Κάνε το Τεστ
Βαριά κατάθλιψη συμπτώματα, Βαριά κατάθλιψη, Συμπτώματα βαριάς κατάθλιψης, Σωματικά συμπτώματα βαριάς κατάθλιψης, Κίνδυνος αυτοκτονίας, Αυτοκτονικές σκέψεις, Θεραπεία βαριάς κατάθλιψης

Βαριά κατάθλιψη – συμπτώματα

Βαριά κατάθλιψη - συμπτώματα

Η κατάθλιψη είναι μια συχνή ψυχική νόσος που μπορεί να είναι ήπια ως σοβαρή. Στις πιο ήπιες περιπτώσεις περιλαμβάνει συμπτώματα όπως η θλίψη, η ευερεθιστότητα, ο θυμός και η κόπωση που διαρκούν εβδομάδες ή περισσότερο. Όλα αυτά τα συμπτώματα παρεμβαίνουν στην καθημερινότητα και στις σχέσεις.

Αλλά μερικές περιπτώσεις κατάθλιψης είναι πιο σοβαρές, με έντονα συμπτώματα που περιλαμβάνουν σημαντικές αλλαγές στην όρεξη και στο βάρος, προβλήματα στον ύπνο, σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας. Τα συμπτώματα της βαριάς κατάθλιψης παραλύουν τους ασθενείς και μετατρέπουν την κάθε ημέρα σε ένα Γολγοθά. Είναι σημαντικό να ζητούν γρήγορα βοήθεια.

Ποια είναι τα συμπτώματα της σοβαρής κατάθλιψης;

Τα συμπτώματα της βαριάς κατάθλιψης περιλαμβάνουν:

Δυσκολία στον ύπνο. Οι άνθρωποι με κατάθλιψη αντιμετωπίζουν δυσκολίες στον ύπνο, αϋπνία για παράδειγμα. Οι πάσχοντες από κατάθλιψη δεν μπορούν να κοιμηθούν από τις αρνητικές σκέψεις, την υπερανάλυση, έχουν συχνές αφυπνίσεις, πρώιμη αφύπνιση και άλλα σχετικά συμπτώματα. Η έλλειψη ύπνου κάνει όλη την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη, προσθέτοντας στην γενική καταβολή.

Υπερβολικός ύπνος. Ο ύπνος μπορεί να είναι ένας τρόπος για να ξεφύγει κάποιος από τα συναισθήματα του και έτσι μένει στο κρεβάτι πολύ περισσότερο από το φυσιολογικό. Η κατάθλιψη προκαλεί κόπωση χωρίς να υπάρχει κάποιος άλλος ιατρικός λόγος.

Ευερεθιστότητα. Η ευερεθιστότητα ή ο θυμός μπορεί να είναι ένα από τα κύρια συμπτώματα της κατάθλιψης, ιδίως στους άνδρες.

Απώλεια ενδιαφέροντος και κινήτρου. Η ανηδονία είναι ο ιατρικός όρος που περιγραφεί την έλλειψη ευχαρίστησης ή χαράς στη ζωή. Είναι συχνό σύμπτωμα της κατάθλιψης, ο άνθρωπος χάνει το ενδιαφέρον του για δραστηριότητες που πριν είχαν νόημα και χαρά για αυτό.

Απελπισία. Όταν κάποιος βιώνει κατάθλιψη, νιώθει απελπισία και σε αδιέξοδο. Η έλλειψη ελπίδας μπορεί να οδηγεί σε περισσότερα καταθλιπτικά επεισόδια και αυξάνει τον κίνδυνο αυτοκτονίας. Οι άνθρωποι που νιώθουν απελπισία είναι λιγότερο πιθανό να ζητήσουν βοήθεια ή μπορεί να σταματούν την θεραπεία επειδή νιώθουν τόσο άσχημα.

Επίμονες σκέψεις ότι θα συμβεί κάτι κακό. Η ανησυχία είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα, αλλά στην κατάθλιψη, η ανησυχία είναι υπερβολική. Όταν κάποιος ανησυχεί συνέχεια για όλα και νιώθει ότι κάτι κακό θα συμβεί, νιώθει περισσότερο άγχος και κατάθλιψη.

Σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας ή απόπειρες αυτοκτονίας. Οι περισσότεροι άνθρωποι με κατάθλιψη δεν σκέφτονται την αυτοκτονία. Αλλά τα συναισθήματα απελπισίας και θλίψης μπορεί να κάνουν κάποιους ανθρώπους να εύχονται το θάνατο, λένε "θέλω να πεθάνω, κουράστηκα". Αν κάποιος έχει αυτοκτονικές σκέψεις πρέπει να ζητά αμέσως βοήθεια.

Αδυναμία αυτοφροντίδας. Όταν κάποιος έχει κατάθλιψη δεν έχει την ενέργεια ή τη διάθεση να φροντίσει τον εαυτό του και τις βασικές ανάγκες (όπως να φάει, να κάνει μπάνιο), πόσο μάλλον να κάνει πράγματα της καθημερινότητας, να δουλέψει ή να φροντίσει την οικογένεια του.

Ψυχωσικά συμπτώματα. Κάποιες φορές οι άνθρωποι με σοβαρή κατάθλιψη μπορεί να έχουν και ψυχωσικά συμπτώματα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν παραληρητικές ιδέες, ψευδαισθήσεις, κα.

Συμπτώματα βαριάς κατάθλιψης, Βαριά κατάθλιψη, Κατάθλιψη

Σωματικά συμπτώματα σοβαρής κατάθλιψης

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να μην είναι προφανή:

Παράγοντες κινδύνου για αυτοκτονία

Οι παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν τις πιθανότητες για αυτοκτονία περιλαμβάνουν:

  • Ιστορικό εθισμού σε ουσίες ή απόπειρα αυτοκτονίας
  • Οικογενειακό ιστορικό αυτοκτονίας
  • Χρόνιος πόνος ή σοβαρές ασθένειες
  • Χρόνιο στρες λόγω νομικών θεμάτων, ανεργίας, παρενόχλησης
  • Ιστορικό κακοποίησης, βίας ή ψυχικών τραυμάτων στην παιδική ηλικία
  • Πρόσβαση σε όπλα ή άλλες μεθόδους για αυτοκτονίαΣυμπτώματα κατάθλιψης

Επείγοντα περιστατικά

Για τους ανθρώπους με σοβαρή κατάθλιψη, η αυτοκτονία είναι μια πραγματική απειλή. Κάποιες αυτοκτονίες δεν αναγνωρίζονται επειδή κατηγοριοποιούνται ως ατυχήματα, υπερβολική δόση ουσιών. Σχεδόν οι μισοί άνθρωποι που αυτοκτονούν έχουν κατάθλιψη ή κάποιο άλλο θέμα ψυχικής υγείας.

Τα προειδοποιητικά σημάδια της αυτοκτονίας περιλαμβάνουν:

  • Συζήτηση ότι κάποιος θέλει να πεθάνει ή να σκοτωθεί
  • Αναζήτηση τρόπων αυτοκτονίας
  • Συζήτηση για τα συναισθήματα απελπισίας ή την έλλειψη λόγων για να ζει
  • Συζήτηση ότι νιώθει παγιδευμένος στο συναισθηματικό πόνο
  • Συζήτηση ότι νιώθει βάρος για τους άλλους
  • Αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ ή ουσιών
  • Ανησυχία, θυμός ή επιθετικότητα
  • Απερίσκεπτες συμπεριφορές όπως η γρήγορη οδήγηση
  • Υπερβολικός ύπνος ή έλλειψη ύπνου
  • Απομάκρυνση από φίλους, αποχαιρετισμοί

