μακριά από όσα έχουμε ονειρευτεί και όσα θέλουμε να είμαστε.

Πώς μπορείτε να αλλάξετε αυτή την εσωτερική αφήγηση;

Όταν η εσωτερική φωνή αντηχεί στο μυαλό σας, υπάρχει μια εξαιρετική τεχνική που ονομάζεται S-O-S. Τι είναι όμως αυτή η τεχνική;

 • S-top/στοπ: όταν μια αρνητική σκέψη κάνει την εμφάνισή της, μπορείτε να πείτε στον εαυτό σας "Στοπ". Αν δεν μπορείτε να αναγνωρίσετε την ρίζα του προβλήματος, τότε είναι αδύνατο να το λύσετε. Όταν λέτε, στοπ, δίνετε στον εαυτό σας την ευκαιρία να διακόψει συνειδητά αυτή τη σκέψη.
 • O-bserve/παρατήρηση: στη συνέχεια, η παρατήρηση θα σας βοηθήσει να δείτε τι λέτε στον εαυτό σας. Μπορείτε να αναρωτηθείτε, πόσο αληθινή και ακριβής είναι αυτή η σκέψη; Μήπως κρίνω αυστηρά τον εαυτό μου; Καταλήγω σε συμπεράσματα βασισμένα σε μια άποψη ή σε μια εμπειρία παρά σε γεγονότα; Θα έλεγα ή θα σκεφτόμουν το ίδιο για ένα φίλο μου;
 • S-hift/αλλαγή: τελικά, μπορείτε να αλλάξετε την συναισθηματική σας αντίδραση ή την συμπεριφορά σας χρησιμοποιώντας θετικές δεξιότητες και μεθόδους.

Θετική συζήτηση με τον εαυτό

Σε αντίθεση με την αρνητική συζήτηση με τον εαυτό, η θετική συζήτηση περιλαμβάνει τη χρήση θετικών δηλώσεων και υποστηρικτικών φράσεων, για τη διαχείριση της εσωτερικής φωνής. Η δέσμευση στη θετική συζήτηση με τον εαυτό, ενισχύει την αυτοπεποίθηση, την αυτοεκτίμηση, την επίτευξη των στόχων και την αισιοδοξία.
Για να κάνετε την αρχή, μπορείτε να έχετε στο μυαλό σας τις εξής θετικές δηλώσεις:

 • Έχω τη δύναμη να αλλάξω γνώμη.
 • Χρειάζεται κουράγιο για αυτό που κάνω, είμαι περήφανος για τον εαυτό μου που προσπαθώ.
 • Ακόμη και αν τα αποτελέσματα δεν είναι αυτά που περίμενα, έμαθα πολλά για τον εαυτό μου.
 • Μπορεί να έχω πολύ δρόμο μπροστά μου , αλλά είμαι πολύ περήφανος για εδώ που έχω ήδη φτάσει.
 • Είμαι ικανός και δυνατός. Μπορώ να τα καταφέρω.
 • Αύριο είναι μια νέα μέρα για να προσπαθήσω ξανά.
 • Αυτή είναι μια ευκαιρία να δοκιμάσω πράγματα έξω από τη ζώνη άνεσής μου.
 • Μπορώ να μάθω από αυτή την κατάσταση και να εξελιχθώ ως άτομο.

Βαθιά στο μυαλό, η θετική συζήτηση δεν σημαίνει ότι δεν θα έχετε ποτέ αρνητικές σκέψεις. Αντιθέτως, σημαίνει πως όταν εμφανίζεται η αρνητική επικριτική φωνή, εκπαιδεύετε τον εγκέφαλο σας να βλέπει τα θετικά. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και στις δύσκολες μέρες, γνωρίζετε ότι θα έρθουν καλύτερες. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και όταν δεν μπορούμε να επιλέξουμε τις καταστάσεις που θα βιώσουμε, έχουμε τη δύναμη να ελέγξουμε τον τρόπο με τον οποίο αντιδράμε σε αυτές. Η θετική συζήτηση με τον εαυτό δεν θα δώσει τέλος στον αρνητικό τρόπο σκέψης. Μας επιτρέπει, να έχουμε καλύτερη επίγνωση των σκέψεων μας, να τις βλέπουμε στις σωστές τους διστάσεις, και να τις αντικαθιστούμε με πιο ακριβείς δηλώσεις.

Ψυχική ενδυνάμωση και θετικές δηλώσεις 

Η πραγματική αλλαγή και η μεταμόρφωση στον τρόπο με τον οποίο σκέφτεστε δεν θα συμβεί σε μια νύχτα, ειδικά αν σκεφτείτε ότι ο εγκέφαλός μας είναι επιρρεπής στην αρνητικότητα. Με την βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ και του LIFE COACHING μπορείτε να ενισχύσετε την θετική συζήτηση με τον εαυτό. Θα υπάρξουν στιγμές που θα υποκύψετε στην αρνητικότητα, θα κάνετε λάθη, γιατί είστε άνθρωποι. Αυτό που έχει αξία είναι ο τρόπος με τον οποίο σηκώνεστε όταν πέφτετε, τα όσα  μαθαίνετε από τα λάθη σας, και το πως μπορείτε να αλλάξετε τον τρόπο σκέψης σας. Τελικά, όλα όσα λέτε στον εαυτό σας καθορίζουν τη ζωή σας.