Η εμπειρία ενός τραυματικού γεγονότος μπορεί να μας αφήσει σημάδια στην ψυχή. Υπάρχουν γεγονότα που μας σοκάρουν, για τα οποία δεν είμαστε προετοιμασμένοι και δεν μπορούμε να τα επεξεργαστούμε συναισθηματικά. Δεν έχουμε την ικανότητα να διαχειριστούμε ένα τραύμα επειδή είμαστε συγκλονισμένοι. Πολλές φορές η αντίδραση στο τραύμα είναι καθυστερημένη, βαθιά θαμμένη στο ασυνείδητο μέχρι να έρθει η στιγμή να επεξεργαστείτε το τραύμα ψυχοθεραπευτικά με το EMDR. Αυτός είναι ένας προστατευτικός μηχανισμός, ένας τρόπος που καθυστερεί την συνειδητοποίηση και την επαφή με κάτι τραγικό που συνέβη και σας άλλαξε τη ζωή.
Μαζί με την τραυματική εμπειρία έρχεται και η συναισθηματικά κατάρρευση. Μερικοί άνθρωποι ίσως να καταλήγουν σε μια διαταραχή τραύματος, όπως το έντονο άγχος ή μετατραυματικό στρες. Άλλοι ίσως να στρέφονται στην κατάχρηση ουσιών (αλκοόλ, κάνναβη) ώστε να μην νιώθουν το συναισθηματικό πόνο που προκαλείται από το τραυματικό γεγονός. Αλλά τι είναι η τραυματική κατάθλιψη;
Η τραυματική (αντιδραστική) κατάθλιψη είναι η συναισθηματική αντίδραση στο τραύμα. Ίσως το ψυχολογικό τραύμα να περιλαμβάνει έναν ξαφνικό και απροσδόκητη απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου. Ίσως να είναι μια φυσική καταστροφή που άφησε την οικογένεια χωρίς σπίτι. Ίσως να είστε αποδέκτες σεξουαλικής ή σωματικής κακοποίησης. Ή να συνέβη κάτι που σας στέρησε το σύντροφό σας ή το φίλο σας. Τα συναισθήματα της κατάθλιψης που ακολουθούν μετά από ένα τραυματικό γεγονός όπως αυτά είναι απολύτως κατανοητά.
Όταν κάποιος ρωτάει τι είναι η τραυματική κατάθλιψη, μπορεί να σας έρχεται στο μυαλό η “επεισοδιακή κατάθλιψη” και η “αντιδραστική κατάθλιψη” που χρησιμοποιούνται ως όροι για να περιγράψουν αυτή την ψυχολογική κατάσταση. Η τραυματική κατάθλιψη είναι ουσιαστικά, μια συναισθηματική αντίδραση σε ένα τραυματικό γεγονός που έχει βιώσει κάποιος ή στο οποίο είναι μάρτυρας. Μερικοί άνθρωποι ίσως να νιώθουν τύψεις και ενοχές, χαρακτηριστικά στοιχεία της κατάθλιψης, ενώ άλλοι ίσως να εμφανίζουν συμπτώματα άγχους. Ο καθένας μας είναι μοναδικός, πράγμα που σημαίνει ότι ανταποκρίνεται με το δικό του μοναδικό συναισθηματικό τρόπο σε ένα τραύμα.
Τα συμπτώματα της τραυματικής κατάθλιψης περιλαμβάνουν:
Όταν τα σημάδια της τραυματικής κατάθλιψης αρχίζουν να παρεμβαίνουν στην καθημερινή σας λειτουργικότητα είναι η στιγμή να επισκεφτείτε έναν ψυχοθεραπευτή που θα μπορέσει να σας βοηθήσει να επεξεργαστείτε και να διαχειριστείτε το τραύμα.
Το τραυματικό γεγονός είναι ο καταλύτης για τις ψυχολογικές δυσκολίες που ακολουθούν. Μερικοί άνθρωποι ίσως να μπορούν να επεξεργαστούν το τραύμα σε ένα μήνα ή λιγότερο, και στη συνέχεια να προχωρήσουν στη ζωή τους χωρίς καμιά σοβαρή βλάβη. Ωστόσο, άλλοι βιώνουν σοβαρές ψυχολογικές επιδράσεις. Τα συμπτώματα διαρκούν περισσότερο από ένα μήνα και ίσως να περιλαμβάνουν:
Η κατάθλιψη είναι μια διαταραχή που μπορεί να συνοδεύει τη διαταραχή μετατραυματικού στρες. Η κατάθλιψη επηρεάζει πάνω από 17 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο, και είναι μια πολύπλοκη διαταραχή από μόνη της. Όταν συνυπάρχει με κάποιο τραύμα, η κατάθλιψη μπορεί να είναι σοβαρή και να προκαλεί σημαντικές βλάβες στην καθημερινή λειτουργικότητα.
Τα συμπτώματα της κατάθλιψης περιλαμβάνουν:
Μπορείτε να κάνετε το online τεστ για την κατάθλιψη για μια πρώτη εκτίμηση αν εμφανίζετε συμπτώματα κατάθλιψης.
Όταν κάποιος αντιμετωπίζει τραυματική κατάθλιψη, ίσως να νιώθει απογοήτευση όταν δεν μπορεί να βρει ξανά τον παλιό του εαυτό όσο γρήγορα θα ήθελε. Η κατάθλιψη και το τραύμα χρειάζονται χρόνο για να επουλωθούν. Οι αισθήσεις μας έχουν συγκλονιστεί από ένα τρομακτικό γεγονός, κάτι που δεν μπορεί να διορθωθεί μέσα σε μια νύχτα.
Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας και να του δώσετε το χρόνο και το χώρο που χρειάζεται για να επουλωθεί. Μερικές συμβουλές αντιμετώπισης περιλαμβάνουν:
Η βοήθεια ενός ψυχιάτρου-ψυχοθεραπευτή θα σας βοηθήσει να απαντήσετε σε οποιαδήποτε ερώτηση έχετε σχετικά με την τραυματική κατάθλιψη. Ο ψυχοθεραπευτή σας θα σας προτείνει την καλύτερη θεραπευτική επιλογή για εσάς.
Αντικαταθλιπτικά φάρμακα: τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα αποτελούν την κύρια θεραπεία για την διαχείριση των επιδράσεων της κατάθλιψης. Τα πιο γνωστά αντικαταθλιπτικά είναι οι επιλεκτικοί αναστολείς της επαναπρόσληψης της σεροτονίνης SSRI όπως το Ladose και το Zoloft. Αυτά τα φάρμακα έχουν κάποιες παρενέργειες και μπορεί να μην είναι αποτελεσματικά σε ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών.
Ψυχοθεραπεία: Στις συνεδρίες με έναν ψυχοθεραπευτή μπορείτε να μιλήσετε για τα συναισθήματά σας και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε μετά από ένα τραυματικό γεγονός. Ο ψυχοθεραπευτής θα επιλέξει μέσα από πολλές ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις αυτή που σας ταιριάζει καλύτερα.
Ομάδες υποστήριξης: Υπάρχουν ομάδες που έχουν δημιουργηθεί με σκοπό να βοηθούν ο ένας τον άλλο και να μοιράζονται τις εμπειρίες για τα τραύματά τους. Αυτές οι συναντήσεις μπορεί να είναι πολύ ωφέλιμες για κάποιον που αντιμετωπίζει τις επιδράσεις του τραύματος, καθώς υπάρχει ένα περιβάλλον που μπορεί να λάβει υποστήριξη και να μιλήσει ανοιχτά για τα συναισθήματα του.
Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της τραυματικής κατάθλιψης είναι το EMDR, μιας ψυχοθεραπευτικής τεχνικής ειδικής για την επεξεργασία ψυχικών τραυμάτων και των ψυχοσωματικών επιπτώσεών τους. Συμπληρωματικά μπορεί να βοηθήσει σημαντικά η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ, με φυσικό τρόπο χωρίς παρενέργειες.