Θεραπεία σοβαρής κατάθλιψης

Αν έχετε συμπτώματα κατάθλιψης σχεδόν κάθε μέρα για 2 εβδομάδες ή περισσότερο, πρέπει να μιλήσετε με έναν ψυχίατρο το συντομότερο δυνατό. Από τη στιγμή που θα γίνει η διάγνωση, μπορείτε να ξεκινήσετε την θεραπεία για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Η θεραπεία για τη σοβαρή κατάθλιψη απαιτεί αντικαταθλιπτικά φάρμακα σε πρώτη φάση, και αργότερα ψυχοθεραπεία για την αλλαγή του αρνητικού τρόπου σκέψης και την επεξεργασία των όσων έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο τον άνθρωπο. Τα αντικαταθλιπτικά χρειάζονται χρόνο για να δράσουν, περίπου 4-8 εβδομάδες για να εμφανιστούν σημαντικά θετικά αποτελέσματα στη διάθεση και τα υπόλοιπα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Σε περίπτωση ανθεκτικής κατάθλιψης, μπορεί να χρειαστούν περισσότερα φάρμακα.

Διαχείριση αυτοκτονικών σκέψεων

Η σοβαρή κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως η απελπισία, η ευερεθιστότητα, η έλλειψη ενδιαφέροντος και οι σκέψεις θανάτου.

Αναλόγως της βαρύτητας της κατάθλιψης, ο αυτοκτονικός ιδεασμός μπορεί να είναι συνεχής και έντονος. Στα πρώτα στάδια της κατάθλιψης μπορεί να υπάρχουν ευχές θανάτου, αλλά καθώς η κατάθλιψη επιδεινώνεται, οι αυτοκτονικές σκέψεις μπορεί να οργανωθούν. Για αυτό απομακρύνετε όπλα, φάρμακα ή άλλα αντικείμενα που μπορεί να χρησιμοποιήσετε για να βλάψετε τον εαυτό σας. Μιλήστε σε ένα άτομο εμπιστοσύνης, πάρτε βοήθεια το συντομότερο δυνατόν.

Αποφύγετε τη χρήση αλκοόλ ή άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών, γιατί αυτά μόνο θα επιδεινώσουν την κατάσταση και θα ενισχύσουν τις αυτοκτονικές σκέψεις.

Αν νιώθετε ότι θέλετε να βλάψετε τον εαυτό σας, καλέστε αμέσως ασθενοφόρο ή πηγαίνεται στα επείγοντα περιστατικά ενός νοσοκομείου.

Ουσιαστική θεραπεία της βαριάς κατάθλιψης

Μπορείτε να κάνετε το ΤΕΣΤ κατάθλιψης για μια πρώτη εκτίμηση για το αν πάσχετε από κατάθλιψη και τη βαρύτητα αυτής.

Στις περισσότερες περιπτώσεις βαριάς κατάθλιψη είναι αναγκαία τα αντικαταθλιπτικά. Συμπληρωματικά μπορεί να εφαρμοστεί και ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ. Ο συνδυασμός τους έχει αποδειχθεί ότι συμβάλει όχι μόνο στην γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της κατάθλιψης, αλλά μειώνει και τις υποτροπές, καθώς ενδυναμώνει τον άνθρωπο γενικότερα και τον βοηθά να αντιμετωπίσει τις πραγματικές αιτίες της κατάθλιψης.

Το EMDR είναι αναντικατάστατο ως θεραπευτικό εργαλείο, ιδίως όπου έχει προηγηθεί ένα σημαντικό στρεσογόνο γεγονός (όπως πένθος, χωρισμός, κα) απαλλάσσοντας τους ανθρώπους οριστικά από βάρη και πληγές του παρελθόντος που έχουν συμβάλει στην κατάθλιψη. Τα αποτελέσματα από τη συνδυασμένη θεραπεία με ψυχοθεραπεία και EMDR είναι πολύ καλά. Με μια συνδυασμένη θεραπεία οι ασθενείς έχουν μια καλή πορεία, ανακουφίζονται σύντομα (σε 1-2 μήνες) και στις περισσότερες περιπτώσεις καταφέρνουν να αντιμετωπίσουν οριστικά όχι μόνο την κατάθλιψη αλλά και τα βαθύτερα αίτια αυτής.

Κατηγορία